Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Venecija

Gradovi : TRST, KOPAR, VENECIJA itd..
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23869
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Venecija

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 7.4.2011, 23:32

Neki su trebali predstavit Veneciju svojim riječima pa sad ja moram iz časopisa stavljat članke da bude barem kakav takav uvod. :kava: Krenimo otkrit Veneciju i kakve je to sve prije imao utjecaje na hrv.krajeve pa tako i na našu Rijeku.

Venecija

Broj stanovnika: 268.934
Površina: 412 km²

Venecija (1).jpg
Venecija (1).jpg (159.05 KiB) Pogledano 1551 puta


Graditi grad ondje gdje ga je nemoguće graditi, već je ludost po sebi, ali graditi na takvu mjestu jedan od najotmjenijih i najsjajnijih gradova, ludost je genija, zapisao je o njoj pisac i putnik Alexander Herzen.
Upravo je tako nastala Venecija, usprkos svim dotad znanim pravilima. I postala Serenissima. Prejasna.Preuzvišena. Drukčija od drugih.


Venecija (2).jpg
Venecija (2).jpg (107.68 KiB) Pogledano 1551 puta


Legenda kaže da su se u petome i šestom stoljeću nove ere Akvilejci, pred naletima Avarikovih Vizigota i Atilinih Huna, povlačili u močvarno područje s morem za leđima. Našavši se na posljetku na rasteru stotinjak razasutih sprudova odakle se dalje moglo samo u more, sagradiše na njihovu nestalnom pijesku svoja prva skloništa. A za razliku od utvrđenih obalnih gradova susjedne, dalmatinske obale Jadrana, koji će, na prijetećem razmeđu svjetova, biti opasani zidinama i prema moru i prema kopnu, Mlečani će svoje zaštitničko more proglasiti svetim zidinama grada.

Prvi su naseljenici zemlju na kojoj su živjeli štitili kompleksnim sustavom kanala kako bi voda mogla slobodno otjecati i nasipima ojačanim pleterima od vrbova pruća. Na naplavljenom tlu zasadili su vrtove i živjeli od ribolova i skupljanja soli. Bilo je to, kako ga je d'Annunzio nazvao, praskozorje vremena u kojemu se rađala buduća slava grada u pustoši, bez zidova, bez vrata i bez grobova, sa snagom i temeljima koji stoje na moru.

Najstariji, pak, pisani trag samih početaka života u laguni ostavio nam je Kasi od or, ostro-gotski diplomat: Prizore naselja u vašem kraju naizmjence skrivaju i otkrivaju plima i oseka. Vaše kuće sliče gnijezdima morskih ptica, čas se čini da leže na tlu, čas da plutaju na vodi poput Ciklada. Razbacane po valovima, ukazuju se građevine koje nisu djelo prirode, nego ljudske umješnosti. Učvrstili ste tlo s pomoću isprepletene savijene trske i bez straha morskim valovima suprotstavljate te krhke bedeme... nastavljao je Kasiodor svoje divljenje. Barke privezane uz kolibe i kuće, prevažne za život u laguni, uspoređuje s domaćim životinjama. Taje vezanost uz barku prorekla buduću pomorsku veličinu Venecije čiji se sav život odvija na vodi i oko vode. Povjesničar Charles Diehl tvrdio je da se još u prošlom stoljeću, a možda je tako i danas, u nekim zakutcima lagune, ribarskim kućama oko Grada ili sojenicama Co-macchija, mogu vidjeti iste slike - drvene kolibe, uski kanali na čijoj zelenoj tratini lelujavih alga barke sporo plove... Podsjeća Diehl na mrtve gradove koji su prethodili Veneciji, potopljeni u mulju lagune ili svedeni njezinim usponom tek na bijedna sela. Na jedva naseljenom otočiću leži Torcello, jedan takav umirući grad, do 11. stoljeća veliko središte lagune, s palačama i crkvama. Tonuo je otad polako u pijesak, napušten, nezdrav, sumoran. No sačuvao je svjedoke svoje nekadašnje veličine - crkvu sv. Foske i katedralu u bizantskom slogu, podignutu na temeljima crkve iz 7. stoljeća. Najstarija je građevina u cijeloj laguni, a dijelovi prvobitne crkve ugrađeni su u njezinu mramornu propovjedaonicu.

Venecija (3).jpg
Venecija (3).jpg (123.2 KiB) Pogledano 1551 puta

Venecija (4).jpg
Venecija (4).jpg (96.69 KiB) Pogledano 1551 puta


I dok je važnost drugih naselja slabjela, glavne su se njihove patricijske obitelji okupljale u Veneciji koja ubrzo preuzima primat u laguni, ali i na čitavome istočnom Sredozemlju, ponijevši titulu Vrata Istoka. Prevozili su u daleke krajeve vino, sol, drvo za gradnju, krzno, laneno platno, vunu, a vraćali se natovareni mirodijama - paprom, cimetom, muškatnim orašcem, šećerom, sandal ovinom, tamjanom, svilom, suknom iz Damaska, ćilimima, dragim kamenjem. Zaključivali su trgovačke ugovore s bizantskim carevima na istoku i njemačkima na zapadu, imali povlastice za slobodnu trgovinu i monopol na prijevoz sve robe. Polako se, ali sigurno, rađalo basnoslovno bogatstvo. Uz gospodarsku i političku, trebalo je osigurati i duhovnu prevlast. Oduvijek se u laguni štovao sveti Marko evanđelist. Navodno je bio prvi akvilejski biskup, a jednoga mu je dana, u posjetu otoku Rialtu, došapnuo anđeo: Mir tebi, moj evanđeliste Marko, ovdje će ti kosti počivati. PAX TIB I MARCE EVANGELISTA MEUS, poznate su riječi koje će otad biti upisivane na grbove i zastave Republike, klesane u kamene knjige svih krilatih lavova, simbola Venecije. Obavi še stoga dva mletačka trgovca 828. godine tzv. pobožnu pljačku, prvu od svih budućih opravdanih i časnih krađa kakvima će se bogati Mleci i ubuduće uljepšavati. Od aleksandrijskih nevjernika oteše sveto tijelo evanđelista. Katunarić je napisao: Bruno i Rustico nisu uzdi obične svete moći, pero s krila anđela Gabrijela, ni obične ljestve kakve je sanjao Jakov, već tijelo evanđelista Marka koji na sprudove donosi lavlji mir, sklonost letenju i čitanju knjiga, mudrost koja ima poslužiti kao nadahnuće da se od obična skloništa ptica sagradi veličanstven grad... I, dakako, dužd je, na Rialtu, naredio odmah sagraditi crkvu sv. Marka da u nju skloni tijelo sveca. A oko crkve rasla je i ljepšala se Venecija.

Voljeli bismo znati što bi čestiti Kasiodor mislio daje mogao vidjeti današnju Veneciju, palače na mjestu ribarskih koliba. Godine 1902. više puta nadograđivan, previsok i pretežak, urušio se zvonik na Trgu sv. Marka. Hrastovi i borovi trupci na kojima se temeljio, pronađeni su u izvrsnom stanju, pošto su u tlu stajali tisuću godina. Venecijanski su se graditelji koristili balvanima zašiljenih vrhova i zabijali ih više od sedam metara duboko, sve do sloja komprimirane gline na dnu lagune. Stisnuti jedan uz drugoga u muljevitu tlu, bez slobodna kisika, nisu bili izloženi truljenju. Na njih su polagali temelje od nepropusnog istarskog mramora, a zatim gradili ružičastim opekama, oblikujući današnje palače izvanvremenske ljepote. Gustu mrežu stotinu pedeset kanala povezuje četiri stotine mostova, a nasip s cestom i željeznicom povezuje je s terrafermom. Najveći od kanala, Canal Grande, Canalazzo kako ga zovu Venecijanci, kruži oko stare gradske jezgre, slijedeći nekadašnji riječni tok. Duž njegovih obala nižu se biseri ponajbolje mletačke arhitekture, palače nekad velikih aristokratskih obitelji koje su davale i po nekoliko duždeva, članova Senata, ili Signorije, ili bijahu tek domovi svećenika i bogatih trgovaca. Uostalom, vjersko i svjetovno oduvijek se znalo uskladiti pa su neki od najbogatijih trgovaca Republike bili upravo klerici. Nešto više od pola sata plovidbe vaporettom ili gondolom pružit će vam upravo onakav uvid u Veneciju kakav su njezini graditelji zamišljali - onaj s vode. Palače su građene tako da im je glavni ulaz bio okrenut kanalu i tajefasadna strana bila uvijek raskošno uređena, sa stubama koje se spuštaju do vode i živo obojenim motkama za pristajanje, s obilježjima obitelji na vrhu, kako bi naglasile njihovo privatno značenje. Plovidba kanalom tako je svojevrsna izložba svih graditeljskih stilova Venecije, ali i njihovih mješavina: od bizantskog stila, palače Loredan i Fondaco dei Turchi, preko kićene, cvjetne gotike, čipkasto izvedene u kamenu kao na palačama Foscari ili Ca'd'Oro.

Venecija (5).jpg
Venecija (5).jpg (136.2 KiB) Pogledano 1551 puta


Jedno su od jedinstvenih obilježja Stare Dame gondole, ručno pravljene od devet vrsta drveta, uske i izdužene kako bi se lako mimoilazile u uskim kanalima, ravna dna da ne bi zapinjale po dnu na niskim vodama. Način veslanja gondolijera, stojeći, naziva se i drugdje voga alla veneta. Uz caorllne, teretne barke kojima se s okolnih otočića odavna doprema voće i povrće, i vaporette, sredstva javnog prijevoza, glavna su venecijanska prometala. Treba reći da su povijesna venecijanska brodogradilišta u sklopu Arsenala, u kojima je nekad radilo i 16.000 osoba, bila kadra isporučivati svakoga dana po jedan ratni brod. Pomorska nadmoć Kraljice Jadrana temeljila se na brzim i okretnim triremama, galijama s jedrima. Danas na te slavne dane podsjeća Regata Storica, povijesna regata, rujanska utrka brodova s počasnim defileom na kojoj sudjeluju i Hrvati s batanama i falkušama. Poznata je i fešta vjenčavanja mora, Sposalizlo del Mar, ustanovljena u spomen na uspješni vojni pohod iz 1000. godine na istočnu, hrvatsku obalu Jadrana, nakon kojega su svi važniji otočni i obalni gradovi Dalmacije priznali zaštitu Mlečana. Čak je i slobodarski Dubrovnik neko vrijeme bio u podređenom položaju. Dužd, sa svoga ceremonijalnog broda, ploveće palače od zlata i grimiza, svake godine na Spasovo u more u znakzahvalnosti polaže blagoslovljeni zlatni prsten riječima: Tisposiamo, o mare, in segno dl vero e perpetuo dominio. Dalmacija je bila uvjet bez kojeg se ne može Mletačke Republike - razvedenošću svoje obale, sa svojih tisuću otoka i mnogo luka u kojima se opskrbljivala i sklanjala imperijalna flota, isto onako kako se davno i brod s tijelom sv. Marka pred nevremenom sklonio u Istri, u Umagu.

Regrutirala je Republika u oporome i skromnome htvatskome stanovništvu vojnike, izvrsne ratnike, na koje podsjeća mnogo tragova u Veneciji. Riva dei Schiavoni, kako nazivahu Hrvate, najveće je mletačko šetalište, čiju vrevu poznajemo s Canalettovih slika, veliko pristanište uz koje su brodove sidri li hrvatski pomorci. Na rivi je postavljena i spomen-ploča u čast vjernih skjavunskih soldata, odlučnih da brane Veneciju od nadiruće Napoleonove armade. Riva je rubna crta Castella, četvrti u koju se naseljavaju Hrvati, ističući se brojem među ostalim useljenicima. I u četvrti Dorsoduro postoji Dubrovačka ulica, Calle dei Ragusi, nekadašnja kolonija dubrovačkih trgovaca, pomoraca i intelektualaca. Jedan od najpoznatijih komediograf je Marin Držić, čije je posljednje počivalište u dominikanskoj bazilici SS Giovanni e Paolo.

Stoljeća pak mletačke dominacije na hrvatskoj obali vidljiva su posvuda i danas - na mnogim je kamenim gradskim portama i utvrdama uklesan krilati lav, prepoznatljiv simbol Serenissime. Francuski povjesničar navodi da je Venecija vladala hrvatskim krajevima na najsebičniji način, ne učinivši ništa za napredak siromašne i zapuštene zemlje, za blagostanje stanovništva, trgovinu ili ceste. I, da, potvrđuje Diehl staru legendu o sječi šuma za opskrbu balvanima i za gradnju brodova. Obavljala je Venecija nadzor i nad Motovunskom šumom, odakle je crpila hrast lužnjak kao vrhunsku sirovinu za brodogradnju, a divo s Hvara upotrebljavalo se za izradu bačvi u kojima se čuvalo vino i solila riba.

Jedan je od davnih prijepora i Marco Polo, putujući diplomat, o kojemu hrvatska legenda tvrdi da se rodio na otoku Korčuli, gdje još rado pokazuju njegovu rodnu kuću, a Talijani tvrde da se rodio i odrastao u venecijanskoj četvrti Cannaregio, odakle je i krenuo na svoj prvi veliki put do Mongolije, na dvor moćnoga Kublaj-kana. Ali, korčulansko podrijetlo smatra mogućim i dr. Frances Wood, znanstvenica Kineskog odjela British Library. Napadi senjskih uskoka i neretljanskih gusara na carsku flotu te protumletačke pobune u Zadru, ovjekovječeni na Tintorettovu monumentalnom platnu izloženome u Duždevoj palači, uz ostalo, pridonijeli su ambivalentnim odnosima nasuprotnih jadranskih obala.

A onda se potkraj 18. stoljeća dogodio pad, ono što prije ili poslije dožive sva velika carstva. Sve se nekako poklopilo: Republiku je zauzeo Napoleon, Portugalci otkrili morski put do Indije i Kine, Turci vratili Carigrad. Venecija je prestala biti važna.

Napisala : Dubravka Belas
Fotografije: Davor Rostuhar
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Venecija

Post broj:#2  PostPostao/la nikola » 8.4.2011, 08:03

:bravo: Adamiću!
U toj Veneciji mora da ima puno Riječkog blaga, dokumenata, pisama...povijesti koju tek treba otkrivati.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23869
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Venecija

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 7.5.2011, 00:36

Sad kad je Venecija lijepo predstavljena možemo prijeći na odnose našeg i njihovog grada, točnije pisat ću o 3 mletačka napada koja su izvršena na naš grad.
O tome nema ništa na internetu pa ću pokušat dati kratak presjek tih događaja. Venecija nije voljela naš grad jer smo im bili konkurencija zato je Rijeka od strane Mlečana tri puta bila razarana 1356, 1508. i 1511. godine. : flame Razaranje, pljačkanje i spaljivanje je samo izazavalo još veći revolt prema njima . Iz toga smo naučili i pouku, počeli smo graditi obrambeni zid, potajice surađivali sa uskocima koji su uništavali i pljačkali mletačke brodove, potaknuti gubitkom gradskog arhiva napisan je gradski statut itd.

Mletačka Republika (Serenissima Repubblica di Venezia) je postojala od 697.–1797.godine.

Mletačka Republika.jpg
Mletačka Republika.jpg (98.77 KiB) Pogledano 1271 puta

Službena mletačka zastava

Mletačka Republika razvila se je kao tipična ranosrednjovjekovna tvorevina, iz jednoga grada, kao patricijska republika. Osnova buduće republike bio je grad Venecija koji je nastao kao naselje izbjeglica, prvenstveno iz gradova; Akvileje, Padove, Altiniuma i Concordie pred stalnim provalama i pljačkama Longobarda, Huna i ostalih stepskih naroda u sjevernu Italiju nakon propasti Zapadnog Rimskog Carstva. Ovi prognanici naseljavali su se zbog sigurnosti na otoke Venecijanske lagune (više od 118 otoka i otočića). Isprva na najveći Rivoalto (današnji otok Venecija,- četvrt Rialto), a kasnije i na ostale.

Venice_by_Piri_Reis.jpg
Venice_by_Piri_Reis.jpg (160.98 KiB) Pogledano 1271 puta

Prikaz Venecije turskog admirala Piri Reisa (15. st.).

Map of the Venetian Republic, circa 1000.jpg
Map of the Venetian Republic, circa 1000.jpg (82.23 KiB) Pogledano 1271 puta

Karta posjeda cca 1000 god.

Venecija se razvila u 9. st. i 10. st. zahvaljujući trgovini sa Levantom, prije svega sa tadašnjim glavnim gradom Istočnog Rimskog Carstva Konstatinopolom . Trgovina luksuznom egzotičnom robom (začini, mirisi, slonova kost) donosila je Mletačkoj republici velike prihode jer je vremenom Republika stekla nešto poput monopola na taj oblik trgovine po cijelom Sredozemlju. U to vrijeme grad je dobio i sveca zaštitnika u liku samog evangelista Svetog Marka čije su relikvije venecijanski trgovci uspjeli nabaviti u Aleksandriji.

Mletački lav Trsat Fiume.JPG
Mletački lav Trsat Fiume.JPG (151.37 KiB) Pogledano 1270 puta

Kamena ploča s prikazom mletačkog lava na Trsatu u Rijeci

Kako su Mleci bili vrsni pomorci, dobar dio Dalmacije, Istre, Kvarnera i Kvarnerića je kraće ili duže vrijeme bio pod kontrolom Mletačke Republike.


Mletačka vladavina na području hrvatskog dijela istočne obale Jadrana trajala je do 1797., a prvi iskorak Mletaka na istočni Jadran bio je već za dužda Petra Orseola. Vlast Mletačke Republike objedinjavala je hrvatske krajeve od Istre, Dalmacije do Boke kotorske, iako je područje mijenjalo svoje granice. Mletačka moć i interesi znatno su oblikovali razvoj hrvatske obale u povijesnoj perspektivi, u političkom, ekonomskom, demografskom, kulturnom i mnogobrojnim drugim aspektima.


1281

Potkraj XIII st. Rijeka bez vlastite krivnje zapada u neugodna natezanja s Mlečanima. Sukob među brodarima u njenoj luci 1281. god. uznemirio je duhove. U zaključcima mletačkog Velikog vijeća prvi put se spominje latinski naziv »Flumen«, tj. Rijeka. Činjenice upućuju na to da su se u riječkoj luci sukobili predstavnici mletačke trgovačke kuće Gradonico s brodarima Zadranima i Rabljanima te da su u sukobu na šteti bili mletački trgovci. Serenissima je smjesta naredila istragu, ali o njezinu ishodu povijesni izvori ništa ne govore. Govore, međutim, posljedice. Venecija, zacijelo, za odmazdu naređuje blokadu Rijeke, a uzgred i Senja, s mora, kako se gradovi tim putem ne bi mogli opskrbljivati živežnim namirnicama. Za blokadu je određen svega jedan brod, što već dostatno govori o stvarnoj snazi Rijeke i o mletačkim procjenama. Služba »Kvarnerskog broda«, i neugodna i neprilična trgovcima s obiju obala Jadrana, potrajala je koju godinu i, vjerojatno, bila likvidirana zbog skupoće. Ali već 1291. god. Mleci naređuju svojim zastupnicima, knezovima, i raznim gradovima - ovisnicima da zabrane izvoz bilo kakve robe s njihova područja u Rijeku, jer su Riječani neprijatelji Venecije (»cum habemus illos de Flumine pro inimicis«). Iste godine na raspravi u Velikom vijeću stavljen je i prijedlog da se svi trgovci, a mletački podanici, smješteni u Rijeci moraju iz nje maknuti. Prijedlog nije bio prihvaćen; Mlečani su bili odveć trijezni trgovci da bi im tekuće strasti zamračivale jasan pogled na stvari, napose kada je bila riječ o trgovini, dobiti i koristi. Najzad, nisu uzalud svoju republiku zvali »Serenissima«, Prejasna, a kako je već bilo poprilično mletačkih trgovaca u Rijeci i Senju, a drugi su se, zacijelo, tamo i spremali, glatko su odbili prijedlog uperen izravno protiv svojih interesa. Taj gest mletačkih vlasti svjedoči posredno da je Rijeka zakoračila u zamršeni svijet trgovinskih operacija. Najzad, škrto tlo gdje se grad smjestio ne obećava obilje. Trgovinom Rijeka priskrbljuje najvažnije za život - hranu. Još je daleko vrijeme gordosti s ovještalim antičkim usklikom »ploviti se mora, živjeti - ne«, kojim su antički pomorci pozdravili more.


1365.


Bartolovi su nasljednici vratili Rijeku Devincima 1365. godine, zacijelo najviše zbog dobrosusjedskih odnosa i dugoročnijih interesa. Tako dugo razdoblje, kada su ostali bez riječkih prihoda, Devinci su i te kako teško osjetili. Vraćena im je Rijeka bila toliko dražom da je jedan među njima, Hugon VI De-vinski, zaželio biti pokopan u Rijeci, u augustinskom samostanu, »u mojemu gradu sv. Vida«.

Ali, pri kraju XIV, st. sa sjeverozapada se pojavljuje novi moćni feudalni centar, Habsburzi. Stekavši god. 1335. Kranjsku i Korušku, stali su se s dvije strane približavati moru, s jedne preko Krasa, a s druge Kanalskom dolinom iz gornjeg Podravlja u poriječje Bele. Hugon VI Devinski, tako sentimentalno raspoložen prema Rijeci, precizno je ocijenio novi raspored sila, pa se već 1336. god. priklonio Habsburzima. Kada su ga patrijarhovi izaslanici opomenuli da mora, poput svojih prethodnika i predaka, zatražiti potvrdu investiture za sve feude dobivene od patrijarha, Devin i Prem s onim što im pripada, i za sve posjede u Meraniji ili Hrvatskoj, Hugon ih upućuje na izravni sporazum s njegovim novim gospodarima. Habsburzi, pak, cijeneći njegovo okretanje kabanice, obasipaju Hugona častima i feudima, očekujući njegovu pomoć u sukobima s Akvilejom i Mlecima. I Venecija se, naime, uplela u igru jer je prozrela habsburške ciljeve pa je počela zatvarati njihov put prema moru osvojivši Trst. God. 1369. napala je i zemlje habsburškog vazala u Meraniji, pri čemu je najviše stradala Rijeka. Ipak se, samo dvije godine kasnije, Hugon ponovo naziva gospodarom Rijeke, a nedugo potom dobiva i znatne zajmove od bogatijih riječkih građana.


U 15. stoljeću bila je Venecija s više od 200.000 stanovnika središte svjetske trgovine i najveći lučki grad na svijetu. U to je vrijeme dosegao svoj vrhunac. Raskošne građevine koje su podsjećale na orijentalne uzore, postajale su sve raskošnije. Nicale su nove palače, bogato opremljene od umjetnika kao što su bili Tintoretto, Veronese, Tizian i Giorgione. To je grad sa 150 kanala i četiri stotine mostova.

Crtež Rijeke i Trsata inženjera Martina Stiera.gif
Crtež Rijeke i Trsata inženjera Martina Stiera.gif (360.25 KiB) Pogledano 1551 puta

Crtež Rijeke i Trsata inženjera Martina Stiera iz 1660.

Opet sukobi sa Venecijom, Rijeka je čak dva puta popaljena i opljačkna.

1508

Privrmene nade pri kraju 15.st. Riječanima je bio probudio Friedrichov nasljednik Maximilian. Nakon smrti kralja Matije Korvina on je vratio otete austrijske zemlje, Beč, Korušku, Kranjsku, a s Matijinim nasljednikom, kraljem Vladislavom, sklapa ugovor o nasljeđivanju (1491). Nade su ipak bile preuranjene. Krbavski poraz i sve jača prisutnost Turaka - god. 1499. prodrli su čak u Furlaniju - ne obećavaju ništa dobro. S druge strane, Maximilian 1500. god. zadobiva i Goričku grofoviju. Zbog njegove očite ambicije da ojača centralnu carsku vlast, zaoštravaju se odnosi s Venecijom, kojoj je jačanje habsburškog takmaca na samim granicama naprosto neprihvatljivo. Očekujući sukob, Maximilian se 1504. god. povezao s Francuskom i s ugarsko-hrvatskim kraljem Ladislavom, kojem je stavljen u izgled povratak Dalmacije. Napetosti su dosegle vrhunac kada je odlukom mletačkog Velikog vijeća Maximilianu i njegovoj pratnji bio zabranjen prolaz preko mletačkog teritorija, na kraljevu i carevu putu za Rim gdje se imao okruniti. Rat je postao neizbježan. Ali, barem u prvoj fazi, ratna sreća bila je naklonjenija Veneciji. Primjenjujući tursku ratnu taktiku naglih i iznenadnih prepada, kombiniranu s pustošenjem i pljačkom protivničkog teritorija, mletački su kondotijeri uspjeli vrlo brzo, do 27. svibnja 1508. godine, osvojiti Goričku grofoviju, cijelu Istru, Trsat i, dakako, Rijeku. U novoosvojene krajeve Mlečani uvode svoj sustav uprave. U tu svrhu, i radi ubiranja prihoda, ustanovljuju dvije blagajne, sa sjedištima u Pazinu i Rijeci. Riječkim providurom imenovan je stanoviti Gerolamo Querini. Riječko Vijeće odmah zahtijeva od novog gospodara da se gradu priznaju »stare pravice« i privilegiji. Ali, oprezna i oštroumna »Signoria«, nakon pomnije analize potvrđuje ta prava i privilegije tek djelomično, pomno vodeći računa o tome da pobijeđenom gradu uskrati svako pravo ili privilegij koji bi mogao štetiti interesima »Prejasne« na Jadranu.

No, mletačka vlast nije bila duga vijeka. Iste, 1508. godine, članovi Cambraiske lige, Francuska, Španjolska i papa, zahvaljujući francuskom oružju, slave odlučnu pobjedu nad Mlečanima, kod Ag-nadella; zahvaljujući tome, već 1509. god. Maximilian je u prilici vratiti izgubljene krajeve na primorskom jugu. Ali, na žalost, tu je promjenu Rijeka platila skuplje nego što je itko očekivao. Kapetan mletačke pomorske eskadre što se iz Zadra vraćala u Istru, Angelo Trevisan, zvan Butin, zbog tada, uostalom uobičajene, sklonosti pljački, uspio je 2. listopada iznenaditi Rijeku, tada već u rukama carske vojske. Osvojivši grad na juriš, dao se u bezumnu pljačku, ubojstva i palež. Krvava je svadba trajala puna dva dana. Sve dragocjenosti iz kuća i crkava postale su plijenom »butinera«, časnika-pljačkaša (pljenitelja) i samog zapovjednika. Premda je kasnije, kada je Trevisan pao u nemilost zbog drugih razloga, mletačko Vijeće bilo povelo istragu, Venecija dragocjenosti nije nikada vratila, osim dva komada što su se na nepoznat način našla u Rijeci. Iz te zgode ostala je Trevisanova arogantna prijetnja nađena u jednom od njegovih pisama: »Neće se više govoriti: ovdje je Rijeka - nego ovdje bijaše Rijeka«. Trevisan je vojnik i pustolov čija je sklonost velikom gestu u očitom nesrazmjeru s dubinom džepa ili plemenitošću karaktera. Ta, i inače uobičajena, kondotierska razmetljivost, što je toliko začudnog šarma davala renesansnim krčmama po sredozemnim gradovima, nije ni imala zadaću biti više od bombastične fraze u pismu kojim se pljačkaš hvališe pred prijateljima. Rijeka je ipak preživjela. :zastava:

1511.

Po svoj se prilici veći broj građana bio sklonio u neposredno zaleđe, skupa s dijelom imovine, pa je i obnova tekla brže nego što se moglo očekivati. Već 1511. god. Riječani, premda skromno, zadaju protuudarce. Te godine četiri riječka brigantina pod vodstvom Andrije Jakominića napadaju Mlečane po Kvarneru, ugrožavajući i sám Cres. Po venecijanskom nalogu krčki providur, uz pomoć susjednih otoka, organizira odmazdu i napada Rijeku s mora. Grad je nesposoban za duži otpor, pa se predaje pokušavajući opravdati i Jakominićeve napade, ali uzalud. Rijeka je ponovo izložena pljački, paležu i ubojstvima. Napadači se povlače tek nakon uspostave primirja. Biti opljačkan i smožden dva puta u svega tri godine dovoljno je za brzu propast grada i snažnijeg i razvijenijeg nego što je onodobna Rijeka. Prilike mora da su bile očajne. Riječanima čak i sám car nastoji pomoći, dodijelivši gradu 1515. god. posebnu diplomu »najvjernijeg grada«, »Fidelissimum oppidum Terrae Flumi-nis«. Da ta pomoć ne ostane apstraktnom, car je iste godine gradu udijelio i drugu diplomu) kojom odobrava održavanje dvaju velikih sajmova u trajanju od po 8 dana, (24. lipnja i 8. rujna) s uobičajenim povlasticama. Bio je to nesumnjivo lijep gest, s odgovarajućom praktičnom koristi, ali nedovoljnom za brzi oporavak.


Slika
Područje Mletačke Republike 1796. godine


Pad Mletačke Republike je započeo kada su Turci osvojili Carigrad (1453.). Upravo porazno djelovalo je portugalsko otkriće morskog puta u Indiju. Od sada se, na primjer, mogao dobiti papar iz Lisabona za petinu jeftinije no što mu je bila cijena u Veneciji. Trgovačke su veze opustjele, moć i bogatstvo nestajalo, Venecija se sve više pretvarala u umirući grad.


Nadam se da vam je štivo bilo zanimljivo meni je. :zastava: :čitati:

--------------------------------------------
Koristio sam izvore :knjiga Povijest Rijeke i nešto malo wikipedije.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

gost1
 

Re: Venecija

Post broj:#4  PostPostao/la gost1 » 7.5.2011, 01:33

Zanimljivo štivo, vidim da si si truda da sve to prikupiš i organiziraš.

A kad navedeš izvore, ono postaje (skoro) akademski...

Komentar: u 15. stoljeće si stavio da je Venecija "grad sa 150 kanala i četiri stotine mostova." Ovo definitivno ne vrijedi za 15. stoljeće: kanala je bilo više, mostova manje. Mnogi kanali su se do današnjeg dana zatrpali, pa su sada "ulice"...

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23869
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Venecija

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 7.5.2011, 01:44

Jednom se potrudiš obraditi neko područje iz riječke povijesti i više kasnije ne trebaš. Ubacio sam i izvore pa tko želi može naći te podatke tamo.
O Veneciji je preuzeto sa wikipedije a o Rijeci iz knjige.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Fiamma
 

Re: Venecija

Post broj:#6  PostPostao/la Fiamma » 7.5.2011, 09:53

Evo ja za par tjedana idem na izlet u Veneciju pa ću imati fotke za prilijepiti u temu. ;)

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23869
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Venecija

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 7.5.2011, 10:44

Odlično Fiamma jedva čekam vidjeti reportažu. :putopisac: :slikanje:

Inače naš Kamov je bio tamo u Veneciji i postoji stara slika koja ukazuje gdje je nekoć živio pa ako slučajno budeš ovuda prošla obavezno slikaj.

Slika
Venecija, ulica u kojoj su živjela braća Polić, Janko i Milutin
viewtopic.php?f=98&t=921
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

gost1
 

Re: Venecija

Post broj:#8  PostPostao/la gost1 » 7.5.2011, 10:59

Je li ima još zainteresiranih za traženje igle u plastu sijena?

(Ovo s ulicom je, ležerno, mission impossible...) :mrgreen:

Ako se ne zna adresa, je li...

A ako se zna? ;)

(Venezia, Corte dei Pignoli (Frezzaria), br. 1764.) :pozdrav:

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23869
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Venecija

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 7.5.2011, 11:07

Zna se i adresa. :mrgreen:
Evo čačkam netko je išao istraživati to područje.

Neljubazna Venecija

Na putu prema Veneciji odlučujemo da je bolje prespavati izvan samog grada te se odlučujemo za Mestre. Ujutro u grad dolazimo vlakom, i to ne samo iz komoditeta i da bismo izbjegli probleme s parkiranjem; naime i Kamov je Italiju proputovao željeznicom. Pada sitna kišica i vlaga u zraku je nesnosna. U Veneciji je Polić boravio tri puta. Prvi i drugi boravak padaju na početak i kraj 1906. Najdulji je bio drugi, krajem 1906, i trajao oko pola godine. U Veneciji započinje liječenje tuberkuloznih oteklina na vratu, koje nastavlja tijekom cijelog boravka u Italiji. Ovdje posjećuje kazališta, izložbe, knjižnice. I kako je on to sam definirao, dane provodi radno. Njegovi članci i eseji svjedoče o piščevu modernu pristupu umjetnosti. Kamov u Veneciji stanuje s bratom Milutinom (1883-1908), koji ondje studira glazbu u Liceo Musicale Benedetto Marcello. Braća Polić su, koliko je poznato, stanovali na dvije adrese. Prvi stan, odnosno soba, nalazila se u Calle dei Botteri br. 1896, dok je o drugom poznato samo da se nalazi u sunčanoj četvrti Akademije, te da je soba u kojoj stanuju mnogo svjetlija i ugodnija od prve. Nemoguće je pronaći točnu adresu jer su omotnice pisama izgubljene, ali i zbog molbe same braće Polić bratu Vladimiru da se sve pošiljke šalju na adresu Milutinove akademije.

Kamov će u Veneciju svratiti još jednom godinu poslije i to u jesen 1908. Čekajući vlak za Torino ostat će u Veneciji dvanaest dugih i bolnih sati. Venecija nije bila više ona stara »koju je dobro poznavao« i u kojoj je proveo više mjeseci s tada već pokojnim bratom. Calle dei Botteri nalazi se pored ribarnice i gotovo je nemoguće ondje zateći turiste, iako je samo nekoliko uličica odijeljena od čuvenog mosta Rialto. Ulica se proteže na stotinjak metara i na prvi pogled nemoguće je pronaći kućni broj 1896 jer se ovaj nalazi u uskom prolazu koji se vodi pod nazivom Carampane. Kuća u kojoj je Polić stanovao visoka je i uska četverokatnica. Nakon što smo pozvonili, kućna vrata otvorila je stara gospođa koja je odbila odgovarati na bilo kakva pitanja. Opsovala je nešto i zalupila vratima. Na sreću, pojavio se poštar i potvrdio da je adresa točna, iako pored same kuće stoji natpis Carampane, a ne Calle dei Botteri. Pronašla sam tako i posljednju, kronološki prvu Kamovljevu adresu.

Anamarija Večerina

Izvor: http://www.matica.hr/Vijenac/Vij175.nsf ... skadaljina

------------------------------------
Eto zahvaljujući Anamariji imamo podataka.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23869
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Venecija

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 7.5.2011, 11:29

Od centra Venecije ide se samo iznad , ideš preko mosta Rialto i onda još malo dalje se nalazi ulica Calle dei Botteri. :putopisac: :slikanje:
ulica kamov Calle dei Botteri.jpg
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

rijeka53
 

Re: Venecija

Post broj:#11  PostPostao/la rijeka53 » 27.5.2011, 01:42

Malo brojeva investicija potrebnih za crusere, nema mjesta improvizaciji ... :mrgreen:

PUTNICKA LUKA VENECIJE

U Veneciji se ukrcalo 2008. 1.215.088 putnika, u 2009. 1.420.000 krstasa te 2.000.000 putnika u 2010. S time je prvi home port Mediterana, treća putnička luka u Europi i jedanaesta u svijetu. Venecija je u mogućnosti u toku cijele godine, prihvatiti bilo koji tip broda za krstarenje zahvaljujuci najmodernijim strukturama i uslugama koje moze ponuditi.

Od srpnja i najnoviji brodovi biti ce u mogućnosti pristati u Veneciju, naime bit će otvoren u pristanistu lagune za krstase , novi kompleks putnicki Terminal Isonzo II. S time ce se udvostručiti prethodni putnicki Terminal Isonzo I. Pristaniste je izgrađeno za 18 mjeseci, uz ukupno ulaganje od dvanaest milijona eura. Ukrcaj putnika je postao sigurniji i udobniji zahvaljujuci mobilnoj platformi-nogostupu kojim se izdvojio protok prtljage i zalihe hrane. Struktura ce imati ukupnu površinu od 8.000 četvornih metara u prizemlju i isto toliko na prvom katu, plus terasa i osigurati ce protok od 600.000 putnika godišnje.

U 2009. inauguriran je putnicki Terminal Isonzo 1, uz ulaganja od 8 milijuna eura, kako bi se osigurao najviši međunarodni standard za prihvat putnika. Struktura na dvije etaže sa ukupnom povrsinom od 8.681 četvornih metara, specijalno dizajnirana za prihvat putnika uz maksimalnu funkcionalnost, ima kapacitet od 6000 osoba na sat pri ukrcaju i iskrcaju te mogucnost brzog transfera putnika prema turistickim autobusima. Terminal transformira čekaone u zabavna područja, opremljen je sa restoranom, duty free shop, VIP salon, terasom od 1432 mq, a dostupnost Terminalu osigurana je parkingom.

AREA PARTENZE
Ubicazione: primo piano
Superficie: 4,231 mq.
Imbarco: 1 passerella mobile per il transito in sicurezza dei passeggeri
Accesso: 3 ascensori e 3 scale mobili
Accesso per diversamente abili: 3 rampe per sedia a rotelle in prossimità degli ascensori
Aria Condizionata/Riscaldamento: si
Sale d’attesa 1 (474 sedute) e 1 sala VIP (54 sedute)
Desk check-in: 20 per 40 postazioni.
Disponibilità di monitor LCD per informazioni ai passeggeri
WC: 7 signori; 6 signore
WC per diversamente abili : 2

SERVIZI PER PASSEGGERI IN IMBARCO
Info point per passeggeri: 1
Duty Free: 1
Sala VIP: 1 Area ristoro: 1

AREA ARRIVI
Ubicazione: piano terra
Superficie: 4.450 mq.
Aria Condizionata/Riscaldamento: si
WC: 7 signori; 6 signore
WC per diversamente abili:1
SERVIZI PER PASSEGGERI IN SBARCO
Info point per passeggeri: 1
Servizio Deposito Bagagli e Lost & Found, aperto dall’inizio alla fine delle operazioni navali.

SERVIZI PER OPERATORI
Connessione WI-FI disponibile previa richiesta

Slika

Slika

Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23869
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Venecija

Post broj:#12  PostPostao/la Adamić » 27.5.2011, 11:51

:bravo:
Bravo za njih, oni idu definitvno prema naprijed.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Fiamma
 

Re: Venecija

Post broj:#13  PostPostao/la Fiamma » 31.5.2011, 23:40

Nisam stigla tražiti Kamovljevo obitavalište, više sam se muvala uz glavne turističke atrakcije. ALi drugi puta kada budem imala više vremena i ne budem ovisila o hirovima grupe, izvidjet ću i tu ulicu.

Uglavnom, dok smo mi bili tamo u Veneciji su bila 5-6 cruisera. Istovremeno. A Rijeka nula u 365 dana... :roll: Jest da nismo toliko atraktivni, ali ne vidim razloga zašto se to u skoroj budućnosti ne bi moglo izmijeniti. :ne znam:

Evo prvo par slika s morske strane, iz vaporetta:

Slika

Slika

I još par dobro poznatih veduta:

Slika

Slika

Malo iskonskog grijeha:

Slika

I jedan gondolijer.. Ganjala sam ih po svim kanalima uz koje sam prošla, ali nikako uhvatit jednoga pravoga (kako si ga ja zamišljam), u mornarskoj majčici i onim šeširićem. Još i da pjeva Santa Lucia kao u crtanome Tom i Jerry, mojoj sreći ne bi bilo kraja... :mrgreen:

venecija gondolijer.jpg
venecija gondolijer.jpg (244.88 KiB) Pogledano 1562 puta

gost
 

Re: Venecija

Post broj:#14  PostPostao/la gost » 1.6.2011, 00:20

:mrgreen:
Mislim da sam vidio micu-macu tj. fiammu - jučer pred školom u triblju - bila su parkirana 3 busa, a neka poznata plavuša je vodila glavnu riječ u grupi ispred ...

I sve sam to snimio u 5 sekundi koliko mi je trebalo da pasam pored škole mojim Berlingom :mrgreen:

Baš sam pomislio: Ode Fiamma za Mletke!

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23869
Teme: 926
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Venecija

Post broj:#15  PostPostao/la Adamić » 1.6.2011, 00:33

Romantična Venecija. :srce
Nema veze za Kamova , bit će još prilika.

Kako se je tebi svidjela Venecija na prvi pogled ?
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Sljedeće

Vrati se na: Inozemstvo gradovi

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron