Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Re: Gradski parkovi i igrališta

Sve vezano za parkove i igrališta u našem gradu.
gost
 

Re: Gradski parkovi i igrališta

Post broj:#46  PostPostao/la gost » 21.5.2012, 00:06

Riječanka napisao:
ilirija napisao:Park Nike Katunara

Smješten na Plumbumu, u neposrednoj blizini okretišta linije br. 2, nastao 1947. godine po sličnom konceptu kao i park Augusta Cesarca. Park je zadnje cjelovito djelo Josipa Kulfaneka. Najpoznatiji je po kamenoj lanterni, poklonu grada Kawasakija. Vrtna lanterna - simbol prijateljstva dvaju gradova, visoka je 3 m i teška 6 tona, a ispred nje je postavljena mramorna ploča sa urezanom posvetom gradonačelnika Kawasakija Saburo Itoa, na kojoj uz potpis piše "Gradovi prijatelji". Lanterna koju su isklesali japanski renomirani skulptori, dopremljena je u Rijeku brodom Trsat, u lipnju 1980. godine.

Slika

Evo i točnih podataka oko toga ;) Iz knjige Rijeka 1978-1982

Prigodnom svečanošću u parku na Plumbumu izvršena simbolična predala Rijeci spomen-lanterne, poklona prijateljskoga grada Kawasakija (Japan). Umjetnički oblikovanu, kamenu spomen-lanternu, izradili su specijalno za Rijeku majstori, kamenoresci u Kawasakiju, a dopremljena je brodom "Trsat" riječke Jugolinije.
Nekoliko tisuća građana prisustvovalo je ovoj manifestaciji i prijateljstva između Rijeke i Kawasakija, a u programu su nastupili učenici osnovnih škola "Rade Vranić Petar" i "Ivan Čiković - Beli", te mješoviti pjevački zbor "Jeka Primorja" i Glazba Trsat. Pozdravne govore održali su Vilim Mulc, predsjednik Skupštine općine Rijeka, Saburo Takasu, zamjenik gradonačelnika Kawasakija i Yosuke Nakae, ambasador Japana u Jugoslaviji.
Sve se to odvilo 3. lipnja, 1980.

Na okretištu linije 1

Prethodni

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Parkovi i igrališta

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost