Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

U Rijeci osnovana prva esperantska udruga u HR(univerzalni svjetski jezik)

Kulturne ustanove, zbivanja, predstave, izložbe, književnost i jezik, dijalekti nacionalne manjine itd.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

U Rijeci osnovana prva esperantska udruga u HR(univerzalni svjetski jezik)

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 28.9.2018, 18:07

Na današnji dan:

28.09.1907. Osnovana u Rijeci prva esperantska udruga u Hrvatskoj sa 37 članova. Ta se godina smatra početkom organiziranog djelovanja esperantista u Hrvatskoj.

Esperanto (ISO 639-3: epo), međunarodni je umjetni jezik nastao u drugoj polovici 19. stoljeća prema zamisli L. L. Zamenhofa. Prvi udžbenik objavio je 1887. godine u Varšavi pod pseudonimom "Dr. Esperanto" (liječnik koji se nada) što je kasnije postalo i ime samog jezika.

Govorna zajednica esperantista postoji više od stotinu godina, a čine ju brojni govornici i simpatizeri okupljeni u tisuće klubova, grupa, udruženja, strukovnih i nacionalnih saveza na svim kontinentima. Tako postoji i Hrvatski savez za esperanto.

Esperanto kažu da je jezik najlakši za učenje i univezalan je za cijelu planetu. :zastava:

Sama ideja Esperanta bazira se na činjenici da u svijetu postoje tisuće jezika i ljudi se među sobom slabo ili nikako sporazumijevaju. Zamisao Esperanta je da se zadrže svi ti jezici, ali i da se uvede jedan zajednički, nadnacionalni jezik, koji bi stanovništvo cijele zemlje govorilo osim svog materinjeg jezika. Samom činjenicom da Esperanto nije vezan ni uz jednu naciju, te njegova uporaba ne bi uzrokovala otpore kakve bi imalo uvođenje određenoog nacionalnog jezika, npr. engleskog, kineskog...

OTKRIVANJE SPOMEN-PLOČE NA ZGRADI KORZO 18

Spomen_ploca_esperantska_udruga.jpg
Spomen_ploca_esperantska_udruga.jpg (616.98 KiB) Pogledano 47683 puta

Spomen ploča na zgradi u Rijeci na Korzu u kojoj se nalazilo sjedište "Adriatika ligo esperantista", prve esperantske udruge u Rijeci i Hrvatskoj od njezina osnutka 28. rujna 1907. godine. Wikipedija

Otkrivanje je počelo u 11 sati pred zgradom Korzo 18, gdje je od svog osnutka (28.rujna 1907.g) bilo sjedište "Adriatika Ligo Esperantista" prve esperantske udruge na Rijeci i u Hrvatskoj. Da bi se trajno sjećalo na taj dan, Esperanto društvo Rijeka uz svesrdnu pomoć Grada Rijeke i ostalih institucija kao Konzervatorskog zavoda, te volje stanara, odnosno vlasnika zgrade, postavilo je spomen-ploču o tom značajnom događaju. Spomen-ploču je otkrio predsjednik Esperantskog društva "Rijeka" Boris Di Costanzo. Uz svečani govor pročitana su i imena 37 ondašnjih članova udruge.

Tekst spomen-ploče na hrvatskom i esperantu glasi:

U OVOJ SE ZGRADI NALAZILO SJEDIŠTE
ADRIATIKA LIGO ESPERANTISTA -
PRVE ESPERANTSKE UDRUGE U RIJECI I HRVATSKOJ
OD NJEZINA OSNUTKA 28. RUJNA 1907.

Na esperantu:

EN TIU ĈI DOMO ESTIS SIDEJO DE
ADRIATIKA LIGO ESPERANTISTA –
LA UNUA ESPERANTISTA ORGANIZO EN RIJEKA KAJ KROATIO
EKDE TIES FONDIĜO LA 28an DE SEPTEMBRO 1907

Esperanto društvo Rijeka, u povodu 100. obljetnice
Esperanto Societo Rijeka, okaze de la 100a jubileo


Zgrada sjedišta "Adriatika ligo esperantista" na Korzu.

Esperanto-societo Rijeka  (1).jpg
Esperanto-societo Rijeka (1).jpg (119.49 KiB) Pogledano 47683 puta

Esperanto društvo Rijeka broji 45 članova što ga čini najstarijim, ali i najbrojnijim u Hrvatskoj. Tečaj esperanta trenutačno pohađa troje polaznika, a ponedjeljkom organiziraju zanimljiva predavanja . Riječ je o jednostavnom jeziku koji je moguće u potpunosti usvojiti u samo tri mjeseca. Naime, gramatička pravila vrlo su jednostavna, a pogotovo nama s riječkoga područja jezik lako »ulazi u uho« jer je sličan talijanskome, iako to može biti i mana jer se neka slova ne čitaju kao u talijanskome pa može doći do zabune – objašnjava Boris di Costanzo, ujedno i voditelj tečaja esperanta u riječkom Društvu
Esperanto-societo Rijeka  (2).jpg
Esperanto-societo Rijeka (2).jpg (21.28 KiB) Pogledano 47683 puta


Povijest počinje u Rijeci

Prvo esperantsko društvo u Hrvatskoj osnovano je upravo u Rijeci i to u rujnu 1907., što se ujedno smatra početkom organiziranog djelovanja esperantista u Hrvatskoj. Već sljedeće godine, u Zagrebu je osnovano Društvo hrvatskih esperantista, preteča današnje krovne udruge – Hrvatskog saveza za esperanto. Društvo osnovano u Rijeci 1907. nazvano je »Fiumana Esperantista Grupo«, a sadašnje Esperanto društvo Rijeka pravni je sljednik društva što je 1946. godine osnovano pod nazivom Društvo esperantista »A. Š. Turković«, a od 1995. djeluje pod aktualnim imenom – Esperanto društvo Rijeka (Esperanto Societo Rijeka). Od osnutka do danas, Društvo je brojilo između 30 i 120 članova, a ove godine ima ih 45.
http://www.novilist.hr/Zivot-i-stil/Jes ... -Hrvatskoj


Ide pod rubriku "Riječka naj naj rubrika ! Jeste li znali ?" .
Slika

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Umjetnost i kultura

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost