Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Riječko groblje kućnih ljubimaca ( Lukovići )

Sva riječka groblja nekoć i sad.
Avatar korisnika
Marko
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 193
Teme: 14
Pridružen: 7.7.2009, 12:23

Riječko groblje kućnih ljubimaca ( Lukovići )

Post broj:#1  PostPostao/la Marko » 1.11.2009, 18:23

Riječko groblje kućnih ljubimaca, smješteno u Lukovićima na Kozali , jedno je od najstarijih u Europi !

Riječko groblje kućnih ljubimaca.jpg
Riječko groblje kućnih ljubimaca.jpg (161.73 KiB) Pogledano 2659 puta


Uz pariško i londonsko, riječko groblje kućnih ljubimaca najstarije je u Europi, ali na žalost ljubitelja životinja, ono svoju osnovnu funkciju, ukop, ne obavlja već nekoliko godina. Razlog su Zakonom o veterinarstvu određeni propisi koji ne dozvoljavaju pokapanje životinja u zemlju, već njihova tijela moraju biti spaljena u za to predviđenoj spalionici. Ipak, riječko groblje, smješteno u Lukovićima na Kozali, jedinstveni je kulturni spomenik koji svjedoči o dugoj tradiciji ljubavi i brige za životinje na ovim prostorima. Kako navode u Konzervatorskom odjelu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, postupak za zaštitu groblja kao kulturnog dobra je u tijeku i već od kraja rujna ovaj će riječki raritet postati zaštićeni objekt. Tu inicijativu pokrenuo je Sportski kinološki Klub Rijeka još 2003. godine, a podržale su je sve nadležne institucije.

Uz pariško i londonsko, riječko groblje kućnih ljubimaca najstarije je u Europi, nastalo još prije stotinjak godina, ali na žalost ljubitelja životinja, ono svoju osnovnu funkciju, ukop,
ne obavlja već nekoliko godina
Iako točni podaci ne postoje, riječko groblje najvjerojatnije je izgrađeno krajem 19. stoljeća, a prvi pisani tragovi o ukopima sežu u dvadesete i tridesete godine 20. stoljeća. U Konzervatorskom odjelu sigurni su da je groblje postojalo između dva svjetska rata, no pretpostavlja se da je izgrađeno i ranije. Osnivanje groblja veže se uz lovce koji su u Lukovićima pokapali svoje lovačke pse. Groblje je vrlo brzo steklo veliku popularnost, ne samo u Hrvatskoj. Osim Riječana, na groblje su svoje pse, mačke, papige, kuniće i druge životinje dolazili pokapati uplakani vlasnici kućnih ljubimaca iz cijele države, kao i iz Italije i Njemačke koje nisu imale slične objekte.

O velikoj ljubavi vlasnika prema životinjama svjedoče deseci prekrasnih mramornih spomenika s ugraviranim posvetama i slikama, a iako je ukop zabranjen, na groblju je i dan danas vrlo frekventno. Zabranu ukopa su, uz očekivano negodovanje, ipak svi prihvatili, no to ne znači da je groblje zamrlo. Za blagdan Svih svetih ovdje se okupljaju brojni ljubitelji životinja koji svojim bivšim “članovima obitelji” nose cvijeće i pale svijeće, pa groblje kućnih ljubimaca tih dana izgleda poput groblja za ljude.

Zdenka Jelovčan, predsjednica Društva za zaštitu životinja Rijeka, ističe kako je mnogim ljubiteljima životinja teško pala zabrana ukopa donesena prije nekoliko godina.

- Ljudi su vrlo tužni, zovu me, neki čak i plaću preko telefona jer ne mogu pokopati svoje ljubimce. Puno naših aktivnih članova ima pokopane životinje na groblju kućnih ljubimaca i redovito odlaze posjetiti grob i položiti cvijeće. Mnogima je to bitno i žao mi je što je groblje zamrlo - govori Zdenka Jelovčan.

Groblje je nekada bilo pod ingerencijom Veterinarske stanice Rijeka, a nakon zabrane ukapanja o tom objektu brine Grad Rijeka. Irena Miličević, pročelnica Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke, ističe da je problematika ukopa na toj lokaciji vrlo složena.

- Osim što postoje zakonske regule koje propisuju spaljivanje mrtvih životinja, groblje se nalazi u drugoj vodozaštitnoj zoni. To znači da bi ukop svejedno bio zabranjen jer se u takvoj zoni ne smiju odlagati nikakve organske tvari u zemlju - navodi Irena Miličević, dodajući da se groblje redovito hortikulturalno održava kao svojevrsni riječki raritet. Kada postane zaštićeno kulturno dobro, groblje će se i konzervatorski zaštiti kako bi budućim naraštajima svjedočilo o jednom zanimljivom dijelu riječke povijesti.
FORZA FIUME !

Avatar korisnika
Medokava
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 487
Teme: 18
Pridružen: 23.10.2011, 09:10
Lokacija: Belveder

Groblje kućnih ljubimaca u Rijeci - uz pariško i londonsko -

Post broj:#2  PostPostao/la Medokava » 1.4.2012, 19:37

Groblje kučnih ljubimaca Rijeka:
groblje kućnih ljubimaca  Lukovići.jpg
groblje kućnih ljubimaca Lukovići.jpg (130.1 KiB) Pogledano 2659 puta


Izvor: http://www.svijetpasa.com/index.php/Vij ... injom.html

Ono što je u ovoj priči zanimljivo jest činjenica da se ovo groblje ljubimaca nalazi samo malo poviše od velikog gradskog groblja Kozala, pa je malo nejasno kako ono šteti a veliko gradsko groblje ne u vodozaštitnoj zoni.

Možda uzrok leži u tome da se odmah ponad groblja izgradila veeelika vila čiji vlasnici vjerojatno ne žele gledati tugu vlasnika uginulih ljubimaca. Naravno, to je samo pretpostavka.
Sukob u kojem protivniku nisi izmamio osmijeh na licu – izgubljen je.

hajfaj1977
Gost
Gost
 
Postovi: 7
Pridružen: 27.8.2012, 13:00

Re: Riječka groblja

Post broj:#3  PostPostao/la hajfaj1977 » 28.8.2012, 12:14

evo malo updejtanih stvari
o groblju kućnih ljubimaca
na čemu sam nedavno radila
pa da podijelim
:)

JEDNO OD NAJSTARIJIH RIJEKA JE JEDINI GRAD U HRVATSKOJ KOJI IMA GROBLJE KUĆNIH LJUBIMACA
Groblje nije proglašeno spomenikom kulture


Od 2004. godine ukopi nisu dopušteni budući da je riječ o vodno zaštitnom području. No, do sada nije poznato koliko je ukupno kućnih ljubimaca zakopano na Kozali, koje sve vrste (netko spominje i konje) i tko je prije bio vlasnik tog zemljišta

Ljiljana HLAČA


Rijeka je jedini grad u Hrvatskoj koji ima groblje kućnih ljubimaca, za koje zaštitari i ljubitelji malih četveronožaca vole reći da je uz ono pariško i londonsko groblje najstarije groblje u Europi. Doduše, riječ je o groblju gdje više nije zakonski moguće ukopati svojeg ljubimca i o prostoru koji nije na adekvatni način s turističko-kulturološkog aspekta iskorišten. Riječ je tako o kuriozitetu, odrazu razvoja jednog civiliziranog društva, s bezbroj potencijala, smatraju riječki ljubitelji životinja.
Turist koji dođe u Rijeku o groblju će saznati jedino putem jedne jedine turističke mape i to one koja je postavljena na Žabici. O njemu nema riječi ni na jednoj internetskoj stranici koja govori o gradu na Rječini, ne postoje nikakva istraživanja, škrti su čak i povijesni zapisi. Za one koji nikada nisu posjetili ovo mjesto, koje uistinu dokazuje kakav odnos čovjek može izgraditi sa životinjom, groblje se nalazi na Kozali, blizu Veterinarske ambulante, na adresi Lukovići 11.


Grobno mjesto

Naime, prema saznanjima, a kako je pisao naš list u nekoliko navrata, Konzervatorski odjel ne raspolaže nikakvom povijesnom dokumentacijom o groblju, a nije poznata ni njegova točna godina nastanka. Ni arhiva odnosno dnevni tisak s početka prošlog stoljeća ne spominje groblje, a ono kao takvo čak nije ni upisano u katastar. Iako se obično ističe da je ono nastalo oko 1903. ili 1904. godine, to za sada nije moguće znanstveno potkrijepiti. U naslijeđu su ostali nadgrobni spomenici od polovice tridesetih godina 20. stoljeća, što za sada ukazuje da je groblje nastalo negdje između dva svjetska rata, ali ne prije. Nekad je o tom mjestu skrbila Veterinarska stanica Rijeka, a sada je tu obvezu preuzeo Grad Rijeka koji je ujedno i vlasnik zemljišta.
Nadalje, nije poznato koliko je ukupno kućnih ljubimaca zakopano na toj lokaciji, koje sve vrste (netko spominje i konje), tko je prije bio vlasnik tog zemljišta, kako je to s ukopima uopće krenulo. Naposljetku, je li riječ o groblju koje je nastalo na ilegalan način?
– Možda, ali mi smo osamdesetih godina prošlog stoljeća pa kasnije devedesetih tu zakapali životinje na legalan način, rekla nam je Julija Vukušić iz Sportskog kinološkog kluba Rijeka. Ja sam platila grobno mjesto za svojeg ljubimca. Pa sam ja s tog stajališta vlasnik tog djelića zemlje, tog metar s metar, zar ne? Moja kolegica koja je nešto kasnije zakopala svojeg ljubimca, to je bilo negdje početkom 2000. godine, prilikom kupnje grobnog mjesta dobila je i račun. Tako da tu ništa nije bilo na »crno«, dodaje Julija Vukušić, koja na tom groblju ima zakopanih pet pasa.


Susjedne zemlje

Naša sugovornica smatra da osim što Grad Rijeka kada čisti,, odnosno kosi travu s groblja nju ne zbrinjava na adekvatan način, ne radi dovoljno ni na njegovoj kulturno-turističkoj popularizaciji. Jer tu ne leže samo nečiji kućni ljubimci već i one životinje koji su svojim uspjesima na izložbama i smotrama po Europi zadužili Hrvatsko kinološko društvo. Inače, tu nisu pokopane životinje samo iz Rijeke, već iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja kao što je Njemačka ili Italija, koje nemaju sadržaje takvog tipa. Čak je i namjera da se groblje zaštiti, a koju su pokrenuli kinolozi Sportskog kinološkog kluba početkom 2000., nekako pala u vodu.
Iako je naš list pisao da će Grad Rijeka zaštititi groblje, to se ipak nije dogodilo. Elaborat, koji je trebao sadržavati svu potrebnu dokumentaciju i analizu te površine na način kako je to određeno Pravilnikom o registru kulturnih dobara Republike Hrvatske odnosno Zakonom o zaštiti i očuvanju spomenika kulture, nikad nije napravljen, prijedlog nikada nije proslijeđen Gradskom vijeću. Proces zaštite nikad nije započet. Negdje je definitivno zapelo. Od Grada Rijeke samo smo dobili informaciju da groblje nije proglašeno spomenikom kulture.
- Odjel gradske uprave za komunalni sustav zadužen je za održavanje groblja kućnih ljubimaca. Groblje predstavlja svima i u svako doba dostupnu javnu površinu. Na njemu su kućni ljubimci pokapani do kraja 2004. godine. Od tada pokapanje nije dozvoljeno zbog propisa koji se odnose na zaštitu voda. Groblje nije proglašeno spomenikom kulture, ali se ovaj Odjel prema njemu odnosi kao da je to slučaj, stoji u dopisu Odjela gradske uprave za komunalni sustav i Odjela gradske uprave za urbanizam.


Mjere održavanja

- Hortikulturno i po potrebi građevinsko održavanje provodi se redovito u sklopu održavanja javnih zelenih površina tog dijela grada, ali tako da se u potpunosti poštuje zatečeno stanje u pogledu rasporeda i izgleda grobnih mjesta. Osnovne mjere održavanja su košnja, izgrabljivanje, orezivanje te uklanjanje otpadaka. Nadalje, važećim urbanističkim planom uređenja, područje groblja predviđeno je u namjeni javne parkovne površine što znači da na toj lokaciji ostaje groblje kućnih ljubimaca, no budući da groblje nije aktivno, kroz uređenje i održavanje tretira se kao parkovna površina, stoji dalje u dopisu.
Ukopi nisu dozvoljeni budući da je riječ o vodno zaštitnom području. I to je na snazi od 2004. godine. No, zaštitari i kinolozi smatraju da iza toga moraju stajati određeni interesi. Naime, prema riječima Julije Vukušić ta tvrdnja da je riječ o zemljištu koje je vodnozaštitno ne drži »vodu«, jer da je tomu tako ne bi se obavljali ukopi na Gradskom groblju Kozala, koje je vrlo blizu ovog psećeg.

hajfaj1977
Gost
Gost
 
Postovi: 7
Pridružen: 27.8.2012, 13:00

Re: Riječka groblja

Post broj:#4  PostPostao/la hajfaj1977 » 28.8.2012, 12:34

URL=http://imageshack.us/photo/my-images/193/00149879.jpg/]Slika[/URL]

i neke slike

hajfaj1977
Gost
Gost
 
Postovi: 7
Pridružen: 27.8.2012, 13:00

Re: Riječka groblja

Post broj:#5  PostPostao/la hajfaj1977 » 28.8.2012, 12:36

kozala lukovici psi groblje.jpg
kozala lukovici psi groblje.jpg (189.46 KiB) Pogledano 2659 puta

hajfaj1977
Gost
Gost
 
Postovi: 7
Pridružen: 27.8.2012, 13:00

Re: Riječka groblja

Post broj:#6  PostPostao/la hajfaj1977 » 28.8.2012, 12:38

snoopy pas.jpg
snoopy pas.jpg (149.17 KiB) Pogledano 2659 puta

hajfaj1977
Gost
Gost
 
Postovi: 7
Pridružen: 27.8.2012, 13:00

Re: Riječka groblja

Post broj:#7  PostPostao/la hajfaj1977 » 28.8.2012, 12:40

Sali.jpg
Sali.jpg (167.67 KiB) Pogledano 2659 puta

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23298
Teme: 918
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječko groblje kućnih ljubimaca ( Lukovići )

Post broj:#8  PostPostao/la Adamić » 23.5.2014, 13:56

Vrijedan podatak koji je iskopao superinadecosala. Članak iz 1890.godine govori o ovom groblju. :zastava:
superinadecosala napisao: Slika
Novine La Bilancia godine 1890: groblje za pse i pas-hvatač je već u Cosala (Brasine). Nel 1890 el sintar di Fiume (accalappiacani) era già a Cosala: articolo da La Bilancia del 1890.
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23298
Teme: 918
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječko groblje kućnih ljubimaca ( Lukovići )

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 3.3.2019, 20:16

sta-da-groblje-kucnih-ljubimaca-u-rijeci/

Ljubav- jednostavna, a ujedno previše komplicirana riječ za objasniti. Najčešće nisi ni svjestan koga ili što voliš dokle to ne izgubiš. Ljudima najčešće najbolje ide osuđivanje pogotovo onoga na što nisu navikli. Najlakše je zapravo pričati o svemu samo ne o svojim problemima. Svi to radimo barem jednom tjedno. No, s gubitkom se ipak najteže nosimo. Smrt je ta koja nas svih sroza na isti nivo, bili bogati-siromašni, sami ili s obitelji, plavokosi, niski, visoki, sretni, nesretni.. Na isto dođemo. Gubici mogu biti razni, bolni i sigurno su najjači oni kada izgubite osobu koja je bila dio Vašeg života, ali kada izgubite kućnoga ljubimca kako se ponašate?

Ljubimce netko ima čisto jer je dijete poželjelo psa, netko radi sebe, jer su poželjni čuvari kuće, prigodni lovci na miševe u doba sezone krumpira, u još starije doba dobra radna snaga kao recimo konj. Razni su primjeri, no ipak prevladava onaj razlog iz želje, potrebe, ljubavi. Postoje ljudi koji u njima vide na neki način spas, bijeg od samoće, poželjno društvo u doba kad su ljudi sve manje ljudi. Da su kućni ljubimci bitan dio života onoga tko ga ima grad Rijeka je znala dokle još ni neki veći poznatiji, moderniji gradovi nisu uopće imali na pameti. Unatoč nedostatku točnih podataka, ovaj grad je krajem 19. stoljeća među prvima u Europi, a zapravo jedini u Hrvatskoj posjedovao groblje kućnih ljubimaca.

Prvi pisani podaci javljaju se dvadesetih, tridesetih godina 20. stoljeća o čemu svjedoče neki od spomenika iz tog doba. Rijeka je već tada ponovno pokazala koliko je moderna , čak i korak ispred drugih. Često se spominje kao grad koji je imao nešto među prvima u Europi, ako ne i u Hrvatskoj. Kao da su tada gradom hodali vizionari. Točni dijelovi o samome osnivanju ovog groblja ne postoje, no navodi se da je sagrađeno u Lukovićima na Kozali upravo zahvaljujući lovcima koji su tamo pokapali svoje lovačke pse. Uskoro se vijest o tome proširila te osim Riječana, ljudi iz ostatka zemlje, za svoje ljubimce pobrinuli su se i iz Njemačke, Italije…Neki od spomenika su mramorni, s ugraviranim slikama, posvetama. Dio osim na hrvatskome pisan je i na talijanskom jeziku. Većinom su se pokapali psi, mačke no također zečevi, ptice te drugi ljubimci.

Ovo počivalište posjeduje oko 60 spomenika i na žalost velikog dijela ljudi koji imaju kućne ljubimce, od 2004. godine ukopi su zabranjeni. S jedne strane je pitanje što učiniti s lešom nakon što životinja ugine, no tome se suprotstavlja Zakon o veterinarstvu koji ne dozvoljava ukope životinja u zemlju zbog opasnosti da bi ih druge životinje mogle iskopati. Prema novim propisima ona moraju biti spaljena u za to predviđenim spalionicama. Prva zadužena za groblje je bila Veterinarska stanica Rijeka, no nakon donošenja novog zakona brigu je preuzeo Grad Rijeka. Treba istaknuti činjenicu da se Gradske komunalne službe brinu o izgledu groblja te ga održavaju na adekvatan način, primjeren za groblja. Posjećenost ovog jedinog objekta u našoj zemlji, može se primijetiti i na zasađenom cvijeću, upaljenim lampionima a najviše u vrijeme blagdana Svih Svetih. U 2003.godini, Sportski kinološki klub Rijeka pokrenuo je inicijativu da se ovaj po mnogočemu specifični objekt proglasi kulturnim dobrom koji bi na neki način dolazećim generacijama dokazao bitne povijesne dijelove grada koji teče. U turističkim brošurama možemo naći osnovne podatke o ovom groblju te usmjerenja da se posjeti ova zanimljivost.

Neki možda osuđuju povezanost ljudi sa životinjama, prvenstveno sa psima. Da, neki možda pretjeruju i prelaze granicu pogotovo kada pas postane modni dodatak na špici, no nema osobe koga zasigurno nije zaplakala na neke scene u filmu ” Žućo”. Barem ona osoba koja ima trunku osjećaja u sebi. Činjenica je da kada životinja ugine, negdje treba s njom. To uviđa i sam gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić koji je naveo plan da se do kraja 2016. godine u Dumovcu sagradi vječno počivalište za kućne ljubimce u vidu kompleksa koji uključuje pogon za kremiranje i pogon za odlaganje urni. Iako godinama kasne za Rijekom, nastavljaju na temeljima modernog doba koje im je ona dala. Vlasnici kućnih ljubimaca u Rijeci, Zagrebu, i Splitu iskazuju potrebu za rješenjem jer živimo u 21. stoljeću kada bi sve trebalo itekako biti civiliziranije, naprednije nego prije. Zasigurno ne možemo staviti na istu razinu čovjeka i životinju no htjeli mi ili ne, nalazimo se u istome životu i bitan je uravnotežen suživot. Tko će se pobrinuti za njih ako ne mi? Bilo bi bolje da ne osuđujemo ovakva groblja nego već ako ne možemo drugačije, budemo Poncije Pilat te operemo ruke od osude. Nismo svi isti niti ćemo ikada biti, no ipak treba poštivati ljude koji ne iskorištavaju životinje nego se za njih pobrinu i na samome kraju.

https://www.fiuman.hr/sta-da-groblje-ku ... -u-rijeci/

Uvršteno u rubriku "100 činjenica o gradu Rijeci". :zastava: : psic
Slika

Avatar korisnika
Ana
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 235
Pridružen: 5.10.2015, 20:46

Re: Riječko groblje kućnih ljubimaca ( Lukovići )

Post broj:#10  PostPostao/la Ana » 3.3.2019, 20:29

Preletila sam na brzinu temu. Ako je pseće groblje u II vodozaštitnoj zoni ( određebo 80'ih), onda se stvarno ne smije ukopavati životinje. Što se Kozale tiče, urbanist Emili ( jedan od predaka poznatog arhitekta Emilija) koji je odrešivao lokaciju groblja početkom 19 st. je područje limitirao na vrtaču nepropusnog dna, i groblje se trebalo držati tih gabarita. k.u.k je znala što radi.


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Groblja

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost