Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Vrbnik

Općina Vrbnik
Broj stanovnika: 1 270
Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4639
Teme: 161
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Vrbnik

Post broj:#1  PostPostao/la Vežičanka » 19.9.2012, 17:55

Oblačan Vrbnik slikan jutros. Ljetu je kraj.

Vrbnik grozde (1).jpg
Vrbnik grozde (1).jpg (55.09 KiB) Pogledano 7518 puta

Vrbnik grozde (2).jpg
Vrbnik grozde (2).jpg (44.04 KiB) Pogledano 7518 puta


Traktori natovareni grožđem čekaju na vagu da isporuče teret u zadrugu.

Vrbnik grozde (3).jpg
Vrbnik grozde (3).jpg (51.31 KiB) Pogledano 7518 puta

Vrbnik grozde (4).jpg
Vrbnik grozde (4).jpg (55.71 KiB) Pogledano 7518 puta

Vrbnik grozde (5).jpg
Vrbnik grozde (5).jpg (59.87 KiB) Pogledano 7518 puta

Vrbnik grozde (6).jpg
Vrbnik grozde (6).jpg (58.57 KiB) Pogledano 7518 puta

gost
 

Re: Vrbnik

Post broj:#2  PostPostao/la gost » 19.9.2012, 20:45

Vežica napisao:Oblačan Vrbnik slikan jutros. Ljetu je kraj.
Slika


Podsjeti me, davno davno sam tu bila; kroz ovu "špilju" u stijenama se može proći na drugu stranu?
Ili na istu, ali je prolaz? :ne znam:

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4639
Teme: 161
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Vrbnik

Post broj:#3  PostPostao/la Vežičanka » 19.9.2012, 22:22

Riječanka napisao:Podsjeti me, davno davno sam tu bila; kroz ovu "špilju" u stijenama se može proći na drugu stranu?
Ili na istu, ali je prolaz? :ne znam:


Ne bih znala na žalost. Bila je to samo kratka posjeta.

gost
 

Re: Vrbnik

Post broj:#4  PostPostao/la gost » 29.9.2012, 18:53

Evo male usporedbe. Vežica, posudila sam tvoju fotku, a staru sam skenirala iz knjige Primorsko-goranska županija na starim razglednicama.

Dakle, luka u Vrbniku 1917. i 2012.

]
vrbnik f.jpg
vrbnik f.jpg (97.61 KiB) Pogledano 7518 puta

brizno.blago
Gost
Gost
 
Postovi: 2
Pridružen: 3.10.2013, 00:32
Lokacija: čečenija, otok krk

Re: Vrbnik

Post broj:#5  PostPostao/la brizno.blago » 3.10.2013, 00:42

Vežica napisao:
Riječanka napisao:Podsjeti me, davno davno sam tu bila; kroz ovu "špilju" u stijenama se može proći na drugu stranu?
Ili na istu, ali je prolaz? :ne znam:


Ne bih znala na žalost. Bila je to samo kratka posjeta.


Da, može se..kroz prolaz se dođe do plaže Pod kovač..vidi se na slici da se iza stijena nalazi uvala

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23536
Teme: 924
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Vrbnik

Post broj:#6  PostPostao/la Adamić » 3.10.2013, 15:08

Vežica je uslikale traktore s grožđem, pa da se nadovežem na to današnjim člankom iz N.L.-a :piti:

In vino veritas

Odlična berba: Osamdeset vagona grožđa za 500 tisuća litara vrbničke žlahtine

vrbnik žlahtina.jpg
vrbnik žlahtina.jpg (57.45 KiB) Pogledano 7518 puta

Iako u količinskom smislu berba grožđa u Vrbniku nije dosegla lanjska ostvarenja, kvaliteta sirovine iz koje će u podrumima PZ-a idućih tjedana nastajati Zlatna vrbnička žlahtina upravo je idealnih karakteristika.

VRBNIK Iako protekla vinogradarska godina umnogome nije bila laka ni jednostavna, te unatoč činjenici da su vremenske prilike pogodovale razvoju različitih bolesti, netom odrađena berba grožđa u Vrbničkom polju prošla je na najbolji mogući način.

Tome svjedoče još uvijek svježi dojmovi vinarskih znalaca iz podruma najvećeg otočnog proizvođača vina, nadaleko poznate vrbničke žlahtine – predstavnika Poljoprivredne zadruge Vrbnik.

Omjer šećera i kiseline

– Svo grožđe iz vinograda naših zadrugara, njih više od 120, prihvatili smo i preradili u svega šest (suhih) dana, otkriva nam enolog PZ Vrbnik Marinko Vladić, naglašavajući kako su u spomenutoj vrbenskoj vinariji vrlo zadovoljni količinama u tankove »pospremljenog« mošta, ali i kvalitetom sirovine iz kojih će idućih tjedana i mjeseci prirodnim putem nastajati njihova glavna uzdanica – Zlatna vrbnička žlahtina.

– Iako su prikupljene količine za 20-ak posto manje od lanjskog uroda, prerađenih 80 vagona odnosno 800 tisuća kilograma besprijekorno zdravog grožđa čini nas i više no zadovoljnima, tim više što sva mjerenja pokazuju kako ćemo ove godine imati upravo idealne omjere šećera i kiselina. Količine ubranog grožđa i kakvoća dobivenog vina najčešće su obrnuto proporcionalnog odnosa pa nas niti činjenica da smo imali blago »tanju« berbu u odnosu na prošlogodišnju nimalo ne brine, nastavlja naš sugovornik utvrđujući kako već spomenuti »ciljani« omjeri kiselina i voćnog šećera upućuju kako će ovogodišnja žlahtina biti upravo traženih karakteristika. Naime, ove se, kao uostalom i nekoliko proteklih godina, pokazalo da težnje za većim udjelima šećera (od 13 do 14 posto op.a.) kod mnogih bijelih vina, posebice onih na kontinentalnom području naše zemlje osim porastom udjela alkohola u konačnici rezultiraju i nekim »pretećim karakteristikama« koje, objektivno gledano, baš i ne doprinose kvaliteti takvih vina, a niti njihovoj prođi na tržištu. Naš ciljani »finalni skor« bilo je postizanje udjela alkohola od oko 11 volumnih postotaka, odnosno dosezanje takvih, za žlahtinu upravo optimalnih karakteristika koje tom vinu daju svježinu i pitkost, ističe Vladić, uvjeren kako će moštom ispunjeni tankovi Poljoprivredne zadruge uskoro rezultirati upravo takvim vinom.

Pjenušac »Valomet«

Spomenimo kako je u podrumima PZ-a proteklih dana prerađeno i oko 15.000 kilograma crnog grožđa. Osim za proizvodnju najpoznatijeg i najprihvaćenijeg proizvoda PZ Vrbnik – Zlatne vrbničke žlahtine, manji dio ovogodišnjeg uroda biti će izdvojen i za proizvodnju pjenušca »Valomet« koji, osim u podrumima, u simboličnim ali ipak dostatnim »ekskluzivnim« količinama godinama dozrijeva na dnu mora, na pomno odabranom lokalitetu pred Vrbnikom, na dubini od oko 30 metara i konstantnoj temperaturi od 12 Celzijevih stupnjeva.

Otkupne cijene

Naše je vino već dulji niz godina prisutno na tržištu koje ga izuzetno dobro prihvaća i raduje nas činjenica da niti nakon ovogodišnje berbe karakter tog prepoznatljivog i umnogome specifičnog vina neće biti promijenjen, zaključuje zadružni enolog. Od prihvaćenog ćemo grožđa naposljetku dobiti nekih 500 tisuća litara vina čije će se prve količine naći na tržištu već u siječnju iduće godine, dodaje dipl. ing. Marinko Vladić.

Što se otkupne cijene tiče, doznajemo u PZ-u, još je uvijek prerano govoriti o konačnim brojkama jer je naknada koju Zadruga isplaćuje svojim zadrugarima ovisna o uspješnosti plasmana proizvedenog vina.

– Zadrugari nam svoje grožđe ne prodaju, već nam ga predaju, a isplate se kasnije obavljaju sukladno uspješnosti samog plasmana, odnosno prodaje dobivenog vina. U tom smislu proteklih godina nismo imali nikakvih problema pa tako sa popriličnom dozom sigurnosti računamo da će i sav ovogodišnji urod odnosno proizvedeno vino bez ikakvih problema naći svoj put do ljubitelja dobre kapljice te kako će na koncu, kao i oni koji ga budu pili, biti zadovoljni i svi zaslužni za njegovu proizvodnju.
Autor: Mladen Trinajstić
http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/O ... e-zlahtine
Slika

gost1
 

Re: Vrbnik

Post broj:#7  PostPostao/la gost1 » 8.10.2013, 15:23

...uopće ne dvojim da će i ove godine proizvodnja "prave Zlatne vrbničke žlahtine" najmanje 2 puta premašiti količinu vina koju je fizički moguće dobiti iz ukupne količine grožđa sakupljenog na inače vrlo prostorno ograničenom Vrbničkom polju...

:mrgreen:

(Info je od lokalnih vinara, iako ne nužno svjež, ali se radi o čisto lokalnoj karakteristici...)

I još, u Vrbniku ima jedan prolaz koji sam kao vodič prodavao kao "najužu ulicu na svijetu", širine oko 35-40 centi...bogami se nisu svi mogli provući... :lol:

gost
 

Re: Vrbnik

Post broj:#8  PostPostao/la gost » 8.10.2013, 20:38

lappino napisao:...

I još, u Vrbniku ima jedan prolaz koji sam kao vodič prodavao kao "najužu ulicu na svijetu", širine oko 35-40 centi... :lol:

:lol:

brizno.blago
Gost
Gost
 
Postovi: 2
Pridružen: 3.10.2013, 00:32
Lokacija: čečenija, otok krk

Re: Vrbnik

Post broj:#9  PostPostao/la brizno.blago » 18.12.2013, 00:30

Riječanka napisao:
lappino napisao:...

I još, u Vrbniku ima jedan prolaz koji sam kao vodič prodavao kao "najužu ulicu na svijetu", širine oko 35-40 centi... :lol:

:lol:

al ste negativni...pa dobra je štorija..tih 40centi nije najmanje na svijetu, al ljude zanima :D

Avatar korisnika
Milo14
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 285
Teme: 44
Pridružen: 16.8.2009, 23:19
Lokacija: Golden Island

Re: Vrbnik

Post broj:#10  PostPostao/la Milo14 » 10.2.2014, 21:31

Općina Vrbnik se prostire na površini od 52 kvadratna kilometra. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, na tom području živi 1260 stanovnika u četiri naselja: Vrbnik (948 stanovnika), Garica (156), Kampelje (8) i Risika (148). Inače, broj stanovnika rastao je do 1910. god. (1821 stanovnika), od kada je u stalnom padu.

Vrbnik je općinsko središte na istočnoj obali otoka Krka koje leži na brežuljku, 49 m nad morem. Zadržao je urbanistički raster srednjovjekovnoga grada. Sačuvani su ostaci gradskih zidina, a župna crkva sv. Marije (XV–XVI. st., više puta pregrađivana) posjeduje bogatu renesansnu i baroknu opremu. U Vrbniku se nalazi i knjižnica obitelji Vitezić, koja u svom fondu posjeduje vrijedne glagoljske knjige iz XIV. i XV. st. te atlas Johanna Davida Köhlera (Atlas scholasticus et itinerarius, 1718. g.). Na mjesnom je groblju gotička crkvica sv. Ivana, a u susjednoj uvali ostatci romaničke crkvice sv. Jurja. Pokraj obližnje Risike ruševine su utvrđenoga frankopanskoga grada Gradeca. Vrbnik je i rodno mjesto tiskara B. Baromića, političara i preporoditelja D. Vitezića, filologa i leksikografa D. A. Parčića i dr.

Vrbnik je jedno od najstarijih naselja na otoku Krku, o čemu svjedoče mnogi arheološki nalazi ilirskih naselja na lokalitetima Kostrilj, na području sela Garice i Risike. Prvi poznati stanovnici Vrbnika bili su Japodi, koje su potisnuli Liburni. U vrbničkom području, pod Hlamom, na glavnoj cesti Vrbnik-Krk znatan je broj grčkih tragova. Početkom prvog stoljeća otok su osvojili Rimljani.

Hrvati se na otok doseljavaju koncem VI. i početkom VII. stoljeća. U pisanim dokumentima Vrbnik se prvi put, zajedno s Dobrinjem, spominje u najstarijoj poznatoj glagoljskoj Darovnici slavnog Dragoslava pisanoj 1. siječnja 1100. (sačuvana u prijepisu iz 1724. godine) kojom Dragoslav donira crkvu sv. Vida u Dobrinjštini.

Vrbnik je 1118. potpao pod mletački utjecaj, iako su do 1480. njime vladali krčki knezovi kao nasljedni knezovi i za čije je vladavine imao vlastitu komunalnu upravu. Vrbnik je dobio Vrbnički statut 1388., pisan hrvatskim jezikom i glagoljskim pismom. Vrbnički statut drugi je po postanku među hrvatskim statutima uopće, odmah iza Vinodolskog, a većinu svojih propisa posvećuje kaznenom pravu. Nije sačuvan u izvorniku, već u prijepisu vrbničkog svećenika Grgura Žaškovića iz 1526. Danas je pohranjen u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Od 1480. nalazio se pod mletačkom upravom - latinskoj ispravi iz 1518. naziva se oppidum Verbnich. Za austrijske uprave (1797.–1805.) bio je dokinut hrvatskoglagoljski notarski sustav. U XIX. st. istaknuto je središte hrvatskog narodnog preporoda. Godine 1870. bila je osnovana Hrvatska čitaonica, prva takva na otoku Krku i na kvarnerskim otocima. U preporodnom radu osobito se istaknuo Dinko Vitezić.

U prošlosti je Vrbnik bio važno središte glagoljaštva, u njemu je djelovalo više glagoljskih skriptorija, a glagoljica je korištena u privatnom, javnom i crkvenom životu. U Vitezićevoj knjižnici, koja sadrži više od 15 000 glagoljskih svezaka, čuvaju se glagoljski rukopisi iz XIV. i XV. st. (posebno dragocjen iluminirani Vrbnički misal iz XV. st. te najstariji glagoljski časoslov iz XIII–XIV. st.).

God. 1970. Vrbnik je uvršten u hrvatski Registar nepokretnih spomenika kulture.

Ljudi se uglavnom bave uzgojem vinove loze (žlahtina), povrća (rajčica i dr.), ribarstvom i turizmom.

Na izborima 2013. za općinsku načelnicu izabrana je Marija Dujmović-Pavan, za zamjenika načelnice Josip Brusić, a za općinsko vijeće Slavko Zahija (predsjednik), Ivan Juranić, Ivan Volarić, Dragan Zahija, Dominik Gršković, Ivan Lukarić, Matej Polonijo, Josip Brusić, Franjo Toljanić, Petar Gršković i Igor Justić.
Bolje ispasti glup nego iz aviona

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23536
Teme: 924
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Vrbnik

Post broj:#11  PostPostao/la Adamić » 29.4.2014, 21:27

Vrbnik.jpg
Vrbnik.jpg (297.22 KiB) Pogledano 7571 puta
Slika

Avatar korisnika
Whitehead
ĆO !!!
ĆO !!!
 
Postovi: 34
Pridružen: 22.12.2014, 22:37

Re: Vrbnik

Post broj:#12  PostPostao/la Whitehead » 25.12.2014, 01:00

Panorama Vrbnika kroz godine
Vrbnik 1928.jpg
Vrbnik 1928.jpg (594.44 KiB) Pogledano 7449 puta

Vrbnik 1930.jpg
Vrbnik 1930.jpg (573.74 KiB) Pogledano 7449 puta

Vrbnik 1955.jpg
Vrbnik 1955.jpg (459.26 KiB) Pogledano 7449 puta

Vrbnik 1960.jpg
Vrbnik 1960.jpg (441.46 KiB) Pogledano 7449 puta

Avatar korisnika
petasatus
Fiume e basta !
Fiume e basta !
 
Postovi: 116
Teme: 9
Pridružen: 13.9.2010, 13:09

Re: Vrbnik

Post broj:#13  PostPostao/la petasatus » 30.4.2015, 18:43

Školske slike 1951

Kopajući po starim fotografijama mojih nonića pronašao sam i školske fotografije iz 1951 godine. Fotografije su iz ostavštine učitelj Pavla i Klementine Kosić.

1951-Kosić Pavle i Klem. učitelji Vrbnik.jpg

1951-Kosić Pavle Klem. i Karmela učitelji Vrbnik.jpg

1951-Kosić Pavle učitelj Vrbnik-1.jpg

1951-Kosić Pavle učitelj Vrbnik-2.jpg

1951-Tina i Pavle Vrbnik.jpg

Avatar korisnika
petasatus
Fiume e basta !
Fiume e basta !
 
Postovi: 116
Teme: 9
Pridružen: 13.9.2010, 13:09

Re: Vrbnik

Post broj:#14  PostPostao/la petasatus » 30.4.2015, 18:47

Šklska slika 1952

Kopajući po starim fotografijama mojih nonića pronašao sam i školske fotografije iz 1951 godine. Fotografije su iz ostavštine učitelj Pavla i Klementine Kosić.

1952-Kosić Pavle učitelj Vrbnik.jpg

Avatar korisnika
petasatus
Fiume e basta !
Fiume e basta !
 
Postovi: 116
Teme: 9
Pridružen: 13.9.2010, 13:09

Re: Vrbnik

Post broj:#15  PostPostao/la petasatus » 30.4.2015, 18:49

Školska slika 1953

Kopajući po starim fotografijama mojih nonića pronašao sam i školske fotografije iz 1951 godine. Fotografije su iz ostavštine učitelj Pavla i Klementine Kosić.

1953-Kosić Marija i Neda Vrbnik.jpg

Sljedeće

Vrati se na: Vrbnik

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju