Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Riječko kazalište - Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca (1885.)

Kulturne ustanove, zbivanja, predstave, izložbe, književnost i jezik, dijalekti nacionalne manjine itd.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23726
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječko kazalište - Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca

Post broj:#46  PostPostao/la Adamić » 18.12.2018, 22:47

Vremenska kapsula
Čudesni artefakt: Metalna tuba koja povezuje Ciottu, Klimta i Rijeku uskoro pred Riječanima
Prilikom polaganja posljednjeg kamena u zgradi Općinskog kazališta, u malu šupljinu ispod ulaznih vrata postavljena je olovna tuba s dokumentacijom o izgradnji kazališta, s plakatom prve predstave i novcima koji su tada bili u opticaju

RIJEKA Po izgradnji HNK Ivana pl. Zajca, još 1885. godine, u jedno je stepenište zakopana vremenska kapsula koja daje fascinantni uvid u Rijeku prije gotovo 140 godina. Zakopao ju je osobno čuveni riječki gradonačelnik Giovanni Ciotta.

Mnogo je godina ondje stajala zaboravljena da bi potom, za vrijeme posljednje velike renovacije kazališne zgrade bila iskopana pa pohranjena u arhivi HNK Ivana pl. Zajca.

Dugogodišnja je želja Muzeja Grada Rijeke i njezina ravnatelja Ervina Dubrovića bila da metalna tuba postane dijelom fundusa Muzeja Grada Rijeke i bude izložena očima javnosti.

Zahvaljuju agilnosti Ervina Dubrovića te činjenici da će Rijeka 2020. godine biti Europskom prijestolnicom kulture ta se želja konačno ostvaruje, a Riječanima će konačno biti dostupan ovaj vrijedan i savršeno očuvan povijesni artefakt.

Vremenska kapsula imat će ulogu i o velikoj izložbi "Nepoznati Klimt" koju priprema Muzej Grada Rijeke. U tom smislu još ovog ljeta započeli su konzervatorsko-restauratorski radovi na slikama iz HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.


Izložba će obuhvatiti i izlaganje slika braće Klimt i F. Matscha iz HNK-a Ivana pl. Zajca. Trebala biti otvorena u srpnju 2020. godine, vjerojatno u sadašnjoj zgradi Muzeja grada Rijeke, iako je želja da to bude obnovljena Palača šećerane. Bit će to jedinstvena prilika da publika izbliza vidi slike, koje su se dosad mogle promatrati jedino iz partera i loža riječkog Kazališta.

Na izložbi će biti predstavljeno i desetak Klimtovih crteža iz raznih institucija u Beču, a uspostavljena je i suradnja s Narodnim muzejem u rumunjskom Pelešu. Jednu sliku posudit će i pranećak Gustava Klimta. Kao najava izložbe u rujnu će biti tiskana brošura na dvadesetak stranica. Izložbu će dizajnirati Klaudio Cetina. Cijeli proces restauracije slika i pripremanja izložbe "Nepoznati Klimt" prati i film koji snima riječki Kreativni odjel.

tuba1

Po otvaranju 4. listopada 1885. godine riječko je kazalište bilo remek-djelom arhitekture svoga doba. Na impozantnom kazališnom zdanju figuralne plastike i ornamentalne radove izradio je poznati venecijanski kipar August Benvenuti, a stropne slike slikar Franz Matsch u suradnji s još poznatijom braćom Gustavom i Ernestom Klimtom.

Projekt riječkog kazališta izradio je specijalizirani atelijer arhitekata Hermana Gottlieba Helmera i Ferdinanda Fellnera. Wiener Atelier Fellner-Helmer bio je slavan u čitavoj Europi, od Hamburga do Odesse. Atelijer je izradio projekte za 53 kazališta, a najveći ih je broj ostvaren na području bivše Austro-Ugarske Monarhije.

tuba2

Prilikom polaganja posljednjeg kamena u zgradi Općinskog kazališta, u malu šupljinu ispod ulaznih vrata postavljena je olovna tuba s dokumentacijom o izgradnji kazališta, s plakatom prve predstave i novcima koji su tada bili u opticaju. O sudbini plakata koji je najavljivao otvorenje Općinskog kazališta u publikaciji »Riječki kazališni plakat« opširno piše Ervin Dubrović. Radi se o jedinom riječkom višebojnom litografskom plakatu, ujedno najvećem sačuvanom riječkom plakatu 19. stoljeća. Izradio ga je litograf G. Douarche, a tiskan je u tiskari Fiume Stabilimento Tipo-litografico.

tuba3

Neobična je i priča o kasnijoj sudbini plakata. Unatoč raskošnu izgledu bio je gotovo posve zaboravljen, sve do 1970. godine kad tadašnjem intendantu Dorianu Sokoliću u vrijeme obnove kazališta u ruke dolazi novinski članak koji opisuje ceremonijal svečanog otvorenja sa simboličkim polaganjem »završnog kamena«, zapravo gornje stube središnjeg ulaza iz atrija u pretprostor gledališta. Tu je gradonačelnik Ciotta položio veliku metalnu tubu koja je, između ostalog, sadržavala i primjerak svečanog plakata.

Sokolić je dao potražiti davno zaboravljenu tubu i doista ju je pronašao na svome mjestu, s jedinim do danas sačuvanim, posve neoštećenim primjerkom plakata.

Metalna tuba koja povezuje Ciottu, Klimta i Rijeku (1).jpg
Metalna tuba koja povezuje Ciottu, Klimta i Rijeku (1).jpg (40.97 KiB) Pogledano 13641 puta

Metalna tuba koja povezuje Ciottu, Klimta i Rijeku (2).jpg
Metalna tuba koja povezuje Ciottu, Klimta i Rijeku (2).jpg (41.31 KiB) Pogledano 13641 puta


http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/C ... Rijecanima
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23726
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječko kazalište - Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca (1885.)

Post broj:#47  PostPostao/la Adamić » 28.4.2020, 12:13

Još malo sa slika obnove. Gdje god udariš krampom u tlo voda istječe. :zastava:
obnova kazalista (1).jpg
obnova kazalista (1).jpg (271.04 KiB) Pogledano 8927 puta

obnova kazalista (2).jpg
obnova kazalista (2).jpg (259.23 KiB) Pogledano 8927 puta

Malo brutalno izgleda s bagerom ući unutra ?

Neočekivani problemi, (čitaj nepoznavanje povijesti). Radovi su se odužili 11 godina. Isto imamo danas duž Krešimirove.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23726
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječko kazalište - Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca (1885.)

Post broj:#48  PostPostao/la Adamić » 12.9.2020, 15:26

40 milijuna kuna godišnje nije im dovoljno, traže još ? Ajme ovako što građani Rijeke imaju od tih 40 milijuna kuna ? I ne daju na uvid svoje troškove, javnosti !

Iz HNK Ivana pl. Zajca zavapili: “Pomozite nam donacijama – za opstanak Kazališta!”

Unatoč koroni i teškim vremenima, apel se ipak doima pomalo neobičnim u svjetlu činjenice da se djelovanje i program Kazališta redovno i obilato financiraju iz gradskog proračuna

Iz HNK Ivana pl. Zajca javnosti je putem njihovog službenog Facebook profila upućen apel u kojem mole publiku da im pomogne – opstati!

Unatoč pandemiji i posljedičnoj krizi te zista teškim vremenima, apel se ipak doima pomalo neobičnim u svjetlu činjenice da se djelovanje i program Kazališta redovito i obilato financiraju iz gradskog proračuna, a nije tajna da se neki gostujući izvođači, ali i sami članovi kuće, mogu podičiti obilnim honorarima za neke redovne i izvanredne programe.

Apel Iz HNK Ivana pl. Zajce prenosimo u cijelosti:

“OPSTANAK U HNK IVANA PL. ZAJCA

Poštovana publiko,

Gotovo svaku večer, već desetljećima, izlazimo pred vas na pozornicu riječkog Kazališta jer vaš aplauz i podrška razlog su postojanja HNK Ivana pl. Zajca.

Riječka je publika oduvijek snažno podupirala svoje kazalište i pomagala u obnovi zgrade i produkciji programa.

Danas, zbog epidemioloških mjera smijemo koristiti upola manje mjesta u gledalištu po izvedbi, a i brojnoj našoj stalnoj publici se financijska situacija i sigurnost promijenila te više nisu u mogućnosti dolaziti u kazalište.

Kao i mnoga kazališta u svijetu, pandemija je i vaše i naše riječko Kazalište dovela do ruba opstanka. Premda smo svi zahvalni prije svega Gradu Rijeci, dakle u prvom redu građankama i građanima Rijeke, što nam omogućuju da radimo i stvaramo, troškovi produkcije programa pokrivaju se najvećim dijelom iz prihoda od prodaje programa. Zahvaljujući programu Europske prijestolnice kulture, još mjesec dana uspijevat ćemo izvoditi predstave i koncerte koji bi nam bili teško dostupni i u “normalnim” godinama, a potpuno nezamislivi u godini u kojoj su već do sada prihodi od prodaje programa smanjeni za preko 60%.

▪️Stoga vas molimo da, ukoliko ste u mogućnosti, uz kupovinu pretplate ili ulaznice na našoj blagajni, pridodate određeni iznos koji će biti zabilježen kao donacija i upotrijebljen isključivo za produkciju kazališnih programa ove sezone.

Svaki donirani iznos je važan, bit će evidentiran i moći ćete provjeriti za koji trošak produkcije programa je korišten.

Ukoliko biste željeli darovati i donaciju neovisno o ulaznicama i pretplatama, to će biti moguće uplatom na žiro-račun:

HNK Ivana pl. Zajc Rijeka
IBAN: HR2623600001102027960
poziv na broj: datum uplate.

Vjerujemo da ćemo zajedno prebroditi i ova teška vremena kad se Kazalište bori za opstanak i od srca vam zahvaljujemo na svakoj pomoći!“, stoji u objavi koju potpisuju Renata Carola Gatica, ravnateljica Hrvatske drame; Maša Kolar, ravnateljica Baleta;
Giulio Settimo, ravnatelj Talijanske drame i dr.sc. Marin Blažević, intendant.


Na ovaj neobičan apel tek očekujemo komentare osnivača Kazališta – Grada Rijeke, ali i riječke javnosti.

https://riportal.net.hr/iz-hnk-ivana-pl ... xiSiNdaW64
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Daluka
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 581
Teme: 8
Pridružen: 13.10.2015, 17:08

Re: Riječko kazalište - Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca

Post broj:#49  PostPostao/la Daluka » 3.1.2022, 19:55

Vežičanka napisao:Gledajući ovo sjetila sam se još jednog detalja iz razdoblja obnove kazališta----našli su pohranjene neke stvari iz doba izgradnje, kao što je običaj ugraditi negdje u zid ili temelje.
Što je to točno bilo, ne sjećam se, čini mi se da je bio nacrt i neka boca. Baš me zanima gdje je to završilo.
Mislim da su stavili nešto iz doba obnove na isto mjesto, između ostalog novine.


Tubu su našli (donja slika), mada ne vidim u tekstu da piše da je to nađeno (što je teško napisati jednu rečenicu u vezi toga?) ali očito je to to, inače ne bi bilo slike.:[/color]
[/quote]
E, sad tko je što našao, tko je zaslužan za pronalazak i koliko se zna za vremensku kapsulu?
Izvor: La Voce di Fiume iz 1970. godine.
Nadam se prijevodu priloga stručnjaka za talijanski jezik.
HNK_I_Z_Vremenska kapsula.jpg
HNK_I_Z_Vremenska kapsula.jpg (262.4 KiB) Pogledano 6263 puta

Daluka
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 581
Teme: 8
Pridružen: 13.10.2015, 17:08

Re: Riječko kazalište - Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca (1885.)

Post broj:#50  PostPostao/la Daluka » 5.1.2022, 11:13

Pošto nema stručnjaka za talijanski ili nema interesa za prijevod, g...le prevoditelj je preveo po meni najinteresantniji dio kako je došlo do pronalaska vremenske kapsule 1970. godine.
Morate biti registrirani i prijavljeni da bi vidjeli ovaj sadržaj.
This board requires you to be registered and logged-in to view hidden content.


Morate biti registrirani i prijavljeni da bi vidjeli ovaj sadržaj.
This board requires you to be registered and logged-in to view hidden content.

Prethodni

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Umjetnost i kultura

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron