Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Ljubljana

Gradovi : TRST, KOPAR, VENECIJA itd..
Morinoki
Šta da ?
Šta da ?

Teme: 1

Ljubljana

Post broj:#1  PostPostao/la Morinoki » 5.4.2012, 18:09

Eto, pošto studiram u Ljubljani da dam nekoliko informacija o njemu. Grad je veoma lijep iako nije smješten na moru. Čim uredim do kraja sve fotografije i karte, želio bih i predstaviti ga malo i pojasniti život ljudi u Ljubljani, pokazati za mlade gdje se i kako ovdje izlazi. Do tada, lijep pozdrav.

gost

Re: Ljubljana

Post broj:#2  PostPostao/la gost » 5.4.2012, 20:16

Može li se znati šta studiraš ?

Morinoki
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#3  PostPostao/la Morinoki » 5.4.2012, 21:13

geografija :)

Morinoki
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#4  PostPostao/la Morinoki » 5.4.2012, 21:24

Opće informacije:

Površina: 275 km2
Stanovništvo: 277 920 stanovnika
Gustoća naseljenosti: 101, 06 st./km2*

*Gore napisani podaci su preuzeti sa Wikipedije gdje piše da su stari 5 godina.

Ljubljana je glavni grad Slovenije gdje je smještena u sredini zemlje. Najveći grad i jedini grad koji ima preko 200 000 stanovnika u Sloveniji. Upravno, administrativno i obrazovno središte Slovenije i Središnje slovenske regije.

JAVNI PRIJEVOZ

Grad je jako čist i prometno uređen. Javni prijevoz je autobus za čiju se vožnju mora imati tzv. Urbana. Urbana je slično autobusnoj pokazni kod Autotroleja. Može ju se kupiti na bilo kojem tisku te se nakon kupnje mora kupiti jedan smjer kako bi se moglo voziti.*VOŽNJA SE NE MOŽE KUPITI U AUTOBUSU KOD ŠOFERA!* Sama urbana košta 2 eura, a svaka vožnja 1. 20 eura. Nema voznih zona nego je svugdje jedna jedina zona i kupnjom jedne vožnje može se voziti sat i pol. Autobusa ima puno, ali još uvijek se ponekad treba dosta čekati dok dođe. Na većini autobusnih stanica postavljen je "monitor" na kojem piše za koliko minuta dolazi bus. No, s obzirom da je Ljubljana ravni grad, većina ljudi se služi biciklama i nogama kao prijevoznim sredstvima, mada ponekad kada se ide na neke malo veće udaljenosti, bolje je uzeti autobus.
Još jedan način prijevoza je i taxi koji ponekad zna biti jako skup, a ponekad i ne. Ja najčešće kada se vozim taxijem zovem Metro taxi koji za svaki kilometar naplačuje 79 centi. Ono što se nikako ne bi trebalo raditi je zaustavljati taxi na ulici jer počinju brojat od 1.20 eura i onda naknadno naplačuju kilometre.

STANOVNIŠTVO

Ljudi su većinom pristojni i voljni pomoći ako je to potrebno i zatraženo. Kao u cijeloj Sloveniji, većinom svi pričaju Srpsko-hrvatski jezik pa nije veliki problem sporazumijet se. Ponekad, kada pričaju srpsko-hrvatski, zvuči malo smiješno, ali vjerojatno se i oni smiju kada netko pokuša govoriti slovenski jezik. U samom centru grada su najčešće smješteni fakulteti, prodavaonice, kafići, pekare, spomenici itd. Tek kada se ode malo dalje od samog centra se dolazi do stambenih dijelova grada. Postoje mali dijelovi grada gdje postoje socijalne zgrade iz 70-ih gdje je vrijedilo staro pravilo "što više ljudi na što manji prostor", ali se većinom nalaze samostalne kuće sa vrtom oko.

PRIRODA

Kroz Ljubljanu teku nekoliko rijeka, Ljubljanica, Gradaščica, Glinščica i ima jako puno zelenih površina. Postoji veliki park Tivoli koji je prelijepo uređen i još niz manjih parkova. Mogu se pohvaliti sa jako lijepo uređenim zelenim površinama!

STUDIJ

Ono po čemu je Ljubljana poznata je studiranje. Univerza v Ljubljani je svjetski priznata univerza u svijetu. Imaju kvalitetne programe i jako dobre i profesionalne profesore. Jedina "mana" koje se mora riješiti tijekom studija, tj. naučiti jer se dolazi studirati kod njih, je jezik. Slovenski jezik je dosta kompliciran jezik i iako je sličan čakavskom, ima jako puno deklinacija i konjugacija koje zvuče jako čudno za ljude s naših prostora.
IZLASCI

Ova tema je više namijenjena mlađim ljudima koji će se kad tada jednom htjet zabavit u Ljubljani. Pošto nisam od čovjeka koji će toliko izlazit van, kopirat ću opise klubova i kafića u Ljubljani sa jedne stranice.

Za sve koji volite alternativna, underground mjesta preporučamo METELKOVA MESTO. Nalazi se preko puta autobusne i željezničke stanice (pređete cestu i krenete lijevo). To je mjesto gdje ima oko 10-ak manjih kafića na kupu, zidovi su puni grafita, a glasba se razlikuje od kafića do kafića (večinom se u svim kafićima pušta rock, punk, ska, dub, drum'n'bass, reagge, yugo rock...). Vrlo često budu tamo i razna predavanja, izložbe I koncerti (za neke koncerte se plača upad, a za neke ne. Za one koje se upad plača je cijena većinom samo nekoliko eura). Tu se nalazi i gay kafić Tiffany i lezbijski kafić Monokel. Više možete pročitati na njihovoj web straniciwww.metelkova.org

TOVARNA ROG – mjesto slično kafićima na Metelkovoj. Nalazi se na Trubarjevi 72 (vrlo blizu Pravnog faxa). Često budu tamo koncerti i razna predavanja. Više nađite na njihovoj stranici http://tovarna.org/
Više fancy mjesto za izaći je BACHUS. Nalazi se na Kongresnom trgu. Preko dana je kao restoran (može se pojesti fina hrana), a navećer je club. Glasba je više pop, domaća (nije turbofolk)... Upad plaćaju samo dečki, cure ne (ali nije tako svaku većer). Web stranica jehttp://www.bachus-center.com/NOVA/nap ... ovenik.asp

ULTRA se nalazi preko puta stanice Ajdovščina (od Bavarskog dvora prema centru sa lijeve strane ceste). Glasba je raznolika (srijedom je hip-hop, cetvrtkom house....). Ponekad svi plačaju upad, a ponekad samo dečki. Web stranica je http://www.ultra-club.si/
KLUB K4 se nalazi na Kersnikovoj 4 (odmah pokraj gdje se kupuju studentski bonovi za jesti). Glasba je raznolika, ali većinom house, techno, drum'n'bass...). Web stranica je http://www.klubk4.org/

KMŠ je club koji se nalazi na Tržaški cesti 2 (Vič) (blizu Filozofskog faxa, Strojništva i Informatičkog faxa). Ovdje se upad uvijek plača 1 euro. Glasba je svakakva (od slovenske i naše glasbe do rocka)! To je pravi študentski club. Web stranica jehttp://dogaja.itak.si/napovedujemo

EMONSKA KLET se nalazi preko puta Kongresnog trga (točna lokacija je već opisana u
rubrici Studentska prehrana). Ovdje se preko dana jede na bonove, a navečer se pretvara u club. Često budu studentske zabave, brucošijade (ili na slovenskom brucovanja). Upad se ponekad plača, a ponekad ne. Glasba je svakakva – isto kao i u KMŠu. Web stranica je http://www.emonskaklet.com/

COMPAñEROS je slatki mali kafić na Slovenskoj cesti 51 (blizu Bavarskog dvora sa desne strane ceste). Glasba je raznolika, srijedom su večeri salse!

KATASTROFA je disco koji se nalazi na Tivoliju. Tamo odprilike svaka 2 tjedna ima koncert neki pjevač/ica iz bivše Juge (većinom Srbije) – po naški rečeno: tamo se slušaju cajke! :) Trenutno je zatvorena, ali možda se ponovno otvori, pa sam ju spomenula za svaki slučaj.

ENPUB se nalazi na Šiški (kod stanice Slovenija Avto). To je manji club u kojem se isto pušta večinom balkanska glasba iliti turbofolk. Web stranica je http://www.enpub.si/ *

*Društvo hrvatskih študentov v Sloveniji, 2012. URL : http://www.dhss.si/index.php?option=com ... i&Itemid=1 (Citirano: 5.4.2012).

Naravno, uz sve ovo postoji još brojni kafići, restorani, gostilne u kojima se može popit i pojest. Ono što je zanimljivo je da se nakon 21h ne može kupovati alkohol u butigama, dok se u kafićima pije dok se može. Cijene u kafićima su slične našima, dok se u dućanima mogu naći i nešto jeftinija pića.

SMJEŠTAJ
Smještaj u Ljubljani, ali i u Sloveniji je puno skuplji nego kod nas. Nekretnine su jako skupe i teško je naći "jeftin" stan. Za hotele ne znam cijene niti smještaj jer sam student i nalazim se u domu, ali postoji link gdje se lijepo i jednostavno može naći hotel u određenom razdoblju sa određenim brojem ljudi i povlastica.
LINK: http://www.booking.com/city/si/ljubljan ... 603931;ws=

RIJEKA-LJUBLJANA

Između Rijeke i Ljubljane ima oko 130 km cesta i autocesta. Od Rijeke do granice se može doći autocestom, gdje se onda nakon granice mora nastaviti sa starom cestom do Postojne gdje je opet moguće uključenje na autocestu. Kao što se zna, za vožnju po slovenskim autocestama mora se kupiti vinjeta. Ako se putuje jednokratno, onda je vinjeta nepotrebna jer se starom cestom puno više vidi, a ne vozi se puno duže. Kazna za neimanje valjane vinjete je 300 eura. U Sloveniji je poznato da su policajci rigorozni i da se ograničenja trebaju poštivati.
Drugi način dolaska u Ljubljanu je vlak. Svaki dan iz Rijeke odlaze dva vlaka prema Ljubljani. Jedna u podne, a drugi u 8 i 40 navečer. Putuje se oko 3 sata, oviseći o zadržavanju na granici. Povratna karta do Ljubljane košta oko 180 kn, a u jednom smjeru oko 100 kn. Ako se ima HŽ iskaznica, dobiva se popust 30% i onda povratna košta 161 kn, a u jednom smjeru oko 70-80 kn. Iz Ljubljane prema Rijeci također svaki dan putuju dva vlaka i to u 6 i 20 ujutro te u 3 i 10 popodne.
Autobus iz Rijeke prema Ljubljani ne postoji!

Cijena vinjeta za auto za 7 dana(15 €), mjesečna(30€), godišnja(95€).
Cijena vinjeta za motocikle za 7 dana(7, 5€), za 6 mjeseci(25€), godišnja(47,5€).

ZNAMENITOSTI
U ovom poglavlju ću nabrojati znamenitosti i dati linkove gdje se može pogledati nešto više o njima. Rado bi pisao sam više o njima, ali nemam dovoljno znanja o svima njima pa ću vam dati samo osnovne upute do više informacija.

Najpoznatiji trg u Ljubljani je Prešernov trg. Na Prešernovom trgu nalazi se most preko kojeg se ide prema Ljubljanskom gradu. Ljubljanski grad je stara srednjovjekovna znamenitost(http://hr.wikipedia.org/wiki/Stari_grad_(Ljubljana) ).

Prije Prešernovog trga, nalazi se Kongresni trg gdje se među ostalima nalazi i sjedište Univerze. Ispred samog trga nalazi se mali parkić koji je isto jako lijepo uređen (http://sl.wikipedia.org/wiki/Kongresni_trg,_Ljubljana ). *na dnu stranice ću napisati neke slovenske riječi koje će pomoći pri razumijevanju *.

Zasigurno jako poznata u Hrvatskoj jesu Križanke koje služe za koncerte i razne predstave. Na Križankama su nastupili mnogi hrvatski i strani glazbenici.

Kao što sam prije naveo kao lijepu prirodu, trebalo bi i kao znamenitost posjetiti park Tivoli. Tivoli je jako veliki park koji ima turističku i sportsku ulogu (http://en.wikipedia.org/wiki/Tivoli_Park,_Ljubljana ).

Stožice su sportska dvorana, novoizgrađena 2010 (http://sl.wikipedia.org/wiki/Arena_Sto%C5%BEice ).

Mestni trg je trg koji se nalazi nakon što se prođe Prešernov trg, ispod Ljubljanskog grada. U njemu vlada jedno staro ozračje i u njemu se nalazi jedan "kafić" u kojem imaju jako velik izbor čajeva. Svaki čaj košta oko 2,5 eura i s obzirom na cijenu i uslugu, svakako bi se trebalo probati (http://www.cha.si/ ).

Lijevo od Prešernovog trga, preko mosta se nalazi tržnica svega i svačega pa tko voli nek izvoli.

Kada se dođe u Ljubljanu, preporuka je da se ode u turističku zajednicu, uzme karta Ljubljane i eventualno pita gdje treba otići, što vidjeti. Turistička zajednica se nalazi vrlo blizu prešernovog trga što je i objašnjeno na donjoj slici.

Slika

*slovenske riječi:
zapirajo-zatvaraju
sedež-"sjedište"
poleg-pored
drugo svetovno vojno-2.svjetski rat
odprt-otvoren
potekal-u ovom slučaju, održan
in-i
parkirišče-parkiralište
hiša-kuća
pešce-pješake
razpoke-raspukline
prehitrega-prebrzog

KLIMA

Za geografe i za ljude koji su proučavali Koppenovu klasifikaciju klime, podatak da klima Cfb prevladava u Ljubljani, značit će puno. Laički rečeno, prevladava vlažna kontinentalna klima, gdje je prosječna temperatura najtoplijeg mjeseca preko 22 stupnjeva, a prosječna temperatura travnja je veća ili jednaka prosječnoj temperaturi listopada. Moja preporuka je ako se u jeseni ili proljeću ide u Ljubljanu, neka budu spremni kratki rukavi ali i kišobran!

Slika

Slike same Ljubljane će doći kasnije kada ih prikupim, do tada lijep pozdrav

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 267

Post broj:#5  PostPostao/la nikola » 5.4.2012, 22:04

Odličan brzinski tečaj o Ljubljani! Doduše na mjestu gdje bi trebala biti slika, piše slika i to je sve. Ali, u tekstu je sve rečeno.
Ja sam volio otići u kavanu u nebotičnik, a jednom sam se zgrozio kada je lik ispred mene na uličnom kiosku brze hrane naručio "sirov burek". Tek kada ga je dobio, skužio sam da je riječ o bureku sa sirom (igra riječi). Dakle, slovenski je možda težak za naučiti, ali razumijemo se 80 %, samo treba uključiti "možđane"-rekla bi seke!
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Morinoki
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#6  PostPostao/la Morinoki » 5.4.2012, 22:08

da, za slike ne znam zašto ne želi...nov sam na forumu pa dok još istražim sve :D
a ovo za jezik, to si u pravu...meni je trebalo 3-4 mjeseca na faksu i normalno sam ih razumio(treba uzet u obzir da prije nisam imao nikakvog doticaja sa slovenskim, a čakavski ne znam), tako da ih se razumiju, kao i oni nas...problem nastaje kad treba sročit rečenicu
Zadnja izmjena: Morinoki; 5.4.2012, 22:09; ukupno mijenjano 1 put/a.

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 926

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 5.4.2012, 22:08

Sve je odlično rečeno, baš kako mi i tražimo, iz svoje glave ostavit utiske. :bravo:
Svojim tekstom naveo si me da posjetim taj grad, vlakićem da napokon vidim kako je kad se ide u smjeru Slo. 180 kuna nije puno. :putopisac: :slikanje:

Inače naš Zlatko Komadina župan PGŽ i ex Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture je rođen u Ljubljani.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

doker
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#8  PostPostao/la doker » 6.4.2012, 02:41

Usput si pronađi prenoćište u Ljubljani ili barem uzmi vreću za spavanje. Ako misliš u jednom danu obavit putovanje vlakićem Rijeka- Ljubljana- Rijeka u Ljubljani ti ostaje ravnih 25 minuta za obilazak grada. Dovoljno za popit :kava: na kolodvoru.

Morinoki
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#9  PostPostao/la Morinoki » 6.4.2012, 09:49

doker napisao:Usput si pronađi prenoćište u Ljubljani ili barem uzmi vreću za spavanje. Ako misliš u jednom danu obavit putovanje vlakićem Rijeka- Ljubljana- Rijeka u Ljubljani ti ostaje ravnih 25 minuta za obilazak grada. Dovoljno za popit :kava: na kolodvoru.

ako se ode vlakom u 12, u ljubljani si oko 15, a vlak za nazad ti kreće u 20 i 40 što znači da imaš 5 sati i 40 minuta za obilazak-opet nedovoljno za obići sve što se nudi, ali se večina toga može pogledati...ono što je dobro je kad se kupi povratna do Ljubljane, ta karta vrijedi mjesec dana

doker
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#10  PostPostao/la doker » 6.4.2012, 11:30

Dijete drago, pa ti si načisto polupao lončiće. :ruka Vlak koji kreće iz Rijeke u 12:00, dolazi u Ljubljanu u 14:45. Posljednji vlak iz Ljubljane za Rijeku kreće u 15:10. Da li je to 25 minuta?
Volio bih da mi objasniš kako i na koji način bi se ti iz Ljubljane vratio u Rijeku sa onim u 20:40??? Živo me zanima. :kava:

Morinoki
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#11  PostPostao/la Morinoki » 6.4.2012, 13:44

doker napisao:Dijete drago, pa ti si načisto polupao lončiće. :ruka Vlak koji kreće iz Rijeke u 12:00, dolazi u Ljubljanu u 14:45. Posljednji vlak iz Ljubljane za Rijeku kreće u 15:10. Da li je to 25 minuta?
Volio bih da mi objasniš kako i na koji način bi se ti iz Ljubljane vratio u Rijeku sa onim u 20:40??? Živo me zanima. :kava:

da da, moje duboke isprike...pobrkao sam vremena...ispričavam se! :D

nikola
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 267

Post broj:#12  PostPostao/la nikola » 6.4.2012, 13:53

Morinoki napisao:...

Svakom se može dogoditi, ništa strašno. Taman sam mislio staviti red vožnje RI-LJ i LJ-RI.
Nego, kako se zove i gdje je ono mjeto u Ljubljani gdje je za alternativce, djeluje kao neka komuna. Ili je to ono što si naveo METELKOVA MESTO?
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 926

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 6.4.2012, 13:53

Ispravi onda Morinoki sve što treba od slika pa do ovih vlakova.

slike kako staviti imaš ovdje
viewtopic.php?f=80&t=107&start=0

Ne možemo pustiti krivu satnice vlakova jer s tim izazivaš pomutnju kod ljudi...prilagodoit ćemo postove ..kad ispraviš greške..

:pozdrav:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Morinoki
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#14  PostPostao/la Morinoki » 7.4.2012, 03:04

u prvom postu gdje sam predstavio Ljubljanu,vozni red vlakova je točan...kasnije sam zeznuo ali sam se kasnije i ispričao za zajeb...to sa vlakovima je u redu...a ovo za slike, čim uhvatim vremena(mislim da će to biti pon ili uto), ću ispraviti

Morinoki
Šta da ?
Šta da ?

Post broj:#15  PostPostao/la Morinoki » 7.4.2012, 03:05

nikola napisao:
Morinoki napisao:...

Svakom se može dogoditi, ništa strašno. Taman sam mislio staviti red vožnje RI-LJ i LJ-RI.
Nego, kako se zove i gdje je ono mjeto u Ljubljani gdje je za alternativce, djeluje kao neka komuna. Ili je to ono što si naveo METELKOVA MESTO?

Je je, metelkova se zove.. :D

Sljedeće

Vrati se na: Inozemstvo gradovi