Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Orkanska bura 14. 11. 2004.

Meteorologija i seizmologija našega kraja.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23198
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Orkanska bura 14. 11. 2004.

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 6.12.2011, 00:02

Kad sam počeo s ovom temom, mislio sam da će ići lagano samo stavim slike i to je to ali naišao sam na mnoge zanimljive informacije pa ću to sve uklopiti u jedan lijepi tekstić koji će dobiti glavu i rep , s time ćete lakše dobiti cijelu sliku orkanske bure koja je zadesila ne samo riječko područje nego i cijelu obalu Jadrana od Rijeke do Dubrovnika.

Dana 14.11.204. (nedjelja) Rijeku je zahvatilo snažno olujno nevrijeme i jak vjetar. Jedna je od najjačih na ovom području, kada je u Rijeci počinjena velika materijalna šteta. Vjetar je puhao prosječnom brzinom od 130 km/h, a na Krčkom mostu zabilježen je i udar od 214 kmh a na Pagu udari bure dosezali su do 240 km/h
Nije premašen najjači dosadašnji udar bure od čak 248,4 kilometara na sat izmjeren 21. prosinca 1998. godine na Masleničkom mostu. Objašnjenje uzroka tako snažne bure može se naći u sinoptičkoj situaciji (vidi znanstveno objašnjenje). Ovaj slučaj je kombinacija Heimannovog slučaja c i d, što je dodatno pojačalo tok hladnog zraka sa sjeveroistoka.

Slika
Sinoptička situacija na dan 14. 11. 2004. u 06 UTC na 850 hPa plohi. (Izvor: ECMWF))

Razlog tome je ciklona koja se od južne Italije premještala prema južnom Jadranu i sudarila se s hladnim zrakom sa sjevera, što je prouzročilo veliku razliku u tlaku i kao posljedicu, orkanski vjetar.

Slika
Na Krčkom je mostu u 11,30 sati zabilježen najjači udar bure, brzine 214,9 kilometara na sat. Most Krk – foto Kristijan Rumora (slika je iz 2011 godine i uzeta je radi primjera )

Oštećenja (nije baš 100 % točna brojka, bilo je još dodatnih prijava)

500 stambenih objekata
49 škola i vrtića
5 objekata zdravstva
13 sportskih objekata
330 automobila

Na Krčkom aerodromu udari bure dosezali su 56 metara u sekundi ili oko 210 kilometara na sat.
U Centru za obavješćivanje od jutra su primili više od 1.500 dojava s područja Primorsko-goranske županije o štetama koje je nanijela orkanska bura. .

Oko 20 osoba teže je ozlijeđeno u olujnim udarima bure, doznaje se od dežurnih liječnika Kliničkog bolničkog centra na Sušaku.

Zanimljive (ne)zgode

Jedan Riječanin ozlijeđen je kad je na njega naletjela baja za smeće. Na mještanina Bakra palo je stablo.

Divljanju orkanske bure nije umaknula ni Vesna Čandalić s Hreljina, čiji je odlazak kćeri na ručak završio na sušačkom hitnom traktu sa slomljenom nogom.
– Krenula sam kod kćeri na ručak i kada sam se našla na vrhu stepenica naletio je reful bure i srušio me. Pala sam preko stepenica i slomila nogu. Ne znam hoću li biti hospitalizirana, ovisi o snimcima noge, ispričala nam je Čandalić.

Đezdesetčetverogodišnjeg Radivoja Bubnja, koji je zadobio prijelom podlaktice i šake, udarac u glavu s ranom na čelu, potres mozga i prijelom rebra. On ne pamti takvo nevrijeme, a može ga usporediti samo djelomično, s burom od prije 12 godina.
– Hodao sam po ulici i baš me između zgrada neki reful uhvatio, znate kako ubrza čovjeka. Počeo sam trčati i nisam se mogao zaustaviti više, gotovo je bilo, i u kombi sam lijepo udario, s obje ruke, malo glavom i dobro je, govori Radivoj, istina malo isprekidano i još uvijek ne vjerujući što mu se dogodilo, kojeg je vjetar nosio 10 metara i sva sreća bacio ga na kombi koji je bio parkiran, inače bi završio na cesti pod nekim autom. Tamo je ležaodok ga nisu susjedi vidjeli i odnijeli kući, odakle su zvali hitnu pomoć. Takvo nešto mu se desilo prvi put u životu. A razlog je našalio se, što je umjesto da posluša ženu, po tom nevremenu ipak izašao van na kavu.

Od ukupno 40 osoba koje su jučer potražile pomoć liječnika, sedam ih je zadržano na liječenju.Bura kakvu se ne pamti u posljednjih 50 godina doslovce je čupala prometne znakove, rušila dimnjake i odnosila crjepove, a znatno su stradala i stabla na širem riječkom području. Krešimirova ulica, najfrekventnija riječka prometnica bila je zatvorena za promet zbog stabala koji su se na nju urušili.

Slika

Slika

Slika
Fotografije snimio Zoran Krema.

Osiguravajuće kuće pretrpjele su gubitak od preko 20 milijuna kuna. Samo Croatia osiguranje morala je platiti štetu od nekih 15 milijuna kuna.

Slijede fotografije! :kava:
---------------------------------------
Izvori:
http://jadran.gfz.hr/bura.html
Novi list
http://www.upvh.hr/pages/bura14114.htm
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23198
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Bura 14. 11. 2004.

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 6.12.2011, 00:07

Rijeci i široj okolici oštećeni su krovovi zgrada, a promet otežavaju i polomljena stabla te srušeni stupovi s električnim i telefonskim vodovima.

Slika
14.11.2004 Foto Danilo Pavletić
Slika

gost
 

Re: Bura 14. 11. 2004.

Post broj:#3  PostPostao/la gost » 6.12.2011, 00:16

Ne želim se sjećati tog dana... toliko nesreća na mojoj adresi.... :dole
Razbijen auto + razbijen krov +razbijen prozor u dnevnom boravku.. + cijeli dan bez struje i grijanja da dvoje male djece, u mraku u hladnoj kući...(sama) ... neznam kako sam to preživjela!
Dugo sam plakala te noći... :cry:
No, i to je prošlo... ;)

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23198
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Orkanska bura 14. 11. 2004.

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 6.12.2011, 00:26

JVP Grada Rijeke

14. 11. 2004. Rijeku i okolicu zadesila je snažna bura koja je uzrokovala znatnu štetu te nemogućnost normalnog odvijanja prometa. Već od ranih jutarnjih sati uslijedili su pozivi od strane građana prema VOC-u JVP Grada Rijeke. Dojave su se uglavnom odnosile na srušena stabla koja su već pričinila određenu štetu ili je postojala mogućnost nastanka štete, oštećenja krovova uslijed čega postoji opasnost pada predmeta sa krova, požare uslijed kvarova na el. instalacijama, požare dimnjaka te jedna prometna nezgoda. Najvećim dijelom ipak su zastupljene intervencije uklanjanja stabala sa prometnica i prilaznih puteva radi normalne komunikacije. Činjenica da stabla sama po sebi predstavljaju znatan otpor buri dodatno je potpomognuta i stalnim prekopavanjima ulica zbog potrebe postavljanja podzemnih instalacija kojom prilikom se presijecaju korijeni stoljetnih stabala.
Prva dojava o stablu na prometnici zaprimljena je u 0:53, a do primopredaje službe u 07:00 zaprimljeno je još pet dojava. Međutim, navala na broj 93 uslijedila je iza 07:00 sati. Tako je u slijedeća 24 sata obavljeno ukupno 95 intervencija zbog posljedica bure. Treba napomenuti da su sve ove intervencije obavljene pod konstantnim naletima bure koja se počela smirivati tek u kasnim večernjim satima. Upravo je ova činjenica bila razlogom da su dojave od strane građana uslijedile i 15. 11. ( ponedjeljak ), a dojave su u smanjenom obimu zaprimane i kroz čitav tjedan.
Na otklanjanju posljedica bure bili su angažirani gotovo svi tehnički resursi JVP Grada Rijeke. Službujuća je bila treća smjena zapovjednika Igora Hrelje, a mobilizirana je i četvrta smjena zapovjednika Rafaela Cuculića.
Koliko je bio zahtjevan rad na terenu, ništa manje nije bio zahtjevan rad u VOC-u. Operativni dežurni i telefonista, zbog ekstremnog intenziteta dojava, nužno su morali već na osnovu same dojave određivati prioritete te sukladno tome slati ekipe na mjesto događaja. Valja napomenuti i da su sve interventne ekipe po obavljenoj intervenciji upućivane na novu intervenciju, bez povratka u postrojbu.

Slika

Slika

Slika

Slika

SlikaPrometna nezgoda, Riječka zaobilaznica-most iznad kanjona Rječine

Na dojavu o prevrnuću kampera na zaobilaznici, zaprimljenu u 17:47 sati, na mjesto događaja upućeno je teško tehničko vozilo i zapovjedno vozilo. Ovu intervenciju potrebno je istaknuti zbog izuzetno teških uvjeta u kojima je obavljana.
Na 50-tak metara od ulaza u tunel Trsat, vozilo Ducato kamper talijanskih reg. oznaka krećući se u pravcu istočnog izlaza iz grada, uslijed naleta bure prevrnulo se te ostalo na desnom bočnom braniku uz prometnicu. Putnici u vozilu, bračni par Furlan, nisu povrijeđeni, a do dolaska interventne ekipe izašli su iz vozila.
Zahtjevnost intervencije očitovala se u jakim naletima bure koji interventnoj ekipi nisu omogućavali normalno kretanje po mostu. Isti razlog uvjetovao je i način vraćanja na kotače i premještanje u zaklon vozila. Vozilo je najprije usidreno pomoću vitla tehničkog vozila kojim je i vraćeno na kotače. Nakon toga osiguranje vozila preuzeto je Tirforom, a tehničko vozilo je oslobođeno. Koristeći tehničko vozilo kao zaklon zbog mogućnosti ponovnog prevrtanja, kamper je premješten u tunel Trsat, u zaklon od bure. vozilo je oštećeno sa desne bočne strane dok je pogonski motor ostao ispravan što je uvelike olakšalo evakuaciju vozila.
S obzirom da kamper nakon nezgode nije bio pogodan za obitavanje u njemu putnicima u vozilu ponuđeno je prenoćište u V.P. "Vežica" JVP-e Grada Rijeke, što su oni i prihvatili, a slijedećeg dana pružena im je i pomoć oko sređivanja papira sa policijom zbog prelaska granice te oko odvoženja oštećenog vozila.

Slika
Jedan od najzahtjevnijih i najopasnijih prekjučerašnjih pothvata za vatrogasce je bilo spašavanje dvoje Talijana iz prevrnutog kampera na mostu »Trsat« na riječkoj zaobilaznici. Poznato je da su udari bure nad samim kanjonom Rječine pedeset puta jači nego što bi mjerenja jačine vjetra primjerice pokazala na Kozali. Talijanima je prikolicu kampera prevrnula bura pedesetak metara prije ulaza u tunel. Vjetar ih je bacao i gurao sve bliže ponoru. No, vežički su vatrogasci, stavivši i svoj život na kocku, uspjeli u posljednjim trenucima ipak stići do njih. Izbavljene su Talijane potom prebacili do njihove postaje na Vežici, šokiranim ljudima tamo pružili utočište, te se pobrinuli i za rješavanje administrativnih problema.


Ukupno je 14. i 15. 11. 2004. godine na području Grada Rijeke obavljeno 167 intervencija. Od ukupnog broja 132 intervencije otpadaju na JVP Grada Rijeke. DVD "Sušak" obavilo je 14 intervencija dok je DVD "Drenova" obavilo 21 intervenciju.
Uključujući i intervencije na riječkom području, ukupno je na području Primorsko-goranske županije obavljeno 515 intervencija i to kako slijedi:

- JVP Grada Krka, DVD "Krk", DVD "Njivice", DVD "Dobrinj", DVD "Baška", DVD "Vrbnik": 86;
- DVD "Klana": 46;
-JVP Grada Crikvenice, DVD "Crikvenica": 36;
-DVD "Novi Vinodolski": 36;
-DVD "Kraljevica": 30;
-JVP Opatija, DVD "Lovran", DVD "Sisol": 25;
-DVD "Čavle": 20;
-DVD "Jelenje": 15;
-DVD "Kastav": 14;
-DVD "Halubjan": 14;
-DVD "Bakar": 12;
-JVP Grada Malog Lošinja: 8;
-DVD "Kostrena": 5;
-DVD "Škrljevo": 1;

Intervencije su obavljene profesionalno, nije bilo povreda među interventnim osobljem te nisu nastale dodatne štete kao posljedica interveniranja.

Dario Gauš, dipl. ing
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23198
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Orkanska bura 14. 11. 2004.

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 6.12.2011, 00:32

Slijede crno bijele slike sa Refa, ne znam zašto su crno bijele. :ne znam:

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23198
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Orkanska bura 14. 11. 2004.

Post broj:#6  PostPostao/la Adamić » 6.12.2011, 00:34

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

SlikaTo je to što se tiče uvoda. Imam još nekih slika samo ih trebam pronaći.
Slika

Avatar korisnika
Medokava
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 487
Teme: 18
Pridružen: 23.10.2011, 09:10
Lokacija: Belveder

Re: Orkanska bura 14. 11. 2004.

Post broj:#7  PostPostao/la Medokava » 6.12.2011, 00:58

Tizianova prolaz pored apoteke

Slika


Slika


Slika
Sukob u kojem protivniku nisi izmamio osmijeh na licu – izgubljen je.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23198
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Orkanska bura 14. 11. 2004.

Post broj:#8  PostPostao/la Adamić » 6.12.2011, 01:05

Medokava care , legendo to se traži. :bravoveliki: :zastava:

Kako je jaka Majka priroda. :shock:

I auto je dobio po limu. :lol: Ne mogu vjerovati kako se može samo tako prepoloviti stablo.
Slika

Alen_Rijeka
Baniran
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 609
Teme: 8
Pridružen: 22.4.2011, 09:16
Lokacija: Kozala

Re: Orkanska bura 14. 11. 2004.

Post broj:#9  PostPostao/la Alen_Rijeka » 6.12.2011, 06:48

Odlične slike :bravoveliki:

Slike tog događaja nemam jer mi je auto bio razbijen i nije mi bilo ni do čega :evil:

Kada nadjem štogod na netu stavim.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23198
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Orkanska bura 14. 11. 2004.

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 6.12.2011, 12:59

Bakarac 14.11.2004


Slika
Bakarski Zaljev pod naletima bure do 200 km/h (foto:Danilo Pavletić)

BRRRRR! :mrgreen: i dimnjak koksare je još tu..
Slika

Avatar korisnika
Asterix
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 335
Teme: 3
Pridružen: 7.11.2011, 22:38
Lokacija: Zagreb

Re: Orkanska bura 14. 11. 2004.

Post broj:#11  PostPostao/la Asterix » 6.12.2011, 13:03

ova fotka iz Bakarca mi je super :bravo:
uvijek si rečem da kad se zateknem u Rijeci za vrijeme bure da moram do Bakarca na photo session :slikanje:
I gledam more gdje se k meni penje
i slušam more dobrojutro veli

gorgoroth
 

Re: Orkanska bura 14. 11. 2004.

Post broj:#12  PostPostao/la gorgoroth » 6.12.2011, 13:09

I meni je auto bio ispiketan s kulira s krova susjedne zgrade,srećom imao sam kasko pa nisam niti osjetio,ako izuzmemo da sam bio bez njega tjedan dana.
Strašno je bilo

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23198
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Orkanska bura 14. 11. 2004.

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 6.12.2011, 13:13

Asterix napisao:ova fotka iz Bakarca mi je super :bravo:
uvijek si rečem da kad se zateknem u Rijeci za vrijeme bure da moram do Bakarca na photo session :slikanje:Nadam se da imaš i dobru jaknu. Ako nemaš kvalitetnu jaknu nemoj ni ići. Mene moj Gore-tex super štiti i grije. :srce Ja sam znao nekad zimi i u kratkima ispod ići van. Stvarno po meni najbolja jakna ikad proizvodena . :bravoveliki:
Jednom sam ju kupio kod švercera i rupe po đepovima su mi izvirile odmah idući dan a patent je otišao već za nekih mjesec dana. : lud A orginal koji sam kupio izgleda još kao da je jučer kupljen a ima sigurno već neki 4-5 godina.
Super je za sve ove naše uvjete i vrijedi svaku lipu. Sve se odbija od njega.

Dosta o mojoj jakni, reci mi nešto o sebi? :mrgreen:

:pozdrav:
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23198
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Orkanska bura 14. 11. 2004.

Post broj:#14  PostPostao/la Adamić » 13.12.2011, 16:01

Slika
Natpis na skladištu primjeren vremenu. :lol: BRRrr
Slika

gost
 

Re: Orkanska bura 14. 11. 2004.

Post broj:#15  PostPostao/la gost » 13.12.2011, 17:17

Prolazio sam autom pored gradilišta Towera upravo u tenutku kad je slomilo dio dizalice.
Noge su mi se odsjekle jer mi je izgledalo kao da će dio krana pasti na cestu. Kad sam vidio da ju lomi, stisnuo ramena, opalio po gasu i : bježim : lud

Inače vraćao sam se iz Urinja gdje smo prijatelju pomogli skinut ceradu sa šlepera da ju bura ne odnese, pojma nemam kako smo to izveli a da nismo svi skupa završili kao paraglajderi iznad Kvarnera :lol:

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Meteorologija i seizmologija

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron