Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Modiano Fiume- Rijeka (igraće karte briškula i trešeta)

Naša industrija ima veliku i burnu povijest . Na našem području bilo je smješteno mnogo poznatih tvornica koje su sredinom 19 stoljeća tvorile više od 50 % ukupne proizvodnje Hrvatske . Rijeka se može pohvaliti sa prvim parnim mlinom u Hrvatskoj , prvom tvornicom čokolade na cijelom području Balkana, 1850.godine u prostorima nekadašnje rafinerije šećera bila je najveća tvornica duhana u cijeloj monarhiji,imali smo tvornicu papiru koja je prozivodila najkvaliteniji papir koji je izvozila diljem svijeta i još mnogo toga. Uz 12 brodogradilišta , riječki izum torpedo i rafinerijom nafte Rijeka najvećom na ovom kontinentu grad Rijeka je bio na vrhuncu svoje ekonomske moći.
gost
 

Modiano Fiume- Rijeka (igraće karte briškula i trešeta)

Post broj:#1  PostPostao/la gost » 4.12.2011, 00:37

Dobrodošli dragi posjetitelji u temu o Modianu - poznatoj tršćanskoj tvonici za izradu igraćih karata i plakata, koja je djelovala i u našem gradu. Ovim putem pozdravljamo sve koji su došli u ovu temu preko bar koda ! :zastava:

Uglovnica Modiano

U knjizi "Secesijska arhitektura - vodič kroz Rijeku" od D.Glavočić, J.L.Barković i J.R.Malvić među 27 primjera riječke secesije, spominje se i ova građevina meni interesantna po jednom detalju.
Da prvo spomenem osnovne podatke.

Arhitekti: Emilio i Mario Ambrosini, 1913.
Naručitelj: S. D. Modiano
Adresa: Nikole Cara 7 - R. Katalinića Jeretova 4

Zadnja u uličnom nizu nekadašnje Vie Goldoni je uglov¬nica Modiano građena po projektu iz 1914. za vlasnika S. D. Modiana iz obitelji koja se proslavila proizvodnjom igraćih karata. Zatraživši dozvolu gradnje 1911., Modia¬no spominje arhitekta E. Ambrosinija s kojim je izgleda surađivao i sin Mario Ambrosini koji je poslije, nakon očeve smrti, preuzeo uhodani biro. Mario je 1913. zatražio i dobio uporabnu dozvolu za kuću. Nacrti zgrade nisu pronađeni, a u literaturi se kao autor spominje inženjer Bruno Slocovich. Impozantna uglovnica Modiano uočljiva je po kaneliranim pilastrima biljnih kapitela koji naglašavaju vertikalizam srednjeg pojasa, te po nizu ovalnih balkončića. Ugaoni erkeri obaju pročelja postavljeni su uza sam rub te otupljuju prazni ugaoni dio zgrade, dok kapiteli stvaraju dojam konveksnosti. Cijela zgrada djeluje kao plastično, mekano modeliran volumen, vrlo skladna i suptilna, a istovremeno monumentalna pročelja. O visokom standardu stanova govori prostor za poslugu, dodatni WC izdvojen iz kupaonice te zasebna stubišta dvojnih ulaza u stanove. Postoji čak i sporedni ulaz u kuću iz druge ulice. Suterenski prostor ove zgrade od početka je služio za i za poslovanje. Tu je bila tiskara koja je, među ostalim, proizvodila i danas svjetski poznate igraće karte Modiano, dok 1916. tiskanje mađarskih karata nije prebačeno u Budimpeštu, a tradicija je nastavljena u Trstu. Poslije je tu bio postolarski obrt, drvoprerađivačka djelatnost, prodaja drva i drugog ogrijeva te razne druge djelatnosti.

Uglovnica Modiano Potok (1).jpg
Uglovnica Modiano Potok (1).jpg (57.02 KiB) Pogledano 5770 puta

br.26 - uglovnica Modiano
Uglovnica Modiano Potok (2).jpg
Uglovnica Modiano Potok (2).jpg (262.95 KiB) Pogledano 5770 puta

Uglovnica Modiano Potok (3).jpg
Uglovnica Modiano Potok (3).jpg (146.16 KiB) Pogledano 5770 puta

Uglovnica Modiano Potok (4).jpg
Uglovnica Modiano Potok (4).jpg (54.21 KiB) Pogledano 5770 puta


Neznam jeste li vi znali, ali ja sam sad prvi put čuo da su se Modiano karte tiskale u Ri.

triestineitalian.jpg
triestineitalian.jpg (16.92 KiB) Pogledano 5770 puta

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riječka secesija

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 4.12.2011, 10:07

ilirija napisao:
Neznam jeste li vi znali, ali ja sam sad prvi put čuo da su se Modiano karte tiskale u Ri.

SlikaSlika


Volio bi imati igraće karte za briškulu u nekoj riječkoj varijanti , u smislu dizajna.. :zastava:
Slika

gost
 

Re: Iz našeg kraja-priče i legende, imena i nazivi

Post broj:#3  PostPostao/la gost » 14.10.2013, 22:17

Iz današnjeg N.L.

Igraće karte "Modiano" proizvodile su se u Rijeci

Brand "Modiano" dobro je znan ljubiteljima kartaških igara. To je, naime, jedan od najpoznatijih proizvodača karata u svijetu. A kako su u prošlosti izgledale karte za igru, ali i reklame za raznovrsne proizvode našega kraja poput reklame za nekadašnju Romsinu rafineriju, današnju INU, ili reklame na prijelazu prošloga stoljeća za riječku čokoladu Vedjegy čiji je zaštitni znak bio slonić ill onu za riječki pjenušac Sans Souci te mnoge druge zanimljive eksponate i originalne plakate, ali i skice iz produkcije tvrtke Modiano s kraja 19. i početka 20 stoljeća, moći ćemo vidjeti na izložbi naslovljenoj "Modiano: Od Trsta do Rijeke" koja se otvara u utorak, 15. listopada u Galeriji Kortil (18 sati) u sklopu Dana talijanske kulture i talijanskog jezika, u organizaciji Talijanskog konzulata u Rijeci. Tom prigodom razgovarali smo s kustosom izložbe Claudiom Dubsom, rođenim Riječaninom koji od Drugog svjetskog rata s obitelji živi u Italiji, a čiji su otac i stric bili medu čelnim ljudima tadašnje Rafinerije na Mlaki.
Claudio Dubs je godinama radio za "Modiano", a sad a je glavni arhivist i kustos izložbi te renornirane tvrtke čije se sjedište nalazi u industrijskoj zoni u Trstu, a koja je između dva rata imala i filijalu u Rijeci, na Potoku.

Otkriće arhiva

O postavu izložbe Dubs kaže:
- To je četvrta izložba koju priređujemo, a za godinu dana imamo u planu realizirati i petu - ·u Budimpešti. Prvu smo priredili u Gorizi, a sve je zapravo počelo otkrićem arhiva kad je vlasnik uvidio kakvo povijesno bogarstvo ona čuva. Jednom prilikom arhiv su posjetili i djelatnici Ministarstva kulture iz Rima i kad su vidjeli što sve imamo pohranjeno, rekli su da je to kulturno blago koje valja pomno čuvati. trebalo mi je godiinu dana da katalogiziram sav materijal. Čim je bilo moguće, krenuli smo u realizaciju izložbe o "Modianu". Iz arhiviranih podataka je vidljivo da je "Modiano", u svojoj poslovno-dizajnerskoj filozofiji, uvijek inspiraciju pronalazio u povijesnoj grudi. U arhivu sam pronašao mooge knjige s različitim crtežima koji su poslužili za nove radove. Jedan od tih je iz Budimpešte, a koji je zasigurno bio realiziran u Rijeci.

Plakati i reklame

Cilj ove izložbe je da publici pokažemo gradu koja nije nikada prije izlagana na ovom području, a tiče se dakako Rijeke, ali i Dahnacije i Istre, Naime, plakat reklama koje su izložene predstavljaju proizvode iz tih krajeva. Svaku izložbu koju smo do sada priredili koncipirali smo tako da bismo stavili naglasak na reklame koje su izrađene za regiju.
No, uvijek postoji nit koja povezuje neke regije te smo tako na ovoj izložbi donijeli i radove vezane za pomorstvo i tršćanski Lloyd iii, pak, ilustraciju broda Giulia kojim se početkom prošloga stoljeća putovalo u Ameriku u potragu za boljim životom te je iznimno zanimljivo pogledati ze radove.
Tvrtka "Modiano" jedno od svojih sjedišta imala je i u Rljeci, na Potoku, a riječ je o zgradi koja se nalazi na spoju ullca Nikole Cara l Rikarda Katallnića Jeretova.
- U Rijeci su se proizvodile karte za igru. Zgradu je projektirao arhitekt Ambrosini. o tome je srećom napisana i knjiga. Na ovoj izložbi je predstavljen i crtež, akvarel, Centaura, prve marke karata "Modiano".

Paplr kao novac

No, "Modiano" je osim karata izrađivao i kutije za njih, a reklamni flayeri bili su korišteni i za izradu kalendara.
Blokić s datumima krasio je ukrasni okvir s kartama. Na izložbi ćete vidjeti i tih nekoliko primjeraka. Uz to, naglasio bih da su karte bile zastupljene diljem svijeta, a to su i danas. No prije karata ·"Modiano" je proizvodila i papir za cigarete koji je bio iznimno cijenjen zbog svoje finoće i to toliko da se u nekim dalekim zemljama koristio i kao sredstvo za razmjenu dobara, što znaći da je vrijedio isto koliko i njihov tamošnji novac.
Kollko eksponata je zastupljeno na izložbi
- Pedeset, s tim da nisu svi usko vezani uz Rijeku, premda uvijek postoji neka tajna veza, da tako kažem. Najstariji reklamni pano datira iz cca. 1890. i to je onaj IndraThe, tj. lndra čaja, a iz istog razdoblja datira i onaj za reklamu cementa Portland ,iz Splita a recimo onaj Romsa rafinerije, koji se nalazi na naslovnici kataloga, izrađen je 1927. godine,
Jedan od ponajboljih dizajnera bio je Giuseppe Sigon čija je obitelj bila zaposlena u "Modianu". Svi su bili iznimno kvalitetni dizajneri tijekom različitih epoha. U "Modianu" su radili dizajneri ovoga kraja, iz Rijeke, ali i izMađarske i Trsta: Orell, Lenard i mmogi drugi. Popis je doista dug. Početkom 20. stoljeća Modiano je razvio reklamne panoe te je unutar tvrtke utemljio i školu za dizajnere. Primjerice Giuseppe Sigon bio je prvi uspješni dizajner reklamnih plakata, a potom i njegov sin te ostali članovi obitelji.

lz Soluna u Trst

Saul David Modiano rođen je 1840. u Solunu. Potekao je iz poznate trgovačke obitelji. Njegov je otac uveo željeznicu u Makedoniju, a Saul se, nastavljajući očevim stopama, počeo baviti staklom. Kako je želio rasprostraniti svoju trgovačku aktivnost iz rodnog Soluna, preselio se u Trst, tada iznimno jak trgovački centar. Godine 1868. osnovao je tvrtku "Modiano". Najprije je proizvodio papir za cigarete, potom reklamne panoe, a onda od 1873. igraće karte. Bio je iznimno kreativan i uspješan poslovni čovjek. Tvrtku je nakon njegove smrti naslijedio sin Ettore, koji je također bio sposoban manager, a potom njegove kćeri i njihova djeca. No, prije nekoliko godina, točnije 1986. godine, tvrtka je prodana i sada je u vlasništvu Guida Crechicija, podrijetlom iz Zadra, koji joj je dao novi vjetar u leđa.

Sandy Uran
Silvano Ježina

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
spomenuto jednom davno i na ovom forumu viewtopic.php?f=76&t=743&p=49434&hilit=modiano#p49434
1.jpg
1.jpg (76.95 KiB) Pogledano 5978 puta
1.5.JPG
1.5.JPG (68.79 KiB) Pogledano 5972 puta
Modiano.jpg
Modiano.jpg (222.68 KiB) Pogledano 5972 puta

gost
 

Re: Iz našeg kraja-priče i legende, imena i nazivi

Post broj:#4  PostPostao/la gost » 15.10.2013, 22:15

Ovo sam uspjela propustiti na forumu. Svaka čast :bravo:
Sad gledam, u literaturi kojom raspolažem, samo je opisana kuća Modiano u pogledu arhitekture. Mislim da do sada nemamo slikanu unutrašnjost portuna.

gost
 

Re: Iz našeg kraja-priče i legende, imena i nazivi

Post broj:#5  PostPostao/la gost » 15.10.2013, 22:31

ilirija napisao:Tvrtka "Modiano" jedno od svojih sjedišta imala je i u Rljeci, na Potoku, a riječ je o zgradi koja se nalazi na spoju ullca Nikole Cara l Rikarda Katallnića Jeretova.
- U Rijeci su se proizvodile karte za igru. Zgradu je projektirao arhitekt Ambrosini. ...

Gradsko poglavarstvo 20. travnja 1912. daje dozvolu za izgradnju kuće Modiano na bivšem terenu Minach, na uglu Vie Carlo Goldoni i ulice kolu je još trebalo imenovati (Via Petrarca). Kuća se gradi pod nadzorom Emilija Ambrosinija, autora projekta, koji je ujedno bio poduzimač radova. Ambrosini 28. rujna 1912. završava zidarske radove i konstrukcije podova i krova, a dozvolu za nastavak radova dobiva 6. studenoga iste godine, no iznenada umire u Beču. Tehnički ured stoga obavještava Gradsko poglavarstvo da se fasada kuće Modiano neće moći izvesti prema Ambrosinijevom projektu jer nije na vrijeme bio određen novi nadzorni organ, te da će se također morati obustaviti radovi na kući Dubravčić dok ne budu prihvaćeni novi nacrti pročelja. U prosincu 1912. Mario Ambrosini, novi poduzimač radova, predaje izmijenjene nacrte pročelja navedenih kuća, koje potpisuje Bruno Slokovich koji ujedno postaje i novi nadzorni organ. Sredinom siječnja 1913. Mario Ambrosini dovršava izgradnju kuće Modiano, nakon čega je uslijedila dozvola za useljenje. Kako je kuća Modiano imala istake prema ulici, vlasnik se morao obvezati da će za korištenje općinskog zemljišta plaćati taksu (DAR, JU 51, kut. 162. br. 166. projekt datiran 11.XI1.1912.-, DAR, JU 2,1358/1911.,
Spis br. 3042; Spis br. 3724-E/UE, 8.1. 1912.; Spis br. i77/UE).

gost
 

Re: Iz našeg kraja-priče i legende, imena i nazivi

Post broj:#6  PostPostao/la gost » 15.10.2013, 23:39

Sve znaš :bravo:

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Modiano Rijeka - Fiume (briškula i trešeta)

Post broj:#7  PostPostao/la Adamić » 17.10.2013, 15:52

Radim na ovoj temi već duže vrijeme, ali nikako nisam imao dovoljno podataka ... sad napokon imam/imamo dovoljno. Uskoro , mnoštvo zanimljivih trenutno, najnovijih podataka o tome + svi stari postovi dostupni na našem forumu.

Briškula je popularna kartaška igra u našem kraju, a karte za tu igru radile su se i u Rijeci. Najpoznatija tvrtka koja ih je radila bila je Modiano iz Trsta koja je pored tršćanske tvornice odlučila otvoriti postrojenje i u Rijeci. Briškula se najčešće igra s tršćanskim kartama (tal. Carte Triestine).

Dakle,karte za kartašku igru briškula proizvodile su se i u našem gradu. :zastava:Budite samnom :čitati: : o )
Slika

Avatar korisnika
ponosni_fiuman88
Šta da ?
Šta da ?
 
Postovi: 21
Pridružen: 16.10.2013, 15:14

Re: Igraće karte briškula MODIANO

Post broj:#8  PostPostao/la ponosni_fiuman88 » 17.10.2013, 18:06

Zanimljivo! Obožavam igrat briškulu, ali nisam imao pojma da smo imali i proizvodnju karata za igranje.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Modiano Rijeka - Fiume (briškula i trešeta)

Post broj:#9  PostPostao/la Adamić » 17.10.2013, 18:22

Ma imali smo mi svašta, npr. riječku čokoladu ! Zanimljivo je kod ovoga da je ovaj plakat , oglas napravio Giuseppe Sigon, S.D.Modiano 1898. otprilike.
Riječka čokoloada oglas.jpg
Riječka čokoloada oglas.jpg (254.91 KiB) Pogledano 5911 puta

Riječka tvornica čokolade i kakaa (1896.)
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Modiano Fiume- Rijeka (igraće karte briškula i trešeta)

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 12.2.2014, 20:00

Malo o povijesti Modiana.Modiano
giuseppe sigon.jpg
giuseppe sigon.jpg (285.54 KiB) Pogledano 5766 puta

Giuseppe SIGON , Le meilleur Papier a Cigarettes Club S.D. Modiano, oglas, kromolitografski tisak, 1896.


Saul Davide Modiano je osnivatelj 1868 godine istoimene tvrtke kao i tvornice koja se nalazila u ulici dei Leo u Trstu 1873 godine. Od samih početaka, kada se tvrtka bavi trgovinom „tankog papira“, odnosno papira za cigarete, vrlo brzo se prelazi na vlastitu proizvodnju. Operaciju uspješno predvodi stari Saul koji, kao bi izbjegao franko-njemački monopol za proizvodnju „tankog papira“, od kojeg je ovisio, ulazi u suvlasništvo u Tvornici papira - Cartiere di Maglio e del Brodano, u okolici Bologne, i na taj način omogućava sebi izravnan izvor za opskrbu sirovinama. Ako je istina da, zahvaljujući tome, veliki dio tržišta za Srednji i Daleki istok za prodaju papira za cigarete vrlo brzo prelazi u njegove ruke, utoliko je istinitije da je njegov ulazak u sektor karata za igranje, sa Giuseppeom Sigonom, začetnikom plakata u Julijskoj krajini, i u reklamni sektor gdje radi za druge tvrtke, pokazao kao pokretna sila za dodatno pospješivanje poslova. Odavde pa do drugih gospodarskih poduhvata, kao što je uvoz čaja i stvaranje specifičnih marki - Indra Tea, Modianova invencija, do proizvodnje automobila Alba, kratak je put.

Modianov simbol: Profesor Vierthaler

Invencija lika profesora Vierthalera (Modianov simbol papira za cigarete preko više od pedeset godina, više puta ocrtan i reinterpretiran na tisuću načina) slavnog znanstvenika i ubjeđenog pušača koji je pušio samo cigarete od papira Club Modiano čiju „higijenu“ jamči osobno, pokazat će se nesumnjivo pobjedničkom logikom za Modiano, jer slijedi vrlo modernu reklamnu logiku iako nije u potpunosti inovativna. S obzirom da je Vierthaler „veliki majstor iz kemije i proučavanja robe“ (vidi Michele Sten-ta, Komemoracija Augustu Vierthaleru, Trst 1903) nakon vrlo intenzivnih iskustava, nakon smrti Biasilettoa, stiže na čelo Jadranskog društva prirodnih znanosti i postaje također predsjednik Društva za higijenu u Trstu. Vierthaler, rođen u Beču 1838 godine, impozantan čovjek, duboka glasa, s velikom bradom i neizostavnim naočalicama, napisao je brojne studije i detaljne analize o vodi rijeke Cetina, o sumpornim izvorima u Splitu, o jodu algi u Dalmaciji, o kemijiskom svojstvu neprerađenih materijala... o industrijskim i trgovinskim proizvodima. Najvjerojatnije je umro 1901 godine u Trstu, gdje je živio posljednjih trideset godina. Njegov lik će godinama reklamirati apsolutnu „higijensku“ vrijednost papira za cigarete Modiano, još od davne 1893 godine kada se pojavio na plakatu zahvaljujući Giuseppeu Sigonu - iako znamo da je, razvojem događaja par godina kasnije, slikar koristio za model jednog Modianovog radnika koji je najvjerojatnije pozirao s novinama Lavoratore, u rukama - sve do 20-tih i 30-tih godina kada će lik Vierthalera poprimiti više grafiku „stripa“ u izvedbi sina umjetnika, Pollionea Sigona, da bi kasnije 30-tih godina poprimio više stilizirani izgled u izvedbi Mađara Endrea Frakasa.
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Karte za briškulu proizvodile su se u Rijeci (MODIANO)

Post broj:#11  PostPostao/la Adamić » 12.2.2014, 20:15

Tvornica Modiano Trieste.jpg
Tvornica Modiano Trieste.jpg (261.91 KiB) Pogledano 5767 puta

Tvornica Modiano u Trstu, u ulici dei Leo, litografski tisak Josef Hesse, Leizig,
1890 otprilike


Zajednički imenitelj svemu tome je zapravo: crtež, slika, reklamna grafika i dekoracija. Upravo je u tome stvar: trebalo je crtati puno i dobro jer ako je neki proizvod dopadljiv radi njegove vanjštine odnosno njegove ambalaže, i ako privlači pozor publike sa zidnih plakata koji ga reklamiraju sigurno se lakše prodaje. Tako je došlo do stvaranja savršenog spoja između UMJETNOSTI I POSLA.

Između 90-tih godina 19. stoljeća i prvih 10 godina 20. stoljeća izlaze jedan za drugim skice koji ilustriraju prvenstveno osnovni proizvod i pokretnu silu: papir za cigarete. Nije pojednostavljuju će govoriti o šarenilu koje je pojavljuje na tržištu i koje će vrlo brzo biti prepravljeno Sigonovim bojama i kreacijama za desetine različitih marki papira za cigarete.

Ali Sigon nije jedini: poziva na suradnju u tvrtku svoje prijatelje slikare iz Umjetničkog kružoka. Tako i Glauco Cambon, od 1905 u narednih par godina ilustrira papir za cigarete Club, stvara reklame za hotele, crta oniričke kalendare za Modiano; Argio Orell pravi svoj autoportret kao Guliver koji dominira svijetom držeći u ruci brod, za plakat koji je naručilo Austro-ame-ričko Brodarsko društvo, a za isto crta i Giuseppe Miceu, prikazujući brod Giulia. Tu su i Gri-mani, Flumiani, Cernivetz, Wostry, Campitelli, Finazzer Flori, zatim Vito Timmel, Marcello Claris i Urbano Corva. Ali već smo daleko odmakli i umjesto Giuseppea, koji od bolesti pluća umire 1922 godine (iste godine kao I Saul Modiano), glavni crtač u tvrtki Modiano postaje njegov sin Pollione zaposlen u tvrtki skupa s drugom braćom, Brunom koji je direktor odjela i Filibertom zaduženim za fotomehaniku. Umjetnički pokret 20. stoljeća i art déco dominirat će na grafikama tvrtke.

Pollione će nacrtati preko 7000 skica, sve do 1957 godine kada odlazi u mirovinu nakon što je radio za tvrtku od 1913.godine.

Njegove godine će biti obilježene širenjem tvrtke Modiano i otvorenjem novog sjedišta u Budimpešti negdje oko 1920 godine koje će biti krunisano 1931 godine, otvorenjem jedne vrlo moderne tvornice. Pod vodstvom Socrata Stavropulosa, proizvodnja papira za cigarete prednjači, a prate je i niz vrlo učinkovitih reklamnih panoa koje su ocrtali najbolji mađarski umjetnici za Modiano. Tybor Polya, Robert Bereny, Biro, Istvan Irsai, Endre Farkas daju dosada još neviđenu art déco viziju tvrtke koju možemo definirati kao ,,kub-déco“ koju karakterizira (Farkas) stilizacija tri prsta (stari slogan: „tri su naša nenadmašena proizvoda“) koja na slikovit način prikazuju Modiana na europskom tržištu. To su godine „žene u zelenom na crnoj podlozi koja puši Modiano“ (1935) nenadmašenog južnog Tirolca Franza Lenharta kao i godine Modianovog „paše“ u izvedbi Federica Seneca (stilizatora čokoladnih bombona „Baci Perugina“) Opet i zauvijek „Modianov znak“.
Modiano karte za igranje Trst.jpg
Modiano karte za igranje Trst.jpg (345.37 KiB) Pogledano 5767 puta

Djelatnice prilikom pakiranja špilova karata za igranje, fotografija unutarnjih prostorija tvornice Modiano u Trstu, 30 tih godina.
Tvornica Romans cigarete.jpg
Tvornica Romans cigarete.jpg (339.84 KiB) Pogledano 5767 puta

Djelatnice obrađuju tanki papir za cigarete, tvornica u Romans d Isonzo, fotografija, početak 20.st.

Izvor; Pero Delbello
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Modiano Fiume- Rijeka (igraće karte briškula i trešeta)

Post broj:#12  PostPostao/la Adamić » 12.2.2014, 20:33

Posjetio sam izložbu i eto što sam zabilježio. :putopisac: :slikanje:
Modiano izložba Rijeka (1).jpg
Modiano izložba Rijeka (1).jpg (98.14 KiB) Pogledano 5744 puta

Modiano izložba Rijeka (2).jpg
Modiano izložba Rijeka (2).jpg (103.34 KiB) Pogledano 5744 puta


GALERIJA KORTIL OTVORENA IZLOŽBA ORIGINALNIH PLAKATA, SKICA I PRODUKCIJE TVRTKE MODIANO
Svečano otvorenje izložbe originalnih plakata, skica i produkcije tvrtke Modiano s kraja 19. i početka 20. stoljeća upriličeno je u Galerij Kortil. Izložba je organizirana u sklopu 2. izdanja Dana talijanske kulture i talijanskog jezika, a za što je zaslužan Talijanski konzulat u Rijeci u suradnji s Gradom Rijeka. Čast otvaranja izložbe pripala je počasnim gostima: Pieru Delbellu autoru kataloga i umjetničkom direktoru, Guidu Crechiciu vlasniku tvornice Modiano i zbirke, generalnom konzulu Italije u Rijeci Renatu Cianfaraniju i gradonačelniku Rijeke mr. Vojku Obersnelu. Posebno dirljiv trenutak bio je kada je Crechici ravnatelju Državnog arhiva Goranu Crnkoviću uručio knjigu Andreja Račkog »Povijest Sušaka« koji mu je poslala Riječanka hrvatsko-mađarskih korijena koja živi u Americi. Prikladnu glazbenu kulisu ovom je prigodom priredila i mlada harfistica Mateja Roknić.
U izložbenom postavu koji prikazuje presjek aktivnosti kuće Modiano vezane za Rijeku i Istru i Dalmaciju u pogledu reklamnih plakata, ali i karata za igru koje su se između dva rata proizvodile i u riječkoj filiali Modiana smještenoj na Potoku, uživali su brojni Riječani i njihovi gosti. Osim zbog karata kojima se kuća Modiano proslavila diljem svijeta ova izložba predstavlja jedinstveno kulturno blago jer je riječ o reklamnim plakatima starijim više i od sto godina i koji samim time imaju veliku vrijednost osim što predstavljaju reklamni purpuri povijesti našega grada. Tvrtka Modiano posjeduje bogatu arhivu o kojoj skrbi i Riječanin rodom, Claudio Dubs, a čiji dijelić imamo priliku vidjeti na ovoj izložbi koja osim plakata poput reklama za nekadašnju Romsa rafineriju, reklame za riječku čokoladu Védjegy ili one riječkog pjenušca Sans Souci, nudi i eksponate skica te dio povijesne građe ove renomirane tvrtke. (Novi list)
Slika

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Modiano Fiume- Rijeka (igraće karte briškula i trešeta)

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 12.2.2014, 20:44

Slobodno uvećajte ako vas zanimaju bolje detalji.
primjeri karata.jpg

Primjeri tiska, 20 te godine 20.st
igraće karte modiano.jpg

Bridge , Belot Triestine, Tarot... na nekima piše i FIUME .
Slika

Avatar korisnika
Marko
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 192
Teme: 14
Pridružen: 7.7.2009, 12:23

Modiano Fiume- Rijeka (igraće karte briškula i trešeta)

Post broj:#14  PostPostao/la Marko » 13.2.2014, 11:46

S guštom sam pročitao cijelu temu. Moram reći da nisam znao za to.
FORZA FIUME !

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23499
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Modiano Fiume- Rijeka (igraće karte briškula i trešeta)

Post broj:#15  PostPostao/la Adamić » 17.2.2014, 21:55

Idemo dalje, samo napomena da su neki artikli prvi put prezentirani na ovoj izložbi a ja ću samo one najzanimljivije staviti i one vezane za nas .
s.d. Modiano carte da cioco.jpg
s.d. Modiano carte da cioco.jpg (255.26 KiB) Pogledano 5687 puta
Slika

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Industrijska baština

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju