Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture

Aktualni događaji u Rijeci i okolici.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23531
Teme: 924
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture

Post broj:#166  PostPostao/la Adamić » 13.5.2021, 15:41

Njemački novinari o EPK-u
Europske prijestolnice kulture: Kako su Rijeka i Galway prebrodili pandemiju?


Hina

13. svibanj 2021 10:47


Foto: D. ŠKOMRLJ

Početak je bio spektakularan. U Galwayju, nekoć ribarskom selu na zapadu Irske, Ed Sheeran pjevao je svoju “Galway Girl dok je istodobno 200 glazbenika, plesača i pjevača u riječkoj luci izvelo „Operu Industriale”, oživjevši zvukove bivšeg hrvatskog brodogradilišta i radničkoga grada.

Bilo je to 1. veljače prošle godine, na otvorenju dvaju europskih prijestolnica kulture 2020. godine.

Oba grada očekivala su da će godina koja je bila pred njima biti uzbudljiva i prepuna kulturnih događaja.Ali samo nekoliko tjedana poslije pandemija koronavirusa poharala je Europu. Karantene, zatvorene granice, ograničenja kontakata i strah od virusa označili su kraj događaja i putovanja. Proračunska sredstva su srezana i programi svedeni na minimum.

„Međutim, donijeli smo stratešku odluku da nećemo odustati”, kazala je Irena Kregar-Šegota, direktorica projekta „Rijeka2020” u intervjuu za dpa.

Odnosno, odgovorni u EU-u odlučili su produljiti trajanje manifestacije do kraja travnja 2021.

Ali koje se kulturne projekte moglo spasiti za vrijeme pandemije i kako?

„Restrukturirali smo, reprogramirali, fokusirali smo se jako na lokalne umjetnike, na zajednice”, rekla je Kregar-Šegota.

Javni prostor odjednom je odigrao jako važnu ulogu u prezentaciji umjetničkih djela, od šarenih murala na zidovima i kućama do skulptura i instalacija postavljenih u Kvarnerskom zaljevu, izvan Rijeke.

Kregar-Šegota s ponosnom ističe da je Rijeka unatoč smanjenju proračuna od 40 posto provela 221 program, svaki s do 80 događaja, privukavši 130.000 gledatelja.

U Galwayju, organizatori su također pokušali maksimalno iskoristiti svoju kulturnu godinu u doba pandemije.

Godina 2020. pokazala je kao nikad prije koliko su truda umjetnici uložili u projekt kako bi podijelili svoj rad s javnosti, stvaran i razvijan godinama, rekla je irska ministrica kulture Catherine Martin.

Tzv. Livefeed projekt surađivao je s tinejdžerima s područja Galwayja od siječnja 2019., potičući ih da sudjeluju s vlastitim pjesmama, performansima, audio produkcijama i koncertnim fotografijama.

Kako je koronavirus iznenada mnogo tih stvari učinio nemogućim, organizatori su brzo organizirali nastupe uživo visoke umjetničke kvalitete koji su emitirani putem YouTubea. Čak i ovih dana mladi glazbenici još drže posljednje Livefeed koncerte.

Za projekt menadžera Davida Bolanda, projekt je bio inspirativan.

„Ti lijepo snimljeni koncerti spektakularan su način da se okonča jedno epsko putovanje”, rekao je.

Galway je također više koristio prostore na otvorenom za izlaganje umjetničkih djela.

Zahvaljujući velikodušnoj potpori EU-a koja prati događanja Europske prijestolnice kulture, Rijeka je mogla za tu prigodu obnoviti svoju kulturnu infrastrukturu.

Na lokaciji bivše tvornice šećera iz 19. stoljeća gradi se novi muzej na površini od 30.000 metara četvornih.

Muzej moderne umjetnosti, gradski muzej i dječja kuća već su otvoreni, a nova gradska knjižnica bit će otvorena ove godine.

„Infrastrukturna ulaganja u kulturu najveća su u Hrvatskoj od Drugog svjetskog rata”, ističe Kregar-Šegota.

„To će definirati identitet ovoga grada”.

Europska unija svake godine proglasi dva grada Europskim prijestolnicama kulture, obično jedan iz stare države članice i jedan iz nove.

Zbog pandemije koronavirusa, produljenje trajanja projekta za Galway i Rijeku znači da će kandidati za 2021. morati pričekati iduću godinu.

Europske prijestolnice kulture 2022. bit će Novi Sad u Srbiji, litavski grad Kaunas i Esch-sur-Alzette u Luksemburgu.

Rumunjski Temišvar bit će Europska prijestolnica kulture 2023. zajedno s grčkom Eleusinom.

https://www.novilist.hr/ostalo/kultura/ ... fresh=true
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23531
Teme: 924
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture

Post broj:#167  PostPostao/la Adamić » 22.8.2021, 20:23

Ništa od ploča!
Padom Liste za Rijeku otišla je i borba za riječku tolerantnost i identitet. Više nema niti jedne stranke u vijeću koja bi se borila za takve stvari.Gradska vlast zaustavila projekt višejezičnih ploča: Što će nam više ta multikulturalnost, pa završio je EPK!

Slika
Prema pisanju riječkog dnevnog lista na talijanskom jeziku La Voce del Popolo, Projekt trojezičnih ploča, pokrenut u sklopu riječkog programa EPK 2020, definitivno će biti suspendiran do daljnega.

To je ono što je gradska vlast dala na znanje novinarima na upit o pojašnjenju odluke o stopiranju tog projekta.

“Postavljanje trojezičnih ploča planirano je u proljeće 2020. s ciljem promocije Rijeke kao Europske prijestolnice kulture na početku turističke sezone, ali tijekom prošle godine, zbog pandemije Covid-19, projekt trojezičnih ploča je više puta obustavljan. Nakon što je riječki program EPK službeno završio, razlozi za njegovu realizaciju više ne postoje pa je odlučeno da se ne provodi. Podsjećamo, projekt je predviđao postavljanje ploča na glavne pristupne točke grada s trojezičnim natpisom; na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku i da bi talijanska verzija bila Fiume ”, stoji u priopćenju za javnost iz Grada.

Podsjetimo, u samom početku prijedlog Liste za Rijeku i Zajednice Talijana bio je postavljanje dvojezičnih natpisa na zapadnom ulazu Rijeke. U to je vrijeme, naime, predsjednica Zajednice Talijana Melita Sciucca istaknula kako Circolo nema za cilj integralnu dvojezičnost kakva je prisutna u Istri i ne traži da sve trgovine budu dvojezične. Manjina bi, objasnila je, bila zadovoljna da se provede ono što je dogovoreno, odnosno da se dio tradicionalnih toponima također označi povijesnim talijanskim imenima tih ulica i trgova.

Fiumanska komponenta bez mjesta u Gradskom vijeću

Sada se, međutim, ni to neće dogoditi. Kontaktirana u vezi te odluke, Melita Sciucca dala je do znanja da se, za sada, nakon što nije primila nikakvu službenu komunikaciju od Grada, ne može izraziti po tom pitanju, ali da će odmah obavijestiti članove Izvršnog odbora Zajednice Talijana o spomenutoj odluci. I to predsjednika Skupštine, Morena Vrancicha, kao i predsjednike Vijeća talijanske nacionalne manjine Grada Rijeke i Primorsko-planinske regije, odnosno Irene Mestrovich i Flavia Cossetta, kako bi zajedno odlučili što poduzeti. Uvođenje (barem polovične dvojezičnosti) u Rijeci, na bilo koji način i obliku, jedna je od manifestacija poštivanja multikulturalizma, „autohtonosti“ i suživota, afirmacije i priznavanja jezičnog elementa kao razmatranja povijesnih toponima, povijesti i kulture, umjetnosti, arhitekture i književnosti.

Odustajanje gradske od uprave od uvažavanja fiumanske komponente treba tumačiti i u svijetlu rezultata lokalnih izbora nakon kojih su zagovaratelji fiumanskog identiteta ostali bez mjesta u Gradskom vijeću. Podsjetimo, dio vodstva Zajednice Talijana je podržao Davora Štimca koji je talijanskoj manjini prepustio simbolična i neulazna mjesta na listi za Gradsko vijeće. Zbog rasipanja glasova tradicionalno male zajednice, Lista za Rijeku, stranka koja tradicionalno vezana uz riječki i fiumanski identitet ostala je ispod izbornog praga i svoja dva vijećnička mandata za svega 18 glasova. U prošlom mandatu s takvim rezultatom uspjeli su izboriti projekte višejezičnih ploča, povratak riječke trobojnice i Trg Riccarda Zanelle.

– Očito je da nije bila pametna odluka dijela riječke vodstva talijanske zajednice o rasipanju manjinskih glasova jer je Fiumana i podupiratelja riječkog identiteta u Rijeci premalo da bi se dijelili na više izbornih lista. Ipak, dio pogreške možemo ispraviti na dopunskim izborima za županijsku skupštinu koji su raspisani 3. listopada i gdje se bira jedan predstavnik talijanske manjine. Pozivam sunarodnjake na dogovor kojim bi spriječili rasipanje glasova i stali iza najizglednijeg kandidata. Jedino tako možemo spriječiti ovakve poteze kojima nam se briše identitet, poručio je ovim povodom Livio Defranza član predsjedništva Liste za Rijeku.

https://www.rijekadanas.com/gradska-vla ... k05pMieU4Y
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23531
Teme: 924
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture

Post broj:#168  PostPostao/la Adamić » 4.9.2021, 12:33

Zajednica Talijana u Rijeci smireno je postupila i izborila se ipak sama za dvojezične ploče. :goreTrojezični natpisi
Riješeno je, po Rijeci se postavljaju ploče “Rijeka – Fiume”: “Sve je dogovoreno, bit će savršene”

Portal Novi list
Slika
Na trojezičnim će natpisima biti napisano 'Europska prijestolnica kulture – Capitale europea della cultura', a tu je i engleska verzija s imenom grada koji bi ispod trebao biti dvojezičan: Rijeka – Fiume

Grad Rijeka dogovorio je sa riječkom Zajednicom Talijana sve detalje o postavljanju trojezičnih ploča. Samo nekoliko tjedana ranije iz Grada su, odgovarajući na upit La Voce del Popola odgovorili kako se odustalo od postavljanja trojezične signalizacije na glavnim pristupnim točkama grada, koje je bilo predviđeno još za proljeće 2020. godine.

Cilj postavljanja ploča bila je promocija Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, pa se argumentacija Grada temeljila na činjenici da nakon završetka projekta Rijeka EPK 2020 više nema razloga za njegovu realizaciju.

Predsjednica Zajednice Talijana Rijeke Melita Sciuucca stoga je o svemu obavijestila članove Izvršnog odbora, predjednika Skupštine Morena Vrancicha, kao i Irene Mestrovich te Flavia Cossetta, ujedno i šefove vijeća talijanske nacionalne manjine Rijeke i PGŽ-a, kako bi odlučili što će poduzeti.Dogovoreno je da će zatražiti sastanak s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem, a što se ubrzo i dogodilo.

“Primljeni smo vrlo brzo. Gradonačelnik je bio srdačan i otvoren za dijalog u vezi s problemom postavljanja tabli.

Obje su strane ponovile važnost projekta ove vrste, kako za talijansku manjinu, tako i za cijelu dugu i važnu povijest grada, u kojem se naziv – Fiume – uvijek koristio, od prvih službenih dokumenata koji su pronađeni prije mnogo godina.

Postoji, dakle, ova dvostruka komponenta koja se spaja i iz tog razloga table će biti postavljene.

Na trojezičnim će natpisima biti napisano ‘Europska prijestolnica kulture – Capitale europea della cultura’, a tu je i engleska verzija s imenom grada koji bi ispod trebao biti dvojezičan: Rijeka – Fiume.

Osim toga, prijedlog dizajna znaka bit će poslan predstavnicima talijanske zajednice kako bi mogli provjeriti slažu li se i je li zapis ispravan. Tako da table, nakon što su napravljene, budu savršene.

Još je potrebno poduzeti neke korake, poput odabira točnih mjesta na kojima će se table postaviti, što ovisi o nizu tehničkih situacija, koje se sve mogu riješiti”, objasnio je za La Voce del Popolo predsjednik Skupštine Moreno Vrancich.

Najavio je da je postavljanje trojezičnih ploča zakazano za iduću godinu.
https://www.novilist.hr/rijeka-regija/r ... fresh=true
Slika

Prethodni

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Aktualno

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju