Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

PROJEKT - Centar za gospodarenje otpadom Marišćina (2011.-2015.)

Riječki razvojni projekti
gorgoroth
 

PROJEKT - Centar za gospodarenje otpadom Marišćina (2011.-2015.)

Post broj:#1  PostPostao/la gorgoroth » 8.12.2011, 15:00

svečanost u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Potpisan ugovor: Grčki Helector i GP Krk kreću u 30 milijuna eura vrijedan posao izgradnje CGO "Marišćina"

Putem pretpristupnog fonda IPA Europske unije za radove je odobreno 13,5 milijuna eura, a ostatak će zajednički osigurati fond, županija i grad Rijeka. Županija i Grad Rijeka do sada su već uložili oko 20 milijuna eura

Slika


U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisan je danas ugovor od 30 milijuna eura o izvođenju radova za gradnju centra za gospodarenje otpadom u Primorsko-goranskoj županiji »Marišćina« , na kojem bi se trećina otpada pretvarala u struju, trećina spaljivala u Koromačnom, a trećina bi bila odlagana na ekološki način.

Zamjenik župana Vidoje Vujić rekao je da su s gradom Rijekom do danas uložili blizu 20 milijuna eura u projektnu dokumentaciju, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, dovođenje infrastrukture, a izgrađena je i prva dionica autoceste koja je sastavni dio projekta i uvjet za dobivanje građevne dozvole. »Na taj način mi ćemo postići da od trećine toga otpada proizvedemo struju, trećina će se spaljivati u Koromačnom, a trećina će biti ekološki odlagana na središnjoj zoni »Marišćine«, rekao je Vujić. Istaknuo je da županiju grade na modelu četiri E – da bude energetski učinkovita, ekonomski bogata, estetski lijepa i ekološki čista.

Zamjenik riječkoga gradonačelnika Željko Jovanović istaknuo je da taj projekt neće imati nikakve »crne fondove i crne rupe« i da će se pokazati kvalitetnim i transparentnim radom da europski fondovi u Hrvatskoj mogu biti iskorišteni na najkvalitetniji način. Ustvrdio je da će to biti poticaj i za druga područja da što kvalitetnije pripremaju projekte kako bi mogli iskoristiti što više novca koji dolazi s ulaskom u EU. Naglasio je da je doprinos grada Rijeke tom projektu ukupno 122 milijuna kuna.

Ugovor su danas potpisali direktor Fonda Zlatko Ivaniš , predstavnik konzorcija Helector Dimitris Grammatas i predstavnik Delegacije Europske unije u i Hrvatskoj Richard Masa , a vrijedan je 30 milijuna eura. Putem pretpristupnog fonda IPA Europske unije za radove je odobreno 13,5 milijuna eura, a ostatak će zajednički osigurati fond, županija i grad Rijeka.

Na međunarodnom natječaju za izvođača radova izabrana je grčka tvrtka Helector S.A. u konzorciju s hrvatskom tvrtkom Građevinarstvo i proizvodnja d.d. Krk.

Ivaniš je rekao da će gradnja centra trajati dvije i pol godine – prvih pola godine predviđeno je za pripremu glavnog projekta i pribavljanje građevne dozvole, a zatim počinje gradnja odlagališta s popratnom infrastrukturom, pogonom za mehaničko-biološku obradu otpada i pogonom za obradu otpadnih voda.

Ivaniš je ocijenio da je »Marišćina«, uz regionalni centar za gospodarenje otpadom Šibensko-kninske županije »Bikarac«, drugi projekt takve vrste gradnja kojega se sufinancira novcem EU-a, a uskoro se očekuje i potpisivanje ugovora za radove za izgradnju centra za gospodarenje otpadom u Istarskoj županiji. Iz pretpristupnih fondova ISPA i IPA za ta tri projekta Europska unija odobrila je 38 milijuna eura, istaknuo je Ivaniš.

Predstavnik Delegacije Europske unije Richard Masa izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem dugoočekivana ugovora za projektiranje i izvođenje radova na županijskom centru upravljanja otpadom »Marišćina«. »Budući da je riječ o prvom velikom projektu upravljanja otpadom koji financira EU iz programa IPA zadovoljstvo je to veće«, istaknuo je.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/P ... -Mariscina

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23534
Teme: 924
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka odlagališta otpada

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 13.12.2011, 11:55

Malo precizniji podaci.

ZBRINJAVANJE OTPADA UGOVOR S EUROPSKOM INVESTICIJSKOM BANKOM
Krediti za Marišćinu 12,7 milijuna eura :zastava:
Županija podiže kredit od tri milijuna eura, a Ekoplus od 9,7 milijuna eura, s kamatom od četiri posto na 25 godina i pet godina počeka
RIJEKA Da bi se na vrijeme i u potpunosti realizirao projekt centra za gospodarenje otpadom Marišćina, a nakon što je s EU potpisan ugovor o bespovratnim sredstvima za gradnju deponija, Županijska skupština donijet će na sjednici ovoga tjedna i formalnu odluku o zaduženju Županije i tvrtke Ekoplus, u visini 12,7 milijuna eura.
Županija s Europskom investicijskom bankom potpisuje ugovor na tri milijuna eura, a Ekoplus na 9,7 milijuna eura. Jedan i drugi kredit sklapaju se po istim uvjetima – s kamatom od četiri posto na 25 godina s obzirom da prvih pet godina traje poček, a vraćat će se kvartalno, kroz 80 obroka. Prosječno, po jednom obroku kredita će Županija i Ekoplus ukupno plaćati oko dva i pol milijuna kuna, no Ekoplus će, kao tvrtka koja će upravljati Zonom, kredit pokrivati iz poslovanja, tvrde u Županiji.
Riječ je o kreditu koji je već ranije bio ukalkuliran u cijenu projekta, ali nije ga bilo moguće potpisati prije nego su odobrena sredstva Europske unije.

Država jamac

Ukupno, za projekt Marišćine Županija je dosad izvojila oko deset milijuna eura, Grad Rijeka 14 milijuna eura, 27 milijuna Europska unija, državni Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 11 milijuna eura te Ekoplus 16 milijuna eura (zajedno s ovim kreditom).
Slika

gost
 

Re: Riječka odlagališta otpada

Post broj:#3  PostPostao/la gost » 14.1.2012, 12:31

POMOĆ U VEZI KOMENTARA BUDUĆEG DEPONIJA

(uzeto iz stručnih novina o tehnologijama obrade otpada):

"...nepobitne znanstvene činjenice kako sirovi otpad odložen na deponij-pa bio on kontrolirano odložen i na tzv. sanitarnu plohu- predstavlja dugoročnu prijetnju i za zrak, i za zemlju i za podzemne izvore pitke vode, dakle za život u cjelini koji ovisi o ovim osnovnim elementima. Medu znanstvenim podacima koji o tome govore, najviše se ističu procjene kako je sirovi otpad kemijski aktivan, odnosno raspada se i preko 200 godina, a sigurnost sanitarnih deponija ne može trajati duže od 150 godina.' Za generacije koje dolaze to će značiti trovanje podzemnih izvora pitke vode s deponijskim procjednim tekućinama, no za generacije koje će do tada živjeti deponiji će, unatoč svom sanitarnom karakteru predstavljati konstantan izvor zagađenja zraka, prije svega zbog opasnog plina metana koji je jedan od glavnih produkata raspadanja otpada. Naime, kako su pokazala brojna ispitivanja na uređenim europskim deponijima, emisije metana zabrinjavaju čak i pored ugrađenog sustava za otplinjavanje. Takve nekontrolirane emisije metana ponegdje su zabilježene i do 50% od ukupnih količina nastalog plina, što na pojedinim većim odlagalištima iznosi strašnih 180 000 tona godišnje. Pri tom je najstrašnija činjenica da je metan plin koji daleko pridonosi efektu staklenika od ugljičnog dioksida te da se do sada pokazao kao jedan od glavnih razarača ozonskog omotača. Za ostale štetne utjecaje deponija na okoliš znanstvena ispitivanja, nažalost, nisu ni potrebna jer nam se nameću svakodnevno: nesnosni smradovi, požari i dimovi od samozapaljenja, dimovi od unutarnjeg sagorijevanja, učestali zdravstveni problemi stanovništva koji žive u okolici deponija, životinje koje se na deponijima hrane, strah od širenja zaraznih bolesti...

..za zemlju koja pretendira biti centar ljetnog turizma ovog dijela Europe, uopće je apsurdno gomilati deponije i stvarati nova smetlišta, kako ona divlja tako i ona uređena. No, čini se da je najveća greška stvarati deponije u zemlji koja je po međunarodnim procjenama treća u Europi po bogatstvima podzemnih izvora pitke vode."

------------------------------------
Dodat ću samo da je Udruga mladih Studene 28.11.2004. organizirala mirni prosvjed protiv deponija u Marišćini. Prosvjedni skup započeo je u Studeni od kuda je krenula kolona vozila koja je prošla kroz Klanu te Petrolejskom cestom nastavila do kluba "Marišćina" gdje je i održan prosvjedni skup.

Fiume1908
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 434
Teme: 3
Pridružen: 2.9.2011, 18:12

Re: Riječka odlagališta otpada

Post broj:#4  PostPostao/la Fiume1908 » 14.1.2012, 12:46

e taj će smrad sa novog deponija na Marišćini doći i do mene.. :evil:
Ali našem dragom načelniku više mirišu novci nego što smrdi to smeće ...

gost
 

Re: Riječka odlagališta otpada

Post broj:#5  PostPostao/la gost » 14.1.2012, 17:39

Evo, da vidimo kako to izgleda na licu mjesta :shock:

Marišćina, 14.01.2012.

Na prvoj satelitskoj snimci se vidi područje Marišćine, pogledajte koliko je blizu Studena i koliko Kukuljani!! Na drugoj sam malo udaljila da se usporedi sa ostalim mjestima.

Slika

Slika

Dakle, izgrađena je nova cesta za Studenu, stara se anulira, a tu desno će proći nova trasa, gdje će se za sada dovoziti bale otpada iz deponija Viševac, kojih se dnevno napravi 180 do 200 komada a neke teže od 800 do 1000kg : lud
Slika

Slika

Slika

Neki dan su postavili kontejnere
Slika
(nastavak)

gost
 

Re: Riječka odlagališta otpada

Post broj:#6  PostPostao/la gost » 14.1.2012, 17:48

Onda sam se malo zavukla unutra po toj staroj cesti, i bacila pogled na te terene. Ostala sam blago rečeno, zatečena, kako se ljudima žuri da ovdje bude deponij. Naime, još nije ništa izgrađeno, ali to ne smeta naše sugrađane :evil:
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

(nastavak)

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23534
Teme: 924
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka odlagališta otpada

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 14.1.2012, 17:55

Bravo Riječanka! :bravoveliki: :zastava: Povijesne slike!

Viševac je gradsko smetlište koje je smješteno tik uz kuće. :roll: Ovo novo odlagalište je puno bolje rješenje i trebalo bi zabranit stambeno naseljavanje u krugu do nekih 1 km.
Slika

gost
 

Re: Riječka odlagališta otpada

Post broj:#8  PostPostao/la gost » 14.1.2012, 17:58

Nakon što su prodali terene, naši sumještani su još i krali zemlju pa prodavali nebi li još malo zaradili :ruka
Slika

Slika

Slika

Sve ovo granje (zelenilo) na ovom mjestu ubrzo će biti deponij.. Uživajte u pogledu !
Slika

Slika

Slika
Na pitanje zašto Marišćina, u Čistoći odgovaraju ovako:
Razlog ovoj lokaciji je povoljan sastav podzemlja, stoga se odlagalište moralo locirati na tom području, sjeverozapadno od Rijeke, jer to područje nije vodozaštitna zona.

:cry:

gost
 

Re: Riječka odlagališta otpada

Post broj:#9  PostPostao/la gost » 14.1.2012, 18:09

Mene puno više od blizine kuća ovom deponiju brine to što je on na korak od izvora Rječine, a ako dođe do kakvog onečišćenja tko zna kako i gdje će se to odraziti!

Riječanka, pohvale za ove slike i trud!

gost
 

Re: Riječka odlagališta otpada

Post broj:#10  PostPostao/la gost » 14.1.2012, 18:14

Zato sam stavila kartu da se vidi gdje je Studena i gdje su Kukuljani!

Nadomak! :pozdrav:

gost
 

Re: Riječka odlagališta otpada

Post broj:#11  PostPostao/la gost » 20.1.2012, 17:41

Čistoća bespravno odlaže smeće na Viševcu
SMOKVARIJANCI TVRDE DA DEPONIJ NA VIŠKOVU DJELUJE BEZ DOZVOLE


VIŠKOVO Građanska udruga Smokvarijska lista tvrdi da deponij Viševac od 31. prosinca djeluje bez dozvole za odlaganje komunalnog otpada.
– Imaju li to saznanje nadležne inspekcije i zašto ne reagiraju? Prozivamo i pozivamo sve nadležne inspekcije u Primorsko-goranskoj županiji da sankcioniraju bespravnu gradnju i bespravno korištenje Viševca, te da konačno odrade svoj posao u zaštiti nas mještana, kaže predsjednik Smokvarijanaca Veljko Bezjak.
Smokvarijanci punih mjesec dana nisu primili odgovor na niz prijava građevinskoj inspekciji, inspekciji zaštite okoliša i sanitarnoj inspekciji za bespravnu gradnju platoa na deponiju Viševac za baliranje otpada te za, po njima, nevažeću građevinsku dozvolu Čistoće za ovo odlagalište otpada izdanu bez suglasnosti Općine Viškovo, kao vlasnika 80 posto zemljišta.
– Nehumanosti riječke vlasti i nadležnih ministarstava nema kraja, a to što nam se dešava je udruženi ekološki zločin, koji se čini nad više od 2.500 mještana Viškova. Odlagalište komunalnog otpada u Viškovu najbolji je primjer suradnje političkih moćnika i građevinskih lobija, kojima zdravlje čovjeka ništa ne znači. Za koga to funkcioniraju državne inspekcije? Za »običnu raju« zasigurno ne, kaže predsjednik Smokvarijanaca Veljko Bezjak.
A. PETRAK
Slika

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Riječka odlagališta otpada

Post broj:#12  PostPostao/la nikola » 21.1.2012, 08:01

Riječanka napisao:Nakon što su prodali terene, naši sumještani su još i krali zemlju pa prodavali nebi li još malo zaradili :ruka ...

Dva put je dva put :lol:
Gledam po dokumentarcima kako u npr. Njemačkoj, odmah pokraj gradića stoji pogonska hala, sve izgleda lijepo, čisto..a kad ono - tvornica za recikliranje otpada. Dakle, oni nemaju te strahove, pa ako EU sudjelije u tom našem projektu , da ti to znači da će i kod nas to biti tako?
Nije li to odlagalište otpada-kućnog? Pa industrije baš i nemamo više, nema se što kontaminirati. :ne znam:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost
 

Re: Riječka odlagališta otpada

Post broj:#13  PostPostao/la gost » 21.1.2012, 08:22

Da, dobro zboriš... U Njemačkoj! U Austriji je u centru grada spalionica!
Ali mi nismo Njemačka! Ja im ne vjerujem. Vidi što se danas događa. Ništa ne rješavaju kako spada; s jedne strane baliraju otpad da ga prebace u Marišćinu, jer Viševac puca po šavu, a s druge strane voze otpad u Viševac jer nemaju gdje. Tko tu koga ? :ne znam:
Taj projekt je već toliko godina u aktualan, sve se je znalo, i? Gdje je zapelo? Tek tri kontejnera i jedna tabla daju naznake da se tu bude nešto radilo!
Ja im ne vjerujem. :kava:

Avatar korisnika
skakandraković
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 200
Teme: 2
Pridružen: 6.5.2010, 21:35

Re: Riječka odlagališta otpada

Post broj:#14  PostPostao/la skakandraković » 24.1.2012, 19:54

Evo da i ja nesto napisem u vezi ovoga i dam svoj komentar :cry:

blazina napisao:e taj će smrad sa novog deponija na Marišćini doći i do mene.. :evil:
Ali našem dragom načelniku više mirišu novci nego što smrdi to smeće ...


Istina, a najtragičnije je i to ča je navodno Marišćinu predložio ondašnji Viškovski vjećnik Blažić i suprotstavio je Novi( lokacija istočno od asvaltne baze) ,koja bi po meni, ako baš mora biti na ovom području smetiliste, bila daleko bolja lokacija jer je dosta udaljena od svih okolnih mjesta(i od izvora naravno).Ali sve se vrti oko novaca, a koje bi općina izgubila kad bi otislo smetilište drugdje, naravno nisu zanemarivi ni privatni interesi pojedinaca koji su dobili veliku lovu prodajom terena koji je sad puno vise vrijedio.A neki su jos posjekli i sumu i kopali zemlju da bi i to prodali( Riječankine slike to jako dobro pokazuju) :mrgreen:
A isto tako me nervira ona farsa u kojoj je tobože općina Viskovo nakon velikog pritiska stanovnika koji zive najblize budućem odlagalistu, sa figom u džepu podigla tužbu(naravno sve su radili samo da je izgube ali da istovremeno tobože uvjere mjestane da su sve učinili da ne bude odlagalista).A sami su predložili lokaciju koja je iznikla odjedanput i odnikuda, nakon nekoliko godina natezanja s po struci odabranim najboljim lokacijama(rojno , dolčina,nova, i jos nekim na području Matulji)
Da ne govorim o manipuliranju s ljudima kad je bio referendum jer Visevac se neće zatvorit dok se Marisćina ne otvori.Na taj način su i izmanipulirali referendum koji je propao.
Sve u svemu politika i novac su najvise sudjelovali u odabiru lokacije.
Iskreno , ne bi se uopće čudio i da su svi podaci s one stanice koja je navodno mjerila revelvantne parametare, frizirani ako ne i lažirani samo da bi se Marišćina progurala.A znamo koliko je ovdasnje tlo porozno i kako je malo do izvora i Rječine, pa i do gusto naseljenih područja Viškova i Rijeke(a gravitacija zna bit ponekad velika bitch :) )


Riječanka napisao:Ja im ne vjerujem. :kava:


Ni ja, s obzirom kako su odabrali ovu lokaciju,a i način kako se sve to razvija. Prije se nigdje nije spominjalo baliranje smeća i premjestanje na Marisćinu.
Tko zna kakva se još iznenađenja spremaju.Ne bi se čudio da ubrzo i spalionicu namontiraju,s razlogom jer je već tu i odlagalište pa bi bila logična i spalionica na istom mjestu.
Lokalni Lokalpatriot

gost
 

Re: Riječka odlagališta otpada

Post broj:#15  PostPostao/la gost » 25.1.2012, 13:32

Stiglo malo odgovora :čitati:

Slika

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Projekti

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 4 gostiju