Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Palatucci Giovanni (1909-1945) riječki Schindler

Ne ograničava se samo na područje Rijeke nego na sve osobe koje su ostavile traga u našem kraju.
Pravila foruma
Teme otvarate tako da prvo napišete prezime osobe a onda ime , nakon toga poželjno je da stavite godinu rođenja i smrti te zanimanje. Primjer "Kobler Giovanni (1811.-1893.) -povjesničar ".
Unutar rubrike imate forumsku tražilicu ili pri dnu foruma Google tražilicu .
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23514
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Palatucci Giovanni (1909-1945) riječki Schindler

Post broj:#1  PostPostao/la Adamić » 5.5.2011, 21:49

Svakako riječ je o čovjeku koji je ostavio snažan trag u Rijeci. Neke osobe u ratu izvuku ono najgore primitvno iz sebe no ova osoba dokazala je suprotno i u najgorim trenucima mogu se pojaviti dobri ljudi.
---------------------------------------------------------------------

Giovanni Palatucci
Riječki pravednik među narodima


giovannipalatucci.jpg
giovannipalatucci.jpg (14.27 KiB) Pogledano 2127 puta

Giovanni Palatucci - čovjek koji je spasio na tisuće Židova , govori se o brojci od pet tisuća Židova

Ukratko


Giovanni Palatucci rođen je u Montelli, 31. 5.1909. godine, a umro je u koncentracijskom logoru Dachau 10. veljače 1945. U Mussolinijevo doba bio je talijanski policajac, šef Ureda za strance talijanske policije u Rijeci od 1938. do 1944., a nekoliko mjeseci za njemačke okupacije bio je i kvestor. Prema nekim izvorima, Palatucci je potaknut svojom kršćanskom vjerom spasio pet tisuća Židova. Gestapo ga je uhitio 13.9. 1944. godine te ga poslao u logor Dachau, gdje je umro u dobi od 36 godina. Temeljem takvih tvrdnji mnogi su Palatuccija već nazvali i prihvatili kao »riječkoga Schindlera.

Biografija

palatuccismall.jpg
palatuccismall.jpg (20.25 KiB) Pogledano 2127 puta

Givanni Palatucci je spasio mnoge Židove za vrijeme drugog svjetskog rata i holokausta zahvaljujući njegovim pravednim, nesebičnim i hrabrim radnjama.

Dana 31.5.1909. rodio se Giovanni Palatucci u gradu Manteli u južnoj Italiji. Kad mu je bilo 23 godine diplomirao je na pravnom fakultetu. Četiri godine radio je kao pravnik sve do 1936, a onda se kvalificirao za inspektora Talijenske javne sigurnosti. Nakon što je radio jednu godinu u policijskoj stanici u Genovi, Giovanni Palatuci je 1937 preseljen u Rijeku gdje bio postavljen kao šef ureda za strance. Samo godinu kasnije bio je postavljen za šefa policije u Rijeci, koja je tada bila jedan od najvećih lučkih gradova na sjevernom dijelu Jadranskog mora. U to vrijeme bila je to talijanske luka.

giovannipalatuccisasvoj.jpg
giovannipalatuccisasvoj.jpg (59.67 KiB) Pogledano 2127 puta

Giovanni Palatucci (sjedi) sa svojim kolegama u uredu u Rijeci (Fiume)

Godine 1938. Giovanni Palatucci imenovan je šefom Riječke policije; Italija je pod pritiskom Nacističke Njemačke donijela brojne rasne (antisemitske zakone – uključujući tjeranje židovske populacije u internaciju po brojnim kampovima uspostavljenim po cijeloj Italiji baš u te svrhe. U tom trenutku Giovanni Palatucci odlučio je pomagati riječkim židovima “službeno” ih deportirajući u internističke kampove u blizini Rima, gdje je imao članove obitelji koji su garantirali sigurnost i osiguravali dobrobit deportiranih.

Njegov stric Giovanni Palatucci je bio biskup Campanske biskupije, a njegov drugi stric Alfonso Palatucci je bio namjesnik provincie provincije Puglia, smještene uzduž Jadranskog mora sjeverno od grada Barija. Giovanni Palatucci pozvao je oba svoja strica da paze i štite deportirane Židove, te govorio u inat Nacističkim zakonima “Oni nas uvjerevaju da je srce običan mišić kako bi nas spriječili da postupamo po srcu i vjeri.”

1939. godine oko osamsto Židovskih izbjeglica otplovilo je za Palestinu da bi pobjegli od ugrožavajuće nacističke tiranije u Njemčkoj i istočnoj Europi (tadašnja Čehoslovačka, Mađarska, Poljska). Brod je morao proći kroz riječku luku da bi došao do Palestine, a nacistički suradnici su se trudili i pokušavali zaustaviti brod i sve putnike poslati nazad u Njemačku. Giovanni Palatucci uspio je u tome da na vrijeme upozori putnike i kao rezultat toga brod je sigurno pristao u južnoj Italiji prije nego su nacistički sradnici uhvatili putnike.

Početkom 1940. Italija službeno ulazi u Drugi svjetski rat na strani Njemačke. Od 1940. do 1944. Giovanni Palatucci poduzima sve što je u njegovoj moći da bi spasio živote židova. Izdavao je lažne osobne isprave i vize, dostavljao je i novac onima koji su se skrivali, dojavljivao kada i gdje nacisti planiraju “lov na židove”, sklanjajući što je moguće veći broj židova u logore za internaciju u Campanju i Puliu. Na kraju rata logor interniraca u Kampanji bio je jedan od najvećih u cijeloj Evropi.

U zadnjim mjesecima 1943. nacistička sumnja u Palatuccija je narasla do opasnih razmjera prvenstveno zbog toga što im Giovanni Palatucci nije mogao dati liste židova naseljenih i sa prebivalištem u Rijeci. Većina dosjea bila je uništena, a oni preostali u Palatucijevom uredu bili su od obitelji koje su odavno emigrirale iz Italije.

Znajući u kakvoj se opasnosti nalazi, njegov bliski prijatelj, Švicarski ambasador u Trstu, ponudio mu je izlaznu vizu za Švicarsku. Palatucci je prihvatio vizu i dao ju svojoj tadašnjoj zaručnici radije nego da vizu iskoristi za sebe. Ona je preživjela rat i živjela u Izraelu sve do svoje smrti.

Samo nekoliko dana poslije Gestapo je uhapsio Giovanni Palatuccija, uhapšen je 13.9 1944. Bio je optužen za izdaju i zavjeru i bio osuđen na smrt.

Za ta herojska djela na kraju je uhvaćen i poslan u koncentracioni logor Dachau. U Dachau je bio tučen i brutalno ubijen.

dachauarbeitmachtfrei.jpg
dachauarbeitmachtfrei.jpg (100.93 KiB) Pogledano 2127 puta

Dachau je bio nacistički koncentracijski logor, i prvi logor otvoren u Njemačkoj, na mjestu napuštene tvornice municije kod srednjevjekovnog grada Dachaua, oko 16 km sjeveroistočno od Minchena u Bavarskoj na jugu Njemačke.

Slika
bundesarchivbild183h269.jpg
bundesarchivbild183h269.jpg (112.58 KiB) Pogledano 2125 puta

Krematorij u logoru Dachaua

dachaupileofbodies.jpg
dachaupileofbodies.jpg (88.32 KiB) Pogledano 2125 puta

Spominju se brojke od oko 35 000 ubijenih ljudi.

Amos Luzzato, predsjednik Unije Židovskih zajednica Italije, citirao je Palatuccijeve riječi: “Postoje dvije vrste herojstva, jedna koja proizlazi iz neočekivane potrebe ili impulsa, i druga - Palatuccijeva: dnevno herojstvo koje se ponavlja i potvrđuje svakodnevno."

Iza 1953. godine kada je u izraelskom gradu Ramat Ganu posađeno 36 stabala u čast Palatuccija na Rehov Hapodimu, njegovo herojstvo je bilo zaboravljeno sve dok nije bio imenovan pravednikom medju narodima 1990. godine

Nedavno je objavljena knjiga o životu Giovanni Palatuccia, hrabroga talijanskoga policijskog službenika, koji je spasio oko pet tisuća Židova tijekom Drugoga svjetskog rata. Primjer je to prave svetosti za koju je 2002. godine otvorena beatifikacija.
Kardinal Camilio Ruini svečenićki vikar za Rim inicirao je zahtjev za beatifikaciju Giovannija Palatuccija u oktobru 2002. godine. 2003.godine Vatikanski novinar Antonio Gašapari otkrio je “novootkrivena” pisma naslovljena na Biskupa Palatuccija u kojima mu je primjetno nudio novčanu pomoć za brigu o židovima i ostalim intetniranim u Campaia.

O Palatucciju je snimljen i film »Il rumore di un treno«, kojega je početkom 2000. godine dijelom i u Rijeci na autentičnim lokacijama snimala talijanska nacionalna televizija Rai Uno. Questura di Fiume nalazila se na broju 17 u današnjoj Ulici Žrtava fašizma, a Palatucci je iznajmljeni stan imao nedaleko, u Ulici Pomerio.
U Državnom arhivu u Rijeci pohranjena je pismohrana ustanove u kojoj je Palatucci radio, a zadnji dokument o Palatucciju u arhivu kvesture je iz 1944. godine i govori o premetačini koju Gestapo radi u njegovu stanu, nakon čega je deportiran u Dachau. U tom dokumentu stoji da je kod njega pronađen jedan radio aparat jedne konkretne žene, izvjesne »Židovke Weisz«. Zanimljivo je da se u jednom dokumentu riječke gradske komisije za istraživanje ratnih zločina nakon rata izvjesna »Židovka Weisz« optužuje za kolaboraciju s Gestapoom! .

Slika
Marka s likom Palatuccija
U povodu 100. godišnjice rođenja Giovannija Palatuccija, koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata bio kvestor riječke policije, a 1990. godine proglašen je Pravednikom među narodima, Talijanske pošte izdale su specijalnu marku. Poštanska marka s likom Palatuccija bila je puštena u opticaj 29. 5.2009

Za Giovannija Palatuccja je vrijedilo dati svoj život ako spasi samo jednog jedinog čovjeka.Spašeni Židovi i Izrael nisu to zaboravili, te su nazvali jednu ulicu blizu Tel-Aviva njegovim imenom, te podigli mnoštvo spomenika njemu u čast.
I u Italiji su njemu u čast ulice dobile njegovo ime , no Rijeka grad u kojem je djelovao nema nikakvo spomen obilježje a trebao bi dobiti ulicu ili barem nekakvu spomen ploču koja bi podsjećala da se hrabar i plemenit čin nikad ne zaboravlja.

----------------------------------------------------------------------
Koristio sam mnoge izvore N.L.,wikipedija,RD, web stranica Palatucci

Ne smijemo zaboravit okvakve događaje zato sam ga ubacio u "Riječku kronologija" te u rubriku "Riječka naj naj rubrika ! Jeste li znali ?".
Slika

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Giovanni Palatucci - riječki Schindler

Post broj:#2  PostPostao/la nikola » 9.5.2011, 15:46

Postoje dvije verzije u svezi njegovog uhićenja. Napomenuti je da niti jedna nema uporište u arhivskim dokumentima.

Prva verzija slaže se sa službenom verzijom što su Nijemci uputili Talijanskoj socijalnoj republici, a radi se o tome da je prokazan, te je izvršen pretres njegovog stana gdje je navodno pronađen plan o stvaranju Samostalne riječke države, koji je preveden na engleski jezik trebao predati Saveznicima, u suučesništvu sa Giovannijem Rubinich.

Druga verzija govori o uhićenju na temelju saznanja Nijemaca da je u suradnji sa svojim stricom, biskupom Campania u Italiji, spasio tisuće Židova.

Mnogi su u Rijeci, a tako i Nijemci, mislili da bi anglo-američko iskrcavanje spasilo grad od komunističke okupacije. Tome u prilogu, evo i pismo izvjesne Marije Rore koja piše Linu Poliju u Gradiški, 27. ožujka 1987.godine (!)

"Želim ti ispričati vrlo važan događaj. priču o jednom mučeniiku, prvome o kome nitko nije govorio, o inženjeru Rubinichu.
Taj je čovijek imao plan , kojeg je trebao ostvariti nakon rata: uspostavu slobodne države, koja je trebala obuhvaćati Rijeku, Zadar, Trst,Goricu, Udine; možda je to bila utopija, ali je bila ideja.
S tim planom bili su upoznati kako pošteni Riječani, tako i prevrtljivi Riječani, a i partizani. Oko 20.ili 21. travnja, netko je pozvonio na vrata njegovog stana, koji se nalazio iznad tvornice boja (Colorificio Padoani) , ne sjećam se ulice, on je otvorio i ubijen je hicem iz samokresa..."
___________________________________________________
Iz "Žrtve talijanske nacionalnosti u Rijeci i okolici 1939-1947.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
kobler
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 1330
Teme: 9
Pridružen: 30.9.2010, 12:29

Re: Giovanni Palatucci - riječki Schindler

Post broj:#3  PostPostao/la kobler » 9.5.2011, 22:58

Pa ne baš tako filmično-dramatično. Koliko mi je poznato, a čuo sam to iz usta nećaka (sin od kunjada), generala avijacije (talijanske), pok. Iginia Celligoia.
Rubinich je nađen ubijen metkom u potiljak na stubištu svoje kuće. Svjedoka nije bilo. Također, upravo je pok. Iginio odvezao njegove posmrtne ostatke u karioli na Kozalu. Bilo je to 21. 4. 1945.
E, sad: Rubini (ex-Rubinich), imao je dva stana: jedan u Via G. Galilei n. 2/III p.,a drugi u Via Milano n. 1. Ja se više ne sjećam je li mi Celligoi rekao gdje od ta dva.

Što se tiče ovog pisma Marije Rore, dio koji kaže: "... uspostavu slobodne države, koja je trebala obuhvaćati Rijeku, Zadar, Trst,Goricu, Udine;" sasvim je netočan.
Rubiniev prijedlog je bila konfederacija triju kantona - slovenskog s Ilirskom Bistricom (Villa del Nevoso) kao centrom; talijanskog s Rijekom kao centrom te hrvatskog s Krkom.
Ništa Trst, Gorizia, Udine ... pogotovo ne Zadar.
Jedan od primjeraka prijedloga nalazi se u Institutu za modernu povijest (bivši Tuđmanov institut) u Zagrebu.

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Giovanni Palatucci - riječki Schindler

Post broj:#4  PostPostao/la nikola » 10.5.2011, 10:27

Ponovnim čitanjem gore narečenog, čini mi se da sam napravio grešku, pa ispada da je žena Marija Rora pisala izvjesnom Linu Poliju, a zapravo se radi o slijedećem:
slijedi citat " rukopisno izvješće Marija Rore Linu Poliju, Gradiška, 27. ožujka 1987..."
Dakle, radi se o muškarcu Mariu Rora (ma to prezime mi stalno zvoni u ušima...ča ni bil neki nogometaš Rora?), a nije pismo već rukopisno izvješće. Sad, izvješće o događaju iz 45`-e pisano 87`-e nije baš vjerodostojno, zar ne.
No stoji činjenica da je Rubinich smaknut (metkom u potiljak bez svjedoka), i to sigurno zbog svojih političkih ideja. Uzimajući u obzir i podatak da su isto ili slično prošli i drugi koji su dobili pridjev autonomaši, dolazimo do činjenice da je manje bitno da li je ideja bila Trst-Rijeka-Udine-Ilirska Bistrica-Zadar, ili samo do Krka-nebitno (zapravo bitno ali ne u toj mjeri da bi o tome ovisio život, gubili su ga i ovako i onako).
P.S. Da li je datum 21.04.1945. dan smaknuća ili dan kada ga je njegov nećak odvezao kariolom na Kozalu? Ili se to dogodilo istog dana? :ne znam: (mislim ubijen je, pa su došle neke službe, pa istraga, pa ovo ono i na kraju pravac prema groblju)?
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
kobler
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 1330
Teme: 9
Pridružen: 30.9.2010, 12:29

Re: Giovanni Palatucci - riječki Schindler

Post broj:#5  PostPostao/la kobler » 11.5.2011, 16:23

Istražnih radnji nije bilo, tj. nisu poduzimane, niti su ikakvi dokazi izuzimani.
Valja se, naime, sjetiti, kako su baš tog dana partizani osvojili Sušak: sve vlasti u gradu su ga napustile i vratile se 24. 4., vidno neraspoložene.
Celligoi je imao kontakt samo sa sitnim vlastima (mrtvozornikom, njegovim pomoćnikom ili sl.), koji mu je samo rekao nek' ga sam vozi na Kozalu kako zna i umije.

Avatar korisnika
acori
Šta da ?
Šta da ?
 
Postovi: 24
Pridružen: 13.12.2010, 17:07
Lokacija: Smućeni breg

Re: Giovanni Palatucci - riječki Schindler

Post broj:#6  PostPostao/la acori » 11.5.2011, 17:25

[quote="nikola"]ča ni bil neki nogometaš Rora?quote]
je bio je, Krasnodar Rora igrač Dinama za vrijeme Jugoslavije.

brajda
 

Re: Giovanni Palatucci - riječki Schindler

Post broj:#7  PostPostao/la brajda » 2.11.2011, 08:04

a ja sam mislila da će tema biti Hinko Reš... O Palatucciju se upravo prevodi knjiga pa ... pričekajmo s epitetima.

gost
 

Re: Giovanni Palatucci - riječki Schindler

Post broj:#8  PostPostao/la gost » 7.11.2011, 17:41

Talijanska stranica o Palatucciju - ima na njoj i filmić sa riječkim tramvajem te trg sa sidrom (kod riječkog nebodera)

proučite i skinite koji imaž

http://www.lastoriasiamonoi.rai.it/puntata.aspx?id=280

Avatar korisnika
Medokava
Quarnero
Quarnero
 
Postovi: 487
Teme: 18
Pridružen: 23.10.2011, 09:10
Lokacija: Belveder

Re: Giovanni Palatucci - riječki Schindler

Post broj:#9  PostPostao/la Medokava » 3.12.2011, 01:45

brajda napisao:a ja sam mislila da će tema biti Hinko Reš... O Palatucciju se upravo prevodi knjiga pa ... pričekajmo s epitetima.


Priča o zaboravljenom pukovniku HINKO REŠ
viewtopic.php?f=98&t=1718&p=50278#p50278
Sukob u kojem protivniku nisi izmamio osmijeh na licu – izgubljen je.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23514
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Giovanni Palatucci - riječki Schindler

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 9.12.2011, 03:15

Giovanni Palatucci - riječki Schindler (1).jpg
Giovanni Palatucci - riječki Schindler (1).jpg (83.17 KiB) Pogledano 2126 puta


Giovanni Palatucci - riječki Schindler (2).jpg
Giovanni Palatucci - riječki Schindler (2).jpg (183.03 KiB) Pogledano 2126 puta

Koncert u Jeruzalemu u čast na sjećanje Giovannia Palatuccia - "Righetous Among the Nations" iz Italije. (9.2. 2005.)

Righetous Among the Nations je prevedeno na naš hrvatski pravednik među narodima. Više od stotinu Hrvata primilo je ovo priznaje od države Izrael za spašavanje Židova za vrijeme Drugog svjetskog rata .

Ako ga Židovi slave , onda ne bi smjelo biti negativnih komentara o njemu. Mislim da je već izašla knjiga na hrvatskom o njemu.
Slika

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Giovanni Palatucci - riječki Schindler

Post broj:#11  PostPostao/la nikola » 9.12.2011, 07:58

Adamić napisao:Ako ga Židovi slave , onda ne bi smjelo biti negativnih komentara o njemu. Mislim da je već izašla knjiga na hrvatskom o njemu.

Izašla u izdanju ICR, mislim da je 100 kn, ali sada na sniženju.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

gost
 

Re: Giovanni Palatucci - riječki Schindler

Post broj:#12  PostPostao/la gost » 21.6.2013, 14:15

Prenosim tekst sa net.hr:

Prvorazredni skandal: Desetljećima ga slavili kao heroja, a sad je ispao zločinac!

Desetljećima je Giovanni Palatucci bio smatran herojem, 'talijanskim Schindlerom' koji je u II. svjetskom ratu spasio 5.000 Židova od sigurne smrti u nacističkim logorima. No, novi dokazi bacaju drugačije svjetlo na njegov lik.

0292007.48.jpg
0292007.48.jpg (46.47 KiB) Pogledano 2124 puta


Naime, istraživanje koje je objavio New York Times sugerira da je ovaj policajac zapravo pomagao da se Židove šalje u Auschwitz. Tvrdnje su iznesene u pismu koje je iz talijanskog Centra Primo Levi poslano Centru za židovske studije u New Yorku. U pismu se navodi da je grupa od više desetaka znanstvenika zaključila kako nema dokaza da je Palatucci pomagao Židovima. Upravo suprotno, znanstvenici koji su proučili više od 700 dokumenata su zaključili da je Palatucci šest godina bio dobrovoljni egzekutor rasnih zakona i kolaboracionist s nacistima.

U talijanskim i njemačkim dokumentima uopće nema spomena da je Palatucci pomagao Židovima, već pokazuju kako je pomagao Nijemcima u identificiranju Židova. Prvi spomen bilježi se tek 1952. godine, a New York Times navodi kako nema objašnjenja kako je točno došlo do prihvaćanja priče o njegovim herojskim djelima. Inače, Palatucci je umro u logoru Dachau 1945. godine, kada je imao 36 godina, pa je vjerojatno ta činjenica 'pomogla' da ga se proglasi protivnikom režima kojem je zapravo služio.

Znanstvenici su zapravo pokušavali istražiti kakvu je ulogu u ratu imala Rijeka (grad u kojem je Palatucci službovao) u širenju fašizma, ali su naišli na dokumente koji su bitno drugačije oslikali ovog policajca.

Palatucci je 1990. proglašen Pravednikom među narodima (što je najveće odličje koje Izrael dodjeljuje nekom ne-židovu koji je tijekom II. svjetskog rata spasio barem jednoga Židova, izlažući pri tomu opasnosti i vlastiti život), a Katolička crkva ga časti kao Slugu Božjeg. Papa Ivan Pavao II je pokrenuo proces za njegovu beatifikaciju 2002. godine. Pripisivalo mu se da je između 1940. i 1944. godine spasio na tisuće Židova, te da je prilikom okupacije Rijeke 1943. godine uništio podatke kako bi spriječio Nijemce da deportiraju riječke Židove.

No, Natalia Indrimi, izvršna direktorica Centra Primo Levi, kazala je da su podaci pronađeni ovim istraživanjem pokazali da je u Rijeci bilo samo 500 Židova 1943. godine, te da je njih 412 završilo u Auschwitzu. Objasnila je da Palatucci nije bio policijski načelnik, nego komesar zadužen za provođenje rasnih zakona, te da je priča o njegovom herojstvu započela 1952. godine kada je njegov ujak, biskup Giuseppe Maria Palatucci, ispričao tu priču kako bi talijanske vlasti uvjerio da daju njegovu mirovinu Palatuccijevim roditeljima. Što se tiče Palatuccijevog odlaska u logor, tamo je vjerojatno završio zbog njemačkih optužbi za izdaju i pronevjeru.

"Giovanni Palatucci predstavlja tišinu, samopravičnost i poslušnost mnogih mladih talijanskih oficira koji su entuzijastično prihvatili Mussolinija u njegovim posljednjim kobnim koracima", poručila je dr. Indrimi.

Zbog ovih je novih dokaza Memorijalni muzej holokausta u Washingtonu već uklonio spomen na njegova 'herojska' djela.

Članak sa net.hr http://danas.net.hr/svijet/istrazivali- ... o-zlocinac
Članka sa NYT: http://www.nytimes.com/2013/06/20/arts/ ... l?ref=arts

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Giovanni Palatucci - riječki Schindler

Post broj:#13  PostPostao/la nikola » 21.6.2013, 16:53

Uvjeren sam da su ga dobro provjerili prije nego su ga proglasili Pravednikom među narodima. Biti će interesantno pratiti razvoj događaja.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 869
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Giovanni Palatucci - riječki Schindler

Post broj:#14  PostPostao/la milic » 21.6.2013, 17:15

nikola napisao:Uvjeren sam da su ga dobro provjerili prije nego su ga proglasili Pravednikom među narodima. Biti će interesantno pratiti razvoj događaja.


Upravo to sam i ja htio napisati, nikola. Ne mogu vjerovati da bi im se potkrala takva greška. :kava:
Daj balu mali!

gost1
 

Re: Giovanni Palatucci - riječki Schindler

Post broj:#15  PostPostao/la gost1 » 22.6.2013, 10:27

A mene je ovo podsjetilo na prvu priču iz Dekamerona... ;)

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Osobe

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju