Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Spomenik na Snežniku

Dotaknite se neke teme iz bogate povijesti našeg grada. Jedino rubrika "Osobe" vezana je cijeli naš kraj. Pridonesite svojim prilogom da saznamo i naučimo nešto više .
Avatar korisnika
Samuele M.
Šta da ?
Šta da ?
 
Postovi: 10
Teme: 1
Pridružen: 20.4.2015, 21:47

Spomenik na Snežniku

Post broj:#1  PostPostao/la Samuele M. » 30.1.2020, 21:42

Naletio sam na ebay-u na ovu zanimljivu razglednicu.

Na prednjoj strani razglednice nalaze se dvije fotografije: jedna prikazuje grupu skijaša, a druga spomenik Danteu. To naravno ne bi bilo toliko zanimljivo za ovaj forum da na poleđini ne piše Fiume Monte Nevoso m. 1796. Radi se o Snežniku (visina korespondira) koji se na talijanskom zove Monte Nevoso i koji je bio, za vrijeme Kraljevine Italije, pod Riječkom provincijom (Provincia di Fiume), što objašnjava zašto se Rijeka spominje sa Snežnikom. Međutim, ima tu još nekoliko detalja koji su zbunjujući. Prodavač navodi da je razglednica iz 1949., mislim da se to vidi po natpisu na poleđini 27.2.49, ali kako je moguće da je takva razglednica tada bila u opticaju? Objašnjenje daju pečati s prednje i stražnje strane: radi se o riječkoj sekciji talijanskog alpinističkog udruženja (CAI sezione Fiume) koje je nakon Drugog svjetskog rata aktivno u Italiji. Pretpostavljam da je ovo neka starija fotografija Snežnika, iz međuratnog razdoblja, koju su esuli iskoristili za razglednicu. Funkcija razglednice je neki oblik sjećanja na rođene krajeve, u širem smislu, ali i, rekao bih, neka vrsta predstavljanja teritorija kao talijanskog na što upućuje spomenik Danteu i citat na poleđini. Odnosno alegorijski prikaz krajnjih granica Italije.

Upravo me taj zadnji detalj ponajviše fascinirao, jer na temelju razglednice dalo bi se zaključiti kako je ovakav Danteov spomenik postojao na Snežniku. Ipak, dosta je malo proguglati da bi se provjerilo kako fotografija tobožnjeg Danteovog spomenika na Snežniku u potpunosti korespondira sa spomenikom iz Trenta.
Malo bi bilo čudno da je: 1. replika bila postavljena na Snežniku u međuratnom razdoblju 2. da je isti spomenik preživio nakon 1945. godine.

Ali ima li onda taj Danteov spomenik samo neku simboličnu vrijednost ili on i materijalno predstavlja nekakav spomenik koji je nekada bio na Snežniku? Čini mi se, ali nažalost nemam knjigu kod sebe, da Antoniazzo Bocchina spominje nekakav spomenik Danteu (vrlo upitne umjetničke vrijednosti), objavljuje i fotografiju spomenika, te navodi da je srušen nakon rata. Nažalost, ne znam gdje se spomenik nalazio. Da li je moguće da je onda zaista postojao nekakav spomenik Danteu na Snežniku kojeg ovaj spomenik iz Trenta na neki način priziva?

s-l1600 (2).jpg
s-l1600 (2).jpg (266.83 KiB) Pogledano 4550 puta

s-l1600 (3).jpg
s-l1600 (3).jpg (169.59 KiB) Pogledano 4550 puta

Monumento_a_Dante_Alighieri_(Trento)_08.jpg
Monumento_a_Dante_Alighieri_(Trento)_08.jpg (141.93 KiB) Pogledano 4550 puta

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Povijest

Tko je online

Google Adsense [Bot], Vežičanka pregledava forum i 2 gostiju