Ništa od tih kioska na kraju. Promašili sve.
Ovako komentar jedan u glavu, kako bi rekli.
Kad god čitam o riječkoj glavnoj placi, to su srcedrapajući tekstovi. Šarm, romantika, bla, bla. Ja tu ništa od toga ne vidim . Vidim samo zgnječenu rajčicu koju mi trgovac pokušava uvaliti, dok viče moje su najbolje, moje su domaće !!
Smeta mi stješnjena lokacija place i uređenost, po kojoj ona funkcionira.
Smještena nabijena između stambenih blokova, dvije ok stare zgradice i to se zove placa. Još kad se uključi dostava zablokira cijeli blok i centar grad. Tako ona mora izgledat ?
Što ima romantično u tome da ti netko prodaje voće i povrće koje je prethodno kupio iz Konzuma ? Na plus 40 , gdje ti stalno kvase salatu i onda naplate vodu.
Pa ti muljaju s vagama jer u 21 stoljeću nemaju digitalne vage ? Ok, to su neki detalji , koji sad nisu bitni ali jesu.
Glavna gradska tržnica omiljeno je mjesto Riječana još od kraja 19. stoljeća . Danas gradske vlasti ne vide da je placa premalena i lokacijom nije dobra.
Imaš Ex Port Delta s ogormnim prostorom koji zjapi prazan , plus veliki parking u blizini. Slično imaš u Bariju. Glavna tržnica smještena im je u halama. S dovoljno prostora za svakoga.
Osjećaj je da ovaj grad ne stvara nove vrijednosti i to me žalosti. Umjesto da budemo uzor drugima. Da se stalno trudimo biti bolji i bolji.
I od riječke place može se napraviti trademark. Ova riječka placa mi se ne sviđa jer odavno je stala u vremenu i prostoru. Jedan od razloga je i zašto gube bitku s uređenim trgovačkim centrima.
Također ima pojam "Seoske tržnice" koje gradske vlasti uopće ne znaju što je. Moglo bi se iskombinirati da povlašteni zakup imaju samo domaći proizvođači. Plus razni lokalni prozvodi našeg kraja.
Seoske tržnice razlikuju se od uobičajenih gradskih tržnica po tome što se na njima povremeno ili stalno prodaju isključivo vlastiti poljoprivredno-prehrambeni proizvodi poljoprivrednih gospodarstava. Uz poljoprivredno-prehrambene proizvode na takvim se tržnicama uobičajeno prodaju i suveniri, tradicijski nakit, kruh, kolači itd.
https://living.vecernji.hr/zelena-zona/ ... oj-1000869