Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Nis-Srbija

Gradovi : TRST, KOPAR, VENECIJA itd..
stefanely
ĆO !!!
ĆO !!!

Teme: 4

Nis-Srbija

Post broj:#1  PostPostao/la stefanely » 22.12.2014, 20:28

Pozdrav ,evo rekoh da i ja malo predstaim moj grad,elem:
Kao saobraćaјni čvor evropskih putnih i železničkih pravaca, sa aerodromom, lako јe dostupan iz svih pravaca. Kao savremeni univerzitetski grad sa preko 300.000 stanovnika, istovremeno јe prirodni, društveni, privredni, obrazovni, zdravstveni, kulturni i sportski centar јugoistočne Srbiјe. Područјe grada zahvata površinu od 597 km2, na kome se nalaze Niš, Niška Banja i 68 prigradskih naselja.

O razviјenosti sistema obrazovanja naјbolje govori statistika: oko 40.000 učenika u 35 osnovnih i 19 srednjih škola i preko četrnaest hiljada studenata na 13 fakulteta niškog Univerziteta.

Trideset klinika, zavoda i instituta koјi istovremeno čine nastavnu bazu Medicinskog fakulteta, kao i veliki broј drugih medicinskih instituciјa, predstavljaјu potenciјal niškog zdravstvenog centra koјi svim sugraђanima i stanovnicima ovog dela zemlje omoguћava korišćenje savremene zdravstvene zaštite i mnoga dostignuća moderne medicine.

Grad јe veћ proslavio stogodišnjicu postoјanja i rada prve gimnaziјe, Narodnog pozorišta, Narodne biblioteke i književnog časopisa.

Nosioci savremenog kulturnog života su Narodno pozorište, Narodna biblioteka, Narodni muzeј, Simfoniјski orkestar, Pozorište lutaka, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Univerzitetska biblioteka, Istoriјski arhiv, Galeriјa savremene likovne umetnosti, Dom kulture, Kulturno-prosvetna zaјednica, izdavačke kuće, i mnogobroјne organizaciјe kulturno-umetničkog amaterizma.

U nizu kulturnih manifestaciјa koјe imaјu јugoslovenski i međunarodni karakter, a održavaјu se u Nišu, naјznačaјniјe su: Festival glumačkih ostvarenja igranog filma "Filmski susreti", međunarodni festival amaterskih horova "Horske svečanosti" i Likovna koloniјa "Sićevo" - naјstariјa u zemlji.

Sa Niškom banjom, posebnim balneološkim centrom u neposrednoј blizini grada, aktuelna turistička ponuda Niša pruža mogućnosti za banjski, lečilišni, poslovni, kongresni turizam, kao i veće sportske i kulturne manifestaciјe. Broјna su i izletišta koјa svoјim prirodnim lepotama spadaјu u naјlepše u Srbiјi i Crnoј Gori.

Preko 40 sportskih klubova u gradu okuplja veliki broј profesionalaca i entuziјasta. Nišliјe vole sport i u nekim granama igraјu veoma značaјnu ulogu.

Danas, Niš broji preko 300.000 stanovnika, veliki administrativni, politički, ekonomski, medicinski i kulturni centar jugoistocne Srbije - drugi po veličini grad u Srbiji posle Beograda.
Grad smešten na reci Nišavi

Grad smesten na evropskom putnom pravcu KORIDORU 10
Grad odavnina poznat kao „kapija istoka i zapada“ jer se nalazi raskrsnici puteva koji spajaju Evropu sa Bliskim Istokom
Grad koji se nalazi na 192 m nadmorske visine i prostire na površni od 600 km2

Univerzitetski centar sa 13 fakulteta
Jedan od najstarijih gradova u Evropi, o čemu svedoče brojna praistorijska nalazišta na teritoriji grada (Bubanj i Velika humska čuka)
Povezan sa svetom avio linijama sa Međunarodnog aerodoma „Konstantin Velki"
Okružen veličanstvenim planinskim masivima: Suvom planinom, Svrljiškim planinama i planinom Seličevicom
Rodni grad čuvenog rimskog imperatora Konstantina Velikog koji je 313. godine Milanskim ediktom priznao hrišćanstvo za zvaničnu religiju Rimskog carstva
Grad u kome se 2013. godine planira centralna proslava 1700 godina od donošenja Milanskog edikta i priznanja hrišćanstva
Filmski susreti u Nisu
168626_nis-filmski-susreti-beta_orig_zps72fc06f4.JPG
168626_nis-filmski-susreti-beta_orig_zps72fc06f4.JPG (350.76 KiB) Pogledano 889 puta

nis3_700_zps6dc50bce.JPG
nis3_700_zps6dc50bce.JPG (298.36 KiB) Pogledano 889 puta

nis-slike-fotografije-8_zps115ba03e.JPG
nis-slike-fotografije-8_zps115ba03e.JPG (42.16 KiB) Pogledano 889 puta

srb-nis_zps226db8ef.JPG
srb-nis_zps226db8ef.JPG (136.15 KiB) Pogledano 889 puta

tvrdjava-nis-belamitv_zps89c944b2.JPG
tvrdjava-nis-belamitv_zps89c944b2.JPG (563.05 KiB) Pogledano 889 puta
Slika
Slika
Slika

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 926

Re: Nis-Srbija

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 22.12.2014, 21:01

Predivno! :bravo: :gore
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

eneo
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !

Post broj:#3  PostPostao/la eneo » 22.12.2014, 23:21

Prekrasne fotke iz zraka. :gore Sad kad gledam ove slike vrača se sjećanje. Stotinu puta prošao sam preko mosta i pored tvrđave. U blizini nalazi se autobusna stanica a malo dalje bivša kasarna. U ono vrijeme nas primoraca je bilo tamo u velikom broju. Meni je najviše falio pogled na Kvarner. :pozdrav: :piva2

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 23.12.2014, 00:46

I klip koji je proslavio Niš, vrijedi da ga opet pogledamo . Mogao bi stalno da stišćem PLAY... :smijeh2
Gledaj na youtube.com

stefanely
ĆO !!!
ĆO !!!

Post broj:#5  PostPostao/la stefanely » 23.12.2014, 01:18

:gore :gore
Slika
Slika
Slika

Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma

Teme: 164

Post broj:#6  PostPostao/la Vežičanka » 23.12.2014, 10:39

stefanely napisao:I jos jedna stvar me vezuje za Hrvatsko primorje,ne konkretno za Rijeku,radi se o Podgori pored Makarske,e tu sam 1986 radeci kao konobar,sezonski,upoznao moju sadasnju suprugu,koja je tu bila na letovanju,lepo zar ne !!!
: ruka

Krasno :srce

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 24.12.2014, 18:51

Stefanely danas čitam komentare ispod jedne slike navijača u Nišu, da u Nišu ima najviše navijača Partizana i Crvene zvezde. Kako stojite po pitanju lokalpatriotizma po tom sportskom pitanju ?

P.s. imam osjećaj da Srbija ima samo Beograd ! :roll:

milic

Teme: 6

Post broj:#8  PostPostao/la milic » 24.12.2014, 22:17

Ma ima u Niš Radnički. Zvali su ga Real s Nišave.
Sjećam se da je jednom Pantelić (jel mu ono ime Ilija) kao golman zabio gol (uf, ne znam kome) prilikom degažiranja. :klanja
Daj balu mali!

Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 24.12.2014, 23:54

Oficijalna FB stranica im ima samo 224 čovjeka. Pre premalo za takav grad. Što će sigurno potvrditi moje navode. Pričekat ćemo stefanely da kaže točno. Vjerojatno i on navija za neki od ta dva kluba. :lol:

https://www.facebook.com/fkradnickinis.official

stefanely
ĆO !!!
ĆO !!!

Post broj:#10  PostPostao/la stefanely » 25.12.2014, 01:30

Adamić napisao:Stefanely danas čitam komentare ispod jedne slike navijača u Nišu, da u Nišu ima najviše navijača Partizana i Crvene zvezde. Kako stojite po pitanju lokalpatriotizma po tom sportskom pitanju ?

P.s. imam osjećaj da Srbija ima samo Beograd ! :roll:

Sto se tice '' lokalpatriotizma '' po sportskom pitanju,tu smo veoma slabi,tacno je da vecina nislija navija ili za partizan ili za c.zvezdu,sto je porazavajuce,veruj te mi na rec,istina (ali bolna)je da se u Srbiji uglavnom sve svodi na beograd,i da se uglavnom sve vuce za isti,mi sa juga smo za njih provincija,a u tom beogradu, najmanje ima pravih beogradjana,sve su to doseljenici koji posle odredjenog vremena totalno promene govor i zaborave odakle su dosli,ja verujem da je isti slucaj i u Hrvatskoj sa Zagrebom,i u ostalim ex Yu republikama,sada drzavama,za Crnu goru pouzdano znam da je tako,elem samo jedan primer,moja supruga u Nisu i njena snaja u beogradu obavljaju isti posao,stim sto njena snaja ima 2 puta vecu platu,zakljucite sami !!! :ruka :ruka
Slika
Slika
Slika

stefanely
ĆO !!!
ĆO !!!

Post broj:#11  PostPostao/la stefanely » 25.12.2014, 02:07

milic napisao:Ma ima u Niš Radnički. Zvali su ga Real s Nišave.
Sjećam se da je jednom Pantelić (jel mu ono ime Ilija) kao golman zabio gol (uf, ne znam kome) prilikom degažiranja. :klanja

Ne,zove se Dragan Pantelic,bio je golman Radnickog (Reala sa Nisave),reprezantacije Jugoslavije...
da,milic,tu si u pravu, Na prvenstvenoj utakmici Radnički - Velež (1:0) u Nišu, tada jednom od najboljih golmana Enveru Mariću dao gol degažirajući loptu iz svog šesnaesterca.
Igrao se 88. mi­nut. Uzeo sam lop­tu u svom še­sna­e­ster­cu i od­mah de­ga­ži­rao, ka­ko bih pro­na­šao cen­tar­fo­ra Mi­to­še­vi­ća. U tom tre­nut­ku ni­sam vi­deo da je Ma­rić na­pu­stio gol i ni­sam imao na­me­ru da ga ma­ti­ram. Lop­ta je pa­la iz­me­đu še­sna­e­ster­ca i pe­na­la, na nju su tr­ča­li Mi­to­še­vić, Ma­rić i još ne­ko­li­ko igra­ča. Svi su mi­sli­li da će lop­ta do­ći u nji­hov po­sed, me­đu­tim, ona je ne­zgod­no od­sko­či­la i za­vr­ši­la u mre­ži Ve­le­ža. Po­sle za­vr­šet­ka utak­mi­ce, bi­lo mi je ne­pri­jat­no da se po­zdra­vim sa Ma­ri­ćem. Znam da mi je za­me­rio, ali valj­da je shva­tio da tu ni­je bi­lo zle na­me­re. Haj­de da sam na taj na­čin po­sti­gao gol ne­kom klin­cu, baš bi me bi­lo bri­ga, ali, ova­ko, zna se ko je bio Ma­rić. Me­đu­tim, taj gol nas je od­veo u Kup UEFA.

Uz 8 utakmica za olimpijsku reprezentaciju, odigrao je i 19 utakmica za najbolju selekciju Jugoslavije. Postigao je i dva gola iz penala. Debitovao je 10. oktobra 1979. u susretu protiv Španije (1:0) u Valensiji, a dres sa državnim grbom poslednji put je nosio 12. septembra 1984. protiv Škotske (1:6) u Glazgovu. Učesnik Svetskog prvenstva 1982. u Španiji i jedan od retkih koji po povratku nije bio stavljen na stub srama.
Igrao je četiri puta u raznim selekcijama Evrope i Sveta. Predsednik FK Radnički Niš (1997-2001).
03-DraganPANTELICPaniniYougoslavie1982_zps3fe6a521.jpg
03-DraganPANTELICPaniniYougoslavie1982_zps3fe6a521.jpg (37.1 KiB) Pogledano 889 puta

Sastav igraca reprezentacije '82 sa svetskog prvenstva u Spaniji i statistika:

Selektor: Miljan Miljanić.

Igrači: Dragan Pantelić 3 (nastupa) / 0 (golova), Ratko Svilar -, Nikola Jovanović 3/0, Nenad Stojković 3/0, Velimir Zajec 3/0, Zlatko Krmpotić 2/0, Miloš Hrstić 1/0, Zoran Vujović -, Ivan Gudelj 3/1, Edhem Šljivo 3/0, Jure Jerković -, Ive Jerolimov -, Zvonko Živković -, Vladimir Petrović 3/1, Ivica Šurjak 3/0, Safet Sušić 3/0, Zlatko Vujović 3/0, Vahid Halilhodžić 2/0, Miloš Šestić 2/0, Predrag Pašić -, Stjepan Deverić -, Ivan Pudar -.

Eeeeee,to je bila reprezentacija !!! :bravo:
Zadnja izmjena: stefanely; 25.12.2014, 02:50; ukupno mijenjano 1 put/a.
Slika
Slika
Slika

stefanely
ĆO !!!
ĆO !!!

Post broj:#12  PostPostao/la stefanely » 25.12.2014, 02:28

Niš,17.3.1982. Četvrtfinale (revanš) RADNIČKI - DANDI J. 3 : 0 (0:0)

Radnicki_Nis_1982g_kup_UEFA_zps71cd35f1.jpg
Radnicki_Nis_1982g_kup_UEFA_zps71cd35f1.jpg (229.62 KiB) Pogledano 889 puta

Golove postigli:
Panajotović 52. i 72.min 1:0; 2:0
Đorđević 84.min (jedanaesterac) 3:0

Radnički: Milenković, Gavrilović, Obradović, Bojović, Vojinović, Drizić, Stojiljković,
(Radosavljević), Đorđević, Radisavljević (Panajotović) Nikolić S, Beganović.

Dandi J: Mek Alpin, Holt, Stark, Gof, Hagerti, Neri, Banon (Smit), Filips, Kirkvud,
Starok, Dods

Pobedom nad Dundee United F.C.Radnicki Nis je tada usao u polufinale kupa Uefa,evo nekih zanimljivih delova,kvalitet snimka nije bas najbolji,ali vredi se podsetiti.
Samo da napomenem da sam ja tada pobegao iz skole,odgledao utakmicu i posle nje sa navijacima Dundee-a razmenio salove,i dan danas imam taj isti sal narandzaste boje na kome pise : F.C.Dundee United terrors

Slika
https://www.youtube.com/watch?v=_8LJ-wrfv2Q
https://www.youtube.com/watch?v=TFuxP5ggKVc&spfreload=1
Slika
Slika
Slika

milic

Teme: 6

Post broj:#13  PostPostao/la milic » 25.12.2014, 07:49

Bravo stefanely! Lijepo je podsjetiti se na te nogometaše.
Znači Mariću. A dobar je Panta, bilo mu žao što je dao gol :lol: . Svaka čast. Izgleda da je i meni bilo žao Mare kad sam taj detalj izbrisao iz memorije. A baš sam Maru neki dan hvalio i rekao da je to bio najbolji golman koga pamtim. :kava:
Daj balu mali!

mlaka5

Teme: 2

Post broj:#14  PostPostao/la mlaka5 » 25.12.2014, 12:44

Bio tamo u vojsci,cijeli vojni rok u istoj klasi sa prijateljima Goranom Bregovicem,bivsim igracem Veleza Vukcevicem i mojim Kostrenjaninom Uljanom.Radilo se o kasarni Pantalej,jednoj od najvecih u bivsoj Jugi.Jedinica MPO(mjesovito-protuoklopna) sa kapetanom Jugoslavom Nikolicem.Grad jako simpatican,sa dobrim rostiljem i ljutim papricicama i preljepim djevojkama.Tamo sam se i zaljubio do usiju u jednu crnokosu gimnazijalku.Ali svi koji su sluzili na Pantaleju imaju u pamcenju jednu zensku osobu-ciganku Ruzu,koja je prodavalo svoje tijelo na ogradi kasarne.Ti njoj lovu a ona ono.Kroz ogradu. :ruka
...krepat,ma ne molat...

stefanely
ĆO !!!
ĆO !!!

Post broj:#15  PostPostao/la stefanely » 25.12.2014, 14:29

Drago mi je da nosis povoljne utiske iz mog grada,ne znam da li si citao moje postove,ali sam ja proveo par meseci u Klani,sluzeci vojni rok(izvinjavam se onima koji su to procitali,sto se ponavljam)i takodje odande nosim lepe uspomene,sta na kraju bi sa lepom crnkom u koju si bio zaljubljen do usiju ???
Hrana,naravno u Nisu se oduvek dobro jelo i pilo naravno

Evo mali, nostalgican podsetnik za tebe !!!

Gledaj na youtube.com
Slika
Slika
Slika

Sljedeće

Vrati se na: Inozemstvo gradovi