Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Ex kompleks Rikard Benčić

Riječki razvojni projekti
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23205
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Ex kompleks Rikard Benčić

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 30.10.2009, 19:22

Ovo je tema koja prati cijelo područje bivšeg kompleksa Rikard Benčić. Za "Upravnu zgrada rafinerije šećera - 1752"i "perilo Brajda" imamo zasebne teme radi lakšeg praćenja što je vidljivo po velikom broju postova u tim temama. Dati su linkovi na ove teme i u dotičnim temama.

Ex kompleks Rikard Benčić (Muzej moderne i suvremene umjetnosti )

Muzej moderne i suvremene umjetnosti sadrži fundus podijeljen u pet vrijednih i bogatih zbirki koje zbog nedostatka izložbenog prostora ne mogu biti stalno izložene. Programom uređenja i prenamjene objekata kompleksa bivše tvornice "Rikard Benčić", jedna od zgrada tzv. "T-objekt" predviđen je za novo sjedište Muzeja i smještaj fundusa.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti rijeka.jpg
Muzej moderne i suvremene umjetnosti rijeka.jpg (47.89 KiB) Pogledano 4898 puta


Prema kategorizaciji koju propisuje Haška konvencija Muzej Moderne i suvremene umjetnosti Rijeka svrstan je u B kategoriju, što znači da čuva umjetnine od europskog značenja. Od 1960. godine muzej organizira bienalne izložbe "Biennale mladih stvaralaca Europe i Mediterana, a domaćin je "Međunarodnoj izložbi crteža" više od tri desetljeća.
Za takav ugledan program, prezentaciju suvremene umjetnosti te promociju mladih umjetnika iz zemlje i svijeta, muzej zahtjeva više prostora. Taj zahtjev i višegodišnji problem nedostatka prostora, Grad Rijeka, osnivač i vlasnik te ustanove odlučio je riješiti.

Programom uređenja i prenamjene objekata u kompleksu bivše tvornice "Rikard Benčić" jedan od objekata tzv. "T-objekt" predviđen je za novo sjedište i smještaj Muzeja. Riječ je o građevini iz razdoblja snažnog rasta riječke industrije i trgovine. Konceptom natječajnog rada izvornoj građevini pridodana su dva zatvorena izložbena volumena po čijim obodima su postavljene komunikacije, dok su depoi i dijelom izložbeni prostori smješteni u unutrašnjem dijelu zgrade.


Grad Rijeka je s Arhitektonskim biroom Randić-Turato 18. lipnja 2003. godine potpisao Ugovor o izradi idejne, glavne i izvedbene dokumentacije Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te trga i javne garaže.

U idejnom rješenju ulazni hall provučen je kroz prizemlje zgrade, kroz koje je "probijen" javni pasaž i proteže se kroz nožicu T-zgrade do krova gdje su smješteni javni sadržaji i otvorene terase. Krov je zamijenjen staklenim pokrovom u izvornoj matrici T-građevine, čime se otvorila nova urbana vizura i naznačila nova uloga zgrade u urbanoj matrici.
Dogradnja je izvedena u cijelosti iz čelične konstrukcije, korištenjem limova karakterističnih za brodograđevnu industriju (limovima i rebrima iz bulb profila). Čelični limovi ojačani rebrima zatvaraju pridodane volumene dogradnje, dok je unutarnji dio u cijelosti podređen potrebama izlaganja i zatvoren karton-gips pločama.

mmisup.jpg
mmisup.jpg (48.93 KiB) Pogledano 4898 puta


Na terasi su postavljene i dizalice, koje služe dopremi eksponata na krov te izložbeni prostor 2. kata kroz jedan od otvora na krovu.
Južni dio dogradnje zatvoren je dvostrukom staklenom fasadom i mrežom na podkonstrukciji.
Krov građevine, koji je jednako tako staklen, tretiran je na sličan način. Staklene ploče (izolacijsko sigurnosno staklo) nosi sustav romboidno postavljenih sekundarnih nosača (IPE200). S donje strane primarnih nosača, sekundarni nosači nose (kaljeno jednostruko) staklo.

Ukupna netto površina zgrade Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iznosi 8847 m².
Garaža je smještena u prostoru ispod plohe trga kao podzemna građevina. Planirana je isključivo za osobne automobile. Raspoloživi prostor za formiranje parkirnih mjesta organiziran je za okomito parkiranje s ostvarenih 247 standardnih parkirnih mjesta, 13 parkirnih mjesta za osobe sa smanjenom pokretljivošću te 12 za motocikle. Ukupna netto površina garaže iznosi 7516,00 m².

mmisu rijeka rikard benčić.jpg
mmisu rijeka rikard benčić.jpg (78.16 KiB) Pogledano 4898 puta


Ploha trga/parka tretirana je kao niz prostora koji se programski nastavljaju na sadržaje muzeja, različitih atmosfera podne plohe. Podna ploha je zamišljena kao površina koja je u cijelosti dostupna prolaznicima i po kojoj se bez ograničenja može hodati ili sjediti. Istočni rub trga zatvara se konstrukcijom koja će sadržavati stepeništa garaže i energetski blok muzeja površine 145,10 m². Netto površina trga iznosi 7394,00 m².

Projekt je uvršten na listu kapitalnih projekata u kulturi, pa će ga temeljem sporazuma, financirati i Ministarstvo kulture RH.

U lipnju 2008. godine izdane su građevinske dozvole za rekonstrukciju postojeće T-građevine u Muzej moderne i suvremene umjetnosti i gradnju garaže s javnim trgom. U skladu s glavnim projektom, koji čini sastavni dio građevinske dozvole izrađen je izvedbeni projekt. Također je izrađen izvedbeni projekt opreme. Za provedbu postupka odabira privatnog partnera za izgradnju i održavanje zgrade muzeja i izgradnju garaže s javnim trgom putem ugovornog oblika javno-privatnog partnerstva izabran je konzultant te je započet postupak odabira privatnog partnera.

mmisuhhh.jpg
mmisuhhh.jpg (77.1 KiB) Pogledano 4898 puta


Na sjednici Poglavarstva Grada Rijeke Rijeka, 21. travnja 2009. ponuda privatnog partnera za izgradnju nove zgrade MMSU-a ocijenjena je neprihvatljivom pa je postupak javnog nadmetanja poništen. Gradnja muzeja i garaže s trgom realizirat će se na drugi način, i to u dvije faze. Prva faza projekta koju čini izgradnja garaže i javnog trga bit će povjerena Rijekaprometu, dok će u drugoj fazi biti izgrađen muzej. Jedna od opcija je da će se za izgradnju muzeja podignuti kredit, za što će biti potrebna suglasnost Ministarstva financija, te će se intenzivirati sporazum s Ministarstvom kulture, prema kojem bi Ministarstvo financiralo polovicu izgradnje objekta.

mmsu2ve2.jpg
mmsu2ve2.jpg (54.47 KiB) Pogledano 4898 puta

1nagizlozbe2gp7.jpg
1nagizlozbe2gp7.jpg (30.59 KiB) Pogledano 4898 puta

mmsu muzej rijeka benčić.jpg
mmsu muzej rijeka benčić.jpg (66.23 KiB) Pogledano 4898 puta
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23205
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 30.10.2009, 19:25

Iduće godine kreće gradnja garaže u kompleksu Benčić

Na prostoru bivše tvornice Rikard Benčić iduće godine kreće gradnja podzemne garaže, koja je ujedno i prva faza realizacije novog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, objasnio je gradonačelnik na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Dok se tamo zaista i ne bude novi muzej, prostor će se pokušati oživjeti organizacijom kakvih izložabama, barem u ljetnim mjesecima.

-------------------------------------------

Ne vjerujem bas tim pričama ako i bude bit ce to parking kao i kod osnovne skole Tesla i bit ce samo parking dugoooo , dugooo godina.
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23205
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 15.7.2010, 22:05

Čini mi se da počinjem biti u pravu a htio bi da sam u krivu.7 mjesec 2010 godina MMSU nema na vidiku.


rikard bencic (1).jpg
rikard bencic (1).jpg (297.44 KiB) Pogledano 4796 puta

Ruglo blizu centra grada (izvor skyscraper)

rikard bencic (2).jpg
rikard bencic (2).jpg (119.97 KiB) Pogledano 4796 puta

Unutrašnjost tvornice


Rikard Benčić

Na ovim prostorima, riječka je Šećerana uspješno poslovala od 1750. do 1828. godine. Godine 1867. godine, uz današnju ulicu Viktora Cara Emina, gradi se novi pogon za proizvodnju »Virginia« cigara. Tvornica duhana koja je na tom mjestu djelovala gotovo čitavo stoljeće, od 1851. do Drugog svjetskog rata. Nakon rata u njezine pogone useljava tvornica Rikard Benčić po kojoj se kompleks naziva i danas. "Benčić" proizvodi dijelove za diesel motore a poznat je i po proizvodnji propelera. Zapošljava preko tisuću ljudi plus kooperanti. Sad će se tu sagradit muzej.
rikard bencic (3).jpg
rikard bencic (3).jpg (153.77 KiB) Pogledano 4796 puta

Možda se jednog dana i Riječani budu kulturno uzdizali.


Za Obersnela i ekipu ! :pozdrav:
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23205
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 15.9.2010, 17:03

Naletio sam na informacije grada Rijeke iz 2007 . MMU trebala bi financirati država. Uz njega planiraju se hoteli, šetnice , uređeni parkovi itd...


-----------------------------------------------------------------------------


SMJEŠTAJ: Nekadašnji tvornički kompleks Rikard Benčić, smješten sjeverno od željezničkog kolodvora te u okruženju glavnih gradskih ulica, jedan je od najizazovnijih prostornih cjelina čijom se rekonstrukcijom i realizacijom novoplaniranih sadržaja obnavlja i širi gradsko središte grada Rijeke.

ROK: Početak gradnje 2008. godine.

OBUHVAT: Površina za gradnju novog kompleksa ex. "Rikard Benčić" približno je 30.000 m² .

PROGRAM IZGRADNJE: Podijeljen na sjeverni i južni dio

Sjeverni dio - Muzej moderne i suvremene umjetnosti, trg i javna podzemna garaža kapaciteta 250 parkirališnih mjesta

Južni dio - Faza 1 - hotel, poslovni, javni, kulturni, trgovački, uslužni, ugostiteljski sadržaji, podzemna garaža kapaciteta 130 parkirališnih mjesta, obnova povijesnog parka i uređenje javnih površina.

Južni dio - Ostale faze uređenja biti će usmjerene na prenamjenu i uređenje građevina PIK-a te drugih građevina unutar kompleksa, a u skladu s detaljnim planom uređenja.

PLANIRANA IZGRAĐENOST:

Sjeverni dio - Podzemna garaža i javni trg oko 6.500 m², bruto razvijena površina muzeja oko 9.200 m²

Južni dio - Faza 1 - Podzemna garaža 3.250 m², hotel oko 16.000 m², poslovni sadržaji oko 4.000 m², ukupno u svim fazama planirana izgradnja ili rekonstrukcija oko 70.000 m²

PROCJENA INVESTICIJE :

Sjeverni dio - 20.000.000 EUR-a

Južni dio - Faza 1 - 25.000.000 EUR-a

STATUS: Detaljni plan uređenja je usvojen.

Sjeverni dio - Dovršen glavni projekt, ishođenje građevne dozvole u tijeku. Izgradnja Muzeja uvrštena u plan izgradnje kapitalnih projekata u kulturi koje financira Ministarstvo kulture RH.

http://www.grad-rijeka.hr
Slika

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Post broj:#5  PostPostao/la nikola » 15.9.2010, 20:18

:smijeh: :smijeh: :smijeh:
:cry: :cry: :cry:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Ivo
Fiume e basta !
Fiume e basta !
 
Postovi: 114
Teme: 5
Pridružen: 9.5.2010, 18:58

Re: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Post broj:#6  PostPostao/la Ivo » 15.9.2010, 23:55

stavili su bar ploču muzej suvremene umjetnosti

rijeka53
 

Re: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Post broj:#7  PostPostao/la rijeka53 » 16.9.2010, 15:36

..... i to je nec, malo po malo do MoMotA..... : lud

http://www.moma.org/

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23205
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Rafinerija šećera (Rikard Benčić)

Post broj:#8  PostPostao/la Adamić » 2.11.2010, 12:45

Prostor bivšeg industrijskog kompleksa Rikard Benčić.

Fotografije su snimljene 9.10.2009.

bencic (1).jpg
bencic (1).jpg (145.46 KiB) Pogledano 4795 puta

bencic (2).jpg
bencic (2).jpg (164.77 KiB) Pogledano 4795 puta

bencic (3).jpg
bencic (3).jpg (171.21 KiB) Pogledano 4795 puta

bencic (4).jpg
bencic (4).jpg (171.64 KiB) Pogledano 4795 puta
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23205
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Rafinerija šećera (Rikard Benčić)

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 2.11.2010, 12:46

rikard rijeka (1).jpg
rikard rijeka (1).jpg (192.31 KiB) Pogledano 4795 puta

rikard rijeka (2).jpg
rikard rijeka (2).jpg (153.96 KiB) Pogledano 4795 puta

rikard rijeka (3).jpg
rikard rijeka (3).jpg (132.07 KiB) Pogledano 4795 puta

rikard rijeka (4).jpg
rikard rijeka (4).jpg (162.96 KiB) Pogledano 4795 puta

rikard rijeka (5).jpg
rikard rijeka (5).jpg (131.46 KiB) Pogledano 4795 puta

rikard rijeka (6).jpg
rikard rijeka (6).jpg (135.07 KiB) Pogledano 4795 puta
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23205
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Rafinerija šećera (Rikard Benčić)

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 2.11.2010, 12:48

bencic (1).jpg
bencic (1).jpg (180.66 KiB) Pogledano 4723 puta

bencic (2).jpg
bencic (2).jpg (85.41 KiB) Pogledano 4723 puta

bencic (3).jpg
bencic (3).jpg (251.17 KiB) Pogledano 4723 puta

bencic (4).jpg
bencic (4).jpg (223.18 KiB) Pogledano 4723 puta

bencic (5).jpg
bencic (5).jpg (134.69 KiB) Pogledano 4723 puta

bencic (6).jpg
bencic (6).jpg (229.62 KiB) Pogledano 4723 puta

bencic (7).jpg
bencic (7).jpg (226.14 KiB) Pogledano 4723 puta

bencic (8).jpg
bencic (8).jpg (171.72 KiB) Pogledano 4723 puta

rikard rijeka (1).jpg
rikard rijeka (1).jpg (165.02 KiB) Pogledano 4642 puta

rikard rijeka (2).jpg
rikard rijeka (2).jpg (165.98 KiB) Pogledano 4642 puta

rikard rijeka (3).jpg
rikard rijeka (3).jpg (199.29 KiB) Pogledano 4642 puta

rikard rijeka (4).jpg
rikard rijeka (4).jpg (140.55 KiB) Pogledano 4642 puta

rikard rijeka (5).jpg
rikard rijeka (5).jpg (152.38 KiB) Pogledano 4642 puta

rikard rijeka (6).jpg
rikard rijeka (6).jpg (124.18 KiB) Pogledano 4642 puta

rikard rijeka (7).jpg
rikard rijeka (7).jpg (139.88 KiB) Pogledano 4642 puta
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23205
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Rafinerija šećera (Rikard Benčić)

Post broj:#11  PostPostao/la Adamić » 2.11.2010, 12:49

Ove fotke su iz 28.kolovoza 2009.

rikard bencic (1).jpg
rikard bencic (1).jpg (142.53 KiB) Pogledano 4721 puta

rikard bencic (2).jpg
rikard bencic (2).jpg (115.24 KiB) Pogledano 4721 puta

rikard bencic (3).jpg
rikard bencic (3).jpg (133.78 KiB) Pogledano 4721 puta

rikard bencic (4).jpg
rikard bencic (4).jpg (129.19 KiB) Pogledano 4721 puta
Slika

Avatar korisnika
Eomer
Šta da ?
Šta da ?
 
Postovi: 11
Pridružen: 10.2.2011, 19:28

Re: Muzej moderne i suvremene umjetnosti

Post broj:#12  PostPostao/la Eomer » 10.2.2011, 19:52

Pozdrav.

Jeli netko zna što je sa okolnim zgradama, posebice me zanima prostor bivšeg Kluba Spirit?

Avatar korisnika
Eomer
Šta da ?
Šta da ?
 
Postovi: 11
Pridružen: 10.2.2011, 19:28

Re: Rafinerija šećera (Rikard Benčić)

Post broj:#13  PostPostao/la Eomer » 11.2.2011, 10:19

Sad ne znam dal sam u dobroj temi. Al eto, baš smo ja i frend šetali gradom i razmišljali gdje bi se mogao smjestiti naš budući klub. Eto i baš se sjetili prostora nekad kluba spirit u kompleksu Rikarda Benčića, ako se ne varam tamo je nekad bila kuhinja. Baš nam je to ono zapelo za oko i sad baš istražujemo. klub bi bio spoj obrta i raznih udruga koje bi održavale svoj program. I sad pošto nam je to zapelo za oko, već i padaju razne ideje. Naravno obnovit prizemlje zgrade i uredit park, te ulaz u kompleks sa Krešimirove ulice. jedan od ideja je pretvorit Park Rikarda Benčića u nekakav Park urbane kulture, gdje bi bile razne instalacije umjetnika, i novo okupljalište Riječana.

Budimo realni, kompleks se neče obnovit sljedećih 20 godina. Nažalost.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23205
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Rafinerija šećera (Rikard Benčić)

Post broj:#14  PostPostao/la Adamić » 11.2.2011, 11:58

Sve si rekao nemam šta dodati. Parkiralište će biti tu još jako dugo.
Slika

Avatar korisnika
Eomer
Šta da ?
Šta da ?
 
Postovi: 11
Pridružen: 10.2.2011, 19:28

Re: Rafinerija šećera (Rikard Benčić)

Post broj:#15  PostPostao/la Eomer » 11.2.2011, 12:39

Ako bude sve uredu, a nekako sumnjam, ovo možda i ostvarimo. Trenutno je sad to nekakvo skladište valjda. A u čitavoj Rijeci ima praznih skladišta, pa premještaj istog valjda nebi bio problem. Ipak je to jedan od prvih klubova mladih u Rijeci koji se otvorio nakon rata. Ako financije budu u redu, kako se nadam, valjda će se i grad smilovat.

Sljedeće

 • Similar Topics
  Odgovori
  Pogledano
  Zadnji post

Vrati se na: Projekti

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju