Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Riječki zatvor "Via Roma" i sudbena palača

Sve zgrade iz razdoblja 1901 pa do 1945. kad smo bili pod Mađarima i Talijanima.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21420
Teme: 863
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Riječki zatvor "Via Roma" i sudbena palača

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 18.6.2011, 14:41

"Via Roma" - nikad doma

Malo podataka ima o našem zatvoru tako da već duže vrijeme pokušavam saznati tj. prikupiti nešto više podataka o njemu. Kopam , kopam no sve je na kapaljku čak ni oni koji rade tamo mislim na pravosudne policajace ne znaju ništa o samom objektu niti o velikoj Sudbenoj palači koje se nalazi tik do zatvora. No uspio sam nekako prikupiti zanimljive informacije pa se nadam se da će zaposlenicima i novim budućim zatvorenicima bit korisna ova tema .
rijeckizatvorviaroma.jpg
rijeckizatvorviaroma.jpg (152.74 KiB) Pogledano 2812 puta

Riječki je Zatvor jedinstven po svom položaju. Ne samo da je dograđen 1905. godine kao dodatak Palači pravde, već su mu prvi susjedi časne sestre i poglavari hrama bogoslužja, crkve svetog Vida.

I tako od te 1905 godine djeluje ovdje riječki zatvor. Zatvor je za vrijeme okupacije Talijana i Nijemaca bio brutalno mjesto mučenja i torture. Tako ima mnogo osoba koji su zbog "političkih" razloga prolazili kroz naš zatvor te tu bili ponižavani, mlačeni i onda slani u daljne centre logore (Trst) ili radove u blizini Rijeke.

viaromaprijesezvalaviac.jpg
viaromaprijesezvalaviac.jpg (274.96 KiB) Pogledano 1760 puta

Kao što vidite ulica Via Roma po kojoj je zatvor dobio ime, prije se je zvala Via Castello


sudbenpalaarijeka.jpg
sudbenpalaarijeka.jpg (218.74 KiB) Pogledano 1760 puta

No prije nego šta dođete u Via Romu ovdje vas osude. Ovo velebno izdanje je Sudbena palača izgrađena 1904. Na ovom mjestu prije izgradnje suda i zatvora bila je utvrda (kaštel) koja je nažalost srušena.


Često kad prolazite stepenicama u parku Nikole Hosta (mi smo klinci uvijek to zvali park Vladimira Nazora) znaju vam kroz njihove male otvore škiljati zatvorenici i onda ako ide neka "dobra" cura fučkaju. :lol: Znaju se voditi i razgovori najčešće sa ženskom polovicom , pa se dovikuju.

sam1458t.jpg
sam1458t.jpg (138.89 KiB) Pogledano 1760 puta

Koliko sam čuo ,naslone se na prozor i ispijaju kavica te tako krate vrijeme. Godišnje danas prolazi više od tisuću ljudi kroz naš zatvor.


Kažu da je zvanje pravosudnih policajaca najstresnije zanimanje, ne bi trebalo sumnjati, jer je dovoljno naglasiti strukturu zatvorenika. Tako imamo šaroliku strukturu počinitelja kaznenih djela u najvećem postotku predstavljaju osobe, između ostalih kaznenih djela, zbog zloupotrabe droge, a u stopu ih prate počinitelji kaznenih djela iz imovinskih delikata, krađa, teških krađa i razbojstava. U zatvoru su i počinitelji kaznenih djela protiv života i tijela, ubojstava i pokušaja ubojstva. U zadnje vrijeme tu se nalaze i osuđenici za ratne zločine.

Znači ako si zbog nekog "sitnog" prijestupa završio u zatvoru lako se možeš naći da dijeliš svoj prostor i živiš sa ubojicama : lud .

prenapucenrijeckizatvor.jpg
prenapucenrijeckizatvor.jpg (54.02 KiB) Pogledano 2812 puta

Unutrašnjost zatvora teško da kao civil možete vidjeti, trebaju vam dozvole nadležnog ministrastva. Najčešće ako odobre takve dozvole dobiju ih novinari i to jako rijetko.


Ne treba zatvorenike doživljavati kao najveće zlo koje treba izbjegavati. Naime oni svoju kaznu služe i oni se kroz nju rehabilitiraju. Naravno neki izađu još gori i luđi ali sve ovisi o čovjeku želi li se promijeniti.

36002.JPG
36002.JPG (3.7 KiB) Pogledano 2812 puta

Na organizaciji života unutar zatvorskih zidina u prvom je redu osiguranje zatvora od strane pravosudne policije, održavanje reda među zatvorenicima, ali i nadziranje. Ostale djelatnosti svode se na dežurstvo, pretragu i provođenje kroz ustroj unutarnjeg i vanjskog osiguranja. Na vanjskom zidu policajci nose dugo vatreno oružje, a na sjevernom zidu, prema glavnoj ulici Žrtava fašizma kao i kod sprovođenja zatvorenika nose kratko vatreno oružje, ali ako je procjena da se radi o rizičnim zatvorenicima, onda se i vrsta oružja prilagođava trenutnoj situaciji.

U određenim situacijama ovlašteni su upotrijebiti sredstva prinude u skladu sa zakonom i to: radi sprečavanja bijega ili pak tjelesnog napada na službenu osobu, kod sprečavanja tjelesnih samoozljeđivanja, namjerno uzrokovanje materijalnih šteta.
Premda sredstva prinude mogu biti tjelesna snaga, gumena palica, mlazovi vode, nadražujuća sredstva i upotreba vatrenog oružja.

119 kuna neplaćene kazne »stoji« jedan dan u riječkom zatvoru , valjda je još tako jer ova moja informacija je iz 2003.

Slijedi zanimljiv tekst iz N.L., zatvora iznutra !

Samice kao u filmovima

Ustajanjem u 6.45 sati započinje novi dan. Do 7.30 sati podrazumijeva se da je umivanje i spremanje kreveta završeno, a onaj tko se ne pridržava reda može podleći stegovnim mjerama. Pola sata je na raspolaganju za doručak koji je priznajemo, vrlo uobičajen (primjerice, marmelada, maslac i kruh ponedjeljkom) dok je vrijeme do 8.30 sati, vrijeme koje zatvorenici provode u čišćenju i uređenju sobe uz provjetravanje, dakako kroz rešetke na prozorima.
Ćelije su dvokrevetne, trokrevetne, četverokrevetne, a ima i onih takozvanih »izdvojenih soba« koje uglavnom poznajemo pod nazivom samice i gotovo se ne razlikuju od onih koje svakodnevno gledamo u filmovima. Ručak je od 12 do 13 sati, a dnevni odmor traje od 16 do 18 sati, potom opet večera od 18.30 do 19 sati i gledanje TV programa do 22.30 kada nastupa povečerje jer se u 22.45 sati isključuje struja.

A u međuvremenu mogu boraviti na otvorenom, dnevno dva sata šetnje po zatvorskom krugu, ali kako je brojno stanje takvo da je i zatvor pretijesan, a u nastojanju da se svima udovolji, šetnje su nešto kraće. Posjeti odvjetnika omogućeni su svakodnevno radnim danom od 8.30 do 16 sati, a zatvorska kantina koja radi četvrtkom pretpostavlja narudžbe zatvorenika ponedjeljkom i utorkom na način »napiši što želiš i dobit ćeš u četvrtak«. Uglavnom su to slatkiši, mlijeko, voće.


Moguće i narudžbe iz restorana

Većini zatvorenika koji žele raditi to je pravo i omogućeno, ali kako je zatvor preopterećen, do posla (kao uostalom i »vani«), nije lako doći. Sklapanje masažera kao i ostale djelatnosti rada u kućnoj radinosti su svojevrsni stalni poslovi. Koeficijent rada je 0,50 i 0,60 i zatvorenici zarađuju okvirno oko 1.000 kuna mjesečno. Plaćaju im se subote, rad blagdanom i državnim praznikom. Zatvorenik može raditi i kao pomoćni kuhar (trenutno ih je četvero u kuhinji), ali s obzirom da se u riječkom zatvoru izdržavaju kazne do 6 mjeseci, fluktuacija je velika.
No, svi koji rade imaju pravo na uvjetni otpust zbog dobrog ponašanja. Zatvorenici su i redari na odjelu i u zajedničkim prostorijama, a mogu biti i radnici u praonici rublja.
Prema Pravilniku o kućnom redu u zatvoru za izdržavanje pritvora strogo se vodi računa o pravilnoj ishrani, podrazumijevajući propisanu količinu dnevnog unosa kalorija. U ponedjeljak je zahvaljujući glavnom kuharu (dakako »civilu«) i temeljem unaprijed sastavljenog menija na tanjurima bila pečena svinjetina s kiselim kupusom. No, ako zatvorski liječnik propiše dijetnu prehranu, zatvoreniku će se udovoljiti. I vegetarijanci mogu biti zadovoljni jer se poštuje i njihov način prehrane.
Ipak, preko Uprave zatvora mogu se svakodnevno naručivati dnevni obroci iz »slobodnih« ugostiteljskih objekata, a upravitelj će nam potvrditi da je to uglavnom riblji meni ali i pizza. Naravno, ipak, vanjske narudžbe ovise o dubini džepa zatvorenika, a »provjeru« jela izvana obavlja službena osoba.

Posjeti bez intimnih kontakata

Pritvorenicima su dozvoljeni posjeti 1. i 3. nedjelje u mjesecu kao i svaki utorak, ali u ukupnom trajanju ne dužem od sat vremena, dakle u prosjeku 15 minuta po posjetu. Maloljetnici imaju i dodatni posjet koji im se omogućuje četvrtkom. Za pravomoćno osuđene i prekršajno kažnjene posjeti se održavaju petkom od 8.30 do 15.30 sati najviše jedan sat. Sobe za intimne kontakte nema.
Prijem paketa izvana je svakodnevno od 14 do 14.30 kao i polog novaca od 8 do 15 sati, ali u paketu ne smije biti hrana, već odjevni predmeti i neke druge potrepštine. Zatvor mora dati zatvoreniku sapun, četkicu i pastu za zube, kao i posteljinu, ali dakako većina zatvorenika sasvim drugačije doživljava osobnu posteljinu donesenu iz toplog doma.... Nije hladno ni u zatvoru, jer je posljednjim renoviranjem iz 1987. godine ne samo promijenjena vodovodna i elektroinstalacija te poboljšani sigurnosni uvjeti, nego je uvedeno centralno grijanje, izgrađen toaletni prostor u svakoj ćeliji, ugrađena telefonska govornica na svakom katu, a teretana služi za održavanje psihofizičke spreme.
Biblioteka ima oko 500 naslova i doznajemo da je zatvorenici koriste (čitaju), dakako uz pratnju, a potrebe za nekim doškolovanjem ili stručnim obrazovanjem nema jer se ne služe dugotrajne kazne.

Videofilm erotskog naboja

Zatvorenik može imati u ćeliji od osobnih stvari sat, nakit, dozvoljeno mu je brijanje jednokratnim žiletima. Može imati i TV prijemnik kao i videorekorder, a videokazete temeljem ugovora s videotekom, opet s unaprijed napisanom narudžbom stižu promptno u ćelije. Na naše pitanje o kakvim se filmovima radi, najprije tajac, a potom smiješak pa smo »odmah« shvatili da se radi uglavnom o filmovima erotskog naboja.
Zatvorenik može uz odjeću, imati dioptrijske naočale, medicinsku dokumentaciju, dokumentaciju vezanu za postupak, telefonsku karticu. Teško je smjestiti pušače s nepušačima, ali ako postoji mogućnost kombiniranja i takvim se željama udovoljava. Tuširanje je dozvoljeno dva puta tjedno ljeti i jedanput zimi. No, svakodnevno pranje i umivanje tekućom vodom u sobama, s malim umivaonikom i WC-om, omogućeno je.

»Nikad više u zatvor«

Tek nakon uvjeravanja da im nećemo objaviti imena, a niti fotografirati, dvojica su zatvorenika pristala razgovarati o životu u zatvoru ali dakako i planovima o daljnjem životu nakon što izađu. I jedan i drugi su pomoćnici u kuhinji i oba su došla na odsluženje zatvorske kazne iz Lepoglave na posljednjih mjesec, odnosno dva. Zato će odmah reći da je riječki zatvor daleko »komforniji« za razliku od lepoglavskog, prisjetivši se kibli koje još uvijek caruju nasred ćelije, a i mentalitet pravosudne policije je daleko »prihvatljiviji«.
– Dosta je bilo. Imam 26 godina i to su mi posljednji zatvorski repovi, čvrstog je uvjerenja mladić koji živi u mnogoljudnom neboderu u riječkom naselju pa ne želi velik publicitet. Jedan dio kazne odradio je u Lepoglavi, a dva mjeseca koliko mu je još preostalo, krati poslovima pomoćnog kuhara. – Ovdje je OK, kazuje mladić u bijeloj tuti. – A bio sam narkoman i sve je počelo zbog toga, krađe, provale... Sad sam čist, već duže vrijeme, točnije pune tri godine i ne mislim se više navlačiti. Imam djevojku, automehaničar sam po struci, a kako mi ovo nije prvi put da ležim u zatvoru, sigurno se više ne mislim vratiti, priča sjetno mladić.
Drugi do njega, s dvadeset i osam godina, također ima posao, dapače, čeka ga kad izađe, ima ženu i djevojčicu do čijeg odgoja mu je stalo. Također je bivši narkoman uvjeren da život kakav je vodio ničemu ne vodi.
– Dopušteno mi je telefoniranje i po 10 minuta, ali broj koji vam mora biti odobren. Nije sad da ih hvalim zato što odlazim, jer svaki zatvorenik ima pravo pisati primjedbe i pritužbe na rad pravosudnih policajaca a da oni na to ne mogu utjecati, ali doista je u ovom zatvoru život donekle podnošljiviji....
Pokušali smo razgovarati i s jednom dvadesetdvogodišnjakinjom koja se nalazi u pritvoru. No zbog nedoličnog ponašanja i otvorene prijetnje policajki na način »ubit ću te i obračunat ću se s tobom kad izađem«, izvješten je nadležan sudac koji je i odredio mjeru pritvora, a jedna od mogućnosti je izricanje stegovne mjere za prijetnju službenoj osobi.To je to, mislim da je dan cijeli prikaz.. Bilo bi dobro možda čuti neku priču, detaljnu ispovijed od nekog bivšeg zatvorenika Via Rome . E da riječki zatvor ima predviđeni kapacitet od 116 mjesta, a trenutačno u »Via Romi« boravi 230 zatvorenika, odnosno pritvorenika

Avatar korisnika
nikola
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 11097
Teme: 266
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Riječki zatvor "Via Roma" - nikad doma

Post broj:#2  PostPostao/la nikola » 18.6.2011, 15:46

Adamić napisao:...119 kuna neplaćene kazne »stoji« jedan dan u riječkom zatvoru , valjda je još tako jer ova moja informacija je iz 2003...

Za svaku neplaćenu novčanu kaznu ili neplaćenu razliku takve kazne sud zamjenjuje novčani dio kazne u zatvorsku kaznu i to 300 kuna za jedan dan zatvora.
Dakle, jedan dan zatvora = 300 kn
Npr, u slučaju da ne platiš novčanu kaznu zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama za koji si kažnjen sa 2000 kn, sud će ti zamjeniti novčanu kaznu u kaznu zatvora, pa ćeš tako 7 dana biti na teret države.
Tako možeš najmanje 3 dana, a najviše 60 dana.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21420
Teme: 863
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječki zatvor "Via Roma" - nikad doma

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 18.6.2011, 15:56

:bravo: :gore hvala Nikola ! Korisne informacije za sve koji su se našli u takvoj situaciji jer nemaju otkuda platiti kaznu.

rijekazatvor.jpg
rijekazatvor.jpg (191.01 KiB) Pogledano 1760 puta


Postavlja se pitanje da li je riječkom zatvoru mjesto u centru grada. Po meni trebalo bi izgraditi novi zatvor van grada. Negdje na nekom zabačenom dijelu. Nikako na Katarini kako kruže priče. : lud To područje je jedna od najboljih pozicija u gradu i još s pogledom na more.


Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21420
Teme: 863
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječki zatvor "Via Roma" - nikad doma

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 21.6.2011, 14:03

Stražnji dio zatvora.
p1040005.jpg
p1040005.jpg (248.64 KiB) Pogledano 1760 puta

Gore iznad je stražarska kućica.

isusovackisamostan.jpg
isusovackisamostan.jpg (113.51 KiB) Pogledano 1760 puta

Prije zatvora ovdje je bio Isusovački samostan.

p1040006h.jpg
p1040006h.jpg (194.68 KiB) Pogledano 1760 puta

A ovdje je isto ulaz

p1040007p.jpg
p1040007p.jpg (234.5 KiB) Pogledano 2811 puta

gost
 

Re: Riječki zatvor "Via Roma" - nikad doma

Post broj:#6  PostPostao/la gost » 21.6.2011, 14:30

Nadam se da će se gradska vlast i riječki hadezeovci nagledati ovog dvorišta... :zastava:

Avatar korisnika
nikola
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 11097
Teme: 266
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Riječki zatvor "Via Roma" - nikad doma

Post broj:#7  PostPostao/la nikola » 21.6.2011, 15:28

salsoul napisao:Nadam se da će se gradska vlast i riječki hadezeovci nagledati ovog dvorišta... :zastava:

Ajmo reći sve ovo što si rekao, samo sa dozom mjere na one koji su zatvor zaslužili, bez obzira na pripadnost političke opredjeljenosti. Osobno, znam jednog koji nije ni u jednoj pomenutoj stranci, a lopov i kriminalac je do srži. Držim da takvih ima više od jedan. ;)
:zastava:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost
 

Re: Riječki zatvor "Via Roma" - nikad doma

Post broj:#8  PostPostao/la gost » 21.6.2011, 19:21

Naravno, mislio sam na one koji kroje sudbinu ovog grada u najvećoj mjeri..

Avatar korisnika
nikola
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 11097
Teme: 266
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Riječki zatvor "Via Roma" - nikad doma

Post broj:#9  PostPostao/la nikola » 21.6.2011, 19:59

salsoul napisao:Naravno, mislio sam na one koji kroje sudbinu ovog grada u najvećoj mjeri..

Tzv krojači Znaš ono, zidari, krojači i to :lol:
P.S. Kad ćemo na pivo?
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
kobler
Rijekofil
Rijekofil
 
Postovi: 1327
Teme: 9
Pridružen: 30.9.2010, 12:29

Re: Riječki zatvor "Via Roma" - nikad doma

Post broj:#10  PostPostao/la kobler » 22.6.2011, 00:48

Adamić napisao:...
Postavlja se pitanje da li je riječkom zatvoru mjesto u centru grada. Po meni trebalo bi izgraditi novi zatvor van grada. Negdje na nekom zabačenom dijelu. ...

Zatvor je ovdje stoljećima, možda koji metar dalje: jer bio je u kaštelu, a taj je srušen zbog izgradnje zgrade suda u pritvora.

Inače, ja bih zatvor stavio u Industrijsku zonu Kukuljanovo, jer mu je tamo i mjesto. Kakva je razlika od carine i carinskih skladišta? I njih čuvaju danonoćno, a nitko ne dela velku misu od toga.

Što se tiče Katarine: što će zatvor u stambenom naselju?

gost
 

Re: Riječki zatvor "Via Roma" - nikad doma

Post broj:#11  PostPostao/la gost » 22.6.2011, 15:03

nikola napisao:P.S. Kad ćemo na pivo?


Možemo drugi tjedan, mitingovati...

Avatar korisnika
nikola
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 11097
Teme: 266
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Riječki zatvor "Via Roma" - nikad doma

Post broj:#12  PostPostao/la nikola » 22.6.2011, 16:07

salsoul napisao:
nikola napisao:P.S. Kad ćemo na pivo?


Možemo drugi tjedan, mitingovati...

Yeah :piti:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21420
Teme: 863
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječki zatvor "Via Roma" - nikad doma

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 20.11.2012, 00:51

Ima i pjesma Via Roma nikad doma :lol: :zastava:

grupa TNT Rijeka - Via Roma nikad doma


Jedan zatvorski! : o )

Zatvorenik pita stražara:

- Čemu služe ove rešetke na prozorima??

- Radi sigurnosti.

- Glupost!! Ko će još da provali u zatvor??

Avatar korisnika
milic
R13kA
R13kA
 
Postovi: 845
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Riječki zatvor "Via Roma" - nikad doma

Post broj:#14  PostPostao/la milic » 4.3.2013, 16:38

Negdje sam pročitao, čini mi se u knjizi Danijela Kokića o Frani pituru , ali nisam siguran, da je ta izreka :
"Via Roma , nikad doma"
potekla od Frane pitura.
Ja te knjige nemam doma , ali ako netko ima molio bih da ovo potvrdi ili demantira. :ne znam:
Daj balu mali!

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21420
Teme: 863
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječki zatvor "Via Roma" - nikad doma

Post broj:#15  PostPostao/la Adamić » 20.3.2013, 18:09

Da li bi voljeli da i Vas cura tako iznenadi ?! :mrgreen:
Zaljubljena cura već danima nosi poruke svom zatvoreniku (1).jpg
Zaljubljena cura već danima nosi poruke svom zatvoreniku (1).jpg (195.47 KiB) Pogledano 2815 puta

Zaljubljena cura već danima nosi poruke svom zatvoreniku (2).jpg
Zaljubljena cura već danima nosi poruke svom zatvoreniku (2).jpg (189.65 KiB) Pogledano 2815 puta

Izvor: 24 sata

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: 1901. - 1944.

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost