Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Torpedo - riječki izum

Naša industrija ima veliku i burnu povijest . Na našem području bilo je smješteno mnogo poznatih tvornica koje su sredinom 19 stoljeća tvorile više od 50 % ukupne proizvodnje Hrvatske . Rijeka se može pohvaliti sa prvim parnim mlinom u Hrvatskoj , prvom tvornicom čokolade na cijelom području Balkana, 1850.godine u prostorima nekadašnje rafinerije šećera bila je najveća tvornica duhana u cijeloj monarhiji,imali smo tvornicu papiru koja je prozivodila najkvaliteniji papir koji je izvozila diljem svijeta i još mnogo toga. Uz 12 brodogradilišta , riječki izum torpedo i rafinerijom nafte Rijeka najvećom na ovom kontinentu grad Rijeka je bio na vrhuncu svoje ekonomske moći.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Torpedo - riječki izum

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 14.3.2013, 20:53

Torpedo - riječki izum
U Rijeci proizveden prvi torpedo na svijetu davne 1866


Došao je napokon red i na ovu vrlo važnu temu, barem da virtualno probudimo zanimanje za riječku staru slavu. Torpedo je bio nešto po čemu je Rijeka, tadašnja Fiume, bila poznata u cijelom svijetu.
O torpedu se može puno pisati, pa da izbjegnemo dosadni, dugački, suhoparni uvod, pokušat ću svojim riječima dati kratak sadržaj te napomenuti neke teme na forumu koje su vezane na ovu.
Treba istaknuti da smo već ranije citirani od strane Wikipedije, u temama u kojima smo bili raspravljali o torpedu, što je dokaz da kvalitetno radimo, jer doći na Wikipediju nije baš lagano. Od ove teme zato očekujem još kvalitetniji rad, zasebna tema o tome sigurno će to i pružiti, zato molim sve one koji imaju bilo kakva saznanja vezana za torpedo da nam predoče, te tako učinimo ovu temu kao jednu veliku škrinju , otvorenu za svu zainteresiranu javnost .

Idejni začetnik tog »čuda« tehnike bio je umirovljeni kapetan fregate Austrougarske mornarice Giovanni Luppis, rođeni Riječanin. Zamislio je plovilo vođeno s kopna (salvacoste), s pogonom na jedra, natovareno eksplozivom i s upaljačem na pramcu koji bi izazvao eksploziju pri sudaru s neprijateljskim brodom.
Ivan Vukić.jpg
1813-1875 (vodile su se rasprave na forumu oko toga)
Ivan Vukić.jpg (96.44 KiB) Pogledano 9364 puta

Giovanni Biagio Luppis (ili Ivan Blaž Vukić) nagrađen je za svoj višegodišnji rad na "čuvaru obale" plemićkim naslovom von Rammer - Potapač! Njegova "čuvara" ipak nitko nije htio. Zato je razočaran, odselio iz Rijeke.
ROBERT WHITHEAD oko 1890..jpg
1823 - 1905
ROBERT WHITHEAD oko 1890..jpg (42.39 KiB) Pogledano 9364 puta

Englez Robert Whitehead, upravitelj riječke tvornice »Stabilimento tecnico«, usavršio je Luppisovu napravu i proizveo prvi torpedo u svijetu. Sve velike pomorske zemlje koje su imale ratnu mornaricu, naoružavale su svoje brodove novim i vrlo učinkovitim oružjem za borbu na moru. Riječ je o proizvodnji visokosofisticiranog oružja, s mnogobrojnim tehničkim izumima, koje predstavlja vrhunac znanstvene i tehničke vještine svoga vremena. Riječka torpeda naručivale su Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka, Švedska, Japan, Argentina, Rusija .Tvornica je osnivala pogone u inozemstvu, s vremenom dopuštajući licencnu proizvodnju širom svijeta.
Robert Whitehead  Fiume oko 1875.jpg
Robert Whitehead Fiume oko 1875.jpg (353.47 KiB) Pogledano 9364 puta

Umirovljeni oficir Ivan Luppis imao je ideju o novom oružju - spasitelju obale - čamcu bez posade s eksplozivom. Kako do 1864. nije napredovao sa svojom idejom, a kako je Ljevaonica metala tada zapala u krizu, uz posredovanje potpukovnika Giovannija de Ciotte došlo je do suradnje Luppisa i Whiteheada.

Istraživanja, pokuse, tehničke i mehaničke poslove na izradi novog oružja preuzela je Ljevaonica metala, tada pod imenom Riječko tehničko poduzeće. Posao je vodio Robert Whitehead kojem je pomagao dvanaestogodišnji sin John, te mehaničar Annibale Ploech i radnik Andrija Šonca. Od 1866. do 1868. izvršenje čitav niz pokusa, od kojih su najvažniji bili oni s broda Gemse, pod zapovjedništvom grofa Jurja Hoyosa. Poslije tih pokusa austrijska mornarica je otkupila novo oružje, što su u nekoliko godina učinile i sve važnije mornarice svijeta. Ključni problem rane faze - kontrolu smjera i dubine torpeda - Whitehead je riješio s hidrostatskom pločicom nadopunjenom stabilizacijskim utegom, što je sve bilo smješteno u tajnoj komori. S konstrukcijom žiroskopa, što je bilo djelo Tršćanina Lodovica Obrya, koji je surađivao s Whiteheadom, surovo oružje započelo je dominaciju u ratu na moru. O važnosti oružja govori i indirektan podatak da je Whitehead uspio udati svoju unuku Margaretu Hoyos za Herberta Bismarca, najstarijeg sina njemačkog željeznog kancelara, tada najmoćnijeg europskog političara.
Whitehead je bio vlasnik četrdesetak velikih stambenih zgrada u Rijeci, od kojih je najvažnija bila Venecijanska kuća na Dolcu. Iako si je podigao monumentalnu grobnicu u obliku piramide na Kozali, u kojoj je i sarkofag na kojem je isklesan u prirodnoj veličini, ipak je 1905. godine bio sahranjen u Engleskoj.
Proizvodnja torpeda u Rijeci potrajala je do 1966. godine , tada je napuštena vojna prozvodnja a 4 godine nakon toga prestaje s proizvodnjom i tvornica u Engleskoj, nekadašnja podružnica riječke tvornice.

kompleks tvornice torpedo.jpg
Zračni pogled na kompleks tvornice torpedo početkom 2000- ih.
kompleks tvornice torpedo.jpg (110.38 KiB) Pogledano 9364 puta

Nažalost Grad Rijeku nije briga za očuvanje riječke industrijske baštine, tako da je sve vrijednije što je moglo biti upotrijebljeno za muzej iz prostora bivše tvornice istrulilo ili pokradeno, nestalo, naime kradljivci su oglodali dijelove strojeva iz hala i lansirne rampe za torpedo. Rijeka je totalnom nebrigom na kraju ostala bez ijednog primjerka torpeda , da je morala na kraju moljakat druge gradove koje su ga imale, da im ustupe.
Očita da su jedina briga riječkih vlastodržaca, točnije riječkog SDP-a njihove fotelje , sramota da nisu ništa učinili u 20 i više godina u vezi promoviranja ovog jakog riječkog turističkog aduta. Sramota da se uopće nazivaju Riječanima ti isti koji su dopustili da riječki torpedo bude zaboravljen. :dole :oops:


Korištena literatura: Riječki torpedo- prvi na svijetu, Kratka povijest grada Rijeke , Novi list. Tema uvrštena u našu rubriku "Jeste li znali ?".

Teme koje je korisno posjetiti za proširenje znanja su :

Robert Whitehead
Giovanni Biagio Luppis
Casa Veneziana (Dolac 7)
Lansirna rampa za torpedo 2.12.2009.
Organizirani posjet ex halama Torpeda 2010
PRVI TORPEDO dokumentarni film (2007)
Putopis nekadašnjim ulicama Via R.Whitehead i via G.de Luppis
Whiteheadove, Hoyosove vile i zgrade oko tvornice Torpedo
Slika

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Torpedo - riječki izum

Post broj:#2  PostPostao/la nikola » 18.3.2013, 14:47

Zanimljivo je da su osim samog projektila, u tvornici torpeda uvedene i druge tehničke inovacije kao npr. prvi put su iskušane brojne naprave i instrumenti, o kojima se manje zna, tj. ne vežu za izum torpeda. Zašto se ne zna da su u tvornici torpeda izvođena rana akustička istraživanja, da je upravo ovdje dokazan proboj zvučnog zida, te da su baš ovdje započeta prva istraživanja na području dinamike plinova.
Tko od "običnih" građana zna taj podatak? Svakako da je bilo kakvo istraživanje i ulazak u temu o torpedu puno kompleksniji od toga kako se čini i bilo bi jako dobro da se kakva stručna osoba ukjluči u temu.
Također, interesantnan je podatak i potpuna nepoznanica kako je 1937. godine opatijac ing.Karlo Pilepić podnio svoj prijedlog raketnog torpeda patentnom uredu, ali neuspješno. Dakle, bilo je još naših ljudi ovog podjeblja sa istim i sličnim idejama, pa ne čudi da je upravo Rijeka mjesto gdje je torpedo nastao.Osim navedenih linkova o temi torpeda, naveo bi također i Putopis nekadašnjim ulicama Via R.Whitehead i via G.de Luppis koje se nalaze ponad same tvornice

viewtopic.php?f=55&t=893

Prođite tim stranicama, nećete zažaliti, a imate li kakvo znanje i saznanje o temi, slobodno nadodajte, buduće generacije će vam biti zahvalne.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Torpedo - riječki izum

Post broj:#3  PostPostao/la Adamić » 18.3.2013, 20:08

Dakle kao što smo rekli Robert Whitehead je bio vlasnik četrdesetak velikih stambenih zgrada u Rijeci, osim najvažnije Casa Veneziana na Dolcu 7 , treba spomenuti i vilu Whitehead iznad Industrijske ulice (nekadašnja Via Volosca) s koje se pruža pogled na lansirnu rampu i cijelo postrojenje. Uz samu vilu se nalazi i vila Hoyos (Whiteheadov zet).
Danas su vile gotovo u potpunosti izgubile nekadašnji sjaj i raskoš . No tu su još. Pogledajmo ih!
18-3-2013- 19-20-42.jpg
18-3-2013- 19-20-42.jpg (166.84 KiB) Pogledano 9313 puta


Vila Whitehead se nalazi u ulici Jože Vlahovića 12 i spada pod kvart Sveti Nikola, izgrađena je 1877.godine; naručitelj ove stambene kuće da ponovimo još jednim je bio ugledni engleski industrijalac Robert Whitehead vlasnik prve tvornice torpeda na svijetu i najuspješnijeg poduzeća u riječkoj povijesti.

IMG_7029.jpg
IMG_7029.jpg (296.33 KiB) Pogledano 9313 puta

Nekoć je tu bio raskošni park s fontanom.
IMG_7024.jpg
IMG_7024.jpg (252.58 KiB) Pogledano 9313 puta

IMG_7025.jpg
iza vile
IMG_7025.jpg (304.96 KiB) Pogledano 9313 puta

Danas je to jedva prepoznatljivo, devastirano i zapušteno dvorište koje tužno svjedoči o nebrizi spram vrijedne baštine .


te još jedna zanimljiva činjenica
Jeste li znali da je George Von Trapp najodlikovaniji podmornički kapetan Austro-Ugarske Monarhije pohađao srednju pomorsku školu i Pomorsku akademiju u Rijeci. Na porinuću podmornice u brodogradilišti na Kantridi upoznao se i zaljubio u unuku R. Whiteheada, Agathu, te su se 10.01.1911. godine vjenčali u Rijeci. Šezdesetih god.prošlog stoljeća snimljen je jedan od najboljih glazbenih filmova svih vremena o obitelji Von Trapp, "Moje pjesme moji snovi".
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Torpedo - riječki izum

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 18.3.2013, 20:41

a pogled puca na lansirnu rampu :slikanje:
IMG_6992.jpg
IMG_6992.jpg (140.34 KiB) Pogledano 9308 puta

no vratimo se mi još na vilu Hoyos

Tko je bio Georg Von Hoyos ?
Georg Von Hoyos.jpg
Georg Von Hoyos, Whiteheadov zet, bio mu je uz sina najvažniji suradnik i partner s kojim je surađivao više od 30 godina.
Georg Von Hoyos.jpg (193.29 KiB) Pogledano 9308 puta


Grof Hoyos (Sombor, 1842. - Beckett Shrivenham, 1904.), Whiteheadov zet i, uz sina Johna, jedan od najbližih suradnika, potjecao je iz aristokratske obitelji španjolskog podrijetla, no njegovi su preci već početkom 16. stoljeća doselili u Njemačku i Donju Austriju, a poslije su živjeli u Ugarskoj. Mladi grof je u Rijeku dolazio već krajem 1850-ih. U Rijeci je završio i Mornaričku akademiju. Kao mladi mornarički časnik sudjelovao je u bici kod Visa 1866. i stekao pomorsko iskustvo, no bio je više sklon tehnici i inženjerskim poslovima.

S Whiteheadom se upoznao u listopadu 1867. kada je kao poručnik fregate zapovijedao topovnjačom Gemse koja je u brodogradilištu braće Schiavon na Belom kamiku preuređena u prvu torpiljarku na svijetu. Prema zamisli Roberta Whiteheada, u pramac je ugrađena lansirna cijev za prvo lansiranje torpeda s broda. Kada je u prosincu 1866. bilo priređeno prvo predstavljanje mornaričkome Tehničkom povjerenstvu, torpedo lansiran s obale opisao je puni krug i vratio se u blizinu mjesta s kojega je lansiran. Ovaj je put odlučeno da će se torpedo lansirati s broda.

Georg Hoyos je u Rijeci boravio i na predstavljanju torpeda Tehničkom povjerenstvu koje je u ime Mornaričkog odjela (.Marinensekzion) Ministarstva rata ispitivao pogodnosti novoga oružja. Tom je prigodom zalazio i u kuću Whiteheadovih i ubrzo se oženio (1869.) njihovom kćeri Alice, istupio iz ratne mornarice i postao jedan od najpouzdanijih i najvažnijih Whiteheadovih suradnika.

Već u listopadu 1871. imenovan je članom upravnog vijeća Stabilimenta técnica. Poslije je postao i ravnatelj i suvlasnik Whiteheadove tvornice torpeda. I on je, kao i Robert i John Whitehead, bio među osnivačima riječkoga Kluba prirodnih znanosti (1883.).17

Grof Hoyos bio je marljiv i pouzdan suradnik. Kao i John Whitehead, koji se sa studija tehnike vratio 1875., sudjelovao je u razvoju torpeda i usponu tvornice više od trideset godina. Kad je izgubio obojicu najvjernijih suradnika, i sina i zeta, Robert je obiteljsku tvornicu odlučio pretvoriti u dioničko društvo.

Nakon trideset godina Torpedofabrik Whitehead & Comp, u Rijeci prešla je u ruke novih vlasnika.

Vila Hoyos

Godine 1890. izgrađena je vila Hoyos u kojoj se u poslijeratnom razdoblju (1947./48.) održavala nastava za polaznike-pitomce Vojno-industrijske škole «Aleksandar Ranković».

IMG_7032.jpg
Projektirao ju je ing. Biliscoka.
IMG_7032.jpg (360.66 KiB) Pogledano 9308 puta

Kao što vidite , lijevo uz samu vilu dignut još jedan stambeni objekt.

IMG_7053.jpg
pogled na obje vile
IMG_7053.jpg (288.88 KiB) Pogledano 9308 puta

Sve okolo ovih objekata bilo je ukrasnog drveća ( borovi, čempresi, ariši, lovor…) koje je bilo planski zasađivano no s vremenom i oni nestaju pred sve urbanijom gradnjom.

--------------------------------------------------------------
Potpomognut zapisima vrijedne knjižničarke Madlen Zubović, knjižničarke Prometne škole te literaturom "Riječki torpedo" iz kojeg je izvučen životopis o Hoyosu.
Slika

Avatar korisnika
Kont
Libvrnia
Libvrnia
 
Postovi: 143
Teme: 1
Pridružen: 7.8.2012, 12:37

Re: Torpedo - riječki izum

Post broj:#5  PostPostao/la Kont » 18.3.2013, 21:25

Iz knjige "Robert Whitehead" Irvin Lukežić:

U neposrednoj blizini vile Whitehead njegov zet grof Hoyos,koji je dotad sa svojom obitelji živio u "Cassi Rossi",1890.podiže vilu Hoyos.Zanimljivo je da su Whitehead i Hoyos između svojih vila,koje je dijelio zajednički perivoj,izgradili podzemne hodnike koji su omogućavali nesmetanu i sigurnu komunikaciju.Ti hodnici nastavljali su se ispod općinske ceste Rijeka-Opatija do Tvornice torpeda,kako bi se na isti način moglo prolaziti između postrojenja i kuća vlasnika.Ovo je bilo potrebno radi veće sigurnosti i osiguranja poslovne tajnosti,budući da su u njihovim vilama redovito odsjedali visoki vojni dužnosnici i članovi stranih komisija.

Bilo mi je nezgodno sam istraživati po njihovim vilama,a slika dole je ulaz u sklonište preko puta tvornice ali je stalno potopljeno.Možda je povezano s tim hodnicima?
sklonite.jpg
sklonite.jpg (316.6 KiB) Pogledano 9261 puta

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Torpedo - riječki izum

Post broj:#6  PostPostao/la nikola » 18.3.2013, 21:53

Kont napisao:I...Zanimljivo je da su Whitehead i Hoyos između svojih vila,koje je dijelio zajednički perivoj,izgradili podzemne hodnike koji su omogućavali nesmetanu i sigurnu komunikaciju.Ti hodnici nastavljali su se ispod općinske ceste Rijeka-Opatija do Tvornice torpeda,kako bi se na isti način moglo prolaziti između postrojenja i kuća vlasnika.Ovo je bilo potrebno radi veće sigurnosti i osiguranja poslovne tajnosti,budući da su u njihovim vilama redovito odsjedali visoki vojni dužnosnici i članovi stranih komisija.
...

Odličan dodatak, svakako zanimljivo. :bravo:
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Torpedo - riječki izum

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 19.3.2013, 11:18

I baš na samom vrhuncu moći , Whitehead je doživio tragediju najbližih suradnika, što ga je na kraju i slomilo. Jedine osobe koji su imale najveći udjel njegova poslovna carstva i kao takve, osobe koje su bile od punog povjerenja, su bili njegov sin John (1854.-1902.) te zet Georg Hoyos (1842.- 1904.). Nažalost , umire mu prvo sin John (1902.) , unatoč najboljoj zdravstvenoj njezi. Sa svojim sinom koji je s njime od prvih početaka , još kao dvanaestogodišnjak, radio na konstruiranju torpeda. Odmah potom umire mu i zet Georg Hoyos (1904.) kojega je upoznao kao mladog austrijskog pomorskog časnika u vrijeme predstavljanja prvog torpeda austrijskoj ratnoj mornarici. Hoyos se oženio njegovom kćeri i postao agilan suradnik i ortak.

Gubitak je bio nenadoknadiv pa je Whitehead u travnju 1905., nekoliko mjeseci prije smrti, pretvorio tvtrku u dioničko društvo. Reorganiziranje poduzeća - osnivanje dioničkog društva - bio je način spašavanja tvtke od mogućih trzavica i nesporazuma koji bi oko poduzeća mogli nastati među brojnim Whiteheadovim i Hoyosovim nasljednicima.
Slika

Avatar korisnika
Liburnian
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 223
Teme: 1
Pridružen: 5.1.2012, 01:47

Re: Torpedo - riječki izum

Post broj:#8  PostPostao/la Liburnian » 19.3.2013, 11:28

Evo mali doprinos o RW.

U prostorima bivše tvornice Torpedo, na samoj rivi, Whithead ili njegovi nasljednici ostavili su nam svojevrsni "grafit". U maniri vrijednih inženjera, nisu se služili sprejem, već je potpis uklesan u kamen i ispunjen nekakvom smjesom. Gospođa koja je meni pokazala ove inicijale rekla mi je da se radi o Whiteheadu, jedino što ne štima su uklesane godine 1907-1909., obzirom da je barba Robi umro 1905. Pa krenimo redom:

Krenite ex. Industrijskom skoro do kraja, dok ne dođete do ovog:

rw1pl.jpg
rw1pl.jpg (294.99 KiB) Pogledano 9202 puta


Tu znaju biti neki čuvari, stoga složite izraz lica kao da znate kud idete i samouvjereno prođite pored. Osim toga uvijek možete reći da idete tu:
rw2s.jpg
rw2s.jpg (280.26 KiB) Pogledano 9202 puta


Pred vama se otvara mala lučica, pa lagano otcupkajte do ovog stupića:
rw3ca.jpg
rw3ca.jpg (144 KiB) Pogledano 9169 puta


U njegovom podnožju nalaze se inicijali RW:
rw4d.jpg
rw4d.jpg (250.31 KiB) Pogledano 9169 puta


rw5y.jpg
rw5y.jpg (331.32 KiB) Pogledano 9261 puta

Zna li itko o čemu je riječ?

Kad ste već tu, desno se može pogledati lansirna rampa za torpedo:
torpedodg4.jpg
torpedodg4.jpg (291.21 KiB) Pogledano 9169 puta


Na lijevu stranu prema 3. maju su ove stražarnice (?):
rw6w.jpg
rw6w.jpg (150.44 KiB) Pogledano 9169 puta


Pogled izbliza. Na slici lijevo dolje su izbijena vrata od iste. Da su lakša vjerojatno bi već bila u moru.
rw7w.jpg
rw7w.jpg (258.33 KiB) Pogledano 9169 puta

Pri izlasku ispred vas je ova zgrada. Navodno je u njoj živio Milutin Barač. To već ima na nekim slikama, ali se izgled zgrada ne podudara.

rw8n.jpg
rw8n.jpg (337.07 KiB) Pogledano 9202 puta


Eto toliko o RW.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Torpedo - riječki izum

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 19.3.2013, 11:51

Slika
Odličan pronalazak! :bravo:

Razmišljao sam i tražio satima odgovor , po svemu riječ je malenom gatu koji je tu nikuo . Prema dostupnim podacima nije ništa zapisano da se nešto značajnije napravilo u tom vremenskom razdoblju. Zapisano je jedino da se 1909. gradi lansirna rampa Roberto Whitehead za nadvodna i povodna lansiranja torpeda kalibra 450 i 533 mm , njena lokacija naravno ne može biti u samoj lučici. Očito je da se prilikom te gradnje odlučila i malo lučica urediti, jer njezin izgled poslije I.WW odgovara toj činjenici, prije je bila nešto drugačijeg izgleda.

Uspoređivajući starije karte i novije, razlike očito ima. No za konačnu potvrdu trebam neku bolju kartu. Na nekim kartama mojim , lučica izgleda kako da ju je neko dijete crtalo, te je stoga nemoguće odrediti njezin pravi izgled. Sve u svemu riječ je o malom gatu , koji je vjerojatno građen od 1907 do 1909. i nazvan u čast velikog izumitelja.

Danas je tu Ribarska lučica i propala burze ribe. Na ulazu se nalazi kućica od čuvara, da ne bi neki lopovi opet došli na ideju da odnesu sve, kao što su to prije činili.

Zanima me, ona lijepa građevina ispred, u kojoj si rekao da je možda živio Milutin Barač ? Ima li tko informacije o njoj. Tko ju je podignuo? Ima li kakve veze s našom temom?
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Torpedo - riječki izum

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 19.3.2013, 21:50

tvornica torpeda.jpg
Tvornica torpeda na jednoj od rijetkih ranijih fotografija s ugođajem prvih tvornica. Niske i izduljene zgrade bez krovne rasvjete i velikih otvora te neuređen tvornički krug upućuje na početke uspona.
tvornica torpeda.jpg (356.88 KiB) Pogledano 9243 puta


Vrijedan resurs industrijske baštine


– Povijesni kompleks građevine u koju je smještena veletržnica predstavlja vrijedan resurs riječke industrijske baštine. Počeo je radom 1853. godine kao ljevaonica, 1866. godine kao što smo rekli tu je izumljen torpedo kad je vodeći inžinjer pogona Robert Whitehead razradio ideju Giovannia Biagia Lupisa, ili po hrvatski Ivana Blaža Vukića, o podmorskom oružju »spasitelju obale«.
veletrznica ribe.jpg
veletrznica ribe.jpg (14.72 KiB) Pogledano 9243 puta

2006

Vojni proizvodni program razvio se u značajnu industriju sve do njegove obustave 1966. godine. Hala čiji je prizemni dio prenamijenjen u veletržnicu ribe potječe iz završne faze izgradnje kompleksa tridesetih godina prošlog stoljeća, a projektirao ju je Lorenzo Valentin u duhu moderne. Karakteristični izgled daju joj prozori grupirani između pilastara od opeke koji ritmiziraju masu, a skeletna konstrukcija formira prostran fleksibilan prostor.

s1.jpg
s1.jpg (176.29 KiB) Pogledano 9241 puta

2009
Kameni blok sa inicijalima R Whiteheda ugrađen u obalu Torpeda..jpg
Kameni blok sa inicijalima R Whiteheda ugrađen u obalu Torpeda..jpg (54.6 KiB) Pogledano 9241 puta
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Torpedo - riječki izum

Post broj:#11  PostPostao/la Adamić » 19.3.2013, 22:13

Što se dublje kopa ,to je sve manje jasnije. Bilo kako bilo neka nam je kameni blok preživio.
Torpedo obala.jpg
Torpedo obala.jpg (229.01 KiB) Pogledano 9230 puta
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Torpedo - riječki izum

Post broj:#12  PostPostao/la Adamić » 19.3.2013, 22:20

pa onda opet makeover...
Torpedo kod trznice ribe.jpg
Torpedo kod trznice ribe.jpg (212.95 KiB) Pogledano 9225 puta
Slika

Avatar korisnika
Liburnian
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 223
Teme: 1
Pridružen: 5.1.2012, 01:47

Re: Torpedo - riječki izum

Post broj:#13  PostPostao/la Liburnian » 19.3.2013, 23:41

Adamić napisao:
Kameni blok sa inicijalima R Whiteheda ugrađen u obalu Torpeda..jpg

Ovakvo je to izgledalo kad sam prvi put bio tamo. Do samog ruba rive bila je sazidana kućica od cigle. Za doći do natpisa trebalo je ići iza kućice po jedva metar širokom prolazu. Kad su uređivali tržnicu taj su objekt srušili.

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Torpedo - riječki izum

Post broj:#14  PostPostao/la nikola » 20.3.2013, 13:00

Znate li da su pri zatvaranju tvornice Torpeda iz tvorničkog muzeja odneseni svi izlošci, te su pohranjeni u drugim gradovima ili čak završavali na otpadu, tako da Rijeka jedno vrijeme nije posjedovala niti jedan primjerak. A taj podatak da je tvornica imala svoj muzej sa izločcima, rastužilo me, jer opet nismo uspjeli sačuvati sve to za buduća pokoljenja. Šteta...

Slijede priče o prvoj pomorskoj bitci gdje su se korisitla torpeda. Prva upotreba bila je jednostrana dok se u drugoj bitci obje strane koristile tim riječkim izumom...

Ruski admiral Stepan Osipovič Makarov bio je jedan od najodlikovanijih i najcjenjenijih ruskih mornaričkih časnika druge polovice devetnaestog stoljeća. Povijesti je ostao poznat po teoriji upotrebe torpeda u pomorskom ratovanju. Zapovijedao je torpednim brodom Velikij knjaz Konstantin, jednim od prvih torpednih brodova u svijetu. Admiral Makarov je prvi čovjek koji je u bitki ispalio torpedo s plovila koje se kretalo. Bilo je to u vrijeme Rusko-turskog rata 1877. kada je 16. siječnja potopio turski oklopni brod Intibah. Koliko je poznato Turci u to vrijeme još nisu koristili torpeda, budući da se ona još nisu pokazala kao učinkovito oružje.

Zanimljivo je da su Rusi na nagovor admirala Makarova do 1881. godine kupili 260 torpeda različitih kalibara od 14, 15 i 16 inča! Kolika zarada je bila i na ondašnjoj proizvodnji oružja koja se slijevala u Rijeku ponajbolje će reći cijene torpeda koji su koštali od 300 do 400 funti sterlinga. Ako je vjerovati ekonomistima odnos tadašnje i sadašnje funte je skoro 1:75.

Dakle u Rusko-turskom ratu se jesu rabila torpeda no ispalili su ih samo Rusi.
A u kojem su sukobu obje zaraćene strane koristile torpeda proizvedena u riječkoj tvornici torpeda?

Pravi odgovor je u Rusko-japanskom ratu. U tom sukobu su obje strane ispaljivale torpeda koja su izgrađena u riječkoj tvornici torpeda. Uz ovaj je rat vezana i jedna vrlo okrutna igra sudbine. Naime, početkom stoljeća, taman u zoru Rusko-japanskog rata, Makarov, onaj isti koji je potopio prvi brod torpedom, promoviran je u zapovjednika cijele tihooceanske flote koja je skoro sva torpedirana u jednom iznenadnom japanskom napadu torpednih brodova. Nedugo zatim sudbina mu je ponovo zadala udarac, ali ovaj ga je ubio. Poginuo je kada je njegov brod Petropavlovsk naletjeo na minu, oružje koje su u rat uveli upravo Rusi.
(Burza nautika)
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Torpedo - riječki izum

Post broj:#15  PostPostao/la nikola » 20.3.2013, 13:02

Par crtica i zanimljivosti o torpedu...


SO_Makarov_01.jpg
SO_Makarov_01.jpg (20.36 KiB) Pogledano 9196 puta

Ruski admiral STEPAN OSIPOVIČ MAKAROV

Admiral Makarov je prvi čovjek koji je u bitki ispalio torpedo s plovila koje se kretalo. Bilo je to u vrijeme Rusko-turskog rata 1877. kada je 16. siječnja potopio turski oklopni brod Intibah.

Zapovijedao je torpednim brodom Velikij knjaz Konstantin, jednim od prvih torpednih brodova u svijetu.

___________________________________________________________
HEDY LAMARR

HEDY LAMARR.jpg
HEDY LAMARR.jpg (248.68 KiB) Pogledano 9196 puta


Ima priča o torpedu i jednu svoju tajnu stranu, o kojoj se malo zna, i još rjeđe priča. Naime, po mnogima jedna od najljepših žena svih vremena Hedy Lamarr, pravim imenom Hedwig Eva Maria Kiesler, poznata filmska glumica sredine 20. stoljeća, glumom se bavila kako bi imala dovoljno sredstava i vremena da se bavi onim što zapravo voli, a to je - tehnika.
Tako je 1942. godine uspjela svoj izum prijaviti kao patent (US-Patent Nr. 2,292,387) u području daljinskog upravljanja torpeda. Ta tehnologija se čak i danas koristi u području mobilnih telefona i za upravljanje frekvencijama. Iako za vrijeme života nije dobila tu zaradu i zahvalu za svoj izum, smatra se jednom od velikih inovatorica. Dan izumitelja je međunarodni praznik koji se 9. studenog slavi, na dan njezinog rođenja.
Eto, tako je riječki torpedo povezao Rijeku sa Holywoodom, prekrasnom glumicom, mobitelima i danom izumitelja.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Industrijska baština

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 3 gostiju