Dosta ljudi se pita koji je rječnik hrvatskog jezika najbolji... Izbor je solidan i sami po sebi su skupi.. no ipak ljudi traže najpraviliniji. Ja imam stari rječnik iz 1986.godine od Anića, no osim što je zastario, prilično se teško snalazit u njemu jer nema opisa,značenje riječi a upravo sam to tražio kod kupnje novog rječnika. Kod kupnje novog rječnika prvo sam zapeo za "Veliki rječnik hrvatskog jezika + CD-ROM + pravopisni priručnik" i skoro sam ga kupio u Profil knjižari, najrazvikaniji je ...ali opet tamo mi prodavač nije mogao otvoriti knjigu da ju malo prolistam...pa sam odustao..jer ipak dati velike novce za mačka u vreći nije pametno.
I onda sam otišao u knjižaru od Školske knjige , preko puta pravoslavne crkve Sv. Nikole i tamo je bilo ono što sam tražio. Ljubazna prodavačica bez problema skinula je omot sa knjige "Rječnik hrvatskog jezika" i pokazala mi ju. Prolistao, oduševio se , jer sam našao ono što sam tražio. Cijena je 580 kuna, može i do 6 rata , na vašu karticu.

- Rječnik hrvatskoga jezika, prvi u nepuna dva stoljeća, donosi opću hrvatsku jezičnu građu suvremenoga standarda utemeljenoga na trodijalekatnom jedinstvu ukupnosti hrvatskih pisaca od renesanse do danas i rječnika od XVII. do početka XIX. st. te bogat i zbor stručnoga nazivlja i enciklopedijskih pojmova ugrađenih u hrvatsku kulturu. Osim 64 000 natuknica u rječniku, znatan je broj podnatuknica i oblika, što umnogome povećava ukupan broj riječi, te neobično iscrpan broj stručnih sintagma i izbor živih fraza, uz mnogo gramatičkih podataka kojih nema u dosadašnjim rječnicima. Sve su riječi, nazivi i pojmovi, sa svim značenjima, te stručne sintagme i fraze definirane jasnom rečenicom prema strogim pravilima leksikografsko-enciklopedijske definicije, a većina značenja ilustrirana je primjerima. Rječnik registrira i obrađuje i pučki i civilizacijski sloj jezika iz svih područja ljudskog života, od poljodjelstva i pomorstva, od temeljnih i primijenjenih znanosti, od tehnike i umjetnosti do prava, ekonomije, publicistike, politike i vojske. Rječnik hrvatskoga jezika i po sadržaju i po leksikografskoj strukturi i metodologiji prvi je takav u Hrvatskoj.
- Rječnik hrvatskog jezika.jpg (180.86 KiB) Pogledano 2946 puta
Broj stranica: 1450
Godina izdanja: 2000
Uvez: tvrdi
Leksikografski zavod Miroslav Krleža i Školska knjiga
Meni se ovaj novi rječnik sviđa. Stvarno je prva liga.

Opisi, značenja riječi su za pet.
A ovo je moj stari rječnik "Pravopisni priručnik hrvatskog ili srpskog jezika", Vladimir Anić, Josip Šilić.

- Sveučilišna naklada "Liber"-Školska knjiga Zagreb,1986.
Naklada: 25 000
Stranica: 709
- Pravopisni priručnik hrvatskog ili srpskog jezika V Anić.jpg (98.97 KiB) Pogledano 2946 puta
I malo gramatike za kraj..
Hvala na
razumijevanju ! Se piše... dok
razumjeti se piše bez i.
I još jedna zanimljivost. U ovoj godini jedan od najtraženijih pojmova koji su Hrvati guglali bila je riječ
agnostik. Zašto? Zato što je predsjednik Josipović izjavio da je agnostik. I vrlo zanimljivo koliko mediji i poznate osobe mogu utjecati na "vjerski izbor". Na zadnjem popisu stanovništa naglo je porastao broj agnostika, upravo zahvaljujući izjavi našeg predsjednika.
U mojem rječniku piše da je
agnosticizam -
(grč) m (G agnosticizma) fil nazor po kojem je moguća samo spoznaja tvarnih pojava, a ne i i najvišeg bića ili konačne svrhe.
a sigurno se pitate što znači riječ ateizam onda?
ateizam -
(grč) m (G ateizma) nijekanje postojanja Boga, bezboštvo, bezbožništvo, neznaboštvo. Slobodno postavite koje pitanje, ako vas zanima koja riječ, budem pogledao u magičnu bibliju.