Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Riječka groblja- (ostale rasprave)

Sva riječka groblja nekoć i sad.
gost
 

Riječka groblja- (ostale rasprave)

Post broj:#1  PostPostao/la gost » 16.3.2012, 10:23

Riječka groblja

Slika
nikola napisao:
bolnice0009copy1280x768.jpg
bolnice0009copy1280x768.jpg (155.76 KiB) Pogledano 4487 putaKada je sušačka Općina odlučila porušiti od vatre oštećenu veliku zgradu Kortil, započeli su radovi u kolovozu 1934. godine. Tom je prilikom došlo do senzacionalnog nalaza rimske nekropole iz IV. stoljeća. Kortil je bio velika industrijska građevina sagrađena početkom XIX. stoljeća. Nema vijesti je li prilikom njezine gradnje bilo što otkriveno. Međutim, kad su radnici počeli otkopavati temelje te građevine, jedan je radnik 21. kolovoza 1934. udario u zemljanu posudu. Kasnije se ispostavilo da je to rimska amfora u koju su položeni ostaci jednog djeteta. O tom je nalazu obavijestio javnost direktor Gradskog muzeja dr. I. Sveško, koji je nadgledao dalji proces istraživanja.

Nalaz je otkriven na mjestu gdje je Kortil graničio s cestom koja vodi od glavne ulice na Boulevard; otkrivene su prvo ljudske kosti, zatim, na dubini od 2 metra, horizontalno položena amfora s kostima djeteta, te tri groba s kostima, od kojih su dva bila obložena premazom ružičaste žbuke, s tim da su kosti bile položene na opekama, a treći je bio sa svih strana premazan. U drugom paralelnom rovu bila su tri groba, od kojih su dva imala dno od keramičkih ploča, a strane premazane ružičastom žbukom. Grobovi su bili smješteni u živcu kamenu, a otkriveno ih je svega devet, i to: jedan s amforom, četiri premazana ružičastom žbukom s glinenim pločama na dnu, dva obična, jedan samo obložen žbukom i prazan, te jedan uništen. Grobovi su ležali na prostoru od dvadeset četvornih metara.

Amfora je dugačka 1,06 m, a široka 32 cm. Spada u tip »afričkih« amfora čestih u našim podvodnim ležištima (Povile-Novi Vinodolski). Te se amfore datira u III. i IV. stoljeće, te je i ova o kojoj je riječ veoma siguran pokazatelj za datiranje nekropole u IV. stoljeće. Tegule, koje su služile za pod grobnice, nisu imale utisnut natpis.
Kada je 1894. godine porušena Crkvica sv. Lovre, otkriveni su također grobovi, udaljeni od Kortila oko 30 metara. Nije isključeno da su se kršćani nastavili zakapati na poganskom groblju na kojem je mogao biti zakopan neki mučenik, pa se tako može tumačiti i gradnja Crkve sv. Lovre upravo na tome mjestu. Naime, uz grobove na Kortilu otkriveni su temelji građevine dugačke 5 metara, sedam paralelnih zidova postavljeni su jedan do drugoga ili u razmaku od 40 cm. Taj je razmak ispunjen kamenjem. Orijentacija zidova je sjever-jug, okomito na glavnu ulicu. Šteta je da se nije mogao pronaći nacrt tih zidova, ali oni govore sigurno da se radi o podlozi za neku kultnu građevinu.

Nalazi na Kortilu potvrđuju da je rimska cesta za Vinodol išla u tom pravcu, jer su groblja obično postavljena uz cestu. Kako se ta nekropola sa sigurnošću može datirati u IV. stoljeće, moguće je da je napuštena nekropola iz I.-II. stoljeća na području Riječkog nebodera i da su se stanovnici Tarsatice počeli zakapati u nekropoli ispod Kortila. Za povijest trsatske općine, u čijem je sklopu bio Sušak do 1924. godine, veoma je značajan taj nalaz iz rimskoga doba. On potvrđuje da se u IV. stoljeću, s obje strane Rječine, izvan gradskih zidina život odvijao normalno i da je širi areal oko utvrde gravitirao k njoj.

gost
 

Re: Riječka groblja

Post broj:#2  PostPostao/la gost » 16.3.2012, 11:15

:bravo: Odličan podatak. Nisam ga znao. Bilo bi super da su uspjeli sačuvati malo više informacija ali vjerojatno se nije niti smjelo puno istraživati na toj lokaciji.
Ipak je sušački neboder bio građevina od posebnog interesa. Nitko ne bi dozvolio da se zbog groblja uspori izgradnju nebodera.
Riječanka napisao:... moguće je da je napuštena nekropola iz I.-II. stoljeća na području Riječkog nebodera i da su se stanovnici Tarsatice počeli zakapati u nekropoli ispod Kortila.

Glavno da su nam glavna dva nebodera izgrađena na groblju. :mrgreen:

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23298
Teme: 918
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka groblja- (ostale rasprave)

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 22.10.2013, 23:34

Kozala d.o.o.
Komunalno društvo Kozala u vlasništvu Grada Rijeke obavlja djelatnost uređenja i održavanja groblja, pogrebne, grobarske i klesarske usluge Rijeka.

Društvo djelatnost obavlja na području Grada Rijeke, a obuhvaća osam grobalja: Kozala, Trsat, Zamet, Centralno gradsko groblje Drenova, Sveti Kuzam, Draga, Gornja i Donja Drenova.

Sveukupna površina grobalja iznosi: 575.987 m²
Sveukupni broj sahranjenih sa 31.12.2012. godine iznosi: 150.717

O tim spomenutim grobljima pišite u zasebnim upravo otvorenim temema u ovoj rubrici, a sve ostalo vezano za groblja ovdje, pa ćemo prema potrebi izdvojiti ako bude trebalo. Plavo podvučeno su otvorene teme, ostalo treba otvoriti. Priključite se svojim informacijam i prilozima.
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23298
Teme: 918
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka groblja- (ostale rasprave)

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 1.11.2013, 12:54

Svako groblje ima neku svoju centralnu točku, centralna spomen obilježja gdje se može doći i pomoliti za sve one koji više nisu snama.

Kozala


Centralni križ na Kozali 1.11.2011..jpg
Centralni križ na Kozali 1.11.2011..jpg (287.26 KiB) Pogledano 5097 puta

Groblje Kozala . Centralni križ je izgrađen oko 1919. , tu se nalazi centralna kosturnica , napuštenih grobova.

Drenova

Slika
Polaganje vijenaca na centralnom križu Centralnog gradskog groblja Drenova.
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23298
Teme: 918
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka groblja- (ostale rasprave)

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 15.11.2013, 13:04

Molim sve riječke mozgove da mi objasne ovaj podatak sa wikipedije?! Iskreno nisam još na čisto gdje je bilo prije točno to groblje (kod policijskog doma negdje?)a nisam upoznat niti s činjenicoma da smo bili prvi u Europi.

Prvo komunalno groblje u Europi izgrađeno je u Rijeci, na Kalvariji[19]
Slika

Avatar korisnika
Kont
Libvrnia
Libvrnia
 
Postovi: 143
Teme: 1
Pridružen: 7.8.2012, 12:37

Re: Riječka groblja- (ostale rasprave)

Post broj:#6  PostPostao/la Kont » 15.11.2013, 17:56

Adamić napisao:Molim sve riječke mozgove da mi objasne ovaj podatak sa wikipedije?! Iskreno nisam još na čisto gdje je bilo prije točno to groblje (kod policijskog doma negdje?)a nisam upoznat niti s činjenicoma da smo bili prvi u Europi.

Prvo komunalno groblje u Europi izgrađeno je u Rijeci, na Kalvariji[19]


Nakon epidemije kuge u Rijeci, 1599. kupljeno je zemljište od vlasnika Michelea Chiachicha (Čačića) iza dj.vrtića (Asilo Infantile) lijevo od puta koji vodi na Kalvariju.Dokaz o postojanju tog groblja je preostala kamena baza željeznog križa,kao i pronađene ljudske kosti.
Kad je 1769. određeno da se ukinu ukopi oko Zborne crkve,kupljeno je zemljište nedaleko prve kapele na Kalvariji.Za pogrebne potrebe,mise zadušnice i skladište materijala je izgrađena još jedna kapela.Od 1773. ukopi onih koji nemaju grobnicu u crkvi,obavljani su na Kalvariji i oko kapele sv.Grob koju je 1678. dao izgraditi G.Carina.Jezuiti su je namijenili za sahranu svoje braće jer je bila u blizini sv.Vida.Kalvarija je bila loš izbor za groblje jer je bilo premalo zemlje,a i teren je previše strm pa su leševi ostavljani u kapeli zamotani u vreće i posuti vapnom što je za vrijeme burovitih dana izazivalo neugodan vonj.Groblje je zatvoreno 1800. i preseljeno na zemljište Lukovich na Kozali,a teren starog groblja je kupio A.L.Adamich te ga je od 1818. koristio kao rasadnik topola za gradske potrebe.
E sad,da li je to bilo prvo komunalno groblje u Evropi,trebalo bi malo istražiti.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23298
Teme: 918
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka groblja- (ostale rasprave)

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 15.11.2013, 23:28

Tog groblja se nismo još dotaknuli. Znači prvo groblje nakon zabrane zakapnja mrtvih u crkvama i oko njih, u doba Josipa II. krajem 18.st, bilo je na Kalvariji uz kapelu Kristova groba, koja je u 19.st porušena., a groblje prenešeno na Kozalu.
------------------------------------------------------------------------------------------
Kapela Svetog Groba, čije su ruševine pokrivali nanosi zemlje i otpadnog materijala, otkrivena je 2006. godine u Ulici Kalvarija pod sivom pločom asfalta. Na ostatke crkivice, koja je od 1667. godine, kada je izgrađena, bila jasno uočljiva na vedutama Rijeke, naišli su sasvim slučajno građevinski radnici trasirajući plinovod. Bila to prva od ukupno dvanaest kapela, podignutih uz stepenište danas sramotno zapuštene riječke Kalvarije. Kapela u čijoj je neposrednoj blizini bilo prvo riječko komunalno groblje, zatrpana je i prekrivena asfaltom nakon što je njezin položaj obilježen. Čeka valjda neka sretnija vremena da ponovo izroni na svjetlost dana. Na žalost, u Rijeci nadležni ne znaju što bi s kulturno-povijesnom baštinom. Kalvarija, kao prvorazredni kulturno-povijesni spomenik, nije izuzetak već pravilo. - See more at: http://fluminensia.org/tag/prvo-rijecko ... MmGwG.dpuf

prvo riječko komunalno groblje.jpg
prvo riječko komunalno groblje.jpg (271.75 KiB) Pogledano 4980 puta

1676. Isusovci i članovi Bratovštine od Agonije na brdu Vojak podigli su kalvarijunazvanu Salus populi. Dvije godine poslije nastojanjem nadvojvode Josipa podignuta je na Kalvariji kapela Sv. Groba.
IMG_2157.JPG
IMG_2157.JPG (232.92 KiB) Pogledano 4980 puta

Kapela Svetog Groba

Zanimljiv je podatak da je uz prvu kapelicu Križnog puta 1773. godine izgrađeno prvo groblje izvan gradskih zidina – groblje je u funkciji do 1800. godine, kada je zbog neprikladnog terena stavljena zabrana prekapanja, a novo je groblje podignuto na Kozali.
http://novine.novilist.hr/default.asp?W ... 328592863D

Slično je postupljeno i u slučaju kapela sv. Groba na Kalvariji, koja je 2004. godine otkrivena pa – zatrpana. Oko te prve izgrađene kapelice na Goljaku, podignute 1677. godine, bilo je uređeno prvo riječko komunalno groblje. Temeljni kamen za kapelicu, koja je trebala biti nalik crkvi Svetoga groba u Jeruzalemu, blagoslovio je pulski biskup Bernardin Corniani (1664.-1689.)
http://www.klub-susacana.hr/revija/clan ... 70-71&C=10

Kalvarija, Rijeka prije izgradnje nebodera na Kozali..jpg
Kalvarija, Rijeka prije izgradnje nebodera na Kozali..jpg (113.12 KiB) Pogledano 4980 puta

A ovo je kapela Svetog Groba ?
Slika

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4562
Teme: 157
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Riječka groblja- (ostale rasprave)

Post broj:#8  PostPostao/la Vežičanka » 8.10.2014, 13:36

Groblje na karti iz 1851. godine označeno sa "Cimitero" ne bi trebalo biti ništa drugo nego groblje Kozala, ali mi se čini da je dosta nisko ucrtano (previše južno). Što vi mislite?
Karta je iz teme Riječka kartografija

Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23298
Teme: 918
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka groblja- (ostale rasprave)

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 8.10.2014, 14:04

Ok je lokacija groblja , nalazi se ispod Kapitana, na križanju koje vidimo i ovdje, mogli bi točno odrediti lokaciju današnjeg kafića Do it.
Slika

VMŽ
Gost
Gost
 
Postovi: 2
Pridružen: 20.7.2016, 12:19

Re: Riječka groblja- (ostale rasprave)

Post broj:#10  PostPostao/la VMŽ » 20.7.2016, 13:03

Nedavno sam gledala jako interesantu emisiju na RI TV-u s Voljenom Grpcom čiji je gost bila jedna riječka arhitektica (nažalost nisam zapamtila ime) i strašno puno sam naučila u tih sat vremena o svom gradu.
No, također me je iznenadio podatak da je na području Pomeria (Zagrada?) bilo pravoslavno groblje koje je sagrađeno 1720 godine a kasnije napušteno. Sada čitam da je u toj zoni bilo židovsko groblje, pa me zanima koje su to točno bile lokacije ako netko zna?

lp

VMŽ

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4562
Teme: 157
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Riječka groblja- (ostale rasprave)

Post broj:#11  PostPostao/la Vežičanka » 20.7.2016, 14:56

Imamo temu Židovi u Rijeci u kjojoj je skica položaja groblja i može se vidjet ta lokacija danas viewtopic.php?f=28&t=858

Također u temi Riječka kartografija, strana 25, postovi 367, 368, 369 viewtopic.php?f=32&t=81&start=360, mogu se vidjeti dijelovi katrata s položajima pravoslavnog groblja i židovskog.

1847. godine vlasnici tvornice papira Smith i Meynier, protestanti, predložili su gradskoj vlasti da podignu pravoslavnu kapelu na groblju Kozala, a njima bi pripalo pravoslavno groblje na Zagradu.
To je provedeno 1856. Groblje je pretvoreno u vrt, mala grobljanska kapela je pretvorena u protestantsku kapelicu, a pravoslavno groblje je preseljeno na Kozalu

Daluka
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 519
Teme: 7
Pridružen: 13.10.2015, 17:08

Re: Riječka groblja- (ostale rasprave)

Post broj:#12  PostPostao/la Daluka » 21.7.2016, 09:59

VMŽ napisao:No, također me je iznenadio podatak da je na području Pomeria (Zagrada?) bilo pravoslavno groblje koje je sagrađeno 1720 godine a kasnije napušteno

VMŽ

Zašto je preseljeno i kamo? Danas bi rekli pogodovanje krupnom kapitalu!
O tome piše Lubinka Toševa - Karpowicz (Udruga SDR nominirala Ljubinku Karpowicz za ”Nagradu Grada Rijeke za životno djelo”).
poveznica na cijeli tekst: viewtopic.php?p=94054#p94054
Zadnja izmjena: Daluka; 21.7.2016, 12:58; ukupno mijenjano 1 put/a.

Avatar korisnika
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 871
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Riječka groblja- (ostale rasprave)

Post broj:#13  PostPostao/la milic » 21.7.2016, 11:35

Vidi vraga...Bio sam uvjeren da je Ljubinka Bugarka. Čitam u biografiji da je, ali rođena je u Vranju.
Nisam nikad s njom razgovarao, ali sam bio jako dobar s njezinim mužem - Andrzejom. Poljak koji je radio u tehnologiji 3.maja i nestao početkom devedesetih iz moga vidokruga. Čuo sam da je bio u Trstu, ali dalje nemam informacija.
Bio sam na njezinom predavanju o masoneriji u Rijeci i htio popričati malo, najviše o Andreju, ali se nakon predavanja oko nje sjatilo mnoštvo pitača pa sam odustao. Do druge prigode.
Interesantno je kako ''prišlići'' pišu o Rijeci i to u vrlo obimnim količinama što se tiče kvalitete i kvantitete. Stoga, kad mi netko u ružnom svjetlu spomene prišliće - ja ponemejen!
(A još ovo, kad sam počeo... :smile02 Andrej mi je pokazao kako Poljaci piju vodku. S krastavčićima! :piva2 )
Daj balu mali!

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4562
Teme: 157
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Riječka groblja- (ostale rasprave)

Post broj:#14  PostPostao/la Vežičanka » 21.7.2016, 11:36

Ta dva groblja (pravoslavno i židovski) nisu napuštena nego preseljena, u cilju micanja groblja iz šireg središta grada. Sagrađeno je novo općinsko groblje na Kozali i tamo su preseljena groblja.

cgrailach
Šta da ?
Šta da ?
 
Postovi: 29
Pridružen: 26.2.2016, 11:56

Re: Riječka groblja- (ostale rasprave)

Post broj:#15  PostPostao/la cgrailach » 1.2.2018, 15:34

4507467748_2e7d504b75_b.jpg
4507467748_2e7d504b75_b.jpg (357.24 KiB) Pogledano 3720 puta
Ima li tko ikakav podatak ili sliku prvoga drenovskog groblja koje je prekopano kad je izgrađena zgrada u kojoj je drenovska knjižnica (označeno strelicom) na putu od crkve Gospe Karmelske prema današnjem tzv. Starom groblju,
Eventualne priloge poslati u FB inbox Christian Grailach

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Groblja

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost