Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Ginko

Flora našeg kraja (PGŽ)
Pravila foruma
Molimo što više komentirati svojim riječima i stavljati svoje fotografije ! Slike stavljati u privitke !
Avatar korisnika
Liburnian
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 223
Teme: 1
Pridružen: 5.1.2012, 01:47

Ginko

Post broj:#1  PostPostao/la Liburnian » 21.9.2015, 15:11

U našem gradu raste i Ginko (lat. Ginkgo biloba). Ovako je to mojoj generaciji u OŠ Podmurvice na satu biologiije ispričala profesorica Orlić negdje oko 1986-87. godine.

"Kada bi ja sad Vama rekla da u Starom gradu živi dinosaur, svi do jednog bi ga išli pogledat. A kad Vam kažem da raste drvo koje je još starije od dinosaura, možda ga ode pogledati jedno ili dvoje učenika." Tako sam i ja saznao da su tada u Rijeci rasla ukupno 3 ginka, ovaj preko puta "pametne zgrade" kod OŠ Nikola Tesla, i još dva u privatnim vrtovima negdje na Kozali. Kasnije sam u razgovoru sa jednom zubaricom saznao da ih je ona posadila kod sebe još nekoliko, tako da danas sigurno imamo još koji ginko u gradu.

Ginko_Aldo_Colonello.jpg
Ginko_Aldo_Colonello.jpg (268.17 KiB) Pogledano 990 puta


Inače nije ovako žut već tamno zelen, ali je slika na Google Earthu iz 11-tog mjeseca 2011., valjda u to doba mijenja boju lišća. Preporučam pogledati uživo kada ste u prilici, jer zaista ima neobične listove iz kojih se odmah vidi da je riječ o jednostavnoj, iskonskoj formi lista oblika lepeze. Ova vrsta je nekim čudom uspijela preživjeti 300 milijuna godina odnosno 10% ukupne starosti planeta Zemlje i kao takva je najstarija biljna vrsta na zemlji.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23511
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Ginko

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 21.9.2015, 20:30

Nisam to znao. :gore

Dok sam bio na faksu , probao sam jedno vrijeme konzumirati ginko tablete za bolje pamćenje i koncentraciju. Kažu da je ginko kao biljku opasno konzumirati u većim količinama pa su zato u tabletama točno preporučene doze. Ne sjećam se da mi je nešto pomoglo . :D Možda zato što se učinak osjeti nakon dužeg uzimanja, točnije ovdje spominju 30 dana , pa do najboljeg učinka nakon 6 mjeseci. Ja htio odmah prije ispita, ajde placebo efekt možda doleti.


Milijuni recepata
Nemojte se bojati ginka jer i prirodni preparati, kao i lijekovi, mogu imati takozvane "kontraindikacije". To su one upute koje dobijete uz svaki lijek i u kojima piše kako on djeluje, tko ga smije, a tko ne smije uzimati. Da preparati od ginka nisu opasni pokazuje to što primjerice samo u Njemačkoj liječnici godišnje daju pacijentima nekoliko milijuna recepata za lijekove na bazi ginka!
Kažu da je ginko najstarija biljka na Zemlji i da može doživjeti do tisuću godina! U narodnoj medicini mnogih naroda koristi se kod astme, alergija i bronhitisa, za bolju cirkulaciju i probleme s bubrezima, ali ipak je ginko najpopularniji kao lijek protiv staračke zaboravljivosti jer jača rad mozga. No i kod mlađih ljudi ginko daje fantastične rezultate, pa je čak i jednokratno uzimanje 600 mg ginka izazvalo veliko poboljšanje pamćenja bez popratnih pojava.Propadanje mozga
Napravljeno je tisuće istraživanja o učinku ginka, a dr. Kleijnen i dr. Knipschild iz Nizozemske objavili su u najpoznatijem medicinskom časopisu "The Lancet" kako su usporedili četrnaest različitih istraživanja i utvrdili da je ginko vrijedan način liječenja kod slabe cirkulacije krvi u mozgu, koja uzrokuje senilnost, te da će ga i sami uzimati budu li ikada počeli gubiti pamćenje!

Ginko treba početi uzimati pri prvim problemima s pamćenjem, jer to može značajno spriječiti daljnje propadanje mozga. Kod kratkoročnog gubitka pamćenja u starosti i drugih blagih znakova poremećaja u mozgu može se uzimati 120 miligrama dnevno, podijeljeno u tablete od po 40 miligrama. Kod teže senilnosti ili Alzheimerove bolesti može se uzimati ukupno 240 miligrama dnevno, podijeljenih u manje tablete.

Stručnjaci kažu da ne treba odmah početi s tako velikom količinom, bolje je početi s manjom dozom, provjeriti kako ginko djeluje, i zatim povećati količinu ako je potrebno. Dakako, prije bilo kakvog lijeka, pa tako i tableta s ekstraktom ginka, svakako pitajte specijalista za krvožilne bolesti smijete li uopće uzimati ginko.

Da bi došlo do stvarnog poboljšanja pamćenja,ginko treba uzimati četiri do šest tjedana, a najveće promjene mogu se očekivati nakon šest mjeseci uzimanja. No to su rezultati istraživanja u bolnicama, koji se neće ponoviti kod svakoga jer nemaju svi proizvodi od ginka jednaku učinkovitost.
Primjerice, njemačka je vlada odobrila upotrebu proizvoda od ginka s oznakom "EGb 761" za liječenje gubitka pamćenja, poremećaja koncentracije, šumova u ušima i bolova u nogama zbog slabe cirkulacije. U Americi se taj preparat prodaje pod imenom "Ginkoba".

http://altertv.org/tv/bilje/ginko
Slika

Avatar korisnika
luce
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 269
Teme: 2
Pridružen: 21.5.2010, 13:57

Re: Ginko

Post broj:#3  PostPostao/la luce » 21.9.2015, 22:56

Kod svakog preparata na prirodnoj bazi, treba pogledat da li je u interakciji sa ljekovima, na googlu ima o tome u vezi ginka, čini mi se da kod kombinacije sa Aspirinom. Utipkate "interakcije (biljka/preparat koja vas zanima).....sa lijekovima" .


Vrati se na: Biljke

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron