Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Zgrada Šumarije - HGK Rijeka (1910.-1912.)

Sve zgrade iz razdoblja 1901 pa do 1945. kad smo bili pod Mađarima i Talijanima.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21485
Teme: 866
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Zgrada Šumarije - HGK Rijeka (1910.-1912.)

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 6.2.2013, 22:33

Zgrada Šumarije - HGK Rijeka, Županijska komora Rijeka

U šetnji istočnim dijelom Rijeke, točnije Bulevardom pitao sam se mogu li barem negdje vidjeti neko riječko obilježje na arhitekturi. Koliko je meni poznato , ja ne znam ni za jedno, osim baš na ovoj zgradi i to dvoglavi orao koji je predstavljao naš grad.
Sumarija.jpg
Šumarija, l.Kismarty-Lechner i G.Fabian (1910.-1912. foto D.F.)
Sumarija.jpg (319.67 KiB) Pogledano 1176 puta


Grb Rijeka.jpg
Pročelje
Grb Rijeka.jpg (244.86 KiB) Pogledano 1176 puta

Taj grb je bio još iz doba Mađara. No i to je nešto .

Kraljevski je šumarski ured raspisao natječaj za projekt palače svoga regionalnog središta na Sušaku. Prva je nagrada, koja je uključivala i pravo izvedbe, dodijeljena arhitektima Lorandu Kismartyju-Lechneru i Gasparu Fabianu. U izrazito malim gabaritima za javnu arhitekturu autori su se uspjeli izraziti monumentalno, čemu je pripomogao smještaj na istaknutoj padini brijega. U izvedbi se osjeća dalek utjecaj stvaralaštva pionira ugarskog nacionalnog stila, inače Kismartyjeva-Lechnerova strica, Odona Lechnera, što je opće mjesto u mađarskoj arhitekturi toga razdoblja.16 Utjecaj se osjeća u rasporedu masa, izgledu krovišta i zabata, svojevrsnu daleku i uspješno reduciranu prizivanju budimpeštanske Poštanske štedionice Odona Lechnera, kao arhetipskog ostvarenja nacionalno angažirana pravca u mađarskom graditeljstvu. Prisutan je i težnji k postizanju nacionalnog izraza suprotan trend geometrizacije i klasicističkog revivala, primjeren vremenu nastanka: drugom desetljeću dvadesetog stoljeća. U obilju se suvremenog komparativnog materijala prvenstveno zapaža sličnost formi i obrade pročelja sušačke građevine s onima Fabianove gradske vijećnice u Kolozsvaru.

Uski prozorski otvori Šumarije u skupinama od po tri na središnjoj zoni pročelja te na bočnim krilima ukrašeni su isključivo jednostavnim klupčicama, a njihov raster u međuprostoru po okomici prati jednostavan linearni ornament. Središnji balkon prvog kata te oni na vrhu pobočnih erkera nositelji su tipično secesijskog ukrasa nabujalih vo-luta na zdepastim parapetima. Slične težnje, uz dozu pseudonacionalnog prizvuka, prati i druga kamena arhitektonska plastika, poput krovnih akroterija i reljefa u zabatnim poljima kojima se uzduž rubova proteže motiv kuka, dok su im u podnožju reljefne glave divljih mačaka, zatim slijedi jelen Sv. Huberta, zaštitnika šuma, s križem među rogovima te sova i vjeverica potkrovnih ozračnika obrađenih poput tranzena. Ugarski državni grb u zabatnom polju središnje zone pročelja ima secesijska obilježja u detaljima linearne stilizacije krila anđela i obradi parožaka Krune Sv. Stjepana. Zidana se rustika prizemlja na bočnim rizalitima isteže u lezene unutar kojih se nanovo javlja sad već sasvim apstrahiran motiv sove s naglaskom na koncentričnim kružnicama očiju.

Začelje je oslobođeno dodatnih zahtjeva te raščlanjeno nizom od po četiri četverokrilna prozorska otvora s jednostavnim klupčicama te s lezenama u rustici. Središnji je rizalit naglašen trokutastim zabatom i balkonom završnog kata, dok su na pobočnima završni prozorski otvori lučni. Za razliku od začelja, koje se odnosom fasadne površine i otvora priližava estetici novog ornamenta, na usku se stubištu Šumarije još koncentriranije nastavlja složeni ikonografski program s pročelja prisjećajući se fantastičnih formi iz interijera Odona Lechnera. Tako se nižu kapiteli s bujnim vegetabilnim ornamentom hrastova lišća i žira u kombinaciji s glavama srndaća, vukova, muflona, lisica i lovačkih pasa. Na balustrima se predimenzionirane ograde stubišta ponovo pojavljuje stiliziran prikaz sove. Kroz lučne se otvore ulazi u prostrane hodnike uzduž kojih se nižu kancelarije.

Untitled-2.jpg
Detalj erkera
Untitled-2.jpg (227.96 KiB) Pogledano 1176 puta

sumarija stubiste.jpg
sumarija stubiste.jpg (240.36 KiB) Pogledano 1176 puta

Izvor: Arhitektura secesije u Rijeci,1997

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21485
Teme: 866
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Zgrada Šumarije - HGK Rijeka (1910.-1912.)

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 6.2.2013, 23:06

I taj grb danas izgleda ovako!
IMG_3433.jpg

IMG_3430.jpg
IMG_3430.jpg (395.84 KiB) Pogledano 1171 puta

HGK - ŽUPANIJSKA KOMORA RIJEKA ,Bulevar oslobođenja 23 . Nalazi se odmah iznad Zavoda za zapošljavanje! Tako da se pomoću toga možete orijentirati , ako vas kao i mene budu pitali gdje je HGK! Tako da im je najbolje tako kažete.

Kavica u kantini županijske Gospodarske komore samo za osoblje košta 50 lipa...Naime, kava i capuccino ondje koštaju pola kune, bijela kava kunu i pol, sokovi oko 4 kune... Reklo bi se, prave recesijske cijene. Riječ je o zatvorenom objektu koji se koristi samo za troškove Komore, dakle nije otvoren za javnost.

Prema neslužbenim informacijama godišnji prihod HGK ukupno je oko 150 milijuna kuna, a troškovi plaća i komorske infrastrukture 50 milijuna. Uz nju postoji još jedna slična državna institucija i zove se Hrvatska obrtnička komora (HOK).
E da nekadašnji motel Panorama, Pavlovac koji je sad sablasno devastiran u vlasništvu je HGK.
Eto sad znate gdje se nalazi. :pozdrav:

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21485
Teme: 866
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Zgrada Šumarije - HGK Rijeka (1910.-1912.)

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 7.3.2013, 13:39

:piti:
bulevard.jpg
bulevard.jpg (294.06 KiB) Pogledano 1094 puta

Avatar korisnika
z355ko
Šegrt
Šegrt
 
Postovi: 208
Teme: 3
Pridružen: 1.8.2012, 13:20

Re: Zgrada Šumarije - HGK Rijeka (1910.-1912.)

Post broj:#4  PostPostao/la z355ko » 8.3.2013, 11:57

eh, zgrada šumarije!

eto nove teme koju bi trebalo detaljnije istražiti
novija povijest vezana za ovu zgradu, priča je o podmuklosti, balkanskoj lukavosti i ma... ni sam ne znam koji bi grdi izraz upotrebio.

priču o tome čuo sam još 93. godine.

a otprilike ide ovako:

pričao mi je o tome bivši direktor jedne šumarije-doktor šumarskih nauka-Dominik Raguž.
Zgrada u kojoj je smještena šumarija , vlasnički je bila upisana na šumariju Rijeka( što je bilo prije i kako je došla u posjed šumarije Rijeka , baš bi trebalo malo istražiti), uz šumariju Rijeka u toj je zgradi bilo smješteno i poduzeće za trgovinu drvom i izvoz - drvo Rijeka, kao podstanar. U vrijeme osnivanja OURa i OOURa Drvo Rijeka nema temeljni kapital i ne može poslovati, pa se dogovaraju direktori šumarije i drva da se uknjiži drvo kao vlasnik, a šumarija će biti kao postanar ionako usko surađuju i zapravo predstavljaju samo faze u ciklusu tadašnje organizacije, šumarija proizvodi sirovinu , a drvo je prodaje i to je tako riješeno , a kako se tad mislilo da će socijalizam zauvijek trajati, tu nije bilo spora, ionako je sve bilo društveno.
nastavit ću....
bolje biti vjetar nego list

Avatar korisnika
z355ko
Šegrt
Šegrt
 
Postovi: 208
Teme: 3
Pridružen: 1.8.2012, 13:20

Re: Zgrada Šumarije - HGK Rijeka (1910.-1912.)

Post broj:#5  PostPostao/la z355ko » 8.3.2013, 13:45

osamostaljenjem Hrvatske, počinju se osjećati neki novi vjetrovi u proizvodnji,prometu , prodaji , "tržišnoj utakmici" ,"privatizaciji". Drvo Rijeka , kao malo poduzeće, sa sjedištem u našem gradu, gubi značaj , jer poslove izvoza(kontigente) preuzimaju velika poduzeća sa sjedištem u središnjici, s druge strane, uvoz više ne ide za cijelo područje Jugoslavije, već za manje tržište, a u vrijeme rata gotovo da tržište i ne postoji, Drvo Rijeka se pretvara u trgovačko društvo i prodaje se za sitnu lovu. Priliku tada koristi( a ko drugi) tajkun u usponu, poznati čabarski poduzetnik ( u onim krajevima ga nazivaju demonom goranskih šuma) M. F., lukavac, koji odmah po kupnji poduzeća Drvo Rijeka, prodaje zgradu šumarije Rijeke za nekoliko miliona maraka, dobivši tako, odmah višestruki iznos, za samu zgradu, od onog koji je platio za cijelo poduzeće, poduzeće više ne postoji, a zapravo nema ni traga na internetu koji bi govorio da je to poduzeće ikad postojalo.

Šumarija Rijeka danas je podstanar , u unajmljenom prostoru u centru Rijeke.
Mislim da više nema nijednog radnika koji je radio u vrijeme dok je sjedište šumarije bilo na Bulevardu. Pitat ću malo kolegu čije je otac umirovljeni šumar iz šumarije Rijeka za detalje, jer ovo što sam sad ispričao to je iz druge ruke, no uglavnom su se stvari dogodile tako.
bolje biti vjetar nego list

Avatar korisnika
z355ko
Šegrt
Šegrt
 
Postovi: 208
Teme: 3
Pridružen: 1.8.2012, 13:20

Re: Zgrada Šumarije - HGK Rijeka (1910.-1912.)

Post broj:#6  PostPostao/la z355ko » 3.4.2013, 14:22

Raspitujući se kod nekadašnjeg zaposlenika šumarije Rijeka došao sam do nekih zanimljivih indicija, no počnimo ispočetka:
zgradu šumarije su koristili razni "stanari"
šumarija, uprava za melioraciju, šumarski institut, izvozno poduzeće Drvo Rijeka, a možda i još koji , bilo samostalno bilo kao dio neke već spomenute institucije.
Poslije drugog svjetskog rata, šumama upravljaju NOO i to do 1947. godine kad se osnivaju ŠIPOVi (šumskoindustrijska poduzeća) pa jedno takvo stanuje, u to vrijeme, u zgradi šumarije, već godinu dana kasnije osnivaju se šumska gospodarstva i u Rijeci je to šumsko gospodarstvo Viševica sa sjedištem baš u spomenutoj zgradi.
1949. godine ŠG Viševica se raspada na više ŠG i to : ŠG Delnice, ŠG Bitoraj, ŠG Viševica (stanuje u Rijeci) da bi već 1950. godine ponovo zaživilo ŠG Viševica s upravom(direkcijom) u Rijeci (u zgradi šumarije) u to vrijeme u zgradi rade i šumarija Rijeka(kao jedan dio ŠG Viševica) i šumarski institut( sad se nalazi u Jastrebarskom).
1954. godine šumarije dobivaju samostalnost, te u zgradi ostaju šumarija Rijeka i šumarski institut.
1960. osnivaju se opet šumska gospodarstva, no sad je uprava u Delnicama, a delnički lobi koji želi zadržati sjedište uprave u Delnicama, na svaki način želi ukloniti mogućnost da se uprava premjesti u Rijeku( gdje bi joj nekako logično bilo mjesto), pa je to kumovalo prepisivanju zgrade na Drvo Rijeka o čemu je tadašnji upravitelj Sušanj rekao: ovo neće proći bez suda, moramo na svaki način vratiti šumariju( kad je to točno bilo nisam saznao).
Devedesetih se godina ponovo aktualizira mogućnost da se uprava preseli u Rijeku te da zbog prometne i ine infrastrukture bude lakše upravljanje šumama, a da bude smještena u zgradi šumarije, tad se na brzinu iseljava šumarija Rijeka u prostor koji je prije koristilo Drvo Rijeka ,a Drvo Rijeka zauzima zgradu šumarije, da bi ubrzo bilo privatizirano i prodano Marijanu Filipoviću za 3,5 miliona njemačkih maraka, nakon čega on samu zgradu prodaje HGK Rijeka za 5 miliona njemačkih maraka .(nadam se da su iznosi doista točni kako su mi moji sugovornici rekli)

Nekako mi se čini da je to sve već poznata priča na ovim prostorima, mislim da je neko tu kupio ukradeni auto.
bolje biti vjetar nego list

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21485
Teme: 866
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Zgrada Šumarije - HGK Rijeka (1910.-1912.)

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 3.4.2013, 17:07

Odlični dodaci! Hvala! :gore

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 3761
Teme: 98
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Zgrada Šumarije - HGK Rijeka (1910.-1912.)

Post broj:#8  PostPostao/la Vežičanka » 7.10.2013, 20:30

Adamić napisao:U izrazito malim gabaritima za javnu arhitekturu autori su se uspjeli izraziti monumentalno, čemu je pripomogao smještaj na istaknutoj padini brijega.....

Zgrada je dovršena 1912.godine, mnogo je toga izgrađeno poslije ali se ona još uvijek ističe na brijegu kad se gleda s Delte ili Fiumare.
Šumarija.JPG
Šumarija.JPG (371.9 KiB) Pogledano 770 puta

gost
 

Re: Zgrada Šumarije - HGK Rijeka (1910.-1912.)

Post broj:#9  PostPostao/la gost » 8.10.2013, 01:38

[*]
Sumarija 09.JPG
Sumarija 09.JPG (532.53 KiB) Pogledano 758 puta
Sumarija 7.JPG
Sumarija 7.JPG (392.84 KiB) Pogledano 758 puta
Sumarija 02.JPG
Sumarija 02.JPG (289.38 KiB) Pogledano 758 puta
Sumarija 00.JPG
Sumarija 00.JPG (385.88 KiB) Pogledano 758 puta
Sumarija 01.JPG
Sumarija 01.JPG (330.93 KiB) Pogledano 758 puta


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: 1901. - 1944.

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost