Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Riječki olimpiijci

Sportske teme.
Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 3764
Teme: 98
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Riječki olimpiijci

Post broj:#16  PostPostao/la Vežičanka » 28.8.2017, 15:18

Kod svake okupacijske vlasti pogotovo ako duže traje dio stanovništva se izjašnjuje kao pripadnici naroda okupatora jer im to donosi neke (ili mnoge) pogodnosti. Tako je bilo i u Rijeci. Vidi se po prezimenima koja su izrazito slavenska, a potalijančena.

Osim toga talijanska država je nastojala odnaroditi naše stanovništvo, a to nastoji i danas. Na primjer ako ste rođeni u dijelu Hrvatske u godinama kada je taj dio bio u sastavu Italije, možete zatražiti i dobiti talijansko državljanstvo. Naravno ako se izjasnite kao Talijani bez obzira što ste. Italija vam to omogućava.

Naš povjesničar Lujo Margetić između ostalog piše (tekst iz naše teme Iz našeg kraja-priče i legende, imena i nazivi post 227, str.16)

Od tog vremena novi se grad na Rječini pod imenom Reka, Rika, Flumen, Sankt Veith am Pflaum, Fiume postupno razvija i jača sve do danas. Njegovo je stanovništvo bilo stalno potpuno hrvatsko pa je još sredinom 19. stoljeća ono imalo oko 90 posto Hrvata, a tek oko 10 posto Talijana, Nijemaca i drugih narodnosti.
Lujo Margetić


Naravno, po suvremenim zakonima svatko se može izjasniti kako hoće, može se izjasniti i kao Kinez ako hoće, nitko ga u tome ne može spriječiti, jedino mi nije uredu ako se to potiče masovno ili raznim niskim potezima.

Prethodni

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Sport

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost