Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Bark Vila (1871)

Jedrenjaci Rijeke i Kvarnera
Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4636
Teme: 161
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Bark Vila (1871)

Post broj:#1  PostPostao/la Vežičanka » 3.11.2018, 19:18

Tragom jednog članka
Jedrenjak bark Vila (Napomena- nije za one slabijeg želuca : mudrac )

Članak u časopisu Mornar* iz 1938. privukao mi je pažnju pa sam odlučila istražiti. Sličan tekst pod naslovom „Užasno!“, može se pročitati i u novinama „Naša sloga“ od 26.travnja 1894. „Mornar“ je ponešto pogriješio u datumu događaja, ali idimo redom. (*Časopis Mornar izlazio je u Sušaku od 1929 do 1939. Urednici su bili prve godine Stanko Šilović, a od tada do kraja izlaženja Viktor Car Emin)
bark Vila-  Mornar 1938.JPG
bark Vila- Mornar 1938.JPG (77.54 KiB) Pogledano 5907 puta

Koji je to hrvatski jedrenjak Vila i što se dogodilo?

Drveni jedrenjak bark Vila izgrađen je 1871. godine u Gružu (Dubrovnik) za „Dubrovačko pomorsko društvo“, pod imenom „Osmi dubrovački“.
Jedrenjak je imao tonažu 699 BT. Dimenzije su bile dužina 160', širina 30', visina 19' (48,8 x 9 x 5,8 m).
Bark „Osmi dubrovački“ poznat je po tome što je na njemu 1871. plovio kao mali od palube budući slikar Vlaho Bukovac, a taj se podatak može pročitati u svim njegovim biografijama.
1883. jedrenjak je kupila pomorska obitelj Bjelovučić iz Janjine na Pelješcu koja je promijenila ime broda u „Vila“. (prema Lloydovim pomorskim godišnjacima).

Bark Vila su (isto kao i Osmi dubrovački) tereti često nosili u Sjevernu Ameriku. Našla sam podatak da je u ožujku 1886. Vila prevezla iz New Orleansa za Reval (danas Tallin u Estoniji) 2230 bala pamuka.

POSLJEDNJE PUTOVANJE KAO HRVATSKI JEDRENJAK
24. svibnja 1893. Vila je otplovila iz egipatske luke Aleksandrija prema Sjevernoj Americi. Zapovjednik je bio kapetan Đuro Stanoš iz Konavala, a teret se sastojao od starih krpa i od kostiju.

bark Vila obitelji Bjelovučić (slika iz knjige "Pregled povijesti pomorstva", Bare Paparić; (u knjizi nema podataka o jedrenjaku):
bark Vila obitelji Bjelovučić.jpg
bark Vila obitelji Bjelovučić.jpg (51.95 KiB) Pogledano 5907 puta


30. kolovoza 1893. norveški parobrod Breidablik, na putu iz Srednje u Sjevernu Ameriku ugledao je jedrenjak Vila. Parobrodom je zapovijedao kapetan Nil O. Nelson. Jedrenjak su ugledali na poziciji 37° 27' N i 74° 41' W. Vrijeme je bilo lijepo, s blagim vjetrom.
Sa jedrenjaka se nitko nije odazivao, pa je kapetan Nelson poslao čamac s četiri čovjeka na jedrenjak.
Stanje koje su našli na jedrenjaku bilo je vrlo čudno. Na brodu nije bilo žive duše. Nisu pronašli nikakve dokumente, ni odjeću, niti hranu. Čak je i posteljina bila odnesena s broda. Od tri čamca koje je jedrenjak imao, na brodu je ostao samo jedan. Čini se da je posada napustila brod polako i uzela sve vrijedno.

Postoji vjerojatnost da je jedrenjak naknadno opljačkan. Nađen je na udaljenosti od oko 80 milja od kopna, a ni brodovi koji tu prolaze nisu rijetki.
Što se tiče stanja broda, trup je bio u dobrom stanju, propuštao je neznatno, našli su samo oko 24 inča vode u njemu. Pumpe su bile ispravne. Međutim glavni jarbol je bio razbijen.

Parobrod Breidablik uzeo je na brod konopac jedrenjaka i tako ga doteglio u luku New York, gdje su stigli ujutro 01. rujna 1893. Posada se nadala nagradi koja im u ovakvim slučajevima pripada.

Hatteras Island u čijoj je blizini nađen jedrenjak Vila:
Hatteras Island.JPG
Hatteras Island.JPG (43.17 KiB) Pogledano 5907 puta

Kada su otvorene štive i pregledan teretni prostor Vile, imali su što vidjeti. U teretu koji se osim krpa sastojao od kostiju bila je jedna četvrtina ljudskih. U jednom kutu bila je hrpa ljudskih lubanja. Ostatak kostiju bio je od stoke i konja.
Teretnim prostorom širio se užasan smrad, a velike zelene muhe letjele su posvuda. Ljudi koji su kasnije ispumpavali zelenkastu kaljužnu vodu jedva su izdržali od smrada.

Teret i brod bili su procijenjeni na vrijednost od 40 000 dolara, ali kasniji izvještaj govori da je brod prodat za samo 8 000 dolara. Posada parobroda Breidablik imala je teškoća da dobije svoj dio nagrade preko suda.

Što se tiče tereta kostiju, ondašnja štampa pisala je da se kosti melju u prah i koriste kao gnojivo, a nije neubičajeno da se koriste i ljudske. Glavno središte za obradu ljudskih kostiju tada, prema pisanju, bio je Pariz. U Parizu je to bio značajan i unosan biznis, kojim su se bavila tri velika koncerna.

U Americi (SAD), je u tadašnje vrijeme bilo zabranjeno obrađivati ljudske kosti. Ali očito nije bilo zabranjeno da se uvažaju, jer se govori o nedavnim pošiljkama iz Meksika i Egipta. Ljudske kosti iz Egipta skupljale su se po pustinji i po mnogobrojnim tamnošnjim grobnicama.

Što je bilo s posadom barka Vile, čini se da se u Americi nikada nije saznalo. Amerikanci su se tog slučaja, koliko sam pronašla, prisjetili 1905. i 1965., ali se to tada također opisivalo kao misterija.

Vlasnici su odbili bilo što platiti za spašavanje jedrenjaka, pa je brod prodat na dražbi.

U izvještaju Američke vlade pronašla sam da je odobren zahtjev da se jedrenjak bark Vila, izgrađen u inozemstvu, vlasništvo Jamesa McAllistera, registrira u Sjedinjenim američkim državama, pod istim imenom Vila. Zahtjev je odobren 13. veljače 1897., ali nisam pronašla Vilu u spisku američkog Lloyda ni za tu godinu, ni za slijedeće.
Već u doba kad je pronađena, bilo je planova da se Vila pretvori u baržu za ugljen, pa je to možda i učinjeno.

Ovakve događaje često prate misteriozne priče pa tako i ovaj. Kaže se da je posadu Vile snašla zla kob zbog osveta ratnika i poglavica pokopanih u pustinji Egipta, čije su kosti oskrnavljene.

U dubrovačkom pomorskom muzeju nalazi se slika barka "Vila", ulje na platnu, koju je naslikao naš poznati marinist, kapetan Ivanković.
..................................................................................................................................................................................................
Ako se priča o trgovanju ljudskim kostima u 19. stoljeću čini nekome nevjerojatna, evo jednog linka koji potvrđuje tu praksu https://medium.com/study-of-history/the ... beb35254a3
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dodatak:
U časopisu "Naše more" 1955. br. 5, u članku "Pomorski život kadeta Vlaha Fagioni" (to jest Vlaha Bukovca -op. Vežičanka) autor Bruno Moravec piše na kraju članka:
Posadu "Vile" spasio je španjolski brod "Serra Bilbao"*. U Dubrovačkom pomorskom muzeju sačuvan je brodski dnevnik barka iz 1893. godine, u kojem je vjerno opisana propast broda. Lijepo je tu nesreću opisao i poručnik "Vile", Dubrovčanin Lazar Lazić u pismu svojoj majci. Ovo je pismo objelodanjeno u tjedniku "Dubrovnik", broj 13 od 20.IX. 1893. godine.


*radi se o parobrodu Serra, matične luke Bilbao

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4636
Teme: 161
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Bark Vila (1871)

Post broj:#2  PostPostao/la Vežičanka » 13.12.2020, 20:32

Dok je u Americi sudbina posade barka Vila ostala misterija, možda i do današnjih dana, na drugom kraju svijeta, u Dubrovniku, ubrzo se saznalo što se dogodilo.

Jasno je da je komunikacija 19. stoljeća bila slaba, pa ne začuđuje da se nije dugo saznalo u Americi (možda i nikad), što se dogodilo. Više iznenađuju priče o misteriji u našim novinama, čak godine 1938.
Pretpostavljam da se samo prenosilo strane novinske članke, bez ikakvog istraživanja.

U prošlom postu spomenuli smo pismo časnika jedrenjaka Vila koje piše majci i u kojem opisuje što se dogodilo. Pročitajte to pismo onako kako je objavljeno u novinama Dubrovnik 1893. godine:

bark Vila pismo-1.jpg
bark Vila pismo-1.jpg (73.99 KiB) Pogledano 2744 puta

bark Vila pismo-2.jpg
bark Vila pismo-2.jpg (471.18 KiB) Pogledano 2744 puta

bark Vila pismo-3.jpg
bark Vila pismo-3.jpg (60.26 KiB) Pogledano 2744 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4636
Teme: 161
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Bark Vila (1871)

Post broj:#3  PostPostao/la Vežičanka » 19.12.2020, 17:01

Dosta puta su razni brodovi nailazili na napuštene jedrenjake na moru i oteglili ih u luku. Nije bilo rijetko da jedrenjak i nije bio jače oštećen, te ga je bilo moguće popraviti.
Ovdje moramo napomenuti - ako brod i ne izgleda znatnije oštećen ali se njime ne može upravljati, posada je osuđena na propast i najbolje što mogu napraviti je da napuste brod.

Vežičanka napisao:U dubrovačkom pomorskom muzeju nalazi se slika barka "Vila", ulje na platnu, koju je naslikao naš poznati marinist, kapetan Ivanković.

Iz američkog časopisa 1964. godine:
Basi Ivanković -bark Vila.jpg
Basi Ivanković -bark Vila.jpg (224.09 KiB) Pogledano 2660 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4636
Teme: 161
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Bark Vila (1871)

Post broj:#4  PostPostao/la Vežičanka » 12.10.2021, 10:56

Sa stranice Muzeji i galerije Konavala - Kuća Bukovac - Zbirka namještaja kuće Bukovac

Maketa broda “Osmi dubrovački”, kasnije bark Vila. Kao što smo napisali u postu br. 1 ove teme, na njemu je 1871. godine plovio kao mali od palube budući slikar Vlaho Bukovac

Maketa broda .jpg
Maketa broda .jpg (81.09 KiB) Pogledano 1897 puta

Maketa broda -1.jpg
Maketa broda -1.jpg (129.14 KiB) Pogledano 1897 puta


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Jedrenjaci

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost