Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Grad Krk

Grad Krk
Broj stanovnika: 6 243
Avatar korisnika
Castel
Poznata osoba
Poznata osoba
 
Postovi: 37
Teme: 6
Pridružen: 21.12.2013, 16:15

Grad Krk

Post broj:#1  PostPostao/la Castel » 21.12.2013, 17:30

Ribarska ulica.jpg
Ribarska ulica.jpg (91.45 KiB) Pogledano 2072 puta

Ribarska ulica sa početka 60-ih godina prošlog stoljeća.

Trg Kamplin - Krk.jpg
Trg Kamplin - Krk.jpg (93.16 KiB) Pogledano 2072 puta

Trg Kamplin - Krk.

Avatar korisnika
Milo14
Šegrt
Šegrt
 
Postovi: 285
Teme: 44
Pridružen: 16.8.2009, 23:19
Lokacija: Golden Island

Re: Grad Krk

Post broj:#2  PostPostao/la Milo14 » 10.2.2014, 21:42

Grad Krk kao jedinica lokalne samouprave se prostire na površini od 107 kvadratnih kilometara. Prema popisu stanovništva iz 2011. Godine, na području grada živi 6281 stanovnik u 15 naselja: Bajčići, Brusići, Brzac, Kornić, Krk, Lakmartin, Linardići, Milohnići, Muraj, Nenadići, Pinezići, Poljica, Skrbčići, Vrh i Žgaljići.

Sam grad Krk, glavno naselje na istoimenom otoku, spada među one jadranske i mediteranske gradove Hrvatske gdje su na svakom koraku vidljivi tragovi njegove višetisućljetne prošlosti. Već u samom nazivu grada naziremo tragove predromanske, ilirske civilizacije koja je grad i otok nazivala K(u)R(y)K(ta), tj. Kuryeta. Širenjem Rimskog Carstva na istočnu obalu Jadrana Krk postaje istaknuto rimsko naselje, municipium, kojeg su njegovi stanovnici s ponosom nazivali Splendidissima Civitas Kuryctarum, tj. Presjajni grad Krčana kako čitamo na kamenom natpisu s početka IV. stoljeća poslije Krista. Grad je tada imao, a danas je arheološkim nalazima potvrđeno, i termalna kupališta ukrašena šarolikim podnim mozaicima.

Ranom pojavom kršćanstva, grad Krk zarana postaje i biskupsko sjedište, što je i danas, te se u brojnim sakralnim objektima naziru svi oblici kršćanske kulture. Unutar rimskoga grada imala je prva kršćanska zajednica ponajprije svoj oratorij (molitveno mjesto) koji je u V. stoljeću prerastao u ranokršćansku baziliku čiji su tragovi kršnog zdenca, ostaci podnog mozaika, razna ornamentika u kamenu i jedinstveni kapitel s motivima ptica koje se hrane ribom, tj. simbolom euharistije, i danas su vidljivi.

Temeljitom pregradnjom bazilikalnog objekta, u 12. stoljeću nastaje sadašnja katedrala u romaničkom stilu. U gotičkom stilu u 15. stoljeću sagrađena je znamenita Frankopanska kapela, dok su oltarne pregrade i dva bočna ambona napravljeni u renesansnom stilu u 15. i 16. stoljeću. Jedinstveni sakralni kompleks zajedno s katedralom čini troapsidalna i trobrodna romanička crkva sv. Kvirina, zaštitnika grada i krčke biskupije, sagrađena u 12. stoljeću, i predstavlja na istočnoj obali Jadrana jedinstveni tip rješenja dvokatne građevine. Naime, u prizemlju, tzv. kripti, nalazi se velikim masivnim lukovima nadsvođena crkva posvećena sv. Margariti. Gradnjom zvonika u 16. i restauracijom u 18. stoljeću kada dobiva sadašnji izgled dovršava se višestoljetno oblikovanje ovog sakralnog kopleksa.

Na brežuljku grada smješteni su samostani benediktinki (nekada i klarisa) te franjevaca glagoljaša koji su stoljećima njegovali glagoljaško-slavensku kulturu. Krčki natpis iz 11. stoljeća ispisan glagoljicom ubraja se među najstarije natpise te vrste. Tu je i romanička trobrodna crkva sv. Mihovila, danas omiljeno Marijansko svetište Gospe od Zdravlja. U navedenim crkvama nalaze se brojne umjetničke tvorevine raznih mletačkih i domaćih majstora, među kojima treba posebno spomenuti znamenitu srebrnu oltarnu palu, izrađenu 1477. godine po narudžbi kneza Ivana Frankopana i darovanu krčkoj katedrali gdje se i sada čuva.

Srednjevjekovno razdoblje ostavilo je svoje tragove u brojnim gradskim uličicama, malim trgovinama, portalima ukrašenih plemićkim grbovima i jedinstvenim obrambenim zidinama na kojima prostim okom naziremo razne slojeve gradnje; od predromanskog, rimskog i srednjevjekovnog do ponajviše mletačkog doba. I srednjevjekovni vladari otoka i grada Krka - knezovi Frankopani, podigli su u 12. stoljeću na obali mora utvrđeni kaštel s četirima kulama za obranu grada, a danas u ljetnim mjesecima u prostorima ovog drevnog kaštela, kao i katedrale i u drugih crkava održavaju se vrhunska umjetnička glazbena-scenska djela.

Na izborima 2013. za gradonačelnika je izabran Darijo Vasilić, za zamjenika gradonačelnika Čedomir Miler a za gradsko vijeće Josip Staničić (predsjednik), Marinko Pavlić i Franjo Volarić (potpredsjednici), Serđo Samblić, Josip Mrakovčić, Darinka Brusić, Miranda Šebelja, Barbara Toljanić, Milan Žužić, Daniel Milohnić, Iva Radošević, Dragan Buterin, Anto Čabraja, David Mrakovčić i Darko Purić.
Bolje ispasti glup nego iz aviona

TeoTomi
Poznata osoba
Poznata osoba
 
Postovi: 27
Pridružen: 26.3.2011, 20:11

Re: Grad Krk

Post broj:#3  PostPostao/la TeoTomi » 24.8.2014, 22:35

Na Krku u Korniću tada selu sa cca 100 kuća vršila se probno bušenjenje za naftu

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21486
Teme: 866
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Grad Krk

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 28.7.2015, 11:50

U gradu Krku, grb grada Rijeke i njihov naravno. :zastava: :gore

grad Krk grbovi  (1).JPG
grad Krk grbovi (1).JPG (137.23 KiB) Pogledano 1891 puta


grad Krk grb grad Rijeke .JPG
grad Krk grb grad Rijeke .JPG (162.89 KiB) Pogledano 1891 puta

grad Krk grb sova (3).JPG
grad Krk grb sova (3).JPG (150.31 KiB) Pogledano 1891 puta

Sova - grb grad Krk

Slike su iz 2011. godine. To ja polako doziram. : smile01

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 3762
Teme: 98
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Grad Krk

Post broj:#5  PostPostao/la Vežičanka » 3.9.2015, 14:19

Crkva Sv. Krševana u Glavotoku

Glavotok je rt na zapadnoj obali Krka, a pokraj njega, iznad uvale Čavlena, na prostoru negdašnje „vile rustike“, podignuta je crkvica Sv. Krševana koja je sačuvana u cijelosti. Građevinu tvore četiri kraka raspoređena uokrug središnje jezgre nad kojom se diže kupola skrivena u tamburu.
Crkva Sv. Krševana posvećena je svecu zaštitniku Zadra i navodno je građena u 11. ili 12. st. Svojim tlocrtom jako podsjeća na crkvu Sv. Križa u Ninu ili na negdašnju crkvu Sv. Vida u Zadru, ali je od njih znatno dojmljivija i slobodno se može reći ljepša. Možda tom dojmu pridonosi lijepa kamena struktura koja nije ni iznutra ni izvana ožbukana. Činjenica je ipak da ta prekrasna crkva stoji daleko od glavnih putova i da se treba dosta potruditi do nje, doći isključivo pješice dobro označenom stazom. Ali dojam koji izroni iz bujnoga zelenila sve to višestruko nagrađuje.

(tekst je iz časopisa Građevinar 61 2009. Stare crkve u središnjem dijelu Krka - https://www.google.hr/?gfe_rd=cr&ei=K6t ... 4%91evinar)

stara slika iz 1930ih
crkva sv.Krševana na Krku-.JPG
crkva sv.Krševana na Krku-.JPG (319.4 KiB) Pogledano 1775 puta

nova slika Turistička zajednica otoka Krka
crkvica sv. Krševana.jpg
crkvica sv. Krševana.jpg (203.25 KiB) Pogledano 1775 puta


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Krk

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost