Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

POS-ovi stanovi na Hostovom bregu u Rijeci (2014.)

Hrvatska arhitektura - arhitektura 21 stoljeća u kojoj smo sad i koja je tek započela. Neki kažu da treba proći 30 godina da se prepozna, prizna vrijednost neke zgrade.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23585
Teme: 924
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

POS-ovi stanovi na Hostovom bregu u Rijeci (2014.)

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 23.12.2014, 17:28

Višestambene građevine po modelu POS-a na Hostovom bregu u Rijeci

2013.godine Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke održala je u Gradskoj vijećnici predstavljanje POS-ovih stanova na Hostovom bregu. Potencijalnim kupcima stanova predstavljeni su detalji projekta, vizualizacije, cijene stanova i načini plaćanja odnosno kreditni modeli za kupnju stanova.

Vizualizacija zgrade Hostov breg Gradnja 96 stanova na Hostovom bregu dio je programa društveno poticane stanogradnje kojeg Grad Rijeka uspješno provodi putem pokrenut Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke, s ciljem da se građanima omogući rješavanje stambenog pitanja po znatno povoljnijim uvjetima od tržišnih. Republika Hrvatska osigurava kredit u visini 1.500,00 kn po m2 stana kojima se financira projektiranje, početak gradnje i nadzor gradnje, Grad Rijeka osigurava kredit u visini vrijednosti zemljišta, komunalnog doprinosa i troškova priključenja na komunalnu infrastrukturu dok kupci osiguravaju sredstva vlastitim učešćem i stambenim kreditom koji uzimaju od poslovne banke. Glavni projektant zgrade je Davor Matika (De Finni d.o.o. Pula), a radove izvodi Radnik d.d. iz Križevaca. Vizualizacija zgrade na Hostovom breguZgrada će imati 96 stanova i pet ulaza. Ukupna vrijednost investicije iznosi 48.018.099,55, a prosječna cijena po m2 iznosi 7.200,00 kn/m2.. Riječ je o kalkulativnoj cijeni jer će se konačna cijena utvrditi po okončanom obračunu svih troškova izgradnje, a ona može biti do 7% veća od kalkulativne. Konačna cijena m2 stana utvrđuje se u visini stvarnih troškova izgradnje po završetku objekta i ishođenju uporabne dozvole. Tako bi primjerice jednosobni stan od 38 m2 koštao 288.876,00 kuna, a stan od 77,45 m2 560.158,00 kuna.


Hostov breg prezentacija projekta Zgrada će imati A kategoriju energetske učinkovitosti, prozore s termopan staklima, etažno plinsko grijanje, hlađenje prostora putem “split” uređaja, plinske instalacija sa zasebnim brojilima i 146 parkirnih mjesta, odnosno za svaki stan osigurano po jedno parkirno mjesto. U sklopu izgradnje zgrade uredit će se dječje igralište.
Ravnatelj Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke Vladimir Benac je kazao kako se tijekom gradnje ne mogu raditi preinake, odnosno ne mogu birati pločice, parketi, boje zidova, ili raditi pregrade. Radovi na objektu su podosta uznapredovali, gradilište je vidljivo s ceste, pa je Benac pozvao sve koji to žele da odu vidjeti kako gradilište izgleda i uvjere se kako će budući stanari imati prekrasan pogled na Kvarner. Dovršenje radova predviđeno je za jesen 2014.g.

Rijeka, 29. studenoga 2013.
http://www.rijeka.hr/PredstavljeniPOSoviStanovi

Hostov 2.jpg
Hostov 2.jpg (89.73 KiB) Pogledano 2258 puta

Hostov.jpg
Hostov.jpg (57.52 KiB) Pogledano 2258 puta

Hostov_breg_01.jpg
Hostov_breg_01.jpg (137.77 KiB) Pogledano 2255 puta
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23585
Teme: 924
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: POS-ovi stanovi na Hostovom bregu u Rijeci (2014.)

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 23.12.2014, 17:30

Danas je baš bila primoredaja !!! :D

95 riječkih obitelji ili pojedinaca danas je primilo ključeve svojih novih stanova u zgradi na Hostovom bregu što je izgrađena prema modelu poticane stanogradnje.
Dan uoči Badnjaka vlasnici novih stanova ispunili su svoje blagdanske želje.(Kanal RI)

Slika
Slika
Slika
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23585
Teme: 924
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: POS-ovi stanovi na Hostovom bregu u Rijeci (2014.)

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 5.3.2015, 16:36

Ova novija gradnja stambenih objekata je tragikomična ! Sve kao da je od kartona i stiropora. : smile01
Sretan sam i ponosan što živm u kući izgrađenoj za vrijeme Mađara ! :zastava:Ogromna šteta na POS-ovim stanovima
foto/video 'Raspala' se na prvom jačem vjetru: Bura razorila fasadu POS-ove zgrade na Hostovom bregu


Dijelovi fasade letjeli su kao da su od kartona, jedan dio završio je i u dvorištu susjedne kuće, a manji dijelovi prekrili parking i prostor oko zgrade, zbog čega ispred zgrade nije bilo »niti pasa«

RIJEKA - Prva »marčana« bura, koja je tijekom jutra dostizala nalete i do 216 kilometara na sat, koliko je izmjereno na Prizni, a na Paškom i Krčkom mostu je puhala 200 kilometara na sat, doslovce je odlijepila veći dio fasade na POS-ovim stanovima na Hostovom bregu, u riječkom naselju Pehlin. Dio zgrade useljene prije nepuna tri mjeseca, točnije 16. prosinca prošle godine, doslovce je »oguljen« pod naletima orkanske bure.

Dijelovi fasade letjeli su na sve strane, kao da su od kartona, jedan dio završio je i u dvorištu susjedne kuće, a manji dijelovi prekrili parking i prostor oko zgrade, zbog čega ispred zgrade nije bilo »niti pasa«.

Bura na Hostovom bregu uništila fasadu na zgradama / Foto Damir ŠKOMRLJ
Foto-Damir-SKOMRLJ-7_gallery_embed_item.jpg
Foto-Damir-SKOMRLJ-7_gallery_embed_item.jpg (36.63 KiB) Pogledano 2241 puta

Foto-Damir-SKOMRLJ-15_gallery_embed_item.jpg
Foto-Damir-SKOMRLJ-15_gallery_embed_item.jpg (36.49 KiB) Pogledano 2241 puta

Foto-Damir-SKOMRLJ-17_gallery_embed_item.jpg
Foto-Damir-SKOMRLJ-17_gallery_embed_item.jpg (76.01 KiB) Pogledano 2241 puta

Raspala-se-na-prvom-jacem-vjetru-Bura-razorila-fasadu-POS-ove-zgrade-na-Hostovom-bregu_ca_large.jpg
Raspala-se-na-prvom-jacem-vjetru-Bura-razorila-fasadu-POS-ove-zgrade-na-Hostovom-bregu_ca_large.jpg (46.41 KiB) Pogledano 2241 puta- A što reći? U prosincu, kada smo useljavali, sve je izgledalo lijepo i novo, kvalitetno napravljeno. Postojali su neki manji nedostaci, da kažemo »dječje bolesti«, koji su otklonjeni u startu. Međutim, problemi su se pokazali već za vrijeme prve bure prije nekoliko dana, a ovo danas je ekstreman slučaj, koji je pokazao svu ljepotu i kvalitetu fasade. Stanari misle da nisu adekvatno napravljeni radovi.

Ogorčeni su, podigli su kredite da bi kupili stan i onda im on i okoliš postane opasan po život. Ako bude ovako za svake bure, zgrada će za godinu dana ostati bez fasade. Ovo izgleda kao Gospić 1991. godine, kazao je Sandi Pezelj, jedan od rijetkih vlasnika stanova kojega smo zatekli ispred zgrade.

Ne manje ogorčen bio je i Tomislav Kapetanović, također stanar zgrade na Hostovom bregu, na čiju se terasu srušio pod naletima vjetra otkinuti dio fasade.

- Jutros oko 5.30 sati fasada je počela padati. Pozvali smo mjerodavne i čekamo da vidimo što će biti. Kao što vidite, dijelovi fasade oštetili su i susjednu kuću, nekoliko automobila je oštećeno, pa i moj koji je bio u natkrivenom dijelu parkinga. Ogorčeni smo, mislimo da je riječ o lopovluku. Vidite ove tiple, one su prekratke za zid, a i nisu se otvorile ulaskom u zid, pa ne čudi što fasada nije izdržala, rekao je Kapetanović.
Benac: Uzroke treba tražiti u oštećenjima koja su nastala još 5. i 6. veljače

Pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom i ravnatelj Agencije za poticanu stanogradnju Grada Rijeke Vladimir Benac kazao je kako je o navedenom odmah upoznat izvođač radova koji je poduzeo sve potrebne radnje da se već sutra započne sa sanacijom.

- Konkretno, po montaži fasadne skele uklonit će se svi oštećeni elementi nakon čega će započeti radovi na sanaciji. Drugim riječima, po izradi novih izračuna kojima će se projektirati fasada koja treba biti otporna na ekstremne uvjete kakvi se nerjetko javljaju na navedenoj lokaciji, izvest će se potpuno nova fasada s dodatnim učvršćenjima i ojačanjima. Radove će biti izvedeni u najkraćem mogućem roku koji budu dozvoljavali vremenski uvjeti. Dodaje kako je uslijed naleta olujne bure došlo do odvajanja završnog fasadnog sustava – stiropora od zidova fasade.

- Uzroke treba tražiti u oštećenjima koja su nastala još 5. i 6. veljače, kada je uslijed naleta ekstremno jake olujne bure došlo do odvajanja fasade – stiropora na pojedinim dijelovima građevine. Istog dana, objekt je pregledan od strane predstavnika glavnog izvođača radova i izvođača fasaderskih radova. Utvrđeno je da je uslijed naleta bure došlo do odvajanja špaletnog profila od vodilice roleta te je zbog toga došlo do prodora vjetra uz špaletni profil i odvajanja stiropora. Nastavno na nastali problem s fasadom, od izvođača radova zatraženo je da se od stručnih službi proizvođača sustava fasade koji je postavljen na objektu zatraži mišljene zbog čega se odvojio stiropor od zida, iako je sve učinjeno po pravilima struke. Od projektanta i statičara zatraženo je da napravi proračun fasade u odnosu na jačinu bure koja je evidentirana 5. i 6. veljače te sukladno dobivenim podacima izrade elaborat sanacije. Do dobivanja navedenih podataka i izrade elaborata sanacije, dana 24. veljače
preventivno su izvedeni radovi učvršćenja fasade, kaže Benac. Izražava žaljenje što izvedeno učvršćenje očito nije bilo dovoljno da se odupre novom naletu orkanske bure uslijed kojeg je već »načeta« fasada konačno danas popustila naletima vjetra.

- Ispričavamo se stanarima na svim neugodnostima koje su imali te molimo za strpljenje do okonačanja sanacije. APOS Grada Rijeke poduzet će sve potrebne korake kako bi se nastali problem čim prije otklonio i zgrada ponovno zadobila punu funkcionalnost, poručuje Benac. kraj teksta

Autor: Sanja Gašpert
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/R ... ovom-bregu
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23585
Teme: 924
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: POS-ovi stanovi na Hostovom bregu u Rijeci (2014.)

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 5.3.2015, 17:23

Kako je bura otkrila nekvalitetnu gradnju...

"Glavni izvođač radova je RADNIK d.d. iz Križevaca, a nadzor gradnje vrši EKO-PLAN d.o.o. iz Zagreba."


Prije samo 2 i pol mjeseca:

"Direktor APN-a Čukelj istaknuo je kako je i ova zgrada dokaz uspješnosti programa POS-a, koji će, dodao je, država i nadalje podupirati.

Stambena zgrada POS Hostov breg dobila je energetski certifikat energetskog razreda A što predstavlja visok razred energetske učinkovitosti. Sam certifikat omogućuje kupcu uvid u kvalitetu gradnje sa stajališta potrošnje energije. Što je viši energetski razred objekta u kojem se boravi manji su toplinski gubici, što znači da se manje energije troši za zagrijavanje ili hlađenje stambenog prostora. Svi stanovi imaju visoki standard opremljenosti odnosno opremljeni su unutarnjim podnim i zidnim oblogama prve klase, PVC stolarijom, plinskim etažnim grijanjem, “split” klima uređajem, dizalima te svakom stanu pripada jedno parkirno mjesto".

Izgleda da nam je trebala bura da shvatimo kako "prodaju maglu"...

loša kvaliteta zgrade Rijeka bura (1).jpg
loša kvaliteta zgrade Rijeka bura (1).jpg (131.53 KiB) Pogledano 2237 puta

loša kvaliteta zgrade Rijeka bura (2).jpg
loša kvaliteta zgrade Rijeka bura (2).jpg (122.52 KiB) Pogledano 2237 puta
Slika

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4659
Teme: 161
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: POS-ovi stanovi na Hostovom bregu u Rijeci (2014.)

Post broj:#5  PostPostao/la Vežičanka » 5.3.2015, 20:41

Netko tamo u komentarima N.L. uporno tvrdi kako te fasade nisu projektirane za ovakvu jačinu vjetra i da je to normalno. Uspoređuje to s potresom od 8 stupnjeva i da se za takav potres ne projektiraju zgrade.
Odakle su ti ljudi?
Ovakva bura puše u Rijeci bar jednom godišnje.

Avatar korisnika
eneo
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 849
Teme: 4
Pridružen: 11.2.2014, 19:52

Re: POS-ovi stanovi na Hostovom bregu u Rijeci (2014.)

Post broj:#6  PostPostao/la eneo » 5.3.2015, 20:59

Ova priča sa certifikatima je čista budalaština. Moje je mišljenje da ta izolacija ne služi ničemu osim zapošljavanju građevinskih radnika i punjenju proračuna. Više štete nego koristi. Sreća još nitko nije stradao. :dole :ruka

Avatar korisnika
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 869
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: POS-ovi stanovi na Hostovom bregu u Rijeci (2014.)

Post broj:#7  PostPostao/la milic » 5.3.2015, 21:15

Eneo, ti si radikalniji od mene. Kad ja kažem da izolacija ne uštedi na grijanju one novce, koji su u istu utučeni, moji prijatelji me gledaju kao da sam s Marsa pao. I gađaju me nekim argumeentima iz tiska, TV-ja i sl.
Evo, sad se i moja zgrada sprema uploviti u te vode. Petnaestokatnica sa šezdesetak stanova. Planirani trošak cca 2,5 milijuna kuna. Od toga Fond za zaštitu....daje 1 milijun a ostalo stanari, jasno preko kredita BKS banke. Nisu u tablici prikazali kamate i slično.
Po meni bolje bi bilo da promijene prozore koji su na mnogim stanovima stari pedeset godina.
Ali ljudi vjeruju "stručnjacima" kako i ovima koji kažu da je ovo nenormalno vrijeme za naš kraj. Zato i lete fasade po Kampusu kad "stručnjaci" znaju najbolje. :ruka
Daj balu mali!

Avatar korisnika
eneo
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 849
Teme: 4
Pridružen: 11.2.2014, 19:52

Re: POS-ovi stanovi na Hostovom bregu u Rijeci (2014.)

Post broj:#8  PostPostao/la eneo » 5.3.2015, 21:23

Ja nisam stručnjak i nemam nikakve veze sa građevinskom strukom ali ovo mi smrdi do neba. Pri svakoj buri ista priča. :shock:

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23585
Teme: 924
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: POS-ovi stanovi na Hostovom bregu u Rijeci (2014.)

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 5.3.2015, 21:38

Ovo je za policiju slučaj ! Strašno! Jadni vlasnici stanova. Što li ih tek očekuje. :roll:

Gledaj na youtube.com
Slika

nebuloza
Šta da ?
Šta da ?
 
Postovi: 15
Teme: 1
Pridružen: 2.8.2014, 09:42

Re: POS-ovi stanovi na Hostovom bregu u Rijeci (2014.)

Post broj:#10  PostPostao/la nebuloza » 6.3.2015, 08:31

Da je izvođač radova kod izrade fasade postavio tipli i ljepila koliko je riječi i magle u nazivu radnog mjesta gospodina Lenca (Pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom i ravnatelj Agencije za poticanu stanogradnju Grada Rijeke) nema te bure koja bi ju oštetila. Jasno je, da ne može biti jasnije, kada se pogledaju otpale stiropor ploče da je to bio fuš posao. Postoje precizni standardi kako se izvodi toplinska fasada sa stiroporom, ne trebaju tu elaborati, proračuni i statičari.
Dobro veli Adamić...ovo je za policijski elaborat!

Avatar korisnika
RobertP
Šta da ?
Šta da ?
 
Postovi: 22
Teme: 1
Pridružen: 10.3.2014, 18:48

Re: POS-ovi stanovi na Hostovom bregu u Rijeci (2014.)

Post broj:#11  PostPostao/la RobertP » 6.3.2015, 08:48

Stanujem na Gornjoj Vežici, bura je gotovo sigurno puno jača nego na Pehlinu. Masa zgrada je obnovila svoje fasade posljednjih godina, bilo da se radi o stiroporu ili kamenoj vuni, ali kako vidim niti jedna nije odletjela. Znači da se kod POSovih zgrada radi samo o fušarenju, pri tome je najodgovorniji nadzor. Ploče nisu bile tiplane na fasadu, a i kod ljepljenja se fušarilo. Osiguranje neka isplati popravak, a onda neka traži povrat novca od izvođača i nadzornog. Nadam se da će iznos biti veći od zarade koju su ostvarili svojim nemarom, da im to bude poduka za kasnije


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: od 1991. nadalje

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost