Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

AUTOKLUB RIJEKA (www.ak-rijeka.hr)

Pravila foruma
Slobodno predstavite web stranicu iz našeg kraja. Stranice kojih više nema, nose oznaku"NEAKTIVNA DOMENA" .
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21408
Teme: 862
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

AUTOKLUB RIJEKA (www.ak-rijeka.hr)

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 7.12.2012, 15:07

:arrow: http://www.ak-rijeka.hr

AUTOKLUB RIJEKA
Novi portal donosi bolju vezu s korisnicima


Nakon što je stara verzija izdržala punih devet godina, a u informatičkom smislu, kako kaže Davor Pasarić, direktor Kreativnog odjela, to je jako mnogo, Autoklub Rijeka predstavio je jučer novu verziju svoje internetske stranice. Osnovna novost je što će urednicima i korisnicima ona nuditi mnogo veću mogućnost međusobne interakcije pri stvaranju sadržaja.
– Prvu web stranicu Autokluba Rijeka izradili smo 2003. godine i ona je služila više kao oglasna ploča. Sada je to moderan portal s mnogo sadržaja, u izradi kojega će moći sudjelovati i publika. Vozači će moći slati obavijesti o problemima u prometu na koje nailaze, a portal podržava i da se vozačima šalju informacije izravno na njihove telefone i tablete. Osim toga, urednici će imati kompletnu kontrolu portala u svakom trenutku i sa svakog mjesta, što će omogućiti bolju i bržu komunikaciju s korisnicima, istaknuo je Pasarić, napomenuvši da su osnovne informacije, primjerice o članstvu, tehničkim pregledima i autoservisu, pregledno istaknute u gornjem dijelu portala.
Urednik portala Anto Ravlić dodao je da je Autoklub Rijeka veliko okupljalište više od 16.000 vozača koje provodi brojne aktivnosti.
– Šteta bi bila da te aktivnosti ostanu nezabilježene, a znamo da se kaže da se nešto nije ni dogodilo ako ne bude u medijima. Pogotovo što se najčešće radi o preventivi, što su informacije koje često »zaštekaju« u medijima, pa će se moći pronaći na našem portalu. Tu su i sportske aktivnosti AK Rijeka, kojima će biti posvećen veliki prostor, rekao je Ravlić, pozvavši građane da se jave ako primijete bilo kakve probleme u prometu, od najbanalnijih kao što je parkiranje na mjestu za invalide, do onih koji su opasni po sigurnost u prometu.
Na presici je predstavljena i novost u ponudi Autokluba Rijeka, poklon bon za članstvo ili produljenje članstva. Kako ističu iz AK, zamisao je da kupci za razne prigode bliskim osobama daruju bon koji se može iskoristiti u roku od godinu dana. Bonovi koštaju 200, 300 i 500 kuna i odgovaraju članskim modelima Start, Optimum i Europa. (I. B.) Novi list

----------------------------------------


Osnutak

Autoklub Rijeka kao godinu svog osnutka uzima 1946. godinu.

Međutim, početak udruživanja automobilista s našeg lijepog Kvarnerskog primorja u autoklubove datira puno ranije. Većina Riječana vozača bili su članovi Kraljevskog ugarskog autokluba sa sjedištem u Budimpešti, osnovanog 1900. godine. 16. svibnja 1906.g. Hrvati dobivaju svoj Prvi hrvatski automobilni klub, koji je osnovanjem Automobilskog saveza Kraljevine SHS 1924.g. u Beogradu, postao sekcija. Sušačani i ostali Primorci bili su članovi zagrebačke sekcije. S druge strane Rječine, 1926.g. osnovan je L'Automobile Club di Fiume (Riječki automobilski klub). Sjedište kluba bilo je na adresi Via Mazzini 4 (današnja Adamićeva).

Vratimo se u 1946.g. i ono što se događalo po završetku drugog svjetskog rata. Nakon desetljeća razdvojenosti spojena su dva grada na Rječini u jedan. Bilo je to vrijeme specifičnog poleta koje je obilježio voluntarizam i elan obnove. Nikola Kunst, Pavo Antunović, Gajo Lukić, Etore Granik, Baborski i Kovač volonteri i zanesenajci automobilizma ostat će trajno zabilježeni u riječkoj automoto povijesti, pokretači su sekcije koja je izrasla u respektabilan Autoklub Rijeka.

1946.g. u tadašnjem restoranu "Lipa" uz Riječinu, sastali su se zaljubljenici u oktane i osnovali novi klub. Spajanjem automoto sekcije sušačkog "Fiskulturnog društva Jedinstvo" s "AMC Fiume" stvara se čvrsta jezgra budućeg kluba.

U poratnim godinama održavane su prve motociklističke trke koje su se odvijale na Sušaku, Preluku, ulicama Rijeke u organizaciji Auto moto društava Rijeka, Matulji, Opatija, Crikvenica. Motosport je bio osnovna aktivnost i preokupacija tadašnjih automoto društva.

Početkom pedesetih počinju se razvijati i prvi oblici privređivanja. Na početku je to mehaničarska radnja u kojoj se iz razlupanih motocikala slažu prve "trkaće mašine" i popravljaju društvena vozila. Polovicom pedesetih s radom počinje auto škola, šezdesetih se razvija tehnička pomoć na cesti, a sedamdesetih djelatnost tehničkih pregleda.

Riječki klub je kroz svoju povijest mijenjao naziv "Rijeka", "Preluk", "Rudolf Štiglić" i na kraju opet "Rijeka". Uvijek čvrsto vezan uz svoj grad i svoje članove.

(izvor: Monografija Autoklub Rijeka1946. - 2006., izdavač Adamić, 2007.)

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Web stranice našeg kraja

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost