mislim da je to razlog.
a okoliš ville dao bi se krasno porediti kada bi bilo love i volje. ovako ima svašta, čak i nekakvi vrtovi su bili koliko se sjećam sa povrćem.i nekakve baračice...

Adamić napisao:Evo ja sam bio prošvrljat danas ovuda. Predivno mjesto , predivna lokacija pogotovo s morske strane točnije s Pećina 2.
Moram reći da je svastiku na ogradi pa dosta teško primjetiti ,svaka čast onome tko je to primjetio iako je dosta dugačka. No po meni to ne može biti slučajnost. Slična takva ograda sa šiljcima ali bez svastike može se vidjeti sa stražnje kuće .
Kako se pojavljuju 3 elementa (svastika, SS -ovci , udba) u ovoj priči bilo bi ih dobro malo objasniti.
Svastika
Kukasti križ(Svastika,Swastika,Hakenkreuz...Crux Gammata...od sanskrta svasti što znači sreća,zdravlje),križ s četiri jednaka kraka,od kojih svaki završava produžetkom pod pravim kutem.Svastika je pet tisuća godina star hinduistički simbol mira. Javlja se od kad postoji čovjek na svim kontinentima (osim Australije),kao ornamentni motiv,s određenim simboličkim značenjem(simbol sreće,sunčev kotač,itd.).Kako su ga koristila Arijevska plemena u Indiji u davna vremena antisemitski pokreti 19. i 20.st. ga preuzimaju kao svoj simbol i najveći broj ljudi danas ga zna kroz tu negativnu konotaciju.Jedan od najsvetijih znakova ljudske civilizacije je iskorišten kao simbol sila koje su činile neke od najgorih zločina u povijesti čovječanstva.
Nacisti su zastupali stajalište da se čovječanstvo dijeli na više i niže rase, Nijemce su proglašavali višom, arijskom rasom. Pripisivali su im izvanredne sposobnosti i zato pozvane da vode svijet. Za Židove su imali stajalište da su sposobni samo za izrabljivanje drugih i za razaranje, pa ih treba uništiti (antisemitizam). Slavene su smatrali kao nesposobne za bilo kakvo stvaralaštvo i koristili ih kao radnu snagu.
Godine 1921. Hitler je izabran za „neograničenog predsjednika“ stranke (Nacionalsocijalistička njemačka radnička stranka) , i iste te godine stranka je za svoj službeni znak izabrala crvenu zastavu, koja je u sredini imala bijelo polje u kojem je bila crna svastika.
---------
SchutzStaffe (SS)
SchutzStaffel ili skraceno SS je bila nacisticka elitna, politicka i vojna organizacija, utemeljena na principu rimske Pretorijanske garde i sastavljena od najvjernijih pripadnika nacistickog pokreta. Glavni moto SS-a je bio: "Meine ehre heibt treue" (u prijevodu "Moja cast je odanost"). Buduci da je zamisljen kao nositelj nacisticke ideje o Arijevskoj nadrasi, clanovi SS-a birani su na osnovi cistog njemackog porijekla, strogo odredjenih fizickih karakteristika i cvrstih nacionalsocijalistickih uvjerenja. Preteca SS-a su bili Sturmabteilung ili SA (u prijevodu - jurisni odredi) koji su nastali 1923. god. u svrhu zastite nacistickih vodja i zastrasivanja politickih neistomisljenika. Nakon obracuna s navodnim urotnicima u redovima SA tijekom "Noci dugih nozeva" 1934. god., Hitler daje pune ovlasti SS-u s Heinrichom Himmlerom na celu. Zapocinje reorganizacija i preustroj SS-a, uvode se nove uniforme i sustav cinova razliciti je od onih u Wehrmachtu (normalne oruzane snage), osniva se borbeni dio nazvan Waffen SS i povecava se broj pripadnika na 250 000.
Tijekom rata SS je osim u borbenim operacijama bio angaziran u procesima germanizacije okupiranih podrucja, organiziranju koncentracionih logora i provodjenju genocida, spijunazi te sprecavanju organiziranog otpora na zaposjednutom prostoru.
UDBA
Uprava državne bezbjednosti (hr. Uprava državne sigurnosti). Ona je bila zloglasna tajna policija za vrijeme druge Jugoslavije, nastala je 1946. preustrojem OZNE[1] i prestala je djelovati pod tim imenom raspadom SFRJ u 1990-ima. Pomoću brojnih doušnika služila je i kao sredstvo zastrašivanja i terora protiv disidenta te kritičara režima.
UDBA je nastala u ožujku 1946.
------------------------------------
Znači ako bi išli logikom da su SS-ovci stavili ogradu to bilo odmah nakon talijanske kapitulacije 1943. godine kad Rijeku (14.09.1943.) i Sušak (15.09.1943.) okupiraju Nijemci i drže do 3.svibnja 1945. kad su oslobođeni.
No važno je spomenuti prije toga da je 11.04.1941. Kraljevina Jugoslavija predala je Sušak talijanskim fašistima a onda opet treba znati da je 10.6.1940 Italija postala saveznik Hitleru. No u vrijeme držanja Sušaka pod Talijanima , djelovali su tal.ljudi i vršili teror koje su kasnije zamijenili još puno gori Nijemci , mnogi stanovnici tog područja su prije dolaska njih pobjegli u okolna mjesta.
No kako Udba nije skinula to , nije mi jasno.mikimiki napisao:
osim toga, meni i nije kukasti križ indikativan, nego SS na portunu sa lijeve i desne strane, a portun je prije ville prema gradu smješten. na onom proširenju na cesti XXIII ili već koje divizije
Bio sam tamo ali počeo je padati mrak, no nisam to vidio nigdje. To bi značilo da je ograda nastala u ovo doba kad su Nijemci upali na Sušak ako uistinu postoji ta oznaka.
Adamić napisao:Za dvorište vile koje je ogromno ne bi rekao da je zapušteno nego da je utonulo u san kao neka ljepotica. Tko će na to održavanje trošiti ogromna sredstva kad bi to ionako moglo vidjeti samo nekolicina koji tamo žive i njihova rodbina , zato i propada tako reć.
Zato i razumijem takvo stanje a kad bi vila ima komercijalnu ulogu e onda bi sigurno bilo drugačija priča.
Vila je danas totalno promijenjena , ovo je slikano sa vile Kostrena zar ne ? U tu vilu sam ušao jer su ulazna velika vrata bila otvorena ali iza kuće se ne može jer je zatvoreno ogradom.
P.s.Nikola slikaj i tu oznaku SS koju spominje Mikimiki
ilirija napisao:Slikat ću ja ujutro tu kapiju
alancro napisao:Nije baš tako. Vrt je bio totalno zarastao ali već par godina imamo vrtlara tako da je sad ok.
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost