Strana 1 od 1

Maradona Diego vuče korijene iz okolice Rijeke

PostPostano: 19.4.2013, 03:26
Postao/la Adamić
Slučajno, tražeći nešto, naišao sam i prisjetio se na ovaj zanimljiv podatak , da je Diego Maradona podrijetlom iz našeg kraja. Znam da sam o tome svojedobno gledao na televiziji .

Maradona je s Praputnjaka!
Novi Vinodolski (Croacia) , 2005. HNK Rijeka.jpg
Najveći nogometaš svih vremena došao je u Hrvatsku, odigrao humanitarnu utakmicu i bio glavna zvijezda konferencije za novinare.
Novi Vinodolski (Croacia) , 2005. HNK Rijeka.jpg (29.9 KiB) Pogledano 3089 puta

Diegu je uručen dres i šal »Rijeke« . Preci su mi živjeli 20 kilometara odavde, došao sam vidjeti da li su mi što ostavili u nasljedstvo." Rekao je Maradona, 16. 6. 2005 u Novom Vinodolskom svoj pravi razlog dolaska.


Argentinski izbornik Diego Armando Maradona, poznat i kao Božja ruka, navodno je Hrvat. Maradonin pra-pradjed, Matej Kariolić, otac je njegove prabake Salvadore, a potječe iz malog sela Praputnjaka, kako piše Croatian Times. Stanko Kariolić, umirovljenik iz Praputnjaka, svjedoči i kako je Maradona prije nekoliko godina posjetio obližnji Novi Vinodolski, te kad su ga upitali za pra-pradjeda, našalio se upitavši je li možda naslijedio nešto zemlje za prodaju.

Slika
Armando Diego Kariolić Maradona i Orlando Rivetti


Novi nalasci praputnjanskog svećenika, koji je otkrio Maradoninu izgubljenu rodbinu, pobijaju prijašnju pretpostavku da Maradona potječe s Korčule.

- Pretražio sam crkvene knjige i ustanovio da na Koručuli nije bilo prezimena Kariolić od 14 stoljeća – rekao je Božo Baničević, mjesni svećenik

MARADONIN PRADJED ZVAO SE - MATEO KARIOLIĆ!
Najzanimljiviju novost prenosimo iz argentinskog sportskog dnevnika "Ole", prema kojem se hrvatski predak Maradone zvao Mateo Kariolić, a njegova kćer (rođena u Argentini), Salvadora je Maradonina baka po majci. U Studiju Croatica iz 1994. godine, koju je objavio Binayan, postoji i poglavlje upravo o tom Karioliću...

Senzacionalno otkriće argentinskog istraživača Narcisa Binayana dobilo je i novo poglavlje. Teza o hrvatskom porijeklu slavnog Diega Maradone koju je obradio u studiji o "obiteljskim stablima" 16 poznatih osoba (i objavio na seminaru u španjolskom Santiagu de Compostella) sada se produbljuje, precizira...
Uglavnom, najzanimljiviju novost prenosimo iz argentinskog sportskog dnevnika "Ole", prema kojem se hrvatski predak Maradone zvao Mateo Kariolić, a njegova kćer (rođena u Argentini), Salvadora je Maradonina baka po majci. Priča pomalo podsjeća na one južnoameričke TV-sapunice, ali je poprilično vjerodostojna. U Studiju Croatica iz 1994. godine, koju je objavio Binayan, postoji i poglavlje upravo o tom Karioliću.
Salvadorin otac je emigrirao u Argentinu iz Praputnjaka.


I jedna zanimljivost za kraj from Rijeka! : o )
maradona rijeka.jpg
maradona rijeka.jpg (58.23 KiB) Pogledano 3089 puta
Korišteni materijali :
http://www.rijekadanas.com/maradona-je-s-praputnjaka/
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20020915/sport04.asp
http://www.hrsport.net/vijesti/272454/n ... -ostavili/
a slike iz moje arhive i arhive foruma.
Negdje mi je ostalo u sjećanju da se je i Scoria slikao s Maradonom, pa ako netko ima tu sliku neka ju stavi. Uvršteno u našu rubriku "Jeste li znali?".

Re: Diego Maradona vuče korijene iz okolice Rijeke

PostPostano: 20.4.2013, 21:42
Postao/la jazbac
Formula jedan Spektar


To je to :pušiti:

Re: Maradona Diego vuče korijene iz okolice Rijeke

PostPostano: 2.3.2019, 11:34
Postao/la Adamić
Da ne bi bilo zabune, ovu vijest je otkrio Državni arhiv u Rijeci i nije nikakva patka. ;)

Podrobnim istraživanjem obiteljskog stabla Diega Armanda Maradone, ustanovljeno je da poznati nogometaš ima hrvatske korijene. Naime, u državnom arhivu u Rijeci i župnom arhivu u Praputnjaku pronađen je zapis da je njegov pradjed Mattheus Kariolić rođen 19. rujna 1847. u Praputnjaku. On odlazi u Argentinu, a njegova loza vodi sve do Diega Armanda Maradone.

Maradona Diego primorsko goranski kraj .jpg
Maradona Diego primorsko goranski kraj .jpg (152.56 KiB) Pogledano 1731 puta

Svjetski prvak s Argentinom iz Meksika 1986., jedan od najboljih i najpopularnijih nogometaša svih vremena.


A to je uvršteno i u Wikipediji. Po ocu je talijanskih i indijanskih korijena, a po majci španjolskih i hrvatskih korijena iz našeg kraja.


I jedan od njegovih najboljih videa od kojih vam se dižu dlačice na tijelu ...
Gledaj na youtube.com

Re: Maradona Diego vuče korijene iz okolice Rijeke

PostPostano: 2.3.2019, 13:40
Postao/la giovanni
Provjerio sam na stranici Ethnicity of Celebs (nacionalnost popularnih): http://ethnicelebs.com/diego-maradona. Navode iste podatke:

Birth Name: Diego Armando Maradona

Place of Birth: Lanús, Buenos Aires, Argentina

Date of Birth: 30 October, 1960

Ethnicity: Argentinian [Italian, Spanish, Croatian, Indigenous]

Diego Maradona is a legendary Argentinian football player. He is considered one of the best players of all time. Diego is the son of Diego Maradona and Dalma Salvadora Franco Cariolichi.

The surname Maradona is often of Galician origin, from Mar da Dona (Spanish, Mar de la Virgen), meaning “Sea of the Virgin”. The surname can also be Italian. Diego’s patrilineal line traces back to a Miguel Fernández de Maradona, born c. 1586, in San Pedro de Arante, Ribadeo, Galicia, Spain. All the Maradonas of Argentina descend from Francisco Fernández de Maradona, born c. 1700, in San Pedro de Arante, Ribadeo, Galicia, Spain, and from his wife, Francisca Arias de Molina y Jofré. They moved to Argentina in 1745.

Diego has two daughters with his former wife, Claudia Villafañe; as well as a son, footballer Diego Sinagra, with Italian-born Cristiana Sinagra; and a son with his former partner, Veronica Ojeda. One of his daughters was married to footballer Sergio Agüero, with whom she has a son.

Diego’s paternal grandmother was the daughter of Santiago Maradona.

Diego’s maternal grandfather was named Atanancio Ramón Edisto Franco.

Diego’s maternal grandmother was Salvadora Kariolić/Cariolichi (the daughter of Matej Kariolić/Cariolichi and Trinidad Creole Ferreira). Matej was Croatian, from Praputnjak, and was the son of Gašpar Polić.


Kratki prijevod onoga što nas najviše zanima: "Diegova prabaka po majčinoj strani je bila Salvadora Kariolić, kći Mateja Kariolića. Matej je Hrvat iz Praputnjaka, sin Gašpara Polića.

Re: Maradona Diego vuče korijene iz okolice Rijeke

PostPostano: 24.1.2020, 11:21
Postao/la Adamić
Dok je igrao za Napoli. Ovakav nogometni "BOG" teško da će se ikad više rodit.
Napoli Maradona (1).jpg
Napoli Maradona (1).jpg (234.41 KiB) Pogledano 1476 puta

Napoli Maradona (2).jpg
Napoli Maradona (2).jpg (205.89 KiB) Pogledano 1476 puta

Re: Maradona Diego vuče korijene iz okolice Rijeke

PostPostano: 25.11.2020, 18:23
Postao/la giovanni
Otišao je jedan od najvećih. Na svim portalima slični naslovi: "UMRO JE JEDAN OD NAJBOLJIH NOGOMETAŠA SVIH VREMENA - LEGENDARNI DIEGO MARADONA!"