Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Ručna proizvodnja papira u Verdijevoj ulici

Naša industrija ima veliku i burnu povijest . Na našem području bilo je smješteno mnogo poznatih tvornica koje su sredinom 19 stoljeća tvorile više od 50 % ukupne proizvodnje Hrvatske . Rijeka se može pohvaliti sa prvim parnim mlinom u Hrvatskoj , prvom tvornicom čokolade na cijelom području Balkana, 1850.godine u prostorima nekadašnje rafinerije šećera bila je najveća tvornica duhana u cijeloj monarhiji,imali smo tvornicu papiru koja je prozivodila najkvaliteniji papir koji je izvozila diljem svijeta i još mnogo toga. Uz 12 brodogradilišta , riječki izum torpedo i rafinerijom nafte Rijeka najvećom na ovom kontinentu grad Rijeka je bio na vrhuncu svoje ekonomske moći.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 21408
Teme: 862
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Ručna proizvodnja papira u Verdijevoj ulici

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 25.10.2012, 00:50

INICIJATIVA NENADA LABUSA
Rijeka oživljava ručnu proizvodnju papira u Verdijevoj ulici

Preuzeli smo knjigoveške strojeve iz »Knjigovežnice Boras« s idejom da se pokrene muzejska radionica u kojoj bi bio prezentiran cjelokupan postupak od proizvodnje papira do tiska. Tako bi se očuvala uspomena na jednu od najvažnijih riječkih industrija

RIJEKA Bez prevelikih ulaganja Rijeka bi mogla dobiti atraktivnu radionicu za ručnu proizvodnju papira koja bi čuvala uspomenu na jednu od najvažnijih riječkih industrija, a bila bi interesentna široj populaciji – od male djece, preko različitih kreativaca do turista – smatra Nenad Labus iz Konzervatorskog odjela Rijeka u kojem se bavi zaštitom industrijske baštine. Njegovom inicijativom u Palaču Garbas nedavno su dopremljeni strojevi iz »Knjigovežnice Boras« koja je na Sušaku poslovala više od 80 godina, a trebala bi poslužiti realizaciji te zamisli.

– Marijan Boras koji je bio srce i duša Sokolskog pokreta na Sušaku dopremio je strojeve iz Beča i 1924. pokrenuo knjigovežnicu koja je postala jedan od sušačkih brendova. Knjigovežnica je bila u funkciji sve do rujna ove godine, kada je ugašena, jer su napretkom tehnologije taj posao preuzele tiskare, a usluge ručnih knjigovežnica postale su nepotrebne. No, u dogovoru s njegovom unukom Mirjanom koja je nastavila obiteljsku tradiciju, preuzeli smo knjigoveške strojeve koje je obitelj odlučila darovati gradu s idejom da se pokrene muzejska radionica u kojoj bi bio prezentiran cjelokupan postupak od proizvodnje papira do tiska.

Baština u segmentima
Darovana oprema uključuje nekoliko noževa za rezanje papira, od kojih je jedan dugačak više od metra, pribor za ukucavanje kopči i obradu uglova knjiga te stroj za ručni tisak u kombinaciji s ladičarem u kojem su razni kompleti slova i ukrasa za pravljenje naslovnih stranica i korica knjiga u tehnici zlatotiska.

Pozlaćeni knjižni blokovi, zlatna slova i ukrasi kakve viđamo na starim knjigama nastali su otiskivanjem uz pomoć pravih zlatnih listića – kaže Labus koji smatra kako bi najpoželjnije bilo da se radionica smjesti u postoru bivše Tvornice papira, a mogla bi djelovati pod kapom Muzeja grada i biti jedan od začetnih punktova stvaranja tehničkog ili muzeja riječke industrije.

– S obzirom na bogatu industrijsku prošlost Rijeka bez sumnje zaslužuje takav muzej, ali govoreći o tome ne moramo odmah razmišljati o megalomanskim projektima. Umjesto toga može se razmišljati o postupnom osposobljavanju niza malih punktova koji bi čuvali uspomenu na pojedine segmente tog dijela baštine, a radionica za ručnu proizvodnju papira mogla bi biti jedan od prvih takvih pogona. Najbolje bi bilo smjestiti je na području Hartere, a za to ne bi trebamo ni preveliki prostor, ni prevelika ulaganja.

Da bismo zaokružili proces od ručne proizvodnje treba nam blizina vode i kolodrob sličan fontani na Koblerovom trgu koji bi mljeo već gotovu celulozu u listovima. Celuloza se mrvi i miješa s vodom, a potom slijeva u bazen da se dobiju vlakna koja slobodno plutaju vodom. Ta vodena mješavina se naziva pulpa, a iz bazena se vadi sitom u kojem nakon cijeđenja ostaje papir, formiran od celuloznih vlakana. Uz to treba nam još samo sušiona, sa štrikovima poput onih za sušenje rublja, te postor za ručnu knjigovežnicu i tiskanje u kojoj bi se tako dobiveni papir mogao dalje obrađivati.

Eksperimentirati i učiti
– Sve zajedno – kaže Labus – može se smjestiti na stotinjak četvornih metara, a ljudi bi imali mogućnost igrati se na različite načine. U pulpu se mogu ubaciti sušeni cvjetići koji će se kod ocjeđivanja naći u strukturi papira, a na još vlažan papir moguće je utisnuti i vodeni žig uz pomoć nekog metalnog predmeta. Tko želi papir veće glatkoće može ga izravnati običnom peglom, a iz ručno dobivenog papira mogao bi uvezati knjigu koju će uz pomoć raspoloživih slova i ukrasa opet opremiti po vlastitim željama.

Uglavnom, ideja je da se osposobi radionica u kojoj bi, tko god poželi, mogao eksperimentirati, otkrivati, igrati se te kroz to naučiti kakav je bio obrtnički postupak proizvodnje papira, odnosno uvezivanja papira u knjige – kaže Labus koji je vjeruje da bi takav program bio posebno zanimljiv školama, a odlično bi se nadopunjavao i s nastojanjima da učenici kroz program »Moja Rijeka« prošire znanja o kulturi i povijesti svoga grada.

Prostor u Verdijevoj
Odjel za kulturu, prema riječima pročelnika Ivana Šarara, od početka je pratio odličnu ideju Nenada Labusa i pokrenuo razgovore s Muzejom grada, Arhivom i Sveučilišnom knjižnicom.

– Uvidjeli da postoji realan profesionalan interes za daljnjim korištenjem »pogona knjigovežnice« ali i stvaranjem svojevrsnog mjesta sjećanja koje asocira na slavne tradicije tiskarstva i proizvodnje papira kao što je tiskara Šimuna Kožičića Benje ili fenomen Hartere. Takvo mjesto može imati svoju profesionalnu, ali i edukativnu i turističku funkciju i biti prepoznatljiv dio gradskog identiteta, snažno ukorijenjen u baštini i tradiciji.

Međutim, ideja o smještaju u neki od prostora Hartere u ovom trenutku nije ostvariva. Iako se raspravljalo i o toj mogućnosti, prostori u Harteri jednostavno ne mogu udovoljiti infrastrukturnim uvjetima i izvan ruke su, pa je Odjel za kulturu ponudio alternativno rješenje gdje inicijativa može barem djelomično zaživjeti. Bez naknade smo spremni ustupiti prostor od 150 četvornih metara u Verdijevoj ulici, kako bi čitavu priču prezentirali u strogom centru grada i tako joj dali zamašnjak – kaže Šarar.

Prema njegovim riječima, prostor u Verdijevoj ulici bit će dostupan već od početka studenoga, a realizacija projekta ovisit će o procjeni ukupnih troškova nakon što muzealci i konzervatori razrade koncepciju radionice koja bi djelovala pod okriljem Muzeja grada.


Rijeka-ozivljava-rucnu-proizvodnju-papira-u-Verdijevoj-ulici_ca_large.jpg
Rijeka-ozivljava-rucnu-proizvodnju-papira-u-Verdijevoj-ulici_ca_large.jpg (51.47 KiB) Pogledano 932 puta


http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/K ... evoj-ulici
Autor: Nela Valerjev Ogurlić
--------------------------------------------------------------------------------

:bravoveliki: :zastava:

Pratit ćemo cijeli projekt a mogli bi i pronjuškat malo da vidimo. :slikanje:

Avatar korisnika
kobler
Rijekofil
Rijekofil
 
Postovi: 1327
Teme: 9
Pridružen: 30.9.2010, 12:29

Re: Ručna proizvodnja papira u Verdijevoj ulici

Post broj:#2  PostPostao/la kobler » 26.10.2012, 00:57

Sitna dopuna / ispravak.

U Verdijevoj neće biti ručne proizvodnje papira, jer neće biti uvjeta. Tamo će se, do konačnog smještaja, uhodati dio od gotovog papira preko tiska i uveza. Sve ručno.

Avatar korisnika
nikola
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 11097
Teme: 266
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Ručna proizvodnja papira u Verdijevoj ulici

Post broj:#3  PostPostao/la nikola » 26.10.2012, 21:19

Inicijativa vrijedna spomena koja svakako zaslužuje komantar, jer sačuvati te strojeve, pa još ih i staviti u funkciju, ono je što zatvara krug. Da se ne zatre! Svaka čast svima koji su tome doprinjeli.
Obzirom sa je ovo u rubrici o industrijskoj baštini, osvrnut ću se kratko na samo knjigovežnicu Boras koja je te strojeve i koristila do nedavno.
Knjigovežnica Boras uspješno posluje 70-ak godina kao mala obiteljska tvrtka na Sušaku, i godinama sakuplja bogato iskustvo i postaje cijenjena u svojoj struci na riječkom području.
Na tradiciji te knjigovežnice, 1990. godine osnovana je tiskara Neograf d.o.o.
Iako tada tek mala tiskara, od početka se specijalizira za proizvodnju kartonske ambalaže, da bi danas stajala ravnopravno uz vodeće proizvođače kartonske ambalaže u zemlji i regiji. Tako danas na policama supermarketa i ostalih trgovina stoje poznati proizvodi u ambalaži koji su proizašli iz knjigovežnice Boras i iskustvu koje je stečeno na starim strojevima koji danas odmaraju u holu Konzervatorskog zavoda.

Evo i par slika proizvoda ambalaže, a naknadno ću postaviti slike i samih strojeva...ako me tko od vas ne pretekne...o vidi skuša, fino...
ambalaža 1.jpg
ambalaža 1.jpg (58.06 KiB) Pogledano 244 puta
ambalaža.jpg
ambalaža.jpg (58.84 KiB) Pogledano 244 puta
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
nikola
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 11097
Teme: 266
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Ručna proizvodnja papira u Verdijevoj ulici

Post broj:#4  PostPostao/la nikola » 3.11.2012, 19:01

nikola napisao:...a naknadno ću postaviti slike i samih strojeva...ako me tko od vas ne pretekne...o vidi skuša, fino...

Nitko me nije pretekao...pa nastavljam...dakle, strojevi su odloženi u suterenu Konzervatorskog Zavoda, pa svako može baciti pogled na njih...ja sam to uradio neki dan, i dok je drugo dvoje ćakulalo o četkama i čišćenju djelova, ja sam za vas slikavao. Ima tu preše, rezača papira i kartona itd. Pločice sa natpisom iz Beča i Leipziga.

IMG_0334.JPG
strojevi knjigovežnice 1
IMG_0334.JPG (259.01 KiB) Pogledano 866 puta


IMG_0336.JPG
strojevi knjigovežnica 1
IMG_0336.JPG (310.7 KiB) Pogledano 866 puta


IMG_0338.JPG
strojevi knjigovežnica2
IMG_0338.JPG (158.82 KiB) Pogledano 866 puta


IMG_0354.JPG
strojevi knjigovežnica3
IMG_0354.JPG (256.01 KiB) Pogledano 866 puta


IMG_0355.JPG
strojevi knjigovežnica4
IMG_0355.JPG (266.8 KiB) Pogledano 866 puta


IMG_0364.JPG
strojevi knjigovežnica5
IMG_0364.JPG (366.37 KiB) Pogledano 866 puta


IMG_0377.JPG
strojevi knjigovežnica6
IMG_0377.JPG (271.78 KiB) Pogledano 866 puta


slijedi nastavak...
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
nikola
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 11097
Teme: 266
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Ručna proizvodnja papira u Verdijevoj ulici

Post broj:#5  PostPostao/la nikola » 3.11.2012, 19:20

Osim strojeva, tu je i ormarić u čijim ladica se nalaze matrice slova i drugih elemenata kokji se koriste pri tiskanju knjige. Evo par slika...

IMG_0341.JPG
strojevi knjigovežnica7
IMG_0341.JPG (321.97 KiB) Pogledano 864 puta


IMG_0346.JPG
strojevi knjigovežnica8
IMG_0346.JPG (209.11 KiB) Pogledano 864 puta


IMG_0348.JPG
strojevi knjigovežnica9
IMG_0348.JPG (219.03 KiB) Pogledano 864 puta


IMG_0353.JPG
strojevi knjigovežnica10
IMG_0353.JPG (243.36 KiB) Pogledano 864 puta


a tu su i kutijice sa raznim dijelovima

IMG_0362.JPG
strojevi knjigovežnica11
IMG_0362.JPG (308.75 KiB) Pogledano 864 puta


aha da, ovo je taj ormarić sa matricama...

IMG_0368.JPG
strojevi knjigovežnica12
IMG_0368.JPG (176.24 KiB) Pogledano 864 puta


a ovo...ovo ćete morati pogađati, pa neću vam baš sve reći. Recimo da sam ja pogodio namjenu te stvari,a li nisam znao što je bilo unutra. Pa krenite, da čujemo što bi to moglo biti?

IMG_0370.JPG
strojevi knjigovežnica12
IMG_0370.JPG (280.75 KiB) Pogledano 864 puta


IMG_0371.JPG
strojevi knjigovežnica14
IMG_0371.JPG (257.15 KiB) Pogledano 864 puta

IMG_0373.JPG
strojevi knjigovežnica13
IMG_0373.JPG (106.33 KiB) Pogledano 864 puta
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 3684
Teme: 92
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Ručna proizvodnja papira u Verdijevoj ulici

Post broj:#6  PostPostao/la Vežičanka » 4.11.2012, 11:12

Kad gledam ovaj konusni kraj mislim da nije to futrola za neki alat sa špicom što su koristili za uvezivanje knjiga?

Avatar korisnika
nikola
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 11097
Teme: 266
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Ručna proizvodnja papira u Verdijevoj ulici

Post broj:#7  PostPostao/la nikola » 4.11.2012, 16:28

Vežica napisao:Kad gledam ovaj konusni kraj mislim da nije to futrola za neki alat sa špicom što su koristili za uvezivanje knjiga?

Uf Vežica, ne, nije. A i da skratim neizvjesnost koja vlada, jer vidim svi se potrgoše sa svojim objašnjenjem :lol:
Riječ je o šprici za oprašivanje. Unutra se stavljao prah i špricalo se po kutovima prostorije protiv buba, pacova, žohara i sl.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 3684
Teme: 92
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Ručna proizvodnja papira u Verdijevoj ulici

Post broj:#8  PostPostao/la Vežičanka » 4.11.2012, 16:35

:lol: Ipak sam pokušala.
Tko to vidi uživo ipak je u prednosti jer vidi rupicu na konusu i vidi da sve to funkcionira kao neka pumpica ( :lol: izgovori)

Avatar korisnika
nikola
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 11097
Teme: 266
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Ručna proizvodnja papira u Verdijevoj ulici

Post broj:#9  PostPostao/la nikola » 4.11.2012, 17:01

Vežica napisao::lol: Ipak sam pokušala.
Tko to vidi uživo ipak je u prednosti jer vidi rupicu na konusu i vidi da sve to funkcionira kao neka pumpica ( :lol: izgovori)

Baš si me nasmijala sa svojim "izgovorom" i objašnjenjem rupice na konusu. :lol:
Istina je što si rekla, uživo imaš bolju percepciju o predmetu. Budeš htjela ići, vidjet ćeš i sama... :pozdrav:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Gost
R13kA
R13kA
 
Postovi: 574
Teme: 23
Pridružen: 21.9.2009, 14:34

Re: Ručna proizvodnja papira u Verdijevoj ulici

Post broj:#10  PostPostao/la Gost » 23.11.2012, 19:06

Slika

A vidi bušilice, baš mi i ne izgleda kao da je iz 1920-tih!! :pozdrav:

Avatar korisnika
nikola
Zaražen virusom R13Ka
Zaražen virusom R13Ka
 
Postovi: 11097
Teme: 266
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Ručna proizvodnja papira u Verdijevoj ulici

Post broj:#11  PostPostao/la nikola » 23.11.2012, 20:11

A da, ne djeluje! :lol: Ma ima tamo još sitnica i alata...
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Industrijska baština

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost