Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Whitehead Robert (1823-1905) tvorničar, izumitelj torpeda

Ne ograničava se samo na područje Rijeke nego na sve osobe koje su ostavile traga u našem kraju.
Pravila foruma
Osobe su poredane abecedno po prezimenima.
Teme otvarate tako da prvo napišete prezime osobe a onda ime , nakon toga poželjno je da stavite godinu rođenja i smrti te zanimanje. Primjer "Kobler Giovanni (1811.-1893.) -povjesničar ".
Unutar rubrike imate forumsku tražilicu.
LPR
lr1-2014
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 778
Teme: 6
Pridružen: 14.6.2014, 18:57

Whitehead Robert (1823-1905) tvorničar, izumitelj torpeda

Post broj:#1  PostPostao/la LPR » 19.2.2012, 21:34

Robert Whitehead

scanj.jpg
scanj.jpg (244.02 KiB) Pogledano 1832 puta


Marljiv i inventivan, odrastao u industrijski rano osviještenom području sjeverozapadne Engleske, odgojen u staroj i strogoj puritanskoj sredini, u obitelji vrsnih poduzetnika, mehaničara i tvorničara, u kraju što bijaše kolijevkom mnogih slavnih izumitelja. Rođen 03. siječnja,1823. Robert Whitehead kao da je bio predodreden za uspjehe u naprednoj strojograditeljskoj industriji i raznim tehnološkim inovacijama. Taj dobronamjerni i svojoj obitelji iznimno privrženi čovjek, premda potječe iz nižih građanskih slojeva, uspjet će mudrom svojom djelotvornošću i razboritošću utjecati na to da se njegova djeca i unuci ženidbenim vezama povežu s najbogatijim aristokratskim obiteljima tadašnje Europe.

Razvijene poslovne veze zarana će ga povezati s najvišim državnim, vojnim i diplomatskim krugovima svijeta. Stoga će i medu njegovim sinovima, zetovima i unucima biti istaknutih profesionalnih diplomata. Pa ipak, unatoč svemu tome, Whitehead će svoju karijeru postojano graditi na vlastitom radu i intelektualnim sposobnostima, lako ponekad ekstravagantan, svojeglav i ekscentrična ukusa, on čitav svoj uspjeh i milijunaško bogatstvo postiže kao self-made man. Čovjek je to koji čvrsto stoji na zemlji, apsolutno predan i vjeran svome životnom pozivu inovatora i tvorničara, koji djeluje razborito i vjeruje u vlastite snage. Sve ostalo ipak je plod slučajnosti, providnosti i sreće.

Iako čitava života ostaje britanskim podanikom, Rijeku je Whitehead smatrao svojom drugom domovinom, živo se zanimajući za komunalna pitanja, sudjelujući u osnivanju nekih tvrtki i udruženja, proširujući svoju tvornicu, podižući prelijepe palače, ulažući u taj grad velika sredstva i osobnu energiju.

LPR
lr1-2014
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 778
Teme: 6
Pridružen: 14.6.2014, 18:57

Re: Robert Whitehaead

Post broj:#2  PostPostao/la LPR » 19.2.2012, 21:35

Njegova se velikodušnost i čovjekoljublje iskazivahu u nebrojenim prigodama. Po učestalim novčanim darovima ubrajao se medu najbogatije, ali ujedno i najdarežljivije riječke filantrope svoga vremena.

Za razliku od brojnih stranih vlada i država, koje su Whiteheada obasipale brojnim priznanjima i odličjima, u svojoj rodnoj Engleskoj taj čovjek za života nikada nije dobio nagradu, pa čak ni najobičniju pohvalu kakvu bi inače, po svojim kvalitetama i sposobnostima, nedvojbeno zasluživao. Ta šutnja, podozrivost i pretjerani oprez u iskazivanju priznanja njegove vlastite domovine prema izvanserijskim tehnološkim i industrijskim dostignućima Whiteheadovim, uistinu je neobična. No, čini se da je tome uvelike pridonosila izrazita nesklonost tadašnjega britanskog establishmenta prema zaslugama jednoga "običnog" strojarskog inženjera neznatna roda. Viktorijansko se društvo rezervirano i hladno odnosilo prema čovjeku koji svojim podrijetlom nije pripadao aristokratskim i veleposjedničkim krugovima, premda se on po svome bogatstvu s vremenom nije mnogo razlikovao od njih. Austrijski car proglasit će ga barunom, a neka su se njegova djeca ženidbama povezala s najbogatijim i najutjecajnijim aristokratskim obiteljima toga vremena. Sve to, međutim, ipak nije bilo dovoljno da Robertu Whiteheadu pripadnu lovorike besmrtne slave u očima tadašnjih utjecajnih Britanaca.

Drugi razlog nesklonosti njegovih zemljaka prema Whiteheadu mogao bi ležati u činjenici da je on proizvodeći pomorsko oružje za mnoge strane vlade, radio zapravo na neki način i protiv interesa vlastite zemlje. Premda se ovo ničim nije moglo dokazati, uvijek je postojala određena sumnja prema pronalazaču smrtonosnog "đavoljeg izuma", kako su neki nazivali izum torpeda. Na taj je način bio stranac u dvostrukom smislu: u rodnoj Engleskoj smatrali su ga do kraja života "riječkim inženjerom" koji je poslovima prvenstveno vezan za Austro-Ugarsku, dok je u Rijeci percipiran prvenstveno kao engleski tvorničar. Ta njegova osobna podvojenost i iskorijenjenost, koja se u stvari može shvatiti kao osobna neovisnost i sloboda, svakako je dodatno doprinosila njegovom postojanom nejasnom statusu unutar dviju nacionalnih povijesti: gotovo do današnjega dana Whitehead je "stranac" podjednako i za engleske i za hrvatske povjesničare. No, s objektivnoga je gledišta on osoba koja povezuje.

LPR
lr1-2014
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 778
Teme: 6
Pridružen: 14.6.2014, 18:57

Re: Robert Whitehaead

Post broj:#3  PostPostao/la LPR » 19.2.2012, 21:37

Robert Whitehead tipičan je predstavnik visoke engleske buržoazije iz razdoblja mid-victorian age, koja bi obično stjecala propale zemljišne posjede i povezivala se sa starijom aristokracijom, preuzimajući u svim vidovima ulogu gentry klase, kao novi izdanak plemstva. U doba kojem pripada Whitehead svijetom je još uvijek vladao samo jedan kontinent - Europa. U Europi je pak vladala samo jedna zemlja - Engleska. U Engleskoj presudnu moć i utjecaj imala je samo jedna klasa - engleska aristokracija. Premda nije bio plemićkoga podrijetla. Whitehead je ipak naposljetku postao dijelom te povlaštene i odabrane skupine privilegiranih. Osigurala mu je to pozicija novoga bogataša koji do svoje moći dolazi posve samostalno. Postigao je to jedino upornim, tegobnim i predanim višegodišnjim radom, u uvjetima snažne, a nerijetko i nelojalne medunarodne konkurencije koja je tada vladala u velikoj ratnoj industriji svijeta. Sve do pronalaska atomske bombe, Whiteheadova torpeda bila su najrazornije oružje primjenjivano u modernom ratovanju.

LPR
lr1-2014
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 778
Teme: 6
Pridružen: 14.6.2014, 18:57

Re: Robert Whitehaead

Post broj:#4  PostPostao/la LPR » 19.2.2012, 21:39

Rijeka, u kojoj je proveo najveći dio svoga života, svojevremeno se Whiteheadu odužila, nazvavši jednu gradsku ulicu njegovim imenom. Riječ je o nekadašnjoj Vii della Fonderia (Ljevaonička ulica), danas Ulici Jože Vlahovića, koja se proteže od lokaliteta Pod jelšun, na kraju Ulice Milutina Barača, do Liburnijske ulice, vijugajući iznad pogona nekadašnje Tvornice torpeda i Brodogradilišta 3. maj. usporedno s trasom željezničke pruge. Nažalost, danas u Rijeci više ne postoji ulica koja bi nosila ime Roberta Whiteheada, svjetski priznatog izumitelja i tvorničara torpeda. Ta čast pripala je poslije Drugog svjetskog rata političaru i narodnom heroju, jednom od organizatora NOB u Zagrebu, kojega su pripadnici ustaških postrojbi 1941. uhitili, mučili i strijeljali. Nekadašnji Whiteheadov suradnik i idejni začetnik torpeda, Riječanin Ivan Blaž (Giovanni Biaggio) Luppis von Rammer , koji je za života bio pao u zaborav, u tom je pogledu bio bolje sreće. Njegovo ime i danas nosi jedna gradska cesta kružna oblika, u neposrednoj blizini nekadašnje Vie Roberto Whitehead, između Liburnijske i Zametske ulice.

LPR
lr1-2014
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 778
Teme: 6
Pridružen: 14.6.2014, 18:57

Re: Robert Whitehead

Post broj:#5  PostPostao/la LPR » 19.2.2012, 21:44

O Robertu Whiteheadu svjedoči, naposljetku, i monumentalni obiteljski mauzolej na gradskom groblju Kozala. No, budući da ondje nije pokopan ni on niti itko od članova njegove obitelji, taj jedinstveni spomenik predstavlja zapravo kenotaf čija dominantna pozicija, ljepota i veličina svjedoči o nekoć silnoj društvenoj moći, ali i neskrivenim ambicijama njegova naručitelja.
Čovjek koji je za svoga života apsolutno dominirao privredom i industrijom grada na Rječini, kao da je taj svoj dominantni položaj nastojao zadržati i poslije svoje smrti.

Sudbina, međutim, nije bila naklonjena njegovoj prvotnoj namjeri da bude sahranjen u gradu kome duguje svoj planetarni uspjeh i čije će ime postati sinonim za malo tehnološko čudo što će stvoriti najkvalitetnije pomorsko oružje svoga doba. Umjesto u hladu primorskih čempresa, posljednji zemaljski ostaci Whiteheadovi počivaju danas pod stoljetnim lipama, u vječnom i blaženom miru prastare staroengleske župne crkve u Worthu. Tu, pod svijetlim nebom Sussexa, u obližnjem Paddockhurstu, nekoć je u krugu svoje obitelji proživio vjerojatno najljepše godine života.

scan1yz.jpg
scan1yz.jpg (44.01 KiB) Pogledano 1832 puta

Irvin Lukežić, iz knjige Robert Whitehead

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4517
Teme: 156
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Robert Whitehead

Post broj:#6  PostPostao/la Vežičanka » 3.7.2013, 21:55

Iz naše škrinje dvije slike (iz teme Fotografije i slike osoba, lica prošlosti):

Robert Whitehead je ovaj u sredini u srednjem redu
1876whitheadiekipa.jpg
1876whitheadiekipa.jpg (73.98 KiB) Pogledano 1775 puta


Lady Frances Whitehead supruga Roberta Whiteheada
hughezjabezladywhithead.jpg
hughezjabezladywhithead.jpg (33.01 KiB) Pogledano 1775 puta

Paradoksalno, iako je izumio oružje koje je ubijalo na tisuće ljudi najviše za vrijeme dvaju svjetskih ratova (tako da ima osoba koje smatraju da se ovaj riječki izum zapravo ne bi smio slaviti) Whitehead je bio tako zgrožen krvavim događajima 1848.god u Evropi da je zamrzio rat i nasilje.
Zbog toga je postao vegetarijanac i jeo je meso samo kad to zbog društvenih normi nije mogao izbjeći.
Također je zbog toga zamrzio popularni sport više klase, lov, pa ga je pažljivo izbjegavao čitav svoj život.
On je smatrao da je izumio torpedo da bi se onesposobili ratni brodovi, a ne uništavali ljudski životi.

Zanimljivo je da su ga njegovi unuci zvali nono- utjecaj velikog dijela života provedenog u Rijeci (onda Fiume).

Iako je u Rijeci dao izgraditi prelijepu grobnicu koja je sad nažalost zapuštena i prijeti joj opasnost od buduće izgradnje izlaza iz zaobilaznice za Kozalu (a već je sada zaobilaznica dovoljno blizu da je grobnica stradala dodatno od vibracija), nije pokopan u toj grobnici nego u Engleskoj blizu rodnog mjesta, što možete pročitati u istoj temi.

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4517
Teme: 156
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Robert Whitehead

Post broj:#7  PostPostao/la Vežičanka » 6.10.2013, 22:34

Nedostaje nam ovdje podatak da je Robert Whitehead umro 14. studenog 1905.godine u Shrivenhamu (Berkshire) u Engleskoj.

U časopisu The Engineer od 17. studenog 1905 izašla je obavijest o njegovoj smrti i životopis, a kako nisu imali sliku tada, donose je u slijedećem broju od 24.11. 1905:
The Rngineer Nov 24 1905.JPG
The Rngineer Nov 24 1905.JPG (107.59 KiB) Pogledano 1689 puta


The Engineer časopis od 17 studenog 1905. gdje je izašao nekrolog o Robertu Whiteheadu možete pogledati ovdje http://www.gracesguide.co.uk/images/4/48/Er19051117.pdf

Avatar korisnika
edotijan
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 290
Teme: 86
Pridružen: 5.8.2009, 11:19

Robert Whitehead (Kostruktor torpeda)

Post broj:#8  PostPostao/la edotijan » 3.10.2014, 09:03

Robert Whitehead, donio je u Rijeku znanje i iskustvo u konstrukciji parnih kotlova. Konstruktor torpeda i osnivač tvornice za njihovu proizvodnju, kao prvi u svijetu. Graditelj javnih zgrada u Rijeci. Neću više jer o njemu postoji opsežna literature i mnogo postova na internetu.
pozdrav
Edo Tijan

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4517
Teme: 156
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Robert Whitehead (1823.-1905.)

Post broj:#9  PostPostao/la Vežičanka » 3.10.2014, 10:26

Barba, prava ste enciklopedija! :gore

Iako je u Rijeci dao izgraditi prelijepu grobnicu na Groblju Kozala, nije pokopan u njoj , već u West Sussexu, u Engleskoj, na groblju crkve svetog Nikole, na sjeverozapadnom dijelu groblja

Slika

Kad usporedimo lijepu grobnicu na Kozali (nažalost, propalu, devastiranu, neodržavanu), ne možemo a da ne primijetimo kako je grob u kojem je pokopan skroman.

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4517
Teme: 156
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Robert Whitehead (1823.-1905.)

Post broj:#10  PostPostao/la Vežičanka » 1.11.2014, 12:02

Robert Whitehead je prvi put skrenuo pažnju javnosti na sebe kad je nedugo nakon dolaska u Rijeku u tvornicu "Stabilimento Tecnico Fiumano" konstruirao parne strojeve za oklopnu fregatu „Erzherzog Ferdinand Max".
Ferdinand Max je porinut 24.svibnja 1865.

Fregata Ferdinand Max sudjelovala je u bitci kod Visa 20.srpnja 1866. gdje je mornarica Habsburške monarhije pobijedila mornaricu Kraljevine Italije.
Austrijsku flotu predvodio je admiral Wilhelm von Tegetthoff. Unatoč priznanjima koje je Tegethoff dobio zbog bitke kod Visa, nije zaboravio čovjeka čiji su strojevi pridonijeli pobjedi.
Nekoliko dana nakon bitke kod Visa austrijski admiral Tegethoff poslao je telegram Whiteheadu u Rijeku.
U telegramu je pisalo - "Vaši prvoklasni strojevi omogućili su mi pobjedu u bitci kod Visa. Tegetthoff."

Ferdinand Max.JPG
Ferdinand Max.JPG (115.55 KiB) Pogledano 1404 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4517
Teme: 156
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Whitehead Robert (1823-1905) tvorničar, izumitelj torpeda

Post broj:#11  PostPostao/la Vežičanka » 20.8.2015, 16:05

John Whitehead, sin Roberta Whiteheada (1854.-1902.)

John Whitehead.jpg
John Whitehead.jpg (290.21 KiB) Pogledano 1341 puta


iz teme Novinski članci iz prošlosti
John Whitehead umro je 9.travnja 1902. u Beču a pokopan je u Rijeci.
Slika

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4517
Teme: 156
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Whitehead Robert (1823-1905) tvorničar, izumitelj torpeda

Post broj:#12  PostPostao/la Vežičanka » 19.12.2017, 17:09

Obavijesti o smrti supruge Francis 9.travnja 1883. i sina Johna 9.travnja 1902.

Francis Whitehead.jpg
Francis Whitehead.jpg (140.49 KiB) Pogledano 822 puta

John Whitehead.jpg
John Whitehead.jpg (174.75 KiB) Pogledano 822 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4517
Teme: 156
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Whitehead Robert (1823-1905) tvorničar, izumitelj torpeda

Post broj:#13  PostPostao/la Vežičanka » 10.10.2018, 21:13

Na donjoj fotografiji ima dosta potomaka Roberta Whiteheada i njegovih snaha i zetova.
Iz časopisa Sport und Salon -1913. godine:

Whiteheadovi 1913.jpg
Whiteheadovi 1913.jpg (277.35 KiB) Pogledano 591 puta

Whiteheadovi 1913-1.jpg
Whiteheadovi 1913-1.jpg (71 KiB) Pogledano 591 puta

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4517
Teme: 156
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Whitehead Robert (1823-1905) tvorničar, izumitelj torpeda

Post broj:#14  PostPostao/la Vežičanka » 14.8.2019, 19:13

21. lipnja 1892. Whiteheadova dvadesetogodišnja unuka, Marguerite Hoyos, kći Alice i Georga Hoyosa udala se za Herberta Bismarcka, sina Otta von Bismarcka.
Herbert je imao 43 godine.

Margareta Hoyos i Herbert Bismarck 1892.godine
Margareta Hoyos i Herbert Bismarck 1892.jpg
Margareta Hoyos i Herbert Bismarck 1892.jpg (121.57 KiB) Pogledano 337 puta


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Osobe

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju

cron