Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Gradska knjižnica u Rijeci - nova zgrada

Riječki razvojni projekti
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23260
Teme: 917
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Gradska knjižnica u Rijeci - nova zgrada

Post broj:#61  PostPostao/la Adamić » 29.4.2014, 17:57

T-objekt postaje gradska knjižnica? :ne znam:


Raspisani natječaji za projekte kompleksa Rikard Benčić

Projekt rekonstrukcije i revitalizacije kompleksa Benčić Ministarstvo kulture je, s obzirom na visok stupanj pripremljenosti, utvrdilo kao primarni projekt za prijavu za nepovratna sredstva iz strukturnih fondova Europske unije te će ga uskoro i prijaviti.

RIJEKA - Grad Rijeka objavio je natječaje za izvedbu projekata rekonstrukcije objekata bivše tvornice Rikard Benčić u Rijeci s ciljem izgradnje nove zgrade Gradske knjižnice, novoga Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, novoga Muzeja grada i Dječje kuće.

Natječaji su raspisani za glavne projekte rekonstrukcije tzv. ciglene građevine u posve novi projekt, Dječju kuću te rekonstrukcije tzv. T-građevine za zgradu Gradske knjižnice. Uz to su raspisani natječaji za uređenje javnih površina u sklopu kompleksa bivše tvornice, podzemne garaže te infrastrukturnih instalacija, izvijestili su iz Grada.

Projekt rekonstrukcije i revitalizacije kompleksa Benčić Ministarstvo kulture je, s obzirom na visok stupanj pripremljenosti, utvrdilo kao primarni projekt za prijavu za nepovratna sredstva iz strukturnih fondova Europske unije te će ga uskoro i prijaviti.

Tijekom postupka pripreme ovih projekata izrađen je idejni projekt rekonstrukcije dijela "H-građevine" u kojoj će se smjestiti Muzeja moderne i suvremene umjetnosti. Nakon prikupljanja potrebne dokumentacije izradit će se glavni projekt i za ovu građevinu.

Dječja kuća zamišljena je kao kulturni sadržaj namijenjen edukaciji i odgoju djece kroz stvaranje, istraživanje, učenje i igru te će biti mjesto prožimanja kulture i tehnologije u kojem djeca razvijaju svoju kreativnost, vještine i sposobnosti kroz različite programe i slobodno vrijeme u poticajnom okruženju. Dječja kuća objedinjavat će aktivnosti Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Gradske knjižnice Rijeka, Muzej grada Rijeke i Art-kina Croatia, a bit će otvorena i za djelovanje inovativnih poduzetnika s područja edukacije u stvaralaštvu i novim tehnologijama, izvijestio je grad Rijeka.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/R ... ard-Bencic
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23260
Teme: 917
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Gradska knjižnica u Rijeci - nova zgrada

Post broj:#62  PostPostao/la Adamić » 9.4.2015, 18:41

ALARMANTNO STANJE SREDIŠNJI ODJEL GRADSKE KNJIŽNICE RIJEKA
Spremištu knjiga prijeti urušavanje – 40 tisuća naslova nedostupno
Odluku o zatvaranju spremišta ravnateljica Gorana Tuškan Mihočić donijela je nakon što je statističar utvrdio da montažna galerija pod teretom tisuća knjiga može popustiti. To je još jedna ilustracija uvjeta u kojima radi Gradska knjižnica

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ
741497.jpg
741497.jpg (15.69 KiB) Pogledano 2108 puta

* Foto: I. TOMIĆ
RIJEKA » Veći dio knjižnog fonda Središnjeg odjela Gradske knjižnice Rijeka postao je nedostupan ne samo za korisnike, već i za zaposlenike, jer je zbog narušene statike zatvoreno spremište koje se svakodnevno koristi i u kojem se nalazi četrdesetak tisuća naslova. Pojašnjavajući kako je spremište zatvoreno zbog opasnosti od urušavanja i stradavanja zaposlenika, ravnateljica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Tuškan Mihočić ističe da je takva odluka donesena nakon pregleda statičara koji je utvrdio da montažna galerija koja se nalazi u tom prostoru može popustiti.
– Riječ je o galeriji koja je sagrađena prije dvadesetak godina i očito više ne može podnijeti težinu knjiga. Kako bi fond Središnjeg odjela ponovno postao dostupan za posudbu, potrebno ga je izmjestiti u primjeren prostor te tragamo za mogućim rješenjima. Sve dok ne nađemo novi prostor, dio fonda koji se nalazi u spremištu bit će nedostupan. Našli smo se u vrlo neugodnoj situaciji zbog čega se ispričavamo korisnicima i molimo ih za strpljenje, jer riječ je o knjigama koje se svakodnevno koriste, kaže ravnateljica.
Narušena statika metalne galerije koja prijeti urušavanjem još je jednom u prvi plan stavila improvizirane uvjete u kojima godinama djeluje Središnji odjel Gradske knjižnice. Riječ je o uvjetima koji odavno ne zadovoljavaju standarde modernih knjižnica, jer se zbog nedostatka prostora 50 posto fonda drži u spremištu, a sada je i taj dio fonda postao nedostupan. Jedino je rješenje izgradnja nove knjižnice koja se godinama obećava, no kako zaključuje ravnateljica, dok se to obećanje realizira nastali problem nekako treba premostiti i naći novo spremište za dio fonda koji je ostao blokiran.

Novi list
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23260
Teme: 917
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Gradska knjižnica u Rijeci - nova zgrada

Post broj:#63  PostPostao/la Adamić » 30.3.2016, 22:03

Završena je priča oko izgradnje nove zgrade gradske knjžnice na na Klobučarićevom trgu. Nje neće biti. Gradi se umjesto toga nova poslovna zgrada. Gradnja je već započela.
Poslovno-stambena zgrada trebala bi biti dovršena do proljeća iduće godine
Poduzetni policajac: Konačno je otkriveno tko stoji iza izgradnje na Klobučarićevom trguPoduzetni-policajac-Konacno-je-otkriveno-tko-stoji-iza-izgradnje-na-Klobucaricevom-trgu_ca_large.jpg
Poduzetni-policajac-Konacno-je-otkriveno-tko-stoji-iza-izgradnje-na-Klobucaricevom-trgu_ca_large.jpg (58.26 KiB) Pogledano 2056 puta

Četrdesetdvogodišnji Alen Janičić iz Novigrada vodio je projekt izgradnje stanova namijenjenih zbrinjavanju članova sindikata policije, a sada je, pred odlazak u mirovinu, odlučio i privatno se posvetiti biznisu s nekretninama. Od austrijske državne agencije HETA koja je preuzela sporne nekretnine Hypo banke kupio je tvrtku »Projekt Stari grad« i preimenovao je u »Galerija riječka«

RIJEKA Izgradnja poslovno-stambene zgrade na Klobučarićevom trgu koja je uzburkala dio riječke javnosti trebala bi okončati do proljeća iduće godine – najavljuje Alen Janičić, vlasnik i direktor tvrtke »Galerija riječka«, osnovane radi realizacije ovog projekta.

Četrdesetdvogodišnji Janičić živi u Novigradu, a od 2005. obnaša dužnost glavnog povjerenika Sindikata policije Hrvatske za PU Istarsku. Pod okriljem Sindikata pokrenuo je i vodio projekt izgradnje stanova namijenjenih zbrinjavanju članova sindikata, a sada je, kaže, pred odlaskom u mirovinu pa se i privatno odlučio posvetiti biznisu s nekretninama. U životu okreće novu stranicu.

Zbog toga je od austrijske državne agencije HETA koja je preuzela sporne nekretnine Hypo banke i prodaje ih na tržištu kupio tvrtku »Projekt Stari grad« koja je bila u njezinom 100-postotnom vlasništvu. Nije nam otkrio cijenu po kojoj se tvrtka prodavala, ali kaže da ju je kupio vrlo povoljno. Tako je postao vlasnik parcele koja je u proteklih dvadeset godina bila u posjedu različitih investitora kojima se danas sudi zbog financijskih malverzacija.
Žal za parkom

Podsjetimo, Grad Rijeka je zemljište ispred Osnovne škole Nikola Tesla još 1995. prodao poduzeću Itacro invest, koje je poslije preimenovano u Fenixve, a na toj je lokaciji trebalo izgraditi podzemnu garažu i poslovno stambeni centar, ali je investitor promijenio planove i novac preusmjerio u druge projekte, a Riječanima u središtu grada ostavio građevinsku jamu u koju su prodrle podzemne vode i pretvorile je u omanje jezero.
Sramotno stanje s močvarom u središtu grada potrajalo je punih pet godina, kada novi investitor Austrograd nastavlja s izgradnjom garaže koju dovršava 2005. godine. Grad Rijeka u međuvremenu otkupljuje pravo građenja na platou garaže s namjerom da na njoj izgradi gradsku knjižnicu, ali od toga odustaje 2012. godine, nakon višegodišnjeg zastoja projekta zbog statičkih problema garaže, u međuvremenu prodane tvrtki Garaže Rijeka koja je 2014. izvela dodatna ojačanja konstrukcije radi dugoročne stabilnosti građevine.

Izgradnja knjižnice trebala je popraviti negativan imidž lokacije na kojoj su se prije prodaje Fenixveu nalazili park i dječje igralište, za kojim mnogi Riječani i danas žale, jer su u zamjenu dobili devastiran prostor u središtu grada koji je u proteklih dvadeset godina postao mjestom različitih propalih investicija.

Fantomski projekt

Upravo stoga je nedavno aktiviranje gradilišta na parceli pred Kosim tornjem izazvalo reakcije građana, koji opravdano negoduju zbog žalosnog stanja Klobučarićevog trga i sumnjičavo gledaju na svaki novi zahvat u prostoru.

Iako je izgradnja poslovno stambenog objekta na trgu odavno zacrtana, o čemu je Novi list pisao u više navrata, ne treba se čuditi što dio javnosti ovaj projekt doživljava »fantomskim«. U nizu problematičnih investitora koji su se u zadnja dva desetljeća smjenjivali na ovoj lokaciji nije lako pratiti tko je kada što planirao graditi.

Nakon što je kupio imovinu Fenixvea u stečaju, Austrograd je pravo građenja na ovoj parceli prodao tvrtki EPU u većinskom vlasništvu Austrijanca Heinza Grundmanna, jednog od optuženih zbog financijskih malverzacija u aferi Austrograd.

Prema ugovoru sklopljenom između Grada Rijeke, Austrograda i EPU-a, poslovno stambena zgrada trebala je biti izvedena do siječnja 2008. godine, a za svaki dan kašnjenja investitor je trebao platiti 510 eura do maksimalnog iznosa od 15.300 eura.

Budući da EPU nije ispoštovao ugovor, a u međuvremenu je promijenio naziv u Projekt Stari grad, Grad Rijeka je s ovom tvrtkom 2010. zaključio ugovor prema kojem je investitor umjesto ranije ugovorene novčane kazne o svom trošku dužan urediti i opremiti malo dječje igralište s toboganom i ljuljačkama na površini od 183 kvadrata, zapadno od buduće poslovno stambene zgrade.

Povratak bedema

Obavezu uređenja igrališta preuzeo je i novi vlasnik tvrtke Alen Janičić koji je aktivirao gradilište potkraj rujna 2015., netom prije isteka građevinske dozvole koju je bivši vlasnik prvi put ishodovao još 2011. godine, a zatim je 2013. produljio za još dvije godine. Kuću koja se gradi radi komercijalne prodaje poslovnih i stambenih prostora projektirao je arhitekt Ranko Mažuran iz zagrebačke tvrtke Cardo, a glavni projekt je još 2010. dobio suglasnost gradske Komisije za ocjenu projekata u Starom gradu.

Nova poslovno stambena zgrada imat će prizemlje i četiri kata. Svojim konzolno izbačenim etažama prelazit će preko ostatka srednjovjekovnog bedema, koji je 2004. uklonjen radi izgradnje garaže, a na svoje bi mjesto trebao biti vraćen do kraja godine. U prizemlju kuće bit će šest ugostiteljskih objekata, na prvom i drugom katu nalazit će se deset ureda, dok će na dvije gornje etaže, od kojih je zadnja uvučena, biti smješteno ukupno petnaest stanova, od kojih jedan četverosobni, šest dvosobnih i osam trosobnih. U novu će zgradu biti uklopljene i dvije postojeće kućice s izlazom iz garaže.

Na gradilištu se trenutačno izvode zidići koji služe nivelaciji terena, a prema riječima Alena Janičića u garaži se priprema gradnja betonskih stupova zbog dodatnog ojačanja dijela platoa koji će nositi novu građevinu.


Privremeno uređenje trga i igrališta za školsku djecu

Što će se i kada graditi na parceli u vlasništvu Grada za sada je pitanje bez odgovora, kao i ono o konačnom uređenju Klobučarićevog trga. Kad je 2012. promijenjena odluka o lokaciji knjižnice, koja bi prema novom projektu trebala biti izvedena u T-objektu kompleksa »Rikard Benčić«, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je izjavio da odustanak od izgradnje knjižnice na Klobučarićevom trgu ne znači i odustanak od gradnje zgrade prema projektu Hrvoja Njirića koja će također imati javnu namjenu. Međutim, od tada do danas nije bilo nikakvih informacija koje bi govorile da se o tome zaista razmišlja.
U međuvremenu, na inicijativu Vijeća roditelja OŠ Nikola Tesla započet je projekt privremenog uređenja trga kako bi se učenicima omogućio kvalitetniji boravak na platou za vrijeme odmora. Da se djeca ne bi sudarala s prolaznicima, kolorističkim intervencijama na parteru odijelit će se prostori za igru od pješačkog koridora. Dio stupića na platou garaže bit će pretvoren u klupice, a prema projektu koji je izradila arhitektica Leora Dražul djeca bi uz prostor za spontane igre trebala dobiti i mrežama zaštićena igrališta za nogomet i košarku.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/P ... cevom-trgu
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23260
Teme: 917
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Gradska knjižnica u Rijeci - nova zgrada

Post broj:#64  PostPostao/la Adamić » 30.7.2016, 14:13

Poslovno-stambena zgrada Klobučarićev trg  (1).jpg
Poslovno-stambena zgrada Klobučarićev trg (1).jpg (109.18 KiB) Pogledano 2026 puta

Poslovno-stambena zgrada Klobučarićev trg  (2).jpg
Poslovno-stambena zgrada Klobučarićev trg (2).jpg (142.17 KiB) Pogledano 2026 puta
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23260
Teme: 917
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Gradska knjižnica u Rijeci - nova zgrada

Post broj:#65  PostPostao/la Adamić » 31.3.2017, 14:51

U T-objekt dolazi Gradska knjižnica. Sredstva za ta dva projekta osigurat će se preko Urbane aglomeracije, a očekujemo 62 milijuna kuna. Nadam se što prije i zato očekujemo razgovor s Ministarstvom regionalnog razvoja kako bi ubrzali aktivnosti. Procedure su dugotrajne, a mi bi trebali početi s radovima najkasnije do kraja ove godine, pojasnio je Obersnel.

Riječki gradonačelnik osvrnuo se na uređenje i obnovu Upravne zgrade šećerane i motorni brod Galeb za koje su gotovo pa osigurana europska sredstva.

– Upravna zgrada jedna je od najljepših baroknih palača, a sama po sebi je muzej, naročito u onom dijelu u kojemu su zidovi oslikani. Malo je ljudi svjesno monumentalnosti i ljepote toga objekta. Tamo će se useliti Muzej grada Rijeke. Novac smo dobili jer je projekt prošao evaluaciju u natječaju za valorizaciju reprezentativnih spomenika u turističke svrhe.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/O ... fresh=true
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23260
Teme: 917
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Gradska knjižnica u Rijeci - nova zgrada

Post broj:#66  PostPostao/la Adamić » 16.9.2017, 21:26

U kompleksu Rikard Benčić kreće velika obnova. Tamo bit će smještena i nova gradska knjižnica. Obišao sam mjesto danas.

gradska knjižnica rijeka bencic (1).jpg
gradska knjižnica rijeka bencic (1).jpg (90.72 KiB) Pogledano 1797 puta

gradska knjižnica rijeka bencic (2).jpg
gradska knjižnica rijeka bencic (2).jpg (224.34 KiB) Pogledano 1797 puta

gradska knjižnica rijeka bencic (3).jpg
gradska knjižnica rijeka bencic (3).jpg (113.59 KiB) Pogledano 1797 puta
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23260
Teme: 917
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Gradska knjižnica u Rijeci - nova zgrada

Post broj:#67  PostPostao/la Adamić » 9.12.2020, 22:49

Čudo izgleda! :shock:

Gradska knjižnica u Rijeci - nova zgrada.jpg
Gradska knjižnica u Rijeci - nova zgrada.jpg (320.11 KiB) Pogledano 619 puta

Nešto ovakvo se ne viđa svaki dan. Zidovi t-objekta su učvršćeni, a baš svi stari katovi uklonjeni što je bila izrazito teška operacija. Bageri i kamioni se približavaju posljednjim turama odvoza otpada, a onda će unutar ove ljušture izrasti potpuno nova i prva prava zgrada naše knjižnice.


I saznali smo zašto su ocuvani vanjski zidovi?

Gradska knjižnica Rijeka
Riječ je o riječkoj industrijskoj baštini koja kroz projekt revitalizacije dobiva nove funkcije za novo vrijeme. Osim vrijednih vanjskih zidova sačuvani su i noseći stupovi koji će biti obnovljeni i vraćeni kao integralni dio takve industrijske arhitekture.
Slika

Prethodni

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Projekti

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron