Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Bibliobus Rijeka

Aktualni događaji u Rijeci i okolici.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23411
Teme: 922
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Bibliobus Rijeka

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 17.9.2014, 13:31

Na stranicama gradske knjižnice Rijeka stoji podatak, da skupljaju 700 000 kn za novi gradski bibliobus . Znači pozivaju sve građane da doniraju. Meni to ne bi bilo ništa neobično , da te donacije ne skuplja javna gradska ustanova koja se financira iz gradskog proračuna , uzetih već iz naših novčanika.

Akcija prikupljanja sredstava za novi gradski bibliobus koje će zamijeniti postojeći, nabavljen davne 1990. godine
http://gkr.hr/bibliobus/#donate

Drugo ovdje je riječ o gradskom bibliobusu, koji ide unutar granica grada. Danas u 21 st. nema potreba za tim, Rijeka je povezana autobusnim linijama i svatko više manje ima auto.
Dugoročno gledano, knjige će biti digitalizirane i dostupne na jedan klik mišem. Vozikat se okolo trošit goivo i plaćat vozača nema smisla.


Županijski bibliobus ima smisla, jer neka zabačena "sela" daleko su od knjižnica i njega plaća županija i mjesta koja to žele , takve stvari ipak bi trebalo podržavat.

Zaključak : ako grad nema novca za ovakve projekte onda je to jasan pokazatelj da ovakvi projekti nisu za našu zajednicu jer si ih ne možemo priuštiti. Budemo li jednog dana bogato društvo, onda ovakve stvari ćemo si moći priuštiti , do tada nisam za ovakve projekte .


Što vi mislite, treba li Rijeci još gradski bibliobus ?
Slika

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4601
Teme: 160
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Bibliobus Rijeka

Post broj:#2  PostPostao/la Vežičanka » 17.9.2014, 13:46

Ja mislim da je gradski bibliobus bacanje novaca.
Županijski bibliobus ima smisla.

Grad se brine za starije građane time što je nakon 65 godine omogućen povoljan ili besplatan prijevoz pa mogu doći do knjižnice.
U knjižnici se mogu uzeti 3 knjige, može se produžiti posudba telefonom. Netko vam drugi može knjigu uzeti ili vratiti.

Ono što bi moožda bilo bolje je više ogranaka knjižnica po kvartovima. Postojeći ogranci su na Zametu, Drenovi i Turniću.
Na Krimeji je bio ali su ga ukinuli.

I svakako nova knjižnica. Ona postojeća u gradu je sramota.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23411
Teme: 922
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Bibliobus Rijeka

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 17.9.2014, 17:43

Imali smo prvi bibliobus u Jugoslaviji i mislim da je danas tome došlo kraj i da treba ostat dio povijesti.

Stoljeće putujućih knjižnica u Hrvatskoj.jpg
Stoljeće putujućih knjižnica u Hrvatskoj.jpg (31.17 KiB) Pogledano 15610 puta

09.06.1969. Prvi bibliobus u Rijeci i Jugoslaviji .

Rijeka je imala 1. BIBLIOBUS u Jugoslaviji - u lipnju 1969..jpg
Rijeka je imala 1. BIBLIOBUS u Jugoslaviji - u lipnju 1969..jpg (131.19 KiB) Pogledano 15610 puta

Prvi riječki bibliobus ispred Sre­dišnjeg odjela Gradske biblioteke krenuo put Drage, Vitoševa, Škrljeva i Kukuljanova.

prva pokretna knjižnica rijeka Jugoslavija (1).jpg
prva pokretna knjižnica rijeka Jugoslavija (1).jpg (111.86 KiB) Pogledano 15610 puta

prva pokretna knjižnica rijeka Jugoslavija (2).jpg
prva pokretna knjižnica rijeka Jugoslavija (2).jpg (117.16 KiB) Pogledano 15610 puta

prva pokretna knjižnica rijeka Jugoslavija (3).jpg
prva pokretna knjižnica rijeka Jugoslavija (3).jpg (92.42 KiB) Pogledano 15610 puta

prva pokretna knjižnica rijeka Jugoslavija (4).jpg
prva pokretna knjižnica rijeka Jugoslavija (4).jpg (135.29 KiB) Pogledano 15610 puta


Gradski bibliobus u ogledalu prošlosti

Zna se da sustav pokretnih knjižnica postoji od kraja 19. stoljeća. Prvi bibliobusi, s "punim gumama", počeli su kružiti po udaljenim selima i farmama Velike Britanije i SAD-a između dvaju svjetskih ratova. Ilustracije radi, u to se vrijeme i Beč, Budimpešta i Prag služe bibliobusima za svoja prigradska naselja.

Na riječkom području i okolici pokretne je knjižnice organiziralo Akademsko društvo "Jurislav Janušić" (Sušak - Rijeka) početkom 20. stoljeća. U novije vrijeme društvo "Narodno prosvjećivanje" donosilo je knjige u selo Jardasi 1935. godine. Tako je pokri­veno područje Gradskog poglavarstva Sušak, a knjige su (oko 100 svezaka u škrinjama) obično ostavljene mjesnom učitelju. Takav oblik opskrbe stanovništva knjigama nastavlja se i nakon Drugoga svjetskog rata.

O Bibliobusu Gradske knjižnice Rijeka ne može se govoriti, a da se ne spomene dugogodišnji direktor ove knjižnice, pokojni Vladinih Pavlinić. Bez njegova zalaganja i nepresušna entuzijazma te svojevrsna vizionarstva u rješavanju stručnih pitanja, bibliobusna bi se služba na riječkom području puno teže uspos­tavila. U tom smislu, šezdesetih godina (kada su tri gradske knjižnice spojene u jednu jaku - Gradsku). Pavlinić zapisuje: "Bibliotekarstvo u našoj zemlji još je nerazvijeno i ide prema solidnijem postavljanju sistema mreže biblioteka u centrima komuna. Već više od dvadeset godina uspostavljaju se kontakti sa širim područjem, ali uvijek pomoću pokretnih knjižnica koje su se na razne načine donosile ili prevozile na određena mjesta." Na kraju zaključuje: "Neekonomično je stvarati u svakom selu biblioteku i čitaonicu, pogotovu ako nema mogućnosti osigurati joj mate­rijalnu stranu, a s tim u vezi i stručnog radnika".

Bibliobus za koji su Gradskoj knjižnici dodijeljena sredstva 1964. godine, ali ih nikada nije bilo dovoljno, konačno je kupljen od talijanskoga izdavačkog poduzeća "Edit". Prastari autobus izdavaču je služio kao pokretna knjižara. Imao je već sa strane ugrađene police i ormariće za osobnu higijenu i odjeću. Kata­lozima, odnosno kataložniin kutijama nije se moglo naći mjesta, pa je matični katalog prvih godina bio pohranjen u Središnjem odjelu Knjižnice. Vozilo je renovirano koliko se god moglo. Bilo je uobičajene širine i dugo 7,5 m. Na police se moglo smjestiti oko 3.000 knjiga, a u kutije za slikovnice oko 200 svezaka. Bibliobus je od prvoga dana bio namijenjen svim slojevima seoskog i prigradskog stanovništva. Na osnovi iskustva drugih i proučavanjem vlastite oko­line, došlo se do pokazatelja koji su odredili mjesto Bibliobusa u knjižničnoj mreži. Znalo se da u selima do tisuću stanovnika (Šrkljevo. Krasica. Praputnjak), ili razasutim područjima do dvije tisuće - stanovnika (Kastavština), Bibliobus ima prednost pred staciona­rom. Pri određivanju ruta vodila se briga o konfigu­raciji terena; iako se tijekom desetodnevnog obilaska stajalo u početku na 53 mjesta.

Od početka djelovanja bibliobus se sučeljavao s različitim teškoćama. U prvome redu bila su to kadrovska pitanja. Ubrzo se ispostavilo da knjižničar mora isto­dobno biti i vozač, što je usložnilo uvijete radnog mjesta. Tijekom sedamdesetih bibliobus je opsluživao široku mrežu, zahvaćajući i mjesta crikveničke i opatijske općine. Nedostatak razumijevanja smanjio je opseg usluga i sveo ih na riječku općinu. Društveno-politička zajednica diktirala je opseg bibliobusne putanje. Sama služba analizirala je svoje rezultate, a oni su praćeni i u Gradskoj knjižnici. U prvih dvadeset godina najbolji su se rezultati postigli 1983. godine, kada se osim pri­gradskih područja uslužuju i neke radne organizacije. Nakon te godine osjeća se stalan pad djelatnosti bibliobusa. Treće desetljeće svoga djelovanja biblio­bus je obavio u vrijeme ratnih uvjeta, kada je na području riječke općine velik priljev izbjeglica i pro­gnanika. Uslugu i vožnju uglavnom obavlja samo jedan knjižničar, a i on je djelatno sudjelovao u ratu. Iznimna briga i pažnja prema prognanicima, rezultirala je priz­nanjem voditelju Bibliobusa.
http://gkr.hr/Magazin/Teme/Gradski-bibl ... -proslosti

-Ova tema je uvrštena u "Riječka naj naj rubrika ! Jeste li znali ?" ( nismo imali zasebnu temu, link je vodio na sliku u "Starim slikama") . Potrebno je radi rasprave svaku temu odvojeno imati :idea: .
-Tema je uvrštena i u "Riječka kronologija - Dogodilo se na današnji dan" .
Slika

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4601
Teme: 160
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Bibliobus Rijeka

Post broj:#4  PostPostao/la Vežičanka » 17.9.2014, 18:59

Knjižničarka za volanom: Nisam ni sanjala da ću voziti kamion, ali posao je super

Članak iz Novog lista
Ana Gregorić svakoga dana sjeda u svoj bibliobus i kreće u mjesta za koja nekada nije ni znala da postoje / Snimio Vedran KARUZA
Knjiznicarka-za-volanom-Nisam-ni-sanjala-da-cu-voziti-kamion-ali-posao-je-super_ca_large.jpg
Knjiznicarka-za-volanom-Nisam-ni-sanjala-da-cu-voziti-kamion-ali-posao-je-super_ca_large.jpg (53.16 KiB) Pogledano 15605 puta


Autor: Ingrid Šestan Kučić
Objavljeno: 12. kolovoza 2014. u 12:56

Vožnja bibliobusa zapravo je bit bibliotekarstva, jer cilj je da knjiga stigne do svakoga, kaže Ana kojoj svaki radni dan donosi nova iznenađenja. Ovo je daleko dinamičniji posao nego rad u knjižnici. Bibliobus puno znači ljudima, pogotovo Goranima koji se ne ljute ni kad zbog snijega kasnimo po dva sata. Čekaju nas

RIJEKA Zimi po snijegu i ledu, ljeti kada je vani +30, unutra je +40 i tako svaki dan, po četiri sata vožnje i jednako toliko sati stajanja na mjestu, ali Ana Gregorić se ne žali, jer posao koji radi za nju je posao iz snova.

Ona je već godinu i pol vozačica županijskog bibliobusa, a ono što ju ispunjava saznanje je da sjedajući za volan knjižnice na kotačima svakog dana u najudaljenija mjesta Primorsko-goranske županije donosi veselje.

Iako, kad je upisala studij engleskog jezika i filozofije, posao vožnje bibliobusa nije imala ni na kraj pameti, već je mislila da će joj se karijera odvijati u skladu s dobivenom diplomom, zaposlenjem u Gradskoj knjižnici Rijeka sve se promijenilo.

Danas s dvije diplome u rukama, one Filozofskog fakulteta i biblotekarstva, te položenom C kategorijom, Ana samouvjereno svakog dana sjeda u svoj bibliobus i kreće u mjesta za koja nekada nije ni znala da postoje, a svaki joj radni dan donosi nova iznenađenja.
Bilo nam je dosadno ovih mjesec dana bez bibliobusa

Protekih mjesec dana županijska knjižnica na kotačima bila je na godišnjem odmoru, jer je trebalo napraviti servis uoči novih zimskih pohoda. Nakon jednomjesečne pauze jučer je ponovo krenuo već ustaljenom rutom na kojoj su ga nestrpljivo dočekali. Petra i Lana Lazić su u pratnji mlađe sestre Marije i mame Tihane stigle na stajalište u Podkilavcu.
– Učlanjeni smo dvije godine i redovito dolazimo. Petra i Lana čitaju i to mi puno znači. Bilo bi im jako dosadno da nemaju što čitati. Proteklih mjesec dana kako bibliobus nije dolazio stalno su me pitale kada će, kaže Lazić.
Jednaki dvogodišnji staž članstva u bibliobusu ima i Patrik Škrijelj čiji tata Emir kaže kako se i u njihovoj kući jučer s nestrpljenjem čekao dolazak bibliobusa.
– Nedostajao nam je bibliobus zadnjih mjesec dana. Patrik voli čitati, a najčešće posuđujemo slikovnice, navodi Škrijelj.

Zamijenila kolegu

– U središnjem odjelu Gradske knjižnice radila sam tri godine i do odluke da vozim bibliobus došlo je sasvim slučajno. Sudjelovala sam u projektu dostave knjiga i shvatila da me zapravo posao na terenu odmara. Tada mi je palo na pamet da bi bilo super voziti bibliobus, a kako je unatrag nekoliko godina jedan od kolega koji vozi bibliobus otišao u mirovinu te su ostala trojica na dva bibliobusa, predložila sam ravnateljici da bih ja to mogla raditi. Ona je odmah prihvatila komentirajući kako nikoga nije htjela pitati, jer pitati knjižničarku da vozi kamion delikatno je, priča Ana.

C kategoriju, kaže položila je bez problema i odmah se prihvatila novog posla, a iako je korisnicima u početku bilo malo čudno da njihovog omiljenog gosta dovozi pripadnica ljepšeg spola, danas im je to sasvim normalno.

– Korisnicima je to zanimljivo, nikada nije bilo negativnih komentara, a više se čude prolaznici na cesti nego korisnici. Budu šokirani kada me vide za volanom kamiona, jer iako se zove bibliobus, ovo je zapravo kamion. Bilo je čuđenja i u auto školi, ne toliko zbog toga što sam žena, iako su mi rekli da ih se malo odlučuje na polaganje C kategorije, već zbog toga što sam knjižničarka. Ispitivač je bio zaprepašten na ispitu, navodi Ana.
Najviše članova u Dražicama, u Zoretićima samo dvoje

Ana svakodnevno u svom bibliobusu vozi 5 tisuća naslova, a to je, kaže, četvrtina fonda županijskog bibliobusa čiji je osnovni cilj obuhvatiti knjižničnim uslugama općine Primorsko-goranske županije bez drugog oblika djelatnosti narodne knjižnice kao i rubna područja gradova i općina u brdsko-planinskom području koja imaju knjižnicu samo u svom središtu. Biblobus broji tisuću članova, a najveći je broj djece i umirovljenika.
– U Dražicama imamo najviše članova, njih dvjestotinjak. Odmah nakon Dražica po broju kosrinika slijedi Baška na Krku. To nam je najnovije stajalište. Cjelokupni fond bibliobusa iznosi oko 20 tisuća naslova, a ukoliko netko poželi knjigu koju trenutno nemamo, donesemo je sljedeći put. Mi smo i videoteka na kotačima, jer za razliku od gradskog bibliobusa u ponudi imamo filmove i glazbene CD-e, kaže Ana.
Da bi bibliobus skrenuo s glavne ceste i došao u najudaljeniji primorsko-goranski zakutak članovi se ne moraju brojati u stotinama, jer svaka dva tjedna Ana s knjižnicom na kotačima odlazi u Zoretiće kako bi dopremila omiljeno štivo za svega dvoje tamošnjih članova.
Jedna od dečki

Za sebe kaže »da je jedna od dečki«, a pojašnjavajući kako je vožnja bibliobusa zapravo bit bibliotekarstva, jer cilj je da knjiga stigne do svakoga, Ana otkriva kako unatoč tome što dnevno ima tri stajališta, u jednom danu stane daleko više puta, upravo kako bi jedna od knjiga koje vozi stigla do svog čitača.

– To se najčešće događa zimi kada sam u Gorskom kotaru i kada su ceste neprohodne. Onda stanem više puta i dobacim bakicama knjige kroz prozor. Uvjeti rada su dosta teški, jer ljeti je jako vruće. U bibliobusu bude i 10 stupnjeva više nego vani, pa se hladimo vodom i kada možemo izađemo u hlad, jer ljeti je daleko manje korisnika. Zimi pak na posao idemo u skijaškim odijelima. Rekla bih da je ljeti teže, jer koža se ne može skinuti, ali više ni ne razmišljam o tome. Ljudima bibliobus puno znači, pogotovo Goranima. Oni su naučili da ako nešto moraju obaviti onda moraju za to izdvojiti cijeli dan kako bi došli do Rijeke, za njih je to pravi projekt. Ali bibliobus dolazi k njima. Zna se dogoditi da zimi zbog loših vremenskih uvjeta kasnimo na stajalište i po dva sata, ali oni se ne ljute i ne nerviraju. Nazovu nas i kažu da nema problema, sjest će i popiti čaj i čekati nas, priča Ana.

Vožnja bibliobusa daleko je dinamičniji posao nego rad u knjižnici, jer na stajalištu se stoji pola do najviše dva sata i onda se opet sjeda za volan i knjižnica putuje na sljedeće stajalište.
Prvi radni dan morala pješačiti kroz snijeg

Županijski bibliobus, kaže Ana, ima teške uvjete, jer zimi se konstantno vozi po snijegu i ledu. Sve »čari« novog posla, dodaje, iskusila je već prvi radni dan.
– Bili smo u Lokvama i nismo se mogli od snijega probiti do stajališta. Vratili smo se u centar, parkirali bibliobus i pješke u školu odnijeli knjige. Goranskim vrtićima i školama knjige jako puno znače, jer su knjižnice slabo opremljene. Trudimo se na sve načine da ih i dobiju. Uvijek smo u smjeni po dvoje, što je zimi jako dobro, jer dok jedan manevrira drugi lopata. Obično se do nekog mjesta probijemo bez problema, ali onda parkiranje zbog nanosa snijega postane problem.

Lijepi krajolici

– I opet ste na cesti, a o lijepim krajolicima da ne govorim. Nakon godinu i pol na to se još nisam naviknula, posebno u Gorskom kotaru. U dva tjedna obiđemo 35 različitih stajališta, a najudaljenije je ono u Moravicama do kojeg ima 200 kilometara. Ove godine bibliobus obilježava 10 godina vožnje, a u tom je periodu prošao 270 tisuća kilometara. Obilazimo cijelu županiju, sve do Slovenije, od Muna na zapadu pa do Severina na Kupi na istoku i Crikvenice na jugu, a ljudima to puno znači, otkriva Ana.

Za volanom knjižnice na kotačima, kaže, sjedit će još sigurno nekoliko godina, a onda će se najvjerojatnije vratiti u malo manje dinamičnu sredinu knjižnice.

– Ne znam koliko će mi se za desetak godina dati raditi ovaj posao, hoće li mi smetati vremenski uvjeti, a možda i neće pa ću još dugo voziti bibliobus, zaključuje Ana.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23411
Teme: 922
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Bibliobus Rijeka

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 17.9.2014, 20:17

Prvi bibliobus u Rijeci (1).jpg
Prvi bibliobus u Rijeci (1).jpg (117.27 KiB) Pogledano 15602 puta

Prvi bibliobus u Rijeci (2).jpg
Prvi bibliobus u Rijeci (2).jpg (108.22 KiB) Pogledano 15602 puta

Prvi bibliobus u Rijeci (3).jpg
Prvi bibliobus u Rijeci (3).jpg (108.94 KiB) Pogledano 15602 puta

Prvi bibliobus u Rijeci (4).jpg
Prvi bibliobus u Rijeci (4).jpg (106.4 KiB) Pogledano 15602 puta
Slika


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Aktualno

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju