Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Sveučilišni kampus na Trsatu

Riječki razvojni projekti
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23337
Teme: 918
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 3.9.2009, 11:28

Nakon ove izgradnje Rijeka više nece biti ista .

Slika

Slika

Bliži se dan kada će mnoštvo riječkih studenata i njihovih profesora napokon useliti u svoje nove fakultetske zgrade. Radovi u Sveučilišnom kampusu na Trsatu privode se kraju i prvi dio pravoga znanstvenog grada skoro je potpuno poprimio svoj konačni izgled.

Slika

Useljenje Filozofskog, Učiteljskog i Građevinskog fakulteta te Sveučilišnih odjela u nove zgrade planirano je za veljaču 2010.
Obilaskom gradilišta uvjerili smo se da radnici punom parom uređuju unutrašnjost objekata, ali i ceste koje će prolaziti Kampusom, Sveučilišnu aveniju i Dukićevu ulicu. Kompleksom nas je provela voditeljica Sveučilišnog kampusa u izgradnji Mirna Hero i Jagoda Lesica-Ježina zadužena za odnose s javnošću u ime Sveučilišta u Rijeci.

Slika

Ulaskom u prostor bivše vojarne prvo se može vidjeti zgrada Akademije primijenjenih umjetnosti, otprije postojeća, ali preuređena i otvorena krajem 2006. godine. S lijeve strane pogled privlači golemo zdanje u koje će za oko pola godine useliti Filozofski i Učiteljski fakultet te Studentski savjetovališni centar. Trenutno se obavljaju završni građevinski radovi unutar zgrade, podovi su skoro svugdje postavljeni, a isto tako i oličeni zidovi.

Slika

S vrha se pruža prekrasan pogled na grad i na more, ali i prema kopnu na Trsat, Vežicu... Izvrsno se vidi i vrlo sličan objekt - budući dom Sveučilišnih odjela. Površinom je zgrada nešto manja od Filozofskog fakulteta, a radovi su u također u odmakloj fazi. Odmah iznad nalazi se budući Građevinski fakultet, neslavno poznat po požaru ovog proljeća.

Slika

Iako je zastrašujuće izgledao golem oblak crnog dima koji je jedne travanjske subote prekrio cijeli grad i okolicu, izgradnja nimalo ne kasni jer je šteta vrlo brzo sanirana.

Unatoč požaru u travnju ove godine, zgrada Građevinskog fakulteta bit će završena u roku.
Ova je zgrada posebna po još nekoliko stvari - izdiže se tek 3 kata iznad zemlje, a iznutra će biti uređena nešto luksuznije. Stepenište će biti popločano mramorom, a rukohvati izrađeni od inoxa.

Na krovu je postavljen blok fotonaponskih ćelija koje bi trebale proizvoditi 23 kW električne energije, dovoljno za dnevne potrebe klimatizacije i rasvjete. U samoj zgradi još su uvijek postavljene brojne skele, no radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine.

Kako sada stvari stoje, ova će tri objekta u funkciju biti stavljena do početka drugog semestra ove nastavne godine, odnosno tijekom veljače 2010. Ranije je dovršen objekt studentske prehrane, a Znanstveno-tehnologijski park smješten u još jednoj postojećoj obnovljenoj zgradi prvi je objekt nakon Akademije u koji su novi "stanari" već uselili.

Slika

Slika

Cijeli je Kampus smješten na izvrsnoj poziciji, u okolini ima mnogo zelenila, pogotovo na samome ulazu gdje će biti uređen golemi trg, bez uklanjanja postojećih stabala. Svaku zgradu krasi i mnogo cvijeća koje ovih dana radnici upravo sade.

Prioritet je izgradnja objekata studentskog smještaja, više kućica na nekoliko katova.
Sljedeći prioritet prve faze izgradnje jesu objekti za smještaj studenata, a osmišljeni su kao više kućica na nekoliko katova, a ne kao klasičan studentski dom. Trenutno se radi i na zatvaranju financijske konstrukcije za drugu fazu izgradnje u kojoj bi svoje nove zgrade trebali dobiti Ekonomski i Pomorski fakultet. Ako sve bude išlo prema planu radovi bi mogli započeti već tijekom 2010. godine.

Sveučilišni će kampus zasigurno postati novi centar grada, centar koji će zračiti znanjem i koji će biti odskočna daska mladim visokoobrazovanim ljudima za uspješan život. Kampus je projekt koji je već sada poprimio povijesni značaj za Rijeku, ali i cijelu našu zemlju.

Svi koji su bili ili su još uvijek dijelom realizacije ovog velikog koraka k naveliko spominjanom društvu znanja silno su ponosni na tu činjenicu i u Kampus su ugradili i dijelove sebe. Preostaje nada da će korisnici znati prepoznati uložen trud i na najbolji mogući način iskoristiti pruženo.

Kampus u brojkama

* ukupna površina objekata izgrađenih i obnovljenih u 1. fazi iznosi oko 94.000 m2
* Filozofski i Učiteljski fakultet - 20 učionica, 25 predavaonica, 18 seminarskih dvorana, 4 računalne učionice, 138 kabineta, garaža s 200 parkirnih mjesta; izvođač radova: Lavčević d.d. Split
* Sveučilišni odjeli (Odjel za fiziku, Odjel za matematiku, Odjel za informatiku, Odjel za biotehnologiju) - 15 učionica, 4 predavaonice, 10 seminarskih dvorana, 17 praktikuma, 15 laboratorija, 92 kabineta; izvođač radova: Konstruktor-Inženjering d.d. Split
* Građevinski fakultet - 8 predavaonica, 15 praktikuma, 9 laboratorija, 83 kabineta, garaža s 200 parkirnih mjesta; izvođač radova: Radnik d.d. Križevci
* objekt studentske prehrane - kapacitet centralne kuhinje je 4500 obroka, garaža sa 100 parkirnih mjesta
* na svakom pojedinom gradilištu dnevno je radilo i više od 200 radnika

Slika


Slika


Slika
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23337
Teme: 918
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 9.10.2009, 11:40

Ovdje imate pa skoro sve informacije o projektu.
http://www.uniri.hr/hr/naslovnica/sveuc ... ra_web.pdf

2. faza: (2010. - 2013.)

* Sveucilisni odjel kemije
* Sveucilisni odjel biologije
* Pomorski fakultet
* Ekonomski fakultet
* Sveucilisna knjiznica
* studentski smjestaj (750 kreveta)
* sportske dvorane (opcionalno)

Slika[/QUOTE]
Akademija primijenjenih umjetnosti

Slika

Ekonomski fakultet

Slika

Fakultet za menadzment u turizmu

Slika

Filozofski fakultet

Slika

Gradjevinski fakultet

Slika

Medicinski fakultet

Slika

Pomorski fakultet

Slika

Pravni fakultet

Slika

Tehnicki fakultet

Slika

Uciteljski fakultet

Slika
Slika

Gost
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 574
Teme: 23
Pridružen: 21.9.2009, 14:34

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#3  PostPostao/la Gost » 9.10.2009, 11:55

To sve skupa stvarno izgleda dobro!
A oće li goore biti i tehnički fakultet ili će ostati na istom mjestu u Narodnog ustanka?

:predaj: :predaj: :predaj: :predaj: :predaj: :predaj: :predaj:

:predaj: Ipak je nešto korisno ostalo od JNA, HA, HA, :predaj:


:predaj: :predaj: :predaj: :predaj: :predaj: :predaj: :predaj:

rijeka53
 

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#4  PostPostao/la rijeka53 » 9.10.2009, 13:19

:bravoveliki: ...saka cast na tako opsirnom i detaljistickom postu.....

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23337
Teme: 918
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 9.10.2009, 14:11

seas napisao:To sve skupa stvarno izgleda dobro!
A oće li goore biti i tehnički fakultet ili će ostati na istom mjestu u Narodnog ustanka?Da tehnički faklutet ide sigurno, ja mislim da skoro svi fakulteti idu gore na Trsat.

Pomorski , medicinski fakultet itd...
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23337
Teme: 918
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#6  PostPostao/la Adamić » 14.10.2009, 21:04

Izgradnja kampusa na Trsatu do 2017. godine

Slika


RIJEKA – Do 2016. godine, najkasnije 2017. godine Sveučilišni kampus na Trsatu bit će u potpunosti izgrađen, što podrazumijeva dovršetak ukupno tri faze izgradnje koje će od tog područja stvoriti samoodrživ prostor u kojem će dnevno cirkulirati 15 do 20 tisuća ljudi – najavio je na susretu s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin. Predstavljajući viziju razvoja riječkog Sveučilišta rektor je najavio da Sveučilište ulazi u novu fazu razvoja koja ne podrazumijeva samo velike izazove u izgradnji kampusa, već i reorganizaciju rada samog Sveučilišta.

– Sveučilište je potrebno transformirati u sveučilište treće generacije, što podrazumijeva sveučilište koje je poduzetno i živi sa zajednicom, a na taj način funkcioniraju sveučilišta poput Oxforda i Cambridgea. Ono što želimo je ući među prvih 500 europskih sveučilišta čije će se rangiranje provoditi iduće godine, kazao je rektor.

Dodajući kako će krajem ove godine započeti useljenje u sve objekte prve faze izgradnje Sveučilišnog kampusa, prof. dr. Lučin je najavio početak druge faze izgradnje, razvoj dramskih i muzičkih umjetnosti, razvoj kemije i molekularne biologije te arhitekture i urbanizma, kao novih modernih studija Građevinskog fakulteta. Pojašnjavajući kako je Sveučilište već započelo pregovore o izvorima financiranja za izgradnju druge faze te se okrenulo europskim fondovima za financiranje rektor je najavio da će po okončanju prve faze odmah započeti radovi na drugoj fazi koja podrazumijeva izgradnju Sveučilišne knjižnice, Društveno-kulturnog centra, sportske dvorane te otvorenih sportskih terena, kao i Pomorskog fakulteta te studentskog smještaja. Za većinu tih objekata već postoji građevinska dozvola, a predviđeni rok izgradnje je 2014. godina, najkasnije 2015. godina. Istovremeno će se intenzivirati i razvoj kampusa u Iki, a taj će kompleks s internacionalnim studijima biti namijenjen cijeloj Jugoistočnoj Europi, dok će treća faza kampusa, prema najavama rektora, obuhvatiti izgradnju objekta temeljnih medicinskih znanosti, dogradnju Sveučilišnih odjela, a postoji i mogućnost preseljenja Pravnog fakulteta. U kontekstu razvijanja projekata koji se temelje na partnerstvu s gospodarstvom i lokalnom zajednicom, rektor je najavio i osnivanje Centra za napredno računanje.

Ocjenjujući kako je Sveučilište krenulo u dobrom pravcu, Komadina je istaknuo da Primorsko-goranska županija nastoji partnerski pratiti projekte Sveučilišta, dok je rektor izrazio uvjerenje da će ta suradnja u budućnosti biti još produktivnija.

Ingrid ŠESTAN
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23337
Teme: 918
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 2.2.2010, 23:54

Trsat se se mjenja :zastava:

Slika
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23337
Teme: 918
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#8  PostPostao/la Adamić » 6.2.2010, 14:02

HRVATSKA VLADA IZDVOJILA SREDSTVA ZA ZAVRŠETAK PRVE FAZE SVEUČILIŠNOG KAMPUSA
Do ljeta popunjen cijeli studentski grad

RIJEKA – Zahvaljujući odluci Vlade da na teret državnog proračuna preuzme obvezu otplate kredita u visini od 35 milijuna kuna Sveučilište u Rijeci uspjelo je osigurati završetak izgradnje prve faze kampusa u kojem će se nastava u početi odvijati najkasnije do ljeta. Naime, unatoč prvotno planiranom useljenju u nove zgrade početkom ožujka taj je rok zbog nedostatka sredstava za dovršetak izgradnje infrastrukture prislilno prolongiran, a odlukom Vlade da preuzme kreditne obveze Sveučilišta stvoreni su uvjeti da se s preseljenjem prema najavama rektora prof. dr. Pere Lučina započne početkom ožujka.
– Radi se o tome da je preseljenje zahtjevan proces, jer sve treba biti usklađeno s nastavom, a istovremeno moramo što je više moguće izbjeći situaciju dvostrukog korištenja zgrada, jer to su nam nepotrebni troškovi. Ono što nam sada slijedi je izrada plana preseljenja, a sigurno je da se u sve objekte neće moći istovremeno vršiti useljenje pa očekujemo da bi to moglo potrajati do ljeta. Nastojat ćemo što je više moguće ubrzati radove na infrastrukturi i nadamo se da će Grad Rijeka s komunalnim društvima uspjeti sve iskoordinirati. Očekujemo i da će dovršetak izgradnje Sveučilišne avenije te Dukićeve ulice biti realiziran krajem veljače ili najkasnije početkom ožujka, a to će nam omogućiti da započnemo s pregledom i uklanjanjem nedostataka na zgradama Filozofskog i Učiteljskog fakulteta te Sveučilišnih odjela, kao i s tehničkim prijemom, pojašnjava rektor.
Dodajući kako se za dobivena sredstva posebno treba zahvaliti premijerki Jadranki Kosor koja je najavila dolazak na svečano otvorenje kampusa, kao i ministrima Ivanu Šukeru te Radovanu Fuchsu za uloženi trud, rektor najavljuje da će se od osiguranih 35 milijuna kuna 16 milijuna kuna utrošiti na dovršetak izgradnje infrastrukture, a preostali iznos sredstava namijenjen je za pokrivanje troškova opremanja objekata. Međutim, nabavka namještaja još uvijek je »u zraku«, jer čeka se odluka državne komisije koja mora razmotriti je li pristigla žalba na javni natječaj opravdana. Naime, iako je Sveučilište izabralo najpovoljnijeg ponuđača jedna od tvrtki koja se javila na natječaj u izabranoj ponudi spornim drži činjenicu da je troškovnik printan, a ne pisan nebrisajućom tintom zbog čega Sveučilište čeka odluku o eventualnom poništenju natječaja.

I. ŠESTAN

------------------------------------

Valjda ce na kraju sve ispasti dobro.
Slika

gost
 

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#9  PostPostao/la gost » 7.2.2010, 23:33

Hvala vladi

Avatar korisnika
luka lik
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 284
Teme: 13
Pridružen: 9.2.2010, 20:45

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#10  PostPostao/la luka lik » 12.2.2010, 14:37

Sve je to jako lijepo...no što je sa zgradama gdje su sada smješteni fakulteti?Radi se redom o zaštićenim i vrijednim objektima npr Zgrada medicinskog (građena i služila za ubožnicu) pa zatim zgrada građevinskog otd.?

gost
 

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#11  PostPostao/la gost » 12.2.2010, 15:17

Vjerojatno će zgrade fakseva iznajmiti Maržiću, da drži birtije... :lol:

Šalu na stranu: nadam se da će im naći neko dostojno riješenje i to na vrijeme, a ne da propadaju, kao što je slučaj s (neću reći brojnim) dosta građevina u gradu za koje se "ne može naći" rješenje...

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23337
Teme: 918
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#12  PostPostao/la Adamić » 19.2.2010, 14:35

PRVA FAZA IZGRADNJE INTERNE PROMETNICE ZA SVEUČILIŠNI KAMPUS NA TRSATU PRIVODI SE KONAČNO KRAJU

kampus na Trsatu 12.jpg
kampus na Trsatu 12.jpg (14.37 KiB) Pogledano 1975 puta


Uskoro prvi metri asfalta na Sveučilišnoj aveniji

Asfalt na novoizgrađenu prometnicu trebao bi biti položen tijekom idućeg mjeseca
Sveučilišna avenija otvara potpuno novu vizuru kampusa
RIJEKA – Premda su svi grubi radovi na novoj internoj prometnici za Sveučilišni kampus na Trsatu, točnije budućoj Sveučilišnoj aveniji gotovi, asfaltiranje je na čekanju iz razloga što Sveučilište nije izgradilo komunalne priključke za svoje objekte. Naime, kako nam je kazao Zvonko Štimac iz Grada Rijeke, nova prometnica čeka završni sloj tampona te prvi sloj asfalta, ali kako se isti posao ne bi radio dva puta, na potezu je Sveučilište.

– Čekamo da Sveučilište napravi priključke za svoje objekte, a što je inače u njihovoj nadležnosti te također i da Energo zavari cijevi, što se nije moglo obaviti ranije zbog izrazito niskih temperatura, kazao je Štimac, dodavši kako očekuje da će Energo svoj dio posla obaviti u idućih desetak dana. Asfalt na novoizgrađenu prometnicu prema njegovim očekivanjima trebao bi biti položen tijekom idućeg mjeseca.
Inače, treba naglasiti kako je već prva faza prometnice za Sveučilišni kampus u potpunosti izmijenila vizuru ovog dijela Trsata te je, slikovito rečeno, otvorila vrata za nove sveučilišne zgrade u Kampusu. Također, treba podsjetiti i kako je zbog potreba izgradnje ove prometnice dio Ulice Slavka Krautzeka, odnosno njezin bočni dio, trajno zatvoren za promet, a za dva stambeno-poslovna objekta na toj dionici osiguran je adekvatan prolaz, točnije prilaz.

Sam dio Krautzekove ulice koji je zatvoren poslužio je kao mjesto spoja sa Sveučilišnom avenijom te kao lokacija na kojoj će uskoro biti uređeno proširenje za autobusno ugibalište, kao i manja zelena površina.
Kada se govori o novoj prometnici treba naglasiti kako se ista proteže se od Ulice Slavka Krautzeka uz zapadni rub Kampusa te se spaja s Dukićevom ulicom, odnosno nastavkom te prometnice koja prolazi iznad bolnice. Riječ je o dvosmjernoj prometnici dužine 275 metara s četiri traka ukupne širine kolnika 12 metara, a u sklopu nje napravit će se parkirališna mjesta i dva autobusna ugibališta. Produžetak Dukićeve ulice bit će dug 379 metara i imat će nekoliko poprečnih kolnih priključaka, a trasu presijecaju i dvije pješačke ulice. Bit će to dvosmjerna prometnica s tri prometna traka, ukupne širine 9 metara.

Prema planovima s drugom bi se fazom izgradnje Sveučilišne avenije trebalo započeti istovremeno kada krene i druga faza izgradnje Kampusa, a taj će se dio prometnice protezati sjevernim rubom Kampusa, gdje će se izgraditi i prometna veza na cestu Orehovica – Kačjak. Poput prve faze, i tu će se izvesti pripadajuća infrastruktura.
Izvođač radova na obje faze je tvrtka GP Krk, a u izgradnji ovih prometnica uz Grad Rijeku i KD Vodovod i Kanalizacija sudjeluju i HEP i HT. Vrijednost radova s pripadajućom infrastrukturom je oko 13.3 milijuna kuna.

Kristina DANILOVIĆ PRIJIĆ
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23337
Teme: 918
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 10.3.2010, 19:30

Pa od čega je ovo građeno da se raspada kad malo jači vjetar zapuše ? Užas :shock: Kvaliteta 0

kampus na Trsatu 13-1.jpg
kampus na Trsatu 13-1.jpg (115.78 KiB) Pogledano 1975 puta

kampus na Trsatu 13-2.jpg
kampus na Trsatu 13-2.jpg (78.34 KiB) Pogledano 1975 puta

kampus na Trsatu 13-3.jpg
kampus na Trsatu 13-3.jpg (55.92 KiB) Pogledano 1975 puta

kampus na Trsatu 13-4.jpg
kampus na Trsatu 13-4.jpg (85.46 KiB) Pogledano 1975 puta
Slika

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#14  PostPostao/la nikola » 10.3.2010, 21:07

A čuj, prvi put je puhnula pa ih je iznenadilo! :lupiti:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

rijeka53
 

Re: Sveučilišni kampus na Trsatu

Post broj:#15  PostPostao/la rijeka53 » 11.3.2010, 00:18

:o ...... ko tu, kad grade na trusnim podrucjima sa morskim pijeskom i nosive
zidove bez armature......(vidi abruzzo) :shock:

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Projekti

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost