Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Vojarna na Trsatu

Sve vojarne u povijesti grada Rijeke
Daluka
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 490
Teme: 7
Pridružen: 13.10.2015, 17:08

Re: Vojarna na Trsatu

Post broj:#16  PostPostao/la Daluka » 15.3.2019, 14:50

LPR napisao:Iz Sušačke revije br.72 : čitam

...
Inače, prilično su šturi podaci o povijesti vojarne Trsat. Glavnu je zgradu navodno izgradila još austrougarska vojska, krajem 19. stoljeća. Objekti i zidovi vojarne izgrađeni su pak 1926. Kapitulacijom Kraljevine Jugoslavije 1941. godine u vojarnu je uselila talijanska vojska pa je sve do 1943. nosila ime Caserma Armando Dias. Njemačka vojska je vojarnu dogradila, a JNA ju je preuzela nakon oslobođenja i nazvala po španjolskim dobrovoljcima. Još 1973. godine u parku u središtu vojarne stajao je brončani kip borca pod kojim je stajao natpis No passaran, poklič Španjolskog građanskog rata. Kip je skinut nakon što je 1991. godine u vojarnu ušla hrvatska vojska, a vojarna dobila ime Trsat. ...


Začuđuje količina iznesenih netočnih podataka.
Iz dostupne dokumentacije na prostoru gradnje nije bilo nikakvih zgrada osim dvije manje lijevo od samog ulaza.
Glavna zgrada nije mogla biti izgrađena za vrijeme austrougarske kad je vidljivo da je natječaj za otkup zemljišta objavljen 1925. i izvoda katastarskog plana iz 1926. gdje se vidi da je zemljište otkupljeno od privatne osobe Smokvina Josipa i dr i plana nivelacije terena iz siječnja 1927.
Glavna zgrada je izgrađena u periodu 1927. - 1930., prema godinama koje su vidljive u prijašnjim objavama (vežičanka i nikola).
Prema zapisniku, predaje Sušaka talijanima 1941. jednostavno se zvala "Garnizon Sušak".
Vojarna Armando Diaz je bila u Vukovarskoj, talijani su je koristili kao sabirni logor (campifasiscti.it) za "protivnike" režima, one koji nisu bili na ruku (odgovaral) vlastima, nepoćudne elemente.

Spomenik?, baš se ne sjećam ako je bio, bio je na sjevernoj strani platoa za postrojavanje gdje su poslije stajali nekakvi topići. Pošalji upit MORH-u?

Avatar korisnika
klausberger
Šta da ?
Šta da ?
 
Postovi: 13
Teme: 1
Pridružen: 28.5.2014, 17:40

Re: Vojarna na Trsatu

Post broj:#17  PostPostao/la klausberger » 18.5.2020, 15:26

Pozdrav,

Trenutno završavam tekst o Sušačkoj vojarni pa bi zamolio dozvolu za korištenje fotografije na kojoj se vidi kako Talijani napuštaju vojarnu.
Isto tako zanimalo bi me nesto o izvoru fotografije ili autoru. Pronašao sam dosta zanimljivosti u riječkom i zagrebačkom arhivu koje nigdje nisu objavljene, ali iz perioda talijanske uprave nista nije ostalo.

Eto, u skladu s time, dozvola za korištenje fotografije dala bi dodatnu dimenziju tekstu i fotografijama koje će biti objavljene.

Unaprijed zahvaljujem

Lp

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23012
Teme: 915
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Vojarna na Trsatu

Post broj:#18  PostPostao/la Adamić » 18.5.2020, 18:13

Imate naše dopuštenje da ih koristite, zato i doprinosimo, odvajamo svoje slobodno vrijeme da bi prikupili što više spoznaja i znanja o našem gradu i kraju. Više od toga Vam ne možemo pomoći.

Lp
Slika

Avatar korisnika
kumpanjero
ĆO !!!
ĆO !!!
 
Postovi: 49
Teme: 3
Pridružen: 8.10.2013, 12:12

Re: Vojarna na Trsatu

Post broj:#19  PostPostao/la kumpanjero » 18.5.2020, 23:32

Daluka napisao:
LPR napisao:Iz Sušačke revije br.72 : čitam
Spomenik?, baš se ne sjećam ako je bio, bio je na sjevernoj strani platoa za postrojavanje gdje su poslije stajali nekakvi topići. Pošalji upit MORH-u?

o spomeniku je bilo riječi na nedavnoj izložbi "Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat" na Kampusu:

Cijela priča dobiva još zanimljiviju notu kada se uzme u obzir činjenica kako je lokacija današnjeg sveučilišnog kampusa do 1991. godine bila prostor vojarne koja je ime nosila prema dobrovoljcima iz Španjolskog građanskog rata – Vojarna Španjolskih dobrovoljaca. Štoviše, 1977. godine unutar vojarne podignut je brončani spomenik španjolskog borca tijekom proslave 60. obljetnice Oktobarske revolucije u Rusiji. Na postolju skulpture Jakova Brdara stajao je i natpis No passaran koji je u međuvremenu skinut i do danas nije pronađen.

https://rijeka2020.eu/otvorena-izlozba- ... anski-rat/

inače, vidim da su i na tom linku pogrešno napisali "no pasarán"

Prethodni

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Vojarne

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost