Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

U Rijeci prvi hospicij za palijativnu skrb

Riječki razvojni projekti
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23514
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

U Rijeci prvi hospicij za palijativnu skrb

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 3.7.2011, 01:00

Prvi hospicij u Hrvatskoj otvorit će se u Rijeci

Osnivač ustanove za palijativnu skrb, koja će imati 15 kreveta i zauzimati 1.180 metara četvornih bit će Caritas Riječke nadbiskupije, a kao mogući početak rada hospicija spomenut je početak iduće godine
hospicijrijeka d.jpg
hospicijrijeka d.jpg (15.11 KiB) Pogledano 2811 puta

Zgrada starog sjemeništa u kojoj će biti smješten budući hospicij

RIJEKA U zahtjevan socijalno-zdravstveni projekt – suradnju pri pokretanju ustanove za palijativnu skrb u Rijeci – zajednički su ušli Riječka nadbiskupija, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka. Sporazum o toj suradnji jučer su u Nadbiskupskom domu u Rijeci potpisali riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Vojko Obersnel, i time je označen početak suradnje s kojom će Rijeka i PGŽ vjerojatno prvi u Hrvatskoj dobiti hospicij, neophodnu socijalno-zdravstvenu ustanovu.
Ustanovu za palijativnu skrb sa stacionarom kapaciteta 15 kreveta Riječka nadbiskupija će urediti u svom prostoru na Belvederu, u bivšoj zgradi riječke Teologije te se sporazumom definira da su uređenje prostora i troškovi rekonstrukcije od oko 8,5 milijuna kuna u nadležnosti Nadbiskupije, a da će Županija i Grad Rijeka u jednakom omjeru – do vrijednosti 2 milijuna kuna – financirati opremanje prostora. Daljnja suradnja, u smislu načina i financiranja rada hospicija, među ovim će ustanovama biti dogovorena kasnije posebnim sporazumom.

Rok do kraja godine

Kako je objasnio nadbiskup Devčić, osnivač ustanove za palijativnu skrb bit će Caritas Riječke nadbiskupije i ona će zauzimati 1.180 četvornih metara u zgradi nekadašnje Teologije. Uz hospicij u ustanovi će biti smješten i dnevni boravak te pokretni timovi djelatnog riječkog Centra za palijativnu skrb. Rekonstrukcija prostora – što izvodi karlovačka AB gradnja – vjerojatno će biti završena do konca ove godine, te je, ovisno o drugim okolnostima, kao mogući početak rada hospicija spomenut početak iduće godine. S ostalim potpisnicima sporazuma župan Komadina je konstatirao da palijativna skrb još nije zakonski dovoljno regulirana i da HZZO još ne prati njezino financiranje, no izrazio je nadu da će riječki hospicij u financiranju dobiti potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. I gradonačelnik Obersnel, izrazivši očekivanje da će se to pitanje urediti, naglasio je zadovoljstvo Grada što će sudjelovati u opremanju hospicija, ali i u dijelu troškova njegova rada dok se to pitanje zakonski ne uredi.

U zgradi starog sjemeništa

– S pitanjima da li Crkva može nešto učiniti za otvaranje hospicija u Rijeci obraćali su nam se iz riječkog KBC-a i mnogi drugi. Nismo mogli ništa učiniti sve dok nismo oslobodili zgradu starog sjemeništa, a kada je to učinjeno prva nam je misao bila tamo otvoriti hospicij, rekao je nadbiskup Devčić iznijevši i jednu zanimljivost iz povijesti zgrade u kojoj će hospicij biti otvoren. Riječ je o tome da je prije više od 90 godina, prije no što su te zgrade na Belvederu postale sjemenište, postojala ideja da u njima bude formiran sanatorij, odnosno da će sada taj prostor biti korišten za sličnu namjenu.

Kapaciteti dovoljni za PGŽ

Riječki hospicij bit će dovoljnog kapaciteta za potrebe u PGŽ-u, a kriteriji za prijem bolesnika bit će medicinski i socijalni kako bi najpotrebnijima bili omogućeni dostojanstveni posljednji dani života. Potpisnici sporazuma složili su se da je ustanova za palijativnu skrb još jedan primjer dobre i nužne suradnje Crkve i lokalnih, odnosno regionalnih vlasti.

Mirjana GRCE

--------------------------------------
Hospicij,sanatorij,palijativna skrb razni pojmovi a da li čovjek uopće zna šta je to?

Hospicij
Naziv palijativan je kanadskog porijekla iz druge polovice dvadesetog stoljeća i potječe od «pallium» - plašt koji zaštićuje od zime i sunca. Odnosi se na bolest u periodu od fatalne dijagnoze do kraja, dakle često na duži period života.
Glavni interes palijativne medicine jest skrb za terminalno oboljele, dakle bolesnike u završnom stadiju bolesti, gdje klasična, kurativna medicina svojim dijagnostičko-terapeutskim pristupom više ne može vratiti bolesnika u stanje zdravlja, odnosno odsutnost bolesti.
Hospicij je vrlo stari naziv kojemu se pripisuje različita značenja. Danas se uglavnom upotrebljava kao oznaka za multidimenzionalnu filozofiju skrbi o bolesniku ili kao termin za modernu zdravstvenu ustanovu koja pruža usluge ljudima u njihovih zadnjih desetak dana života.

Mislim da mi nećemo dobiti prvi hospicij..jer je navodno otvoren već u Splitu. U novinama iz svibnja 2010 piše da će se otvorit za mjesec dana no taj dan otvaranja nije nigdje objavljen, ni u jednim medijima. :ne znam: Znači da je došlo do nekih poteškoća.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split/t ... fault.aspx
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23514
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Razvojni projekti ARHIVA 2011

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 20.8.2011, 11:52

PRENAMJENA ADAPTACIJA NEKADAŠNJE ZGRADE CARITASA I TEOLOGIJE
Gradi se prvi hospicij u Hrvatskoj
Radovi dobro napreduju i ne bude li većih problema, taj će opsežan posao biti gotov do Božića ove godine, a proradit će 2012.
569754.jpg
569754.jpg (43.47 KiB) Pogledano 2767 puta

Radovi na zgradi riječke teologije privode se kraju

RIJEKA Početkom srpnja ove godine počela je adaptacija i prenamjena nekadašnje zgrade Caritasa i Teologije u Rijeci na Belvederu u kojoj će Riječka nadbiskupija u suradnji s Gradom Rijeka i Primorsko-goranskom županijom otvoriti Ustanovu za palijativnu skrb. Vjerojatno će to biti prvi hospicij u našoj zemlji – protezat će se na 1.180 četvornih metara i moći osigurati stacionarnu skrb za 14 osoba. Riječ je o troetažnoj zgradi u čijem će prizemlju biti smješten stacionar hospicija te administracija ustanove, a u suterenu dnevni boravak za teško bolesne ljude i prostor za mobilne timove palijativne skrbi. Na prvom katu zgrade smješten će biti dom za starije i umirovljene svećenike, što je samostalan nadbiskupijski projekt koji nadbiskupija financira sama.

Gradski doprinos milijun kuna

Prema ugovoru koji su 1. srpnja ove godine potpisali riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, Riječka nadbiskupija će u cijelosti financirati adaptaciju i uređenje prostora hospicija s 8,5 milijuna kuna, dok su se Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija obvezali prostor opremiti, svaka od tih institucija s maksimalno do milijun kuna. Na tragu toga ugovora Grad je već donio odluku o sudjelovanju u projektu hospicija s milijun kuna, štoviše pročelnica gradskog socijalnog Odjela Ankica Perhat tada je naglašavala da je jedan od strateških prioriteta Grada Rijeke na području unapređenja zdravstva i socijalne skrbi razvijanje palijativne skrbi.

Radikalne intervencije

Rekonstrukciju zgrade izvodi tvrtka AB gradnja iz Karlovca i prema riječima vlč. Piotra Modrzejewskog, voditelja Ureda za gradnje i nadbiskupijska dobra Riječke nadbiskupije prenamjena zgrade je dosta radikalna, s puno intervencija. Radovi dobro napreduju i ne bude li većih problema – jer riječ je o zgradi »sklopljenoj« od tri ili četiri gradnje iz različitih razdoblja – taj će opsežan posao moguće biti gotov do Božića ove godine. To znači da bi hospicij možda mogao početi raditi početkom 2012.
– Ustanova za palijativnu skrb će u stacionarnom dijelu imati pet dvokrevetnih soba i četiri jednokrevetne, sve vrlo prostrane i sa sanitarnim čvorom. Obitelj će uvijek imati mogućnost 24 sata biti uz svog bolesnika, a oni iz daleka moći će u ustanovi prespavati. U suterenu zgade će za njih biti uređena jedna soba. Pripremamo i prostor za pokretne palijativne timove, jer u svim hospicijima koje smo kontaktirali mobilni timovi su uvijek povezani sa stacionarnim dijelom – to su dva vida iste djelatnosti, doznajemo od vlč. Modrzejewskog.

Zaklada nije isključena


Osnivač riječkog hospicija bit će Caritas Riječke nadbiskupije, a kako će se njegovu djelatnost financirati tek će biti dogovoreno. Iako nasušna potreba posvuda u Hrvatskoj, palijativna skrb u našoj zemlji još nije dovoljno zakonski regulirana. HZZO ne prati njezino financiranje, odnosno još uvijek nije uključena u sustav obveznog zdravstvenog osiguranja. Ta je tema apostrofirana već kod potpisivanja spomenutog ugovora Riječke nadbiskupije, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije i gradonačelnik Obersnel je već tada najavio participiranje Grada i u hospicijskom dijelu palijativne skrbi, dok se to pitanje zakonski ne regulira. Zapravo, to su deklarirali i Grad i Županija. Modrzejewski je to pitanje pokrenuo i pred HZZO-om i pred Ministarstvom zdravstva i nada se da će Ministarstvo sudjelovati u financiranju hospicija. Kaže da će, uz to, možda trebati osnovati neku zakladu za zatvaranje financijske konstrukcije djelovanja hospicija.

Mirjana GRCE
------------------------------------------------------------------
Jučer sam prošao Belvederom pa sam vidio da je krenuo projekt. . :radovi: :zastava:
Možda će Rijeka uspjet biti prva u Hrvatskoj. Split je trebao već imati to ali je stalo negdje. Ovih dana gledam na televiziji da će se u Kninu u jednom dijelu bolnice otvoriti prvi hospicij u državi. Tako barem kaže Milinović ali najveći problem je nedostatak novaca.
Za razliku od Hrvatske, ustanove palijativne skrbi imaju sve zemlje u okruženju pa tako one postoje u Beogradu, Sarajevu, Tuzli, Skoplju i Bitoli.
Slika

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Razvojni projekti ARHIVA 2011

Post broj:#3  PostPostao/la nikola » 24.8.2011, 17:31

Pa dobro, bili prvi ili peti...neka se otvori, pa da i ta grana krene u gradu.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23514
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Razvojni projekti ARHIVA 2011

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 28.9.2011, 02:02

Prvi hospiciji u Hrvatskoj , mislim da ćemo uskoro dobiti. :bravo:
p1050174nb.jpg
p1050174nb.jpg (149.75 KiB) Pogledano 2766 puta

p1050175f.jpg
p1050175f.jpg (129.36 KiB) Pogledano 2766 puta


Prenamjena unutaranjeg prostora katoličke teologije u prostor Hospicija u suterenu i prizemlju i svećeničkog doma na prvom katu. FAZA 1,2,3
p1050176v.jpg
p1050176v.jpg (106.51 KiB) Pogledano 2766 puta

p1050177w.jpg
p1050177w.jpg (111.06 KiB) Pogledano 2766 puta

p1050178n.jpg
p1050178n.jpg (92.28 KiB) Pogledano 2766 puta
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23514
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Razvojni projekti ARHIVA 2011

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 18.11.2011, 20:00

Hospicij na Belvederu prvi takve vrste u Hrvatskoj napreduje prema planu. :radovi:
201111181507.jpg
201111181507.jpg (328.5 KiB) Pogledano 2766 puta

Stari zid je srušen , ali opet se radi novi no u nešto drugačijoj verziji. Tu gdje vire željezne šipke doći će stupići a između njih bit će ograda. Dobar mi je majstor , koji je zidao, kaže mi : nemojte mene pitati ne znam kako će to izgledati , ja samo radim. :lol:
201111181505.jpg
201111181505.jpg (373.04 KiB) Pogledano 2766 puta

20111118150.jpg
20111118150.jpg (348.59 KiB) Pogledano 2766 puta

2011111815.jpg
2011111815.jpg (328.8 KiB) Pogledano 2811 puta

Nekoć Via del Belvedere i Vila Celligoi izgradena oko 1904.godine. Inače uvijek je imala zid oko sebe, ovaj zadnji bio je nešto bliže zgradi. Tako da su ovo prve slike cijele zgrade tj. njezinog pročelja od dna pa do vrha. :zastava: . Uživajte u fotkama dok ne nabiju opet ogradu u nešto prozračnijoj verziji i tako opet zazidaju pogled na lijepu zgradu.
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23514
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Razvojni projekti ARHIVA 2011

Post broj:#6  PostPostao/la Adamić » 18.11.2011, 20:05

Zapravo dobro sam napisao vila je iz 1904. godine, godina je ugravirana na pročelju. Zanimljivo rješenje. :gore :zastava:

Slika
Slika

gost
 

Re: Razvojni projekti ARHIVA 2011

Post broj:#7  PostPostao/la gost » 18.11.2011, 22:50

Evo ga i kombi za otmice, bit će da čeka gay popove... :lol:
Kao zabavne igre (u sjemeništu)...

gost
 

Re: Razvojni projekti ARHIVA 2012

Post broj:#8  PostPostao/la gost » 3.2.2012, 10:51

PALIJATIVA U ZGRADI NEKADAŠNJE RIJEČKE TEOLOGIJE NA BELVEDERU SLIJEDI OPREMANJE
Niče prvi hospicij stacionarnog tipa


RIJEKA Budući riječki hospicij prekjučer je prošao tehnički pregled, a jučer su zgradu nekadašnje riječke Teologije koju je Riječka nadbiskupija prenamijenila i adaptirala u ustanovu za palijativnu skrb – te će za nekoliko mjeseci biti i opremljen – zajedno obišli riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, gradonačelnik Rijeke mr. Vojko Obersnel i obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana dr. Vidoje Vujić sa suradnicima. Osnivač hospicija je Caritas Riječke nadbiskupije te je cjelokupnu adaptaciju zgrade učinila nadbiskupija za taj posao angažiravši tvrtku AB gradnja iz Karlovca. Projekt nadbiskupiju stoji 8,5 milijuna kuna, dok će opremanje ustanove financirati Grad Rijeka i PGŽ, svaki s milijun kuna.

Plodotvorna suradnja

Hospicij će u devet prostranih jednokrevetnih i dvokrevetnih soba moći primiti 14 osoba, što je procijenjeno kao dovoljan kapacitet za potrebe bolesnika u terminalnoj fazi s područja PGŽ-a. Pored stručnog osoblja hospicija, uz bolesnike će uvijek moći biti i članovi njihovih obitelji, što znači da će tamo moći i prespavati. U zgradi će biti smješteni i postojeći riječki mobilni timovi palijativne skrbi koje će Grad Rijeka i PGŽ nastaviti financirati.
Nadbiskup Devčić je podsjetio da se hospicij uređuje u nekadašnjoj zgradi Teologije u Rijeci te da su nakon preseljenja Teologije u bivšu zgradu Filozofskog fakulteta stvoreni uvjeti da se čitav prostor prenamijeni i adaptira. Objasnio je da je Nadbiskupija nadležnom Ministarstvu uputila molbu za registraciju ustanove, da je u projekt ušla svjesna velikih potreba za stacionarnom palijativnom skrbi u PGŽ, i to u suradnji s Gradom Rijeka, PGŽ-om i Kliničkim bolničkim centrom Rijeka. »Nakon tehničkog pregleda, sada je potrebno ishodovati ostale potrebne dozvole«, objasnio je, izrazivši radost zbog suradnje Crkve i gradskih i županijskih vlasti i na ovom polju, kao i zahvalnost vodstvu KBC-a na suradnji u izradi dokumentacije i u drugim stručnim pitanjima oko hospicija.

Upitno financiranje

Zahvaljujući nadbiskupu Devčiću i Riječkoj nadbiskupiji za pokretanje ovog projekta, gradonačelnik Obersnel je rekao da je gradska vlast odavno svjesna koliko je hospicij nužno potreban. »Već dugo se govori o potrebi izgradnje hospicija u cijeloj Hrvatskoj, no uvijek se oko toga javlja niz problema. Ovdje smo, na ovom zajedničkom projektu uspjeli razriješiti te probleme i u Rijeci ćemo imati prvi hospicij stacionarnog tipa. Mobilni tim ćemo nastaviti financirati, a upravo taj tim će igrati vrlo važnu ulogu u određivanju prioriteta za smještaj u stacionar hospicija. Nažalost, još nemamo razriješen način financiranja rada hospicija – tu očekujemo razumijevanje i ministra zdravlja i ministrice socijalne skrbi jer moramo naći način da stacionarna palijativna skrb uđe u sustav ili zdravstvene, ili socijalne zaštite. To su troškovi koji ne mogu pasti samo na obitelj korisnika, odnosno na lokalnu i regionalnu samoupravu i vjerujem da ćemo naći zadovoljavajuće rješenje«, rekao je Obersnel. Isto tako, Vujić je izrazio nadu da će riječki KBC, odnosno Ministarstvo zdravlja, osigurati troškove medicinskog osoblja potrebnog hospiciju. Nadbiskupijski ekonom vlč. Piotr Modrzejewski objasnio je da je u tijeku natječaj za nabavku opreme hospicija i da će KBC imenovati članove povjerenstva za stručno mišljenje za nabavu opreme.
Mirjana GRCE


Medicinski i socijalni kriteriji

Ivo Afrić, pročelnik Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb PGŽ-a, procijenio je da će ukupan rad hospicija moguće godišnje stajati 4,5 milijuna kuna te da će za potrebe skrbi za 14 bolesnika trebati 30-tak zaposlenih. Isto tako, rekao je da će kriteriji dolaska korisnika u hospicij uvijek biti medicinski i socijalni, kako bi najpotrebnijima bilo omogućeno dostojanstveno provesti posljednje dane života. Prema njegovom mišljenju, hospicij bi uz financiranje iz sustava, institucionalnog, za svoje funkcioniranje možda mogao i trebao očekivati i donacije.

-----------------------------------------------------
c14b513c590bbb63bf56067.jpg
c14b513c590bbb63bf56067.jpg (73.56 KiB) Pogledano 2765 puta

d7986d628afd080014c1b0d.jpg
d7986d628afd080014c1b0d.jpg (51.65 KiB) Pogledano 2765 puta

e9713f188fb0269e7927e9d.jpg
e9713f188fb0269e7927e9d.jpg (62.87 KiB) Pogledano 2765 puta

39536f6e9783037498ef649.jpg
39536f6e9783037498ef649.jpg (69.51 KiB) Pogledano 2765 puta

90763f2cf8d8131adcc6670.jpg
90763f2cf8d8131adcc6670.jpg (65.37 KiB) Pogledano 2765 puta

(Slike Moja Rijeka)

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23514
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: U Rijeci prvi hospicij za palijativnu skrb ?

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 13.11.2012, 21:55

Gledao sam na HRT1 emisiju Paravan u kojoj je tema bila hospicij i palijativna skrb , te je bilo rečeno da Hrvatska nema još hospicij. :shock:
Ma kako nema govorim u sebi, pa na našem forumu smo bili raspravljali o tome da je u Rijeci otvoren. Kad ono , guglam malo ipak nije, stalo sve. :roll: Zato sam stavio sve postove o tome na jednom mjestu da bolje i lakše pratimo temu.

Gosti emisije su bili ministar zdravlja Rajko Ostojić, profesorica Mirjana Krizmanić i predsjednica Hrvatske udruge prijatelja hospicija dr. Ivanka Kotnik te jedan redatelj šokantnog dokumentarca o liku koji kao biljka živi u jednoj obiteljskoj kući.

Hrvatska je jedina u regiji i jedna od rijetkih u EU koja nema hospicij.

Hrvatska ima 5 mobilnih timova za palijativnu skrb, 2 su u Zagrebu koji ima 800 tisuća stanovnika.
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23514
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: U Rijeci prvi hospicij za palijativnu skrb ?

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 13.11.2012, 22:06

A eto i gdje je zapelo... :ne znam:
------------------------------------------

PALIJATIVNA SKRB RIJEČKA USTANOVA »MARIJA KOZULIĆ« ČEKA MODEL TRAJNOG FINANCIRANJA

Hospicij na Belvederu opremljen, kadrova još nema
Iako se još čeka dio medicinske opreme, početak rada se prolongirao do jeseni kada se očekuje dozvola za rad koju izdaje Ministarstvo zdravstva

Mirjana GRCE, Datum objave: 3.7.2012 N.L.

Riječki hospicij, ustanova za palijativnu skrb koja će nositi ime »Marija Kozulić« i koju u svom prostoru na Belvederu otvara Riječka nadbiskupija, odnosno osniva Caritas Riječke nadbiskupije, u završnoj je fazi unutrašnjeg opremanja prostora i čekanja modela trajnog financiranja. Očekivalo se da će s radom startati početkom ovog ljeta, no rok se ipak prolongirao bar do jeseni ove godine.
– Hospicij je registriran kao ustanova. Gotovo u cijelosti je već i opremljen, odnosno još se čeka dio medicinske opreme. Dakle, hospicij bi mogao početi raditi kada se ekipiraju kadrovi, uz što je vezana dozvola za početak rada ustanove koju izdaje Ministarstvo zdravstva. Ne želimo da prostor čeka i tražimo modus kako hospicij financirati dok ne uđe u mrežu javne zdravstvene zaštite. U tom smislu postoji dobra volja Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Riječke nadbiskupije da zajednički pomognu premostiti to vrijeme dok se ne riješe konačni izvori financiranja, objašnjava vlč. Piotr Modrzejewski, ekonom i voditelj Ureda za gradnje i nadbiskupijska dobra.

Veliki pothvat

Hospicij u Rijeci će vjerojatno biti prvi hospicij u našoj zemlji. Osiguravat će stacionarnu skrb za 14 teško bolesnih osoba koje će primati na temelju određenih socijalnih i zdravstvenih kriterija. Uz bolesnike će moći boraviti i njihovi najbliži, a oni iz udaljenijih krajeva će u ustanovi moći imati i smještaj. Odlučivši se bivšu zgradu Teologije adaptirati i urediti u ovakvu specifičnu zdravstveno-socijalnu ustanovu, Riječka nadbiskupija daje golem prilog skrbi za najteže bolesne ljude i rješavanju toga vapijućeg problema ne samo na riječkom području. U taj veliki pothvat nadbiskupija nije ušla sama, već u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijekom, no njezin je prilog najveći. Naime, u prenamjenu i adaptaciju nekadašnje zgrade Teologije u Rijeci, nadbiskupija je uložila 8,5 milijuna kuna, dok su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija za opremanje prostora izdvojili svaki po milijun kuna.
– Dr. Karmen Lončarek zadužena je za medicinska pitanja hospicija te s Ministarstvom zdravstva i riječkim KBC-om se sada dogovara oko svih tih pitanja. Ona je i autorica elaborata o hospicijskoj djelatnosti temeljem kojega će se raditi. Prije otvorenja čeka nas još dosta posla i cijelo će ljeto biti radno, kaže s. Danijela Orbanić, privremena ravnateljica riječkog hospicija vodeći novinarsku ekipu prostorima nove ustanove. S. Orbanić ima iskustva u palijativnoj skrbi jer radila je u pet hospicija u Njemačkoj, Italiji te Sloveniji, i kaže da je hospicij u Rijeci opremljen vrhunskom medicinskom opremom – od bolesničkih kreveta do prijenosnog EKG-a.

Tiha soba

Ustanova ima 1.180 četvornih metara i u najvišem će standardu osiguravati stacionarnu skrb za najteže oboljele ljude. Radi se o zgradi na tri etaže: u prizemlju je smješten stacionar s devet prostranih bolesničkih soba, i jednokrevetnih i dvokrevetnih, administracija, sala za predavanja i sastanke zaposlenih, čajna kuhinja i za bolesnike i za njihovu obitelj, jer – kako kaže s. Orbanić – »hospicij brine i o obitelji bolesnika, i u vrijeme žalovanja do godine dana nakon smrti«. U prizemlju se nalazi i »tiha soba« za duhovne potrebe bolesnika i njihovih najbližih, naravno za ljude svih vjeroispovijesti. U suterenu je, među ostalim, predviđen prostor za mobilne timove palijativne skrbi, prostor za volontere i studente medicine, dvije sobe za rodbinu bolesnika. Prvi kat zgrade nije dio hospicija, već je dio doma za starije i umirovljene svećenike i bit će uskoro useljiv. Adaptacija i uređenje tog dijela zgrade samostalan je nadbiskupijski projekt koji je nadbiskupija financirala sama.

Velika humanitarka

Riječki hospicij nosit će ime znamenite Riječanke Marije Kozulić, redovnice Marije Krucifikse Kozulić koja je umnogome zadužila Rijeku početkom 20. stoljeća. Riječ je o velikoj humanitarki i utemeljiteljici redovničke zajednice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, jedine u Rijeci ponikle redovničke zajednice. Od prije nekoliko godina za Mariju Kozulić je pokrenut postupak beatifikacije, a njezine duhovne kćeri danas karitativno i na drugim poljima djeluju na njezinom tragu.
--------------------------------------------------
Novost je ta da će riječki hospicij nosit ime Marije Kozulić. O njoj imamo temu u našoj rubrici osobe. Marija Krucifiksa Kozulić (1852-1922)
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23514
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: U Rijeci prvi hospicij za palijativnu skrb ?

Post broj:#11  PostPostao/la Adamić » 25.1.2013, 08:09

PALIJATIVNA SKRB
U ponedjeljak otvorenje prvog hospicija u Rijeci

RIJEKA » U ponedjeljak 28. siječnja bit će otvoren riječki Hospicij »Marija Krucifiksa Kozulić«, prva ustanova za palijativnu skrb u Primorsko-goranskoj županiji. Osnovao ga je Caritas nadbiskupije Rijeka u suradnji s PGŽ-om i Gradom Rijeka, a smješten je na Belvederu, u Tizianovoj 15, u prostoru nekadašnje Teologije u Rijeci.
Riječki Hospicij će osiguravati svu potrebnu stacionarnu palijativnu skrb za 14 najtežih bolesnika koje će primati na temelju određenih socijalnih i zdravstvenih kriterija, i njegovim se otvaranjem rješava do sada često dramatično pitanje skrbi za bolesnike u terminalnoj fazi bolesti. Protežući se na dvije etaže, na 1.200 metra kvadratnih, ustanova je opremljena svom potrebnom medicinskom i nemedicinskom opremom. U njemu će raditi 20 stručnih osoba, najviše medicinskih sestara – ravnateljica je s. Danijela Orbanić, a glavna medicinska sestra Larisa Miletić. Uz prostor za stacionarnu palijativnu skrb, hospicij osigurava i prostor za mobilne timove palijativne skrbi, prostor za obitelji oboljelih – jer uz bolesnike će moći boraviti i njihovi najbliži – te prostor za edukaciju i volontere.
Grad Rijeka i PGŽ dobivaju hospicij, prije svega zahvaljujući Riječkoj nadbiskupiji koja je za nj ustupila svoj prostor, i u njegovu prenamjenu i adaptaciju uložila oko 8,5 milijuna kuna, a onda i zahvaljujući suradnji Nadbiskupije i Grada Rijeke te PGŽ-a, koji su prostor opremili, svaki uloživši po milijun kuna. Za očekivati je da će, kako je to najavio gradonačelnik Obersnel pozivajući se na obećanja ministra zdravlja Ostojića – riječki hospicij biti u sustavu financiranja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

M. GRCE
-------------------------------------------------------------------------------
:bravoveliki:
PRVI SMO IPAK U HRVATSKOJ ! Bit će i za kronologiju podataka! Treba pohvaliti i crkvu, jer ju često općenito kude , uvijek se traže negativne strane dok ovakve stvari ne vidimo.

Poslikat ću ga...ovih dana! :slikanje:

Eto nek se nađe jedna stara fotka.
tizianova belveder 2009 (1).jpeg
tizianova belveder 2009 (1).jpeg (202.38 KiB) Pogledano 2967 puta
Slika

Avatar korisnika
denister
Fiume e basta !
Fiume e basta !
 
Postovi: 117
Teme: 4
Pridružen: 19.12.2012, 00:12

Re: U Rijeci prvi hospicij za palijativnu skrb ?

Post broj:#12  PostPostao/la denister » 25.1.2013, 17:37

Adamić napisao:ravnateljica je s. Danijela Orbanić,

za nju ću reć, melem i duša od žene, šta je ta žena sve prošla u vezi te hospicije to nigdje ne piše niti će ikad pisati, a njoj bi ja osobno digao spomenik, zaslužuje sve što se da zaslužiti, eto stvarno nemam riječi kojom bi je opisao u pozitivnom smislu jer bi moj post potrajao i jako mi je drago da ju poznajem i što sam ju upoznao...žena je :bravoveliki: :bravoveliki: :bravoveliki: :bravoveliki:

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23514
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: U Rijeci prvi hospicij za palijativnu skrb

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 28.1.2013, 16:59

Eto ipak smo prvi , potvrđeno i službeno . :bravo: :zastava:
: raketa
----------------------------------------------------------------------
U Rijeci otvoren hospicij »Marija Krucifiksa Kozulić«
Hospicijs.jpg
Hospicijs.jpg (111.67 KiB) Pogledano 2917 puta

Hospicij 3.jpg
Hospicij 3.jpg (138.53 KiB) Pogledano 2917 puta

Hospicij.jpg
Hospicij.jpg (107.18 KiB) Pogledano 2917 puta

Hospicij 2.jpg
Hospicij 2.jpg (114.87 KiB) Pogledano 2917 puta

Ministar zdravlja Rajko Ostojić ustvrdio je kako je Rijeka i u ovom slučaju, kao i u mnogima drugima, predvodnik naprednih ideja. Istaknuo je nužnost takvog oblika zdravstvene njege i zbog činjenice da je u Hrvatskoj već sada 17 posto osoba starijih od 65 godina. Najavio je uvođenje hospicija u mrežu zdravstvenih ustanova u veljači

RIJEKA – U nazočnosti ministra zdravlja Rajka Ostojića danas je u Rijeci otvorena ustanova za palijativnu zdravstvenu skrb Hospicij »Marija Krucifiksa Kozulić«.
Osnivač tog hospicija, prve takve ustanove u Hrvatskoj, jest Caritas Riječke nadbiskupije, a suosnivači su grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Nadbiskupija je dala na raspolaganje prostorije i obnovila ih uloživši u njih oko 8,5 milijuna kuna, a grad i županija dali su po milijun kuna za nabavu opreme.

Hospicij ima površinu od 1200 četvornih metara, a sastoji se od stacionara za palijativnu skrb s 14 postelja i svim popratnim sadržajima.
Tu su i prostorije za mobilne timove palijativne skrbi te za smještaj obitelji štićenika.
Predviđeno je zapošljavanje 16 osoba na puno radno vrijeme i četiri na pola radnog vremena ili po potrebi.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić ustvrdio je kako je Rijeka i u ovom slučaju, kao i u mnogima drugima, predvodnik naprednih ideja. Istaknuo je nužnost takvog oblika zdravstvene njege i zbog činjenice da je u Hrvatskoj već sada 17 posto osoba starijih od 65 godina. No, dodao je, vlada će nastojati poboljšati omjer prema mlađim osobama jačom pronatalitetnom politikom.
Najavio je uvođenje hospicija u mrežu zdravstvenih ustanova u veljači.

Ministar Ostojić istaknuo je u izjavi za novinare da je na početku mandata utvrđen cilj ministarstva – otvoriti pet regionalnih centara za palijativnu skrb u sve četiri godine mandata. a već u prvoj godini otvoreni su odjeli pri bolnicama u Novome Marofu i Kninu, Specijalna bolnica za produženo liječenje u Dugoj Resi, a u veljači u mrežu zdravstvenih ustanova, uz riječki Hospicij, ulazi i Bolnica »Sveti Rafael« u blizini Nove Gradiške.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić istaknuo je vrijednost zajedništva u realizaciji tog projekta iako su, kako je rekao, pokretači i drugi uključeni u uređenje ustanove različitih svjetonazora i uvjerenja. »Ujedinili smo se sa željom da se na najbolji način pomogne pacijentima u terminalnoj fazi«, rekao je i dodao kako će se time pridonijeti humaniziranju smrti u našemu društvu.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da su grad i županija prije nekoliko godina pokrenuli djelovanje mobilnih timova za palijativnu skrb. »Bili smo svjesni da je to odličan projekt, ali ne i dovoljan, te da je potrebna stacionarna ustanova«, rekao je, dodajući kako su otvarajući hospicij učinili pomak u dokazivanju humanosti i zajedništvo u suradnji Crkve i svjetovne vlasti.
Obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić kazao je kako se može očekivati da će se uskoro pokazati da ni 14 novih postelja nije dovoljno za potrebe tog područja.
HINA
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23514
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: U Rijeci prvi hospicij za palijativnu skrb

Post broj:#14  PostPostao/la Adamić » 7.10.2014, 13:04

POSJET I DONACIJA POZNATA RIJEČANKA OPET POKAZALA VELIKO SRCE
Slavica Ecclestone donirala Hospicij


RIJEKA » Za vrijeme nedavnog boravka u rodnom gradu, poznata Riječanka Slavica Ecclestone posjetila je riječki Hospicij »Marija Krucifiksa Kozulić« te značajnom novčanom donacijom pomogla rad ove ustanove. Upoznala se tom prilikom s radom Hospicija, obišla ustanovu i posjetila jednog korisnika te razgovarala s ravnateljicom s. Danielom Orbanić.
– Gospođa Slavica nas je došla posjetiti – zanimao ju je naš način rada s teško oboljelim i umirućim bolesnicima, raspitivala se jesu li oni i njihove obitelji zadovoljni svime što im naša ustanova pruža. Rekla je da je naš Hospicij hvalevrijedna ustanova u ovom kraju i ponudila nam je dati donaciju, jer Hospicij se djelomično financira iz donacija. Zahvalni smo joj jer je ponovo pokazala veliko srce za one koji su najpotrebniji pomoći i ljubavi drugih da bi s ovog svijeta otišli dostojanstveno, rekla je Orbanić. (M. G.)

Novi listBravo Slavice ! :bravo: :zastava:
Slika


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Projekti

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost