U ovo blagdansko vrijeme moji prijatelji potegnuli su raspravu oko riječi nakurnjak.

Zanimljivo te riječi nema u Rječniku hrvatskog jezika, Leksikografski zavod Miroslav Krleža (2000.) kojeg ja imam. Da li zato što je prosta riječ ili nešto drugo, ne bih znao.
Meni se čini da je taj izraz baš hrvatski a porijeklo same stvari mislim da vuče iz Hrvatske ili s Balkana ?!
Malo iza nas u goranskim predjelima su ih izrađivale vunarice iz Gorskog kotara, konkretnije Mrkoplja. Nekad su ih žene svojim muzevima izradjivale od grube vune kako bi pospjesile cirkulaciju, a svi znamo da je to jako bitna stvar u tom dijelu tijela .
Mislim da je jedan nakurnjak čak poklonjen predsjedniku R.H. kao dio hrvatske tradicije.. ima jedna vunarica koja je odlučila vratiti prozivodnju, te ih izrađuje, dobila je poziv i kod Michelle Obame.

- Goran Kovačić/PIXSELL
- nakurnjaci mrkopalj drvce gorski kotar.jpg (118.76 KiB) Pogledano 2109 puta
Ista ta vunarica iz Mrkoplja ukrasilo je svoje drvce ovako.
Također dečki iz Leta 3 zamolili su da im osmisli styling i za to je dobila nagradu u Sloveniji.
Sve u svemu danas taj odjevni predmetić se može opet oživit , jer je fora kao poklon od S, M, L , XL, XXL verzije.

Hrvati su M verzija a da li Riječani iskaču po tom pitanju, ili možda ne , ne bih znao . To bi ženski spol trebalo pitati.