Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Vjekoslav Vojo Radoičić (umjetnik)

Grad čine ljudi. Poznate osobe koje žive ili su živjele u našem gradu.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21485
Teme: 866
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Vjekoslav Vojo Radoičić (umjetnik)

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 21.1.2014, 15:21

Mogli smo malo ranije otvorit temu o ovom velikom umjetniku jer imamo već dosta prikupljenih ali razbacanih materijela na forumu .

Za početak nešto malo o njemu.

Vjekoslav Vojo Radoičić.jpg
Vjekoslav Vojo Radoičić.jpg (54.1 KiB) Pogledano 446 puta

Vjekoslav Vojo Radoičić rođen je u Požegi, 10. studenog 1930., hrvatski je slikar grafičar, ilustrator, scenograf, kipar koji živi i radi u Rijeci. Vjekoslav Vojo Radoičić jedna je od amblematskih figura grada Rijeke, no njegova je stvaralačka prisutnost, što je manje poznato, obilježila ne samo navedeni grad i Hrvatsku, već i Austriju, Njemačku, Švicarsku, Veliku Britaniju, Italiju...

Njegova ga je nomadska narav vodila po svim tim zemljama da bi se u Beču, gdje je ostavio značajnog traga unutar svog scenografskog opusa, trajno zadržao od početka osamdesetih do sredine devedesetih godina. Slikar, scenograf, ilustrator knjiga i slikovnica, sliko-risar i sliko-pisar... Vojo je likovni umjetnik kojeg vodi mala i velika publika, ali i kritika, premda ga nije lako smjestiti u okvire stila i pravca, medija i izričaja. Njegov rad je zapravo iznimka vedrine u suvremenosti, nepresušna arhiva svima nam zajedničkog djetinjstva i za djetinjstvo vezanih načina promatranja, piše u eseju Nataša Šegota Lah.

Zapravo ono što me je podsjetilo da otvorim temu je to da već nekoliko dana za redom na HRT u večernjim satima na TXT pronađe koja vijest iz Rijeke. Prošli put je bio Maks Peč a sad on.
Svečani zastor u GKL Rijeka.jpg
Svečani zastor u GKL Rijeka.jpg (75.17 KiB) Pogledano 446 puta

Svečani zastor u GKL Rijeka
U riječkom Gradskom kazalištu lutaka, 20. siječnja, predstavljen novi svečani zastor, koji je oslikao riječki slikar Vjekoslava Vojo Radoičić.

Na zastoru, koji se spušta na pozornicu kazališta, u prepoznatljivom Radoičićevom stilu su oslikani primorski motivi uz likove iz najpopularnijih predstava riječkoga kazališta lutaka, poput 'Mace Papučarice', 'Ježurke Ježića', 'Tri prašćića' i drugih.

Radoičić je plakat ručno oslikao tijekom ljeta 2011. godine u suradnji s profesoricom riječke Škole za primijenjenu umjetnost Nives Papndopulo i njenim tadašnjim učenicama Anom Zoranović i Nives Žarković. Zastor je postavljen tek sad zbog tehničkih problema. mVjekoslav Vojo Radoičić zastor je izradio besplatno.

Riječko Gradsko kazalište lutaka lani je odigralo 321 predstavu, od kojih 75 na gostovanjima. Gledalo ih je oko 41.000 gledatelja. U odnosu na godinu ranije, povećan je i broj predstava i gledatelja. GKL Rijeka je za svoj rad tijekom 2013. nagrađeno s 16 nagrada i priznanja te nagradom publike.

Vojo Radoičić kazao je i da ima još tri želje: oslikavanje riječkih silosa, Fiumare i objavljivanje monografije.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21485
Teme: 866
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Vjekoslav Vojo Radoičić (umjetnik)

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 10.11.2014, 16:55

Sretan rođendan !

Vojo Radoicic u svome atelieru na Pećinama.jpg
Vojo Radoicic u svome atelieru na Pećinama.jpg (103.06 KiB) Pogledano 345 puta

10.11.1930. U Požegi rođen Vojo Radoičić, riječki slikar.

Avatar korisnika
milic
R13kA
R13kA
 
Postovi: 851
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Vjekoslav Vojo Radoičić (umjetnik)

Post broj:#3  PostPostao/la milic » 10.11.2014, 18:52

Uf, što vrijeme brzo leti. Mislio sam da je to bilo početkom 2013. a ono krajem 2011.
Dakle bio sam na ovoj Radoičićevoj izložbi:

http://www.mmsu.hr/Default.aspx?art=379&sec=8

I uživao sam. Stalno sam mislio kako je njemu život lijep. Igra se bojicama i uživa. Ma kao malo dijete, razigran, pun života. Te njegove slike su tako prepoznatljive, koloristične, pune života. Neke je teško i nazvati slikama. To su djela nastala u trenutku inspiracije. Pa onda on zgrabi što je pri ruci. Karton, novina, čep, ladica...Ma baš mi je dobar, taj djetinjasti umjetnik, barba Vojo.
Daj balu mali!

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21485
Teme: 866
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Vjekoslav Vojo Radoičić (umjetnik)

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 10.11.2014, 19:32

Slažem se Miliću. :gore

Njegov rad bi prepoznao među tisućama drugim. Uživam u njegovim bojama i oblicima. :srce

Vjerojatno postoji neka formula , omjer i izbor boja, s kojom čim vidim njegov rad, djeluje na čovjeka pozitivno. Tema za prostudirati.

Kišobrani
kisobrani vojo radoicic (1).JPG
kisobrani vojo radoicic (1).JPG (212.2 KiB) Pogledano 336 puta

kisobrani vojo radoicic (2).jpg
kisobrani vojo radoicic (2).jpg (267.13 KiB) Pogledano 336 puta


Novi list kiosci
novi list radoicic (2).jpg
novi list radoicic (2).jpg (83.92 KiB) Pogledano 336 puta

novi list radoicic.jpg
novi list radoicic.jpg (81.27 KiB) Pogledano 336 puta

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21485
Teme: 866
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Vjekoslav Vojo Radoičić (umjetnik)

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 15.7.2017, 12:39

Počivaj u miru ! Velik umjetnik !!

Umro je veliki riječki slikar: Otplovio je Vojo Radoičić. Ravno u vječnost!Ako mogu živjeti u ovakvom stanju, da mi tikva radi, a svi mogu potvrditi da mi dosta dobro radi, onda mi je čisto svejedno koliko ću živjeti. Nikad nisam zbrajao koliko ću još živjeti, govorio je posljednjih godina.Sad je došao kraj, Vojo Radojičić se ispisao iz živih i upisao u vječnost.

Umro je Vjekoslav Vojo Radoičić, hrvatski slikar grafičar, ilustrator, scenograf, kipar. Umro je veliki Vojo Radojičić, slikar koji je volio brodice.

Živio je i radio u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju, održao je preko 180 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, za potrebe televizijske i kazališne produkcije izradio je više od 40 scenografija...

Umro je veliki umjetnik, dobitnik brojnih priznanja i nagrada, među ostalim i nagrade Ostende, Otkupne nagrade za fundus Gradskog muzeja, Godišnje nagrade Grada Rijeke...

Prije nepunih mjesec dana, 27. lipnja, u Vijećnici Grada Rijeke predstavljena je njegova likovna monografija naslovljena 'Radoičić: San', koja sadrži oko 500 fotografija Vojinih radova. O tim radovima u monografiji su pisali Tonko Maroević, Jerica Zihler i Nadežda Elezović, a objavljena je u izdanju nove nakladničke kuće 'Val'.

- Zahvaljujem vam, ne samo zato što mi je izdana monografija 'San', već zato što ste me prihvatili ljudski', rekao je tom prilikom 87-ogodišnji slikar, čovjek kojeg je odlikovao veliki talent i bogat duh.

U svakom njegovu crtežu postoji neki začin, dodatak, vic, ironija, humor što nas oslobađa, rekao je tom prilikom povjesničar umjetnosti Maroević.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/U ... u-vjecnost


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Poznate ličnosti

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost