Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Zgrada "Asilo di Caritá per l'Infanzia" (1916.) - centralni usisavač

Sve zgrade iz razdoblja 1901 pa do 1945. kad smo bili pod Mađarima i Talijanima.
Avatar korisnika
Pomerio
Gost
Gost
 
Postovi: 2
Teme: 1
Pridružen: 30.9.2015, 15:11
Lokacija: Trattoria Balaton

Zgrada "Asilo di Caritá per l'Infanzia" (1916.) - centralni usisavač

Post broj:#1  PostPostao/la Pomerio » 6.10.2015, 19:32

utičnica za centralni usisivač.jpg
utičnica za centralni usisivač.jpg (54.09 KiB) Pogledano 2198 puta

povijesni vlasnički list za Ivana Grohovca 1 i 3.jpg
povijesni vlasnički list za Ivana Grohovca 1 i 3.jpg (80.49 KiB) Pogledano 2198 puta

detalj vlasničkog lista spominje se  machina Vacuum.jpg
detalj vlasničkog lista spominje se machina Vacuum.jpg (44.52 KiB) Pogledano 2198 puta


Zgrada Zaklade "Milosrdnog dječjeg prihvatilišta" (Ivana Grohovca 1 i 3), sagrađena prema projektu Luigia Lupisa, 1914/1916., osim dvaju zanimljivih dizala, čuva još jedan tehnički "dragulj". U povijesnom vlasničkom listu zgrade, na prvoj stranici nalazi se detaljan opis zajedničkih prostorija. U prizemlju se navode: portirnica (nije stan za portira već prava recepcija, stan mu je smješten u potkrovlju), prostorija za centralnu peć (centralno grijanje za cijelu zgradu), prostor za spremanje ugljena, praonica (sačuvana je i peć i veliko betonsko korito), prostori vezani uz dizalo i naposljetku: "prostor za machinu Vacuum". U stanovima se doista nalazi po jedna metalna utičnica. Trebala je još samo cijev dužine 30 ili 50 m koja bi se uključila, podigla bi se sklopka i moglo se mirno, bez buke (jer stroj radi nekoliko etaža niže) usisati cijeli stan. U stanu iz kojeg je fotografija postoji i malo spremište, vjerojatno predviđeno za spremanje te cijevi i ostalih potrepština. Dakle, nije urbana legenda, postoji dokaz crno na bijelo u vlasničkom listu. Datacija upisa je oko 1920/21., kada je Zaklada krenula s prodajom stanova. Usisavač je ugrađen vjerojatno odmah, 1916. g. Potraga za sličnim primjerima navodi na zaključak da je stvar prilično rijetka. Nevjerojatan standard. A da, recepcija je telefonom bila spojena sa stanovima, i za svakog gosta se provjeravalo je li najavljen i može li otići "gore" (pričala gospođa koja je u zgradi rođena). Vjerujem da ga je portir pratio do dizala, jer je dizalo bilo po ključem. Divota.

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4629
Teme: 160
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Zgrada "Asilo di Caritá per l'Infanzia" - centralni usisavač

Post broj:#2  PostPostao/la Vežičanka » 6.10.2015, 20:07

Odlčan i vrijedan podatak! :bravo:

Temu sam premjestila u ovu rubriku (Arhitektura)

O dizalu u toj zgradi u temi Šest secesijskih dizala s početka 20. stoljeća

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23511
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Zgrada "Asilo di Caritá per l'Infanzia" - centralni usisavač

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 6.10.2015, 22:55

Pomerio, odličan prilog koji zaslužuje svoju temu . To se traži. :bravo: :zastava:

Lijepo što sad imamo zasebnu temu o zgradi Asilo di Caritá per l'Infanzia" . Imali smo više tema u kojima se dotaknuli te zgrade.

Slika


Prilažem :


Slika
Svojevremeno sam obišao tu zgradu za temu najstarija dizala u našem gradu.
Riječka naj naj rubrika ! Jeste li znali da se u Rijeci nalazi najstarije dizalo u Hrvatskoj ?
Najstariji lift (secesijski Stiegler) iz 1912. otkriven je u zgradi na adresi Frana Supila 13, a dva slična u Ulici Ivana Grohovca 1 i 3 proizvedena su 1916.


Grohovac Ivo (1875 - 1914) Novinar i feljtonist

Ulica, nosi njegove ime.

Imamo i temu "Povijest riječkih dječjih vrtića i ubožnica" gdje sam detaljno i s puno truda prezentirao "Najstariji riječki dječji vrtić (1841), zgrada o kojoj upravo raspravljamo pa od tamo selimo postove i ovdje gdje najviše zaslužuju biti.
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23511
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Zgrada "Asilo di Caritá per l'Infanzia" - centralni usisavač

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 6.10.2015, 23:01

1841. otvoren je poseban dom za djecu - "Milosrdno dječje prihvatilište", koje se izdržavalo dobrovoljnim prilozima imućnika, novcem iz gradske blagajne i sredstvima utemeljiteljice i glavne pokroviteljice grofice Ide Kiss, supruge riječkoga guvernera grofa Pala Kissa od Nemeskera. Domski štićenici sustavno su odgajani u skladu s onodobnim naprednim spoznajama. U domu se uči, igra i provode radne aktivnosti.
U ideološkom smislu, dom promiče kolonizatorski diskurs elitnih mađarskih slojeva.


Slika
Na ulaznim stupovima piše 1841. -1916. . Zgrada 1841 sigurno nije postojala tako da se godina odnosi na razdoblje kad je tu postojao najstariji riječki dječji vrtić.

Slika

1841.-1916.

Od ideje do ostvarenja. Ugledni riječki protomedlk dr. Girolamo Fabrls, iznio je oko 1838. godine ideju da se u Rijeci osnuje dobrotvorni zavod za zaštitu djece siromašnih roditelja. Djeca bi preko dana u tom prihvatilištu dobivala tople obroke i naobrazbu, dok bi im majke mogle obavljati svoj posao. Tu je ideju odmah prihvatilo nekoliko humanih osoba, a naposljetku ju je realizirala supruga riječkog guvernera, gospođa Ida Kiss de Nemesker. Na njezinu inicijativu Gradsko je vijeće izabralo posebnu komisiju koja je trebala ostvariti taj prijedlog. Na Kapetanskom vijeću 25. veljače 1839. godine Antonlo Carlo Lorenzuttl, doktor filozofije, medicine, kirurgije i magistar opstetrlcije, ugledni riječki primarijus u Gradskoj bolnici, podnosi prijedlog za Milosrdno prihvatilište za djecu. Taj je prijedlog predočen imenovanoj komisiji koja je 26. studenoga 1840. godine podnijela i svoj prijedlog, tako da je sjeme palo na plodno tlo budući da je guverner Rijeke donio konačnu odluku o osnivanju zavoda.

Slika

Komitet od petnaest riječkih gospođa na čelu kojeg je bila Ida de Nemesker osnovan je 1841. godine; taj je komitet preuzeo inicijativu za otvaranje prihvatilišta. Rad te ustanove svečano je započeo 13. travnja 1841. kad je inaugurirano Milosrdno dječje prihvatilište po modelu već postojećih zavoda u većim gradovima Monarhije. Direkciju zavoda činila su trojica delegata: don Antonio Cimiot-ti, dr. Girolamo Fabrls I Iginio de Scarpa. Savjet je bio sastavljen od osamnaestorlce dobročinitelja. Kapetansko je vijeće odmah odredilo da se tom zavodu izdvaja profit od kazališnih predstava, potom su pristizali prinosi građana pa čisti prihod od prodaje novogodišnjih čestitki. Raspisan je I zajam od 2 tisuće fiorina 1842. godine kao početak fonda za pokriće izdataka prihvatilišta. Uz to je bia organizirana lutrija I tombola. Članice komiteta su obilazile prihvatilište, tada smješteno u Palači Benzonl na Grivlci. Brinule su se o prehrani, higijeni i disciplini štićenika. Od 1852. godine uvedena je nastava tjelovježbe. Brojni industrijalci, trgovci i svećenstvo obilno su svojim legatima pomagali prihvatilište, a njihovi su se ulozi kretali od 400 do 3000 fiorina. Veliki dobročinitelj bio je guverner Pa-vao Kiss de Nemesker, koji je ostavio 3000 forinta, potom Iginio de Scarpa 2000 forinta, a 1869. godine Dječjem prihvatilištu je zavještao pola svog Imanja I kuću kanonik Franjo Schrock. Još je bila značajnija donacija koju je zavodu ostavio Riječanin Natale Prandl 1903. godine, u Iznosu od 120 tisuća kruna. Riječka je općina godišnje od 1911. godine počela subvencionirati taj dječji zavod.

Za Milosrdno dječje prihvatilište nastali su teški dani za vrijeme Prvog svjetskog rata i u poratnim godinama kada je austro-ugarska valuta propala pa su morali prodavati kuće da prehrane djecu. Paviljonska građevina. Nekoliko godina nakon osnutka, ovo je Prihvatilište dobilo svoju namjenski Izgrađenu zgradu. To je bila paviljonska građevina u neogotlci s elementima Tudor-stlla, veoma profinjene dekoracije i harmonično raspoređenih otvora. Za tu je građevinu postavljen kamen-temeljac 30. lipnja 1846. godine. Po nekim Indicijama mogao ju je projektirati Adam Olf, gradski edil, koji je u Rijeku uveo revival gotiku. Zgrada je svečano otvorena 30. svibnja 1847. i u njoj se obavljala djelatnost zavoda sve do 1914. godine kada je porušena da bi dala mjesto za novu zgradu. Razlozi za njeno rušenje bili su objektivni, iako je za povijest arhitekture učinjena šteta. Nove norme i metode rada s malom djecom, opasnost od čestih zaraznih bolesti i epidemija dali su povoda upravi zavoda da pokrene Inicijativu za gradnju prostrane palače u kojoj će biti zraka i svjetlosti. To je bilo glavno načelo modernih vrtića. Kapital je bio dovoljan da se ostvari ambiciozan projekt koji je 1913. godine godine prihvaćen na godišnjoj skupštini zavoda.
Nacrt prvog riječkog dječjeg vrtića iz 1846.godine (DAR)

Gotika, zamislite da je ostalo sačuvano... iako mi se više sviđa sadašnja zgrada jer je lijepo uklopljena ali ova prijašnja bi bila prava atrakcija i vrlo vrijedno zdanje.

Izvor : Kako čitati grad, str.302-303.
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23511
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Zgrada "Asilo di Caritá per l'Infanzia" - centralni usisavač

Post broj:#5  PostPostao/la Adamić » 6.10.2015, 23:02

Nova zgrada

1914. na istom mjestu stare zgrade pristupilo se je izgradnji nove zgrade /ustanove za brigu od djeci.

Slika
Nekoć Via G.Berzio , tu je bila zgrada Azila za djecu nazvanom po Princezi Mariji od Savoje , barem se je tako zvala kad smo bili pod Talijanima.(30 -tih godina)

Prekrasna je građevina. :srce :zastava:

Nova zgrada sagrađena je između 1914. i 1916. godine iz sredstava Zavoda za zaštitu djece, tzv. milosrdno dječje prihvalitilište. Namjena zgrade je bila da njen mezanin bude sjedište te ustanove, a prizemlje i četiri kata građena su za iznajmljivanje.. Projektirao ju je daroviti riječki arhitekt Luigi Luppis (Rijeka 1879.- Rijeka 1935.).


Tako je 15. svibnja 1914. postavljen kamen-temeljac za novu zgradu, a ispod kamena su ukopane povelje i novci koji su bili u opticaju. Unatoč ratu, građevina je svečano predana 27. veljače 1916. godine. Luigi Luppisje unutrašnjost riješio u čistoj secesiji, velike učionice, blagovaonica, kuhinja, garderoba, ambulanta, soba za upravu, sve je bilo vrlo funkcionalno i elegantno.

U sklopu prihvatilišta bila je i mala dvorana za predstave s pozornicom. Na ulazu u zgradu te na pročelju bile su uzidane ploče koje su bilježile brojne dobročinitelje, Fabrisa, Cimiottija, Scarpu i Prandija. Sve je to izbrisala adaptacija tog prostora za prodavaonicu Solidarnost, potom Domus, pa Ber-nardi, te konačno M.S. Abigliamenti. Očito je da krčmimo djedovinu i da ne znamo vući čvrste niti tradicije, a ovdje se radilo o dobrotvornom zavodu za zaštitu djeteta. Naziv te bivše trgovine u svom značenju može nas jedino podsjetiti na solidarnost dobročinitelja na čiju je inicijativu u Rijeci u prvoj polovici XIX. stoljeća osnovana ustanova za brigu o djeci.
Slika


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: 1901. - 1944.

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju