Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Riječke tržnice

Dotaknite se neke teme iz bogate povijesti našeg grada. Jedino rubrika "Osobe" vezana je cijeli naš kraj. Pridonesite svojim prilogom da saznamo i naučimo nešto više .
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23411
Teme: 922
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Riječke tržnice

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 24.7.2014, 16:00

Ne postoji nigdje ovakva tema a vrlo je zanimljiva ! Trbuh grada ili tržnica, placa kako ju zovu današnji Riječani .

Pozivam sve da se uključe bilo kakvim saznanjima . :čitati:

Za početak članak iz N.L koji govori o umiranju tržnica zbog izgradnje velikih trgovačkih centara .


Umiru kvartovske tržnice: Kupce preoteli veliki centri

Donja Vežica tržnica.jpg
Donja Vežica tržnica.jpg (59.71 KiB) Pogledano 9121 puta

Trećina prostora vežičke tržnice zjapi prazna / Foto Vedran KARUZATržni kompleksi na Turniću, Donjoj Vežici, Sušaku, Brajdi i Belvederu zjape poluprazni ili godinama zatvorenih etaža, a kupci su vjerni još jedino centralnoj tržnici. S izgradnjom trgovačkih centara voće, povrće ili meso više se ne kupuje na tržnici, promijenile su se navike, a i kriza je učinila svoje

RIJEKA Tržnice više nisu in. Riječki tržni kompleksi izgrađeni na Turniću, Donjoj Vežici, Sušaku, Brajdi ili primjerice Belvederu, odumiru, zjape poluprazni ili su im godinama etaže potpuno zatvorene.

S izgradnjom trgovačkih centara voće, povrće ili meso više se ne kupuje na tržnicii, promijenile su se navike, a dijelom je i kriza kumovala odumiranju ovih nekretnina. Neki od navedenih prostora u vlasništvu su Grada Rijeke, drugi u vlasništvu tvrtke Tržnica Rijeka, a neki u posjedu Zlatnog klasa.

Primjerice objekt Opskrbnog centra Turnić u Ulici Franje Čandeka 32 u vlasništvu je Grada Rijeke, a u »funkciji« je od 1972. godine. Zatvoreni prostor tog Centra prostire se na 165 metara četvornih, a otvoreni je površine 110 kvadrata. U Centru je sada samo jedan zakupnik.

– Nakon preuzimanja prostora od Tržnice Rijeka, Grad je zatvoreni dio podijelio u manje poslovne prostore. S obzirom na izgradnju velikih trgovačkih centara u užoj ili široj okolici Opskrbnog centra, poslovni prostori su postupno u proteklih godinu dana vraćeni Gradu, tako da je sada u Centru samo jedan zakupnik, kažu iz Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom. Kako za zakup u Centru nema iskazanog interesa, u Gradu ispituju mogućnost eventualne prenamjene i njegovo preuređenje sukladno važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji tog područja, no zasad ne iznose detalje. No dodaju da troškova održavanja nema, jer je objekt u dobrom i upotrebljivom stanju. Opskrbni centar nalazi se u III zoni u kojoj je utvrđena osnovna zakupnina za trgovačku djelatnost u iznosu od četiri eura po metru četvornom.


Grad gubi identitet

– Potrebno je istražiti stvarne potrebe građana za spomenutim prostorima (udruge, lokalni proizvođači, OPG-i i slično) te ponuditi najamnu cijenu koja se može platiti. Za to je potrebna drugačija razvojna vizija lokalne ekonomije. Primjerice, Grad Zagreb drži vrlo visoke cijene, a prostori zjape prazni. Vizije nema, stari obrti se zatvaraju, grad gubi identitet. Drugim riječima, potrebno je vratiti interdisciplinarne strategije planiranja prostora općenito, osnovati timove antropologa, arhitekata, biologa, ekologa, ekonomista, geografa, pejzažnih arhitekata, sociologa, urbanista te pokušati spasiti što se spasiti da, zaključuje kulturna antropologinja Sonja Leboš.

Radi samo »centrala«

Lijepo zdanje tržnice Belveder izgrađene 1933. godine još je 2010. godine tvrtka Tržnica Rijeka prodala. Tada ju je kupila križevačka pekara Zlatni klas, čiji je vlasnik najavljivao stavljanje u funkciju gornjeg kata ove zgrade, inače godinama zatvorenog, a čija je površina najvjerojatnije oko 250 kvadrata. No, to se još uvijek nije dogodilo.

– Trgovački centri preusmjerili su kupce i oni još jedino najveći interes pokazuju za kupovanje na Centralnoj tržnici, kaže direktorica Tržnice Rijeka Silvana Šubat. Sve manje lokacije tipa tržnica Sušak i Vežica, više nisu toliko interesantne za kupce pa zbog toga ni za zakupce, nastavlja direktorica koja je svojedobno, govoreći o praznoj etaži novouređenog paviljona na Brajdi, rekla da tržnice posjećuju umirovljenici, koji se ne vole baš penjati po stepenicama, dok su se mladi orijentirali prema trgovačkim centrima radi besplatnog parkiranja, igraonica za djecu, ugostiteljskih usluga brze i relativno povoljne prehrane, autopraonica i slično.

Takve pogodnosti nemoguće da će ikad imati jedan kompleks poput tržnice na Sušaku, koja je izgrađena 1925. godine. Ali, gotovo je za ne vjerovati da je baš sve u tim detaljima. Površina Sušaka je 108,75 metara četvornih, a od toga u zakupu su 42 kvadrata. Objekt na Vežici izgrađen je 1984. godine i zauzima tri etaže ukupne površine od 933 metara četvornih. Od toga u zakupu je cijelo prizemlje (330,5 metara četvornih), u suterenu prostor od 68 metara četvornih te u suterenu skladišni prostor od 214 kvadrata. Drugim riječima, prazna je površina od 321 metra četvornog, saznajemo iz podataka tvrtke Tržnice Rijeka, koja nam pritom ne odgovara na pitanja čeka li možda prazne dijelove neka prenamjena, odnosno postoji li za njih kakav koncept. Čini se da u Hrvatskoj mrtvi kapital još uvijek nije najskuplji kapital.

Auto je zakon

Kulturna antropologinja Sonja Leboš pri Udruzi za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja UIII istakla je da uzroke praznih prostora moramo tražiti u neriješenim vlasničkim odnosima, u lošoj politici upravljanja, nedostatku razvojne vizije koja se temelji na lokalnoj proizvodnji i lokalnim proizvodima te pogodovanju krupnom kapitalu i velikim prodajnim lancima odnosno korporacijama.

– Nadalje, u samo nekoliko desetljeća ljudi su promijenili životni stil i prilagodili se uvjetima pod kojima se sve obavlja iz automobila i u automobilu. Gradski centri gube svoje osebujne lokale, a lokalne ekonomije propadaju. Problem je globalnog karaktera, gradski javni prostori su komodificirani, čak i same gradske uprave iznajmljuju javni prostor, na taj način ga devastiraju te on gubi osnovne identitarne karakteristike, smatra Sonja Leboš, ističući da rješenje postoji – ali ono pretpostavlja suradnju s antropolozima, sociolozima i urbanistima.


Milošević: Rješenje je u novoj viziji grada

Za komentar smo upitali i bivšeg pročelnika Odjela gradske uprave za urbanizam Milorada Miloševića, koji je prije promjena bio dio tima Urbanističkog instituta Rijeka, kada su se neki od navedenih sadržaja gradili.
– Izgradnja se tada temeljila na principu da sve mora biti dostupno građaninu koji nema vozilo jer tada nije bilo toliko automobila kao danas. Tako da riječki kvartovi imaju jedne zaokružene priče, s vrtićima, školama, dućanima i slično, kaže Milošević, koji rješenje praznih prostora u Rijeci vidi u razvoju jedne nove vizije grada.
– Ako sama Rijeka raspolaže s toliko praznih prostora, rješenje zasiguno ne leži u novcu. Važno je ponajprije definirati kakav grad uistinu želimo imati. U europskim gradovima cijele neke četvrti su tematske (knjige, umjetnost), i ne mijenjaju se. Lokalna vlast trebala bi takav princip stimulirati i njegovati, kaže Milošević, koji smatra da bi nova koncpecija grada morala zadirati u sve slojeve njegova funkcioniranja, kako bi se formirala i neka nova slika. A ne da kao danas budemo svjedoci da su nam, primjerice, kiosci postali simboli »ambulantne prodaje«. Neki rade od 0 do 24 sata, zatim nude kavu, žestoka pića, knjige, plaćanje računa, fotokopiranje itd. To je jednostavno nedopustivo, smatra Milorad Milošević.
Slika

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4601
Teme: 160
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Riječke tržnice

Post broj:#2  PostPostao/la Vežičanka » 24.7.2014, 16:16

Na koju to tržnicu na Sušaku misle? :ne znam:
Pretpostavljam onih nekoliko lokala iza Građevinske škole koje već odavno ne rade osim nekog kafića?

Ovo crveno obojano i nastavljaju se neki lokali uglavnom prazni uzduž ceste prema Piramidi
sušak.JPG
sušak.JPG (213.82 KiB) Pogledano 9117 puta

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23411
Teme: 922
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječke tržnice

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 24.7.2014, 16:22

Baš sad gledam . Ne poklapaju mi se godine 1911. i 1925. U knjizi "Kako čitati grad" na zadnjoj stranici za te godine nema nikakvih podataka.

1911. Podignuta je prva gradska tržnica na Sušaku. Nalazila se na sušačkom korzu. ( Strossmayerova ulica)

Piše u Povijest Rijeke u kratkim crtama ali bez izvora.
viewtopic.php?p=60415#p60415

Tržnica na Sušaku !
Mercato di Sušak 1917.jpg
Mercato di Sušak 1917.jpg (198.2 KiB) Pogledano 9112 puta

Sušak tržnica.jpg
Slika

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4601
Teme: 160
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Riječke tržnice

Post broj:#4  PostPostao/la Vežičanka » 24.7.2014, 16:24

Ova tržnica za koju si dao slike je prapovijest, a ona na mojoj slici je povijest. :D

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4601
Teme: 160
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Riječke tržnice

Post broj:#5  PostPostao/la Vežičanka » 24.7.2014, 17:06

Iz Sušačkog novog lista, 13. prosinca 1925. Planira se izgradnja nove sušačke tržnice na mjestu gdje se nalazi vatrogasno spremište. Vjerojatno je izgrađena slijedeće 1926.godine

Sušački novi list, 13. prosinca 1925.JPG
Sušački novi list, 13. prosinca 1925.JPG (36.02 KiB) Pogledano 9104 puta


Stare slike su iz naše teme Stare slike Rijeke. Vatrogasci su imali svoj prostor baš na tom prostoru gdje je sad parkiralište.
ova slika ima opis Sušak, vatrogasni dom
susackivatrogasnidom192.jpg
susackivatrogasnidom192.jpg (90.66 KiB) Pogledano 9104 puta

Sušak vatrogasci.jpg
Sušak vatrogasci.jpg (232.18 KiB) Pogledano 9104 puta


Taj prostor danas:
Sušak_.JPG
Sušak_.JPG (174.37 KiB) Pogledano 9104 puta

Tržnica je bila gdje sad prolazi cesta iza građevinske škole. Zatvoreni lokali još postoje ali osim kafića i možda još nečega, prazni su.
Dok nije izgrađena cesta (kada? negdje sedamdesetih?) tu je bila Sušačka tržnicca.

Edit: Evo odgovora na moje pitanje kad je građen istočni izlaz (ujedno uništena Sušačka tržnica). Iz kronologije za dan 26.7.:
26.07.1979. »Istočni izlaz« je službeno pušten u promet točno u 14 sati. Gradnja ceste od Ulice Ivana Zajca preko Delte i Mrtvog kanala na Piramidi i vijadukt gdje se cesta račva za Sušak i Pećine je započela u rujnu 1966 . Projekt koji je označio je pravu prometnu revoluciju za Rijeku. Vrijednost radova je iznosila velikih 600 milijuna dinara.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23411
Teme: 922
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječke tržnice

Post broj:#6  PostPostao/la Adamić » 27.7.2014, 14:53

Odlično sad znamo godine izgradnje ! Evo još starih slika.


kontw.jpg


Stara tržnica 1925 sušak Radićeva ulica.jpg


Pocetkom 1930 Sušak trfovina šport.jpg
Pocetkom 1930 Sušak trfovina šport.jpg (199.84 KiB) Pogledano 9052 puta


Autotrolej Titov trg.jpg
Autotrolej Titov trg.jpg (302.19 KiB) Pogledano 9052 puta

Nekoć je tu Autotrolej prodavao karte .
Slika

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4601
Teme: 160
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Riječke tržnice

Post broj:#7  PostPostao/la Vežičanka » 27.7.2014, 15:26

Razmišljam gdje su na toj staroj sušačkoj placi bili otvoreni štandovi? Ne izgleda da je baš bilo mjesta za to zbog ceste.
Nešto se vidi žena s košarama sa strane na ovoj slici iz naših starih slika:

susak.jpg
susak.jpg (128.3 KiB) Pogledano 9051 puta


Ne sjećam se da sam vidjela ijednu sliku nove Sušačke place. A radila je do 1966. Možda i koju godinu kasnije, ovisi koliko su brzo (ili sporo) napredovali radovi za Istočni izlaz.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23411
Teme: 922
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječke tržnice

Post broj:#8  PostPostao/la Adamić » 27.7.2014, 23:44

Velika placa


Glavna gradska tržnica omiljeno je mjesto Riječana kojima se lice razvuče u osmijeh pri pomisli na objed, još od kraja 19. stoljeća. Pojavila se uz morsku obalu, nedaleko od drvenog mola na kojemu su lokalni ribari iskrcavali ulov i odnosili ga na prodaju u košarama. Ribe, rakovi i školjke isprva su se prodavali na otvorenom, a od 1866. pod krovom, u podignutoj ribarnici. Prema projektu Izidora Vauchniga, ravnatelja riječkoga Tehničkog ureda, uz tu je ribarnicu 1880. započela gradnja dvaju paviljona. Tako su se i prodavači ostalih namirnica našli pod krovom. Sve se dogodilo na terenu nasipavanjem otetom od mora. Arhitekt se služio najsuvremenijim rješenjima svoga doba, koristeći čeličnu rešetkastu konstrukciju i staklo. U ostalim je elementima ostao vjeran prethodnim, historicističkim iskustvima, ukrašavajući fasade reljefnim prikazima voća i povrća.

Tri su građevine postale okosnicom nove rezidencijalne četvrti. Ribarnica je, međutim, sve manje udovoljavala higijenskim očekivanjima rastućeg grada, pa je odlučeno izgraditi novu. Posla se prihvatio riječki arhitekt Carlo Pergoli, a radovi su započeli uoči Prvog svjetskog rata. Nakon što je 1914. završena zgrada za skladištenje ribe, radovi na glavnoj građevini protegnuli su se do 1916. Pergoli je u oblikovanju pokazao naklonost bečkoj secesiji. Na to upućuje kamena dekoracija, rad venecijanskog skulptora Urbana Bottassa. Riječ je o kapitelima, četiri fontane u unutrašnjosti ribarnice, te ukrasima na pročelju. Oko stupova i na pročelju Bottasso je poslagao brojan morski životinjski svijet, čineći to tako vješto kao da se odlučio osobno prihvatiti prodavačkog posla. Kameni rakovi, hobotnice, ribe i školjke ostavljaju dojam živih, pozivajući prolaznika da se približi ribarnici, u kojoj će pouzdano naći nešto za svoj stol.

Popularna “Placa” radi svaki dan od 6.30 do 14 sati, a nedjeljom od 6.30 do podne.

velika tržnica Rijeka (1).jpg
velika tržnica Rijeka (1).jpg (53.75 KiB) Pogledano 9035 puta

velika tržnica Rijeka (2).jpg
velika tržnica Rijeka (2).jpg (57.61 KiB) Pogledano 9035 puta

velika tržnica Rijeka (3).jpg
velika tržnica Rijeka (3).jpg (37.12 KiB) Pogledano 9035 puta


http://www.visitrijeka.hr/Gdje_jesti_i_ ... ka_trznica
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23411
Teme: 922
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječke tržnice

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 27.7.2014, 23:57

Velika tržnica u Rijeci čini sklop od dva jednaka paviljona i zgrade Ribarnice . Također duž Demetrove nalazi se niz simpatičnih starih skladišta , s tornjem.
tržnica rijeka.jpg
kliknite za veći prikaz i uživajte

Velika placa modello Rijeka.jpg
Velika placa modello Rijeka.jpg (270.21 KiB) Pogledano 9034 puta
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23411
Teme: 922
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječke tržnice

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 28.7.2014, 14:51

Slika
U zasebnoj temi osvrt na poziciju riječke ribarnice možete saznati nešto više o lokaciji prije izgradnje današnje tržnice kakvu poznajemo.

Ovaj plan grada pokazuje nam da se 1852.godine, četrdesetak godina prije, još starija ribarnica - pescheria nalazila uz rub obale na Rivi, preko puta današnje robne kuće RI i zgrade Transadrije.
Sama tržnica, nalazila se na piazza d`erbe, iza gradske ure i na današnjem trgu sv.Barbare, a vjerojatno je tržnica bila i uz Fiumaru, od kuda su i sa brodova prodavali robu.
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23411
Teme: 922
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječke tržnice

Post broj:#11  PostPostao/la Adamić » 28.7.2014, 15:21

Ribarnica

stara ribarnica Rijeka.jpg
stara ribarnica Rijeka.jpg (284.19 KiB) Pogledano 9019 puta

Stara ribarnica sagrađena 1865., srušena 1912. godine.

Ribarnica Varlo Pergoli Fiume Rijeka.jpg

Da bi na njenom mjestu niknula nova predivna ribarnica 1916.godine. Projekt je provjeren 1912. godine riječkom arhitektu Carlu Pergoliju. Najprije je dogotovljena zgrada za skladištenje riba, a nova gradnja ribarnice počela je u travnju 1913 , no zbog rata radovi su bili prekidani. Kamenu dekoraciju izveo je ugledni venecijanski kupar Urbano Bottaso. Zgrada je spoj kamena i opeke.
Ribarnica Rijeka.jpg
Ribarnica Rijeka.jpg (483.3 KiB) Pogledano 9018 puta

Zgrada za skladištenje ribe bit će u pozadini, vidi se da je postojala na staroj slici. Vjerojatno oštećena i srušena u Drugom svjetskom ratu.
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23411
Teme: 922
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječke tržnice

Post broj:#12  PostPostao/la Adamić » 28.7.2014, 15:40

Detalji
Demetrova 3 tržnice rijeka (4).jpg
Demetrova 3 tržnice rijeka (4).jpg (317.15 KiB) Pogledano 8998 puta

Demetrova 3 tržnice rijeka (5).jpg
Demetrova 3 tržnice rijeka (5).jpg (169.9 KiB) Pogledano 8998 puta

Demetrova 3 tržnice rijeka (6).jpg
Demetrova 3 tržnice rijeka (6).jpg (242.4 KiB) Pogledano 8998 puta

Demetrova 3 tržnice rijeka (7).jpg
Demetrova 3 tržnice rijeka (7).jpg (275 KiB) Pogledano 8998 puta

Demetrova 3 tržnice rijeka (8).jpg
Demetrova 3 tržnice rijeka (8).jpg (357.46 KiB) Pogledano 8998 puta
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23411
Teme: 922
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječke tržnice

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 28.7.2014, 15:42

Demetrova 3 tržnice rijeka (1).jpg
Demetrova 3 tržnice rijeka (1).jpg (319.95 KiB) Pogledano 8996 puta

Demetrova 3 tržnice rijeka (2).jpg
Demetrova 3 tržnice rijeka (2).jpg (308.81 KiB) Pogledano 8996 puta

Demetrova 3 tržnice rijeka (3).jpg
Demetrova 3 tržnice rijeka (3).jpg (476.63 KiB) Pogledano 8996 puta

Istarski kamen.
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23411
Teme: 922
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječke tržnice

Post broj:#14  PostPostao/la Adamić » 28.7.2014, 15:50

Pogled na stražnji dio . Čini mi se kao da se neka spomen ploča tu nalazi ili možda nije ništa . Nemam slike, možda G.E.pomogne ili ako netko ima sliku.
Stražnji dio.jpg
Stražnji dio.jpg (324.49 KiB) Pogledano 8996 puta
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23411
Teme: 922
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječke tržnice

Post broj:#15  PostPostao/la Adamić » 28.7.2014, 15:53

a iznutra...predivno...
ribarnica (2).jpg
ribarnica (2).jpg (288.52 KiB) Pogledano 8994 puta

Rijeka_Ribarnica10.JPG
http://www.artnouveau-net.eu/News/Imagegallery/Citiesimages/tabid/178/AlbumID/1247-31/Page/2/language/en-GB/Default.aspx
Rijeka_Ribarnica10.JPG (63.45 KiB) Pogledano 8993 puta

Rijeka_Ribarnica12(1).JPG
http://www.artnouveau-net.eu/News/Imagegallery/Citiesimages/tabid/178/AlbumID/1247-31/Page/2/language/en-GB/Default.aspx
Rijeka_Ribarnica12(1).JPG (55.2 KiB) Pogledano 8993 puta

ribarnica rijeka foto N.L..jpg
Slika

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Povijest

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost