Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Riječka zaobilaznica

Cestovni, pomorski, zračni i željeznički promet Rijeke i našeg kraja.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21408
Teme: 862
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Riječka zaobilaznica

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 9.8.2009, 12:20

Slika

Broj vozila na čvoru Orehovica

siječanj – 594.000

veljača – 541.000

ožujak – 568.000

travanj – 625.000

svibanj – 556.000

lipanj – 582.000

srpanj – 678.000


Riječka prometnica najveće usko grlo turizma
Zaobilaznicom gušći promet nego autocestom do Zagreba
Država je gradila četiri trake do Rupe za mizernih 6.100 vozila, ali je u isto vrijeme ostavila Riječane i turiste da se guše u gužvama

Riječka zaobilaznica ima prosječni dnevni promet od gotovo 22.000 vozila, što je više od prosjeka autoceste Rijeka – Zagreb, koja sa četiri prometne trake ima dvostruko veću propusnu moć. U kontekstu tranzitnog prometa Rijeka predstavlja najveće usko grlo hrvatskog turizma. Ovog srpnja zabilježen je nevjerojatno visok promet od 30.275 vozila dnevno, što znači da se riječkom obilaznicom u vrijeme udarnih vikenda vozi više od 40.000 vozila dnevno. To u praksi znači da se između Diračja i Orehovice putuje brzinom od bijednih 20 kilometara na sat. Bolje reći, više se stoji u koloni na užarenom suncu, a vozi se tek povremeno u etapama od maksimalno desetak metara, pa se prolazak Rijeke ponekad može mjeriti u satima.

Baš takav vikend je upravo u tijeku i realno se očekuje rušenje većine prometnih rekorda ove godine. Bolji bi tek mogao biti naredni vikend, koji se spaja s blagdanom Velike Gospe. Sve navedene brojke neumitno ukazuju na neviđenu glupost u planiranju cestovnih projekata u Hrvatskoj, države koja je vođena nekom nedokučivom logikom odlučila graditi modernu i vrlo skupu autocestu do slovenske granice na Rupi. U prvim sedam mjeseci ove godine tom autocestom prošlo je 1,318 milijuna vozila, što je 4,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. No, pad prometa tu nikako nije najveći problem, već se isti ogleda u činjenici da autocesta Rupa – Rijeka ima prosječni dnevni promet od 6.100 vozila, što je gotovo četiri puta manje od riječke obilaznice. Drugim riječima, Hrvatska je gradila četiri trake za mizeran broj vozila, ali je u isto vrijeme samo desetak kilometara dalje, odlučila ostaviti Riječane i turiste da se doslovno guše u gužvama.

Takvo stanje naravno traje već desetljećima, a sve je još apsurdnije kad se zna da Slovenija uporno i sustavno odbija izgraditi autocestu od Postojne do Rupe, što je ujedno i jedina karika koja nedostaje u autocesti Rijeka – Trst. Slovenci zbog vlastitih strateških interesa jačanja i razvoja koparskog prometnog pravca i koridora prema Ljubljani i Mariboru, odgađaju graditi autocestu Rijeka – Trst, između ostalog i zato što bi se time otvorio va��an koridor prema riječkoj luci. Tako su Hrvati požurili stići do Rupe, gdje naplaćuju bijednu cestarinu od pet kuna za osobni automobil, jedva dostatnu za održavanje iste autoceste, ne mareći pritom što njihovi susjedi imaju druge planove. U međuvremenu riječka obilaznica se gradi, nekih 20 godina prekasno, ali s ciljem da u studenom bude dovršena, što znači da bi ovo ljeto trebalo biti posljednje bez punog profila na desetak kilometara dugoj dionici Diračje – Orehovica.

Tu se upravo zbog intenzivne gradnje brojanje prometa provodi vrlo ograničeno, jer su neki od uređaja uklonjeni zbog potreba gradilišta. Međutim, poznato je da je kroz tunel Trsat u prvih sedam mjeseci ove godine prošlo 4.546.649 vozila, što je dnevno 21.246 vozila. Pritom treba znati da se tunel Trsat zbog gradnje punog profila redovito zatvara u pojedinim razdobljima, kao i da je zbog toga promet ove godine manji za gotovo 15 posto. Slično je i na čvoru Orehovica, gdje je za ovu turističku sezonu možda i najzanimljiviji podatak o drastičnom porastu prometa od čak 17 posto u srpnju u odnosu na lipanj, koji je vjerojatno zbog dugog razdoblja lošeg i kišovitog vremena okončan sa samo 582.000 vozila. U srpnju je bilo oko 100.000 vozila više, a u kolovozu bi i ta brojka morala biti debelo premašena ukoliko se žele dostići ostvarenja iz prethodne turističke sezone.

Sve ovo ujedno najzornije dokazuje da obilaznica Rijeke zajedno sa obilaznicom Zagreba spada u daleko najopterećenije ceste u Hrvatskoj. Razlika je samo u tome što oko Zagreba odavno vode četiri prometne trake, dok će ih Rijeka dobiti tek krajem ove godine.
Piše Darko PAJIĆ
Frekvencija u sedam mjeseci

autocesta Rijeka – Zagreb: 20.360 vozila dnevno

riječka zaobilaznica: 21.647 vozila dnevno

autocesta Rupa – Rijeka: 6.164 vozila dnevno

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21408
Teme: 862
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka zaobilaznica

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 28.12.2009, 14:49

Riječka zaobilaznica se je izgradila ali problemi su ostali.
Slika
Prometni čep u 14 popodne , uobičajna stvar u Rijeci.

Avatar korisnika
miha
Šegrt
Šegrt
 
Postovi: 175
Pridružen: 22.12.2009, 10:27

Re: Riječka zaobilaznica

Post broj:#3  PostPostao/la miha » 30.12.2009, 14:13

Prekjucer sam dosal u Rijeku po novoj zaobilaznici , fenomenalno . Jucer se spustan u grad s Vezice koloni nema kraja , govore mi da zaobilaznica ni zaprta ali mi niki ni znal rec zac takove kolone kroz grad .
Nis ne razumen , ali ca je je zaobilaznica izgleda svijetski , one petlje na Orehovice ko na Manhatanu !!!

Avatar korisnika
Patriota samo tako
Šegrt
Šegrt
 
Postovi: 355
Teme: 3
Pridružen: 22.2.2010, 10:11
Lokacija: Rijeka, Zagreb, Europa

Re: Riječka zaobilaznica

Post broj:#4  PostPostao/la Patriota samo tako » 22.2.2010, 16:41

miha napisao:Prekjucer sam dosal u Rijeku po novoj zaobilaznici , fenomenalno . Jucer se spustan u grad s Vezice koloni nema kraja , govore mi da zaobilaznica ni zaprta ali mi niki ni znal rec zac takove kolone kroz grad .
Nis ne razumen , ali ca je je zaobilaznica izgleda svijetski , one petlje na Orehovice ko na Manhatanu !!!Sad imamo zaobilaznicu u punom profilu, da, sa zakašnjenjem od 10-15 godina, bez obzira kako je lijepa i brza, mislim da je i ona više zastarjela jer ovakva je trebala biti prije toliko godina koliko sam već naveo, a sad je trebala biti neka druga alternativa i već izrađena neka nova zaobilaznica.
Kako Zagreb nas uvijek kažnjava, čini mi se da ćemo slijedeću važnu cestu dobiti u narednih 20 godina, blago rečeno, a i onda je pitanje da li će biti napola izgrađena ili kao ova zaobilaznica u prvoj fazi.
Reci čovjeku da u svemiru ima 300 milijardi zvijezda i vjerovat će ti, ali reci mu da je ova klupa pored njega upravo obojana i morat će je dotaknuti prstom da se uvjeri!

Avatar korisnika
miha
Šegrt
Šegrt
 
Postovi: 175
Pridružen: 22.12.2009, 10:27

Re: Riječka zaobilaznica

Post broj:#5  PostPostao/la miha » 22.2.2010, 18:13

Nazalost , imas pravo. Tako je se lipo pocelo i s ovim nastavkom do Krizisca i taman san se poveselil kako cu do Krka doc za sedan ur kad ono citan neki dan da je tunel probijen i da se do daljnjega tu fermuje sa delon. Prije san procital da su za tu dionicu sredstva vec osigurana pa sad vise nis ne razumen.
Stvarno gremo mater zenit , tu lud hebe zbunjenog.

Avatar korisnika
Patriota samo tako
Šegrt
Šegrt
 
Postovi: 355
Teme: 3
Pridružen: 22.2.2010, 10:11
Lokacija: Rijeka, Zagreb, Europa

Re: Riječka zaobilaznica

Post broj:#6  PostPostao/la Patriota samo tako » 23.2.2010, 17:21

Da, pogledajte samo što swe događa sa cestom i tunelom sa Vežica do Delte, SRAMOTA, već 5 godina stoji zatvorena jer je netko bio pametan i nije je projektirao kako je trebalo. To se može samo kod nas desiti, i što je još najgore, nitko ne želi raći kad se planira otvoriti. Tu grad Rijeka definitivno nije kriva, nego oni gore u Zagrebu, kao što su napravili piz....što su zatvorili izlaz sa Orehovice na zaobilaznicu i za autocestu prema Zg.
Reci čovjeku da u svemiru ima 300 milijardi zvijezda i vjerovat će ti, ali reci mu da je ova klupa pored njega upravo obojana i morat će je dotaknuti prstom da se uvjeri!

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21408
Teme: 862
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka zaobilaznica

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 3.3.2010, 16:08

Stvarno meni nije jasno zašto Grad Rijeka (Obersnel) nije išao u izgradnju zaobilaznice na Kozali koja nam itekako nedostaje? S tim ulazom i izlazom možemo reci da smo učinili sve da smanjimo gužvu i vozikanje bespotrebno.

Čvor Kozala je Grad Rijeka već predvidio prostornim planom, te je tako i propuštena prilika da grad Rijeka dobije te čvorove bez svog financijskog učešća. sada će Grad Rijeka morati sam ih financirati, te je tako sam sebe oštetio za oko 20 miliona eura.


Vec postoje temelji za izgradnju priključne ceste sa riječkom zaobilaznicom na Kozali samo treba asfaltirati cestu i dodat znakove ali izgleda da i za to nema novaca i volje . :ne znam:
Tko je tu lud?
Bilo je idealno vrijeme za izgraditi izlaz sa autoceste dok se gradi dodatni trak.

SlikaStvarno mi je čudno da Obersnel kao predstavnik ovog grada nije inzistirao na izgradnji priključnog čvora sa riječkom zaobilaznicom . Opet se pojavio isti slučaj kao i sa svjetskim rukometnim prvenstvom kad je odbio izgraditi novu dvoranu jer kako on tvrdi to Rijeci nije potrebno i onda nakon toga isao graditi dvoranu na Zametu. :ne znam:

Da se vratim na priključnu cestu ,Rijeka je mogla od države dobiti besplatni čvor na Kozali kao što je država odnosno ARZ (Autocesta Rijeka-Zagreb) izgradio čvor Rujevicu.


Čvor Rujevica bitno je pridionio kvalitetnijem odvijanju prometa u Rijeci, a to najbolje potvrđuje podatak da je od 17. lipnja, kada je čvor otvoren, do kraja srpnja, kroz čvor Rujevica prošlo 1,33 milijuna vozila.

U taj podatak su uračunata i sva vozila koja su putovala između Diračja i Škurinja bez izlaza ili ulaza na Rujevici. Kad se taj podatak usporedi s čvorom Orehovica, gdje se tijekom ljetnih mjeseci mjesečno registrira nešto više od 600.000 vozila, očito je da stotine tisuća vozila koriste upravo ulaze i izlaze na Rujevici.

Isto tako mogao je biti izgrađen Čvor Kozala koji bi bio idealan za rasteretit promet samom sredistu gradu a ne da moras ici raditi cijeli krug oko Rijeke da bi sišao sa ceste i došao na Kozalu i ostale susjedne kvartove.

:riganje:

Avatar korisnika
Patriota samo tako
Šegrt
Šegrt
 
Postovi: 355
Teme: 3
Pridružen: 22.2.2010, 10:11
Lokacija: Rijeka, Zagreb, Europa

Re: Riječka zaobilaznica

Post broj:#8  PostPostao/la Patriota samo tako » 4.3.2010, 13:22

Da, 100% si u pravu, ali kako je to kod nas već ustaljena praksa da se sve radi na pola i ne završi sve što se i započne, ja stvarno ne znam tko me je to u interesu, ponekad se pitam zašto se vlast u Zagrebu ponaša tako maćehinski prema Rijeci, da li zato što nikad nisu bili na vlasti, ili je problem u Riječkim i Županijskim političarima koji ne znaju dobro lobirati i zastupati interese Rijeke i županije, to možda nikada nećemo znati.

Nadajmo se da će se i to što prije riješiti, jer Rijeka nije neko prigradsko mjesto, već veoma važan faktor u državi, a da ne govorim samo koliko turista ulazi u Hrvatsku kroz Rupu i Pasjak, šta to nitkome ništa ne znači, pitam se!?
Reci čovjeku da u svemiru ima 300 milijardi zvijezda i vjerovat će ti, ali reci mu da je ova klupa pored njega upravo obojana i morat će je dotaknuti prstom da se uvjeri!

Avatar korisnika
Patriota samo tako
Šegrt
Šegrt
 
Postovi: 355
Teme: 3
Pridružen: 22.2.2010, 10:11
Lokacija: Rijeka, Zagreb, Europa

Re: Riječka zaobilaznica

Post broj:#9  PostPostao/la Patriota samo tako » 4.3.2010, 17:09

A ovako je to izgledalo prije par mjeseci:

Slika
Reci čovjeku da u svemiru ima 300 milijardi zvijezda i vjerovat će ti, ali reci mu da je ova klupa pored njega upravo obojana i morat će je dotaknuti prstom da se uvjeri!

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21408
Teme: 862
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka zaobilaznica

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 4.3.2010, 17:15

Kad si vec kod ove slike , stavili su kamere po cijeloj zaobilaznici. Gotovo nigdje u Hrvatskoj, na niti jednoj autocesti ili prometnici niže kategorije, ne postoji tolika koncentracija postavljenih kamera, a pogotovo kao između Diračja i Orehovice. Na svega desetak kilometara dionice nalazi se 80 kamera, prosječno po jedna na svakih 125 metara i valja pretpostaviti da neće ostati nepokriven ni jedan metar kolnika.

Riječ je o pravom Velikom bratu na riječkoj obilaznici, praktično gradskoj cesti sa izrazito visokom gustoćom prometa, koja bi vrlo brzo trebala premašiti brojku od 30.000 .

Inače baš kad su bili postavili kamere neki mladić je izvršio samoubojstvo skočivši sa mosta. Dečki koji se brinu o toj cesti imaju zabilježeno to na snimci.

Avatar korisnika
nikola
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 11097
Teme: 266
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Riječka zaobilaznica

Post broj:#11  PostPostao/la nikola » 4.3.2010, 17:45

80 kamera kažeš?
Opet je netko pobrao pare!
Zamet, Škurinje, Orehovica, Vežica, Bakar.
To su izlazi/ulazi sa zaobilaznice.Sve ostalo je nepotrebno (osim mosta i tunela) a to je puno puta manje od svakih 125 metara,tj.80 kamera.
Nije samo bukobran kamen spoticanja riječke zaobilaznice. :kava:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21408
Teme: 862
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka zaobilaznica

Post broj:#12  PostPostao/la Adamić » 4.3.2010, 17:56

Dobro sad nemoj cijepidlačiti. Tko zna možda ti jednog dana ,ne daj Bože zatreba snimka sa kamere. Neki kreten se zabije u tebe i pobjegne a ti mu nisi vidio tablice.

Općenito kamere služe za kontrolu prometa odnosno da građani dobiju najnovije i najtočnije informacije o stanju na cestama , šta ne bi volio znati dali je gužva na cesti ili kad se dogodi neka prometna nesreca ?

Avatar korisnika
nikola
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 11097
Teme: 266
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Riječka zaobilaznica

Post broj:#13  PostPostao/la nikola » 4.3.2010, 18:13

Ako su to kamere takve kvalitete da vide reg.oznaku vozila, ja sam traktor!
I to ne onaj Torpedov, nego neki žnj kategorije!!! 8-)
Ne`š ti gledanje gužvi svakih 125 metara. :smijeh:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Patriota samo tako
Šegrt
Šegrt
 
Postovi: 355
Teme: 3
Pridružen: 22.2.2010, 10:11
Lokacija: Rijeka, Zagreb, Europa

Re: Riječka zaobilaznica

Post broj:#14  PostPostao/la Patriota samo tako » 31.5.2010, 17:28

Neka tih kamera, vani je to normalno, da u Švicarskoj ne govorim, tamo je na djelu prava policijska država, nemati da pređeš na autoputu više od 120 km/h, vidjet ćeš kako policija djeluje.
Reci čovjeku da u svemiru ima 300 milijardi zvijezda i vjerovat će ti, ali reci mu da je ova klupa pored njega upravo obojana i morat će je dotaknuti prstom da se uvjeri!

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21408
Teme: 862
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka zaobilaznica

Post broj:#15  PostPostao/la Adamić » 26.6.2010, 20:31

Evo tog čuvenog čvora na Kozali napokon je ovih dana dovršen kako je bio i prije.
Minus je veliki šta Obersnel nije htio da im država izgradi izlaz sa zaobilaznice. Možda će u nekom našem drugom životu.

Slika

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Promet

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost