Možda ova analiza malo pomogne.
Nakon proglašenja Riječke države u skladu s Rapallskim ugovorom, riječki barjak bila je službena državna zastava.
No , ako se vratimo malo unazad, nakon raspada A.U. 1918. kreće borba za grad Rijeku. Hoće li to biti Talijani (Grossich), Riječani (Zanella) ili SHS ? Na kraju je Rijeka postala međunarodno svjetski problem. Morao je intervenirati Thomas Woodrow Wilson, američki predsjednik (4. ožujka 1913. – 4. ožujka 1921.) , kompromis je bio stvaranje Riječke države. No prije toga pokušat će Rijeku svi preuzet.
Tako narodno vijeće Zagreb.
Dne 29.10. 1918. u 4 sata poslije podne preuzeli smo mi potpisnici u ime mijesnog odbora Narodnog vijeća palaču kr.ug. guvernera i uredsku zgradu kr. ug. guvernementa na Rijeci, kojom su prilikom izvješene jugoslavenske trobojnice i
zastave grada Rijeke.

- PROSLAVA OSLOBOĐENJA U RIJECI 1918..jpg (73.8 KiB) Pogledano 1335 puta
Vidi li se riječka zastava ?? Čini mi se da bi desna mogla biti.
Talijani odmah reagiraju ...
Grossich i njegovo talijansko društvo 29.10.1918. osnivaju Nacionalno vijeće (Consiglio nazionale) s ciljem priključenja Rijeke Italiji. Ugarska vlast treba prestat postojat i treba biti odlučan prema hrvatskom narodnom vijeću.

- proclama italija 30.10.1918. .jpg (383.23 KiB) Pogledano 1335 puta
Proglas talijasnkog Nacionalnog vijeća od 30.10.1918. kojim započinje borba za Rijeku. Ovaj dokument s članovima komiteta nema na internetu.
Uspostavljen je i izvršni odbor u koji su ušli najistaknutiji borci za talijansku Rijeku: dr.Grossich, Annibale Blau, prof.povijesti Silvino Gigante, Adolfo Gotthardi, Giovanni Schittar i doktor Elpidio Springhetti. Malo poslije 11 sati izvješena je prva talijanskka zastava na balkonu zgrade Filharmonijskog dramskog društva.
Tu bi trebala biti izvješena i naša riječka.

- Talijani zastava 1918.Rijeka fiume.jpg (465.98 KiB) Pogledano 1335 puta
29.10.1918. Ovo je prva talijanska zastava izvješena u gradu u smislu da je Rijeka uskoro njihova. Središnja velika zastava trebala bi bit riječka ! Ista je kao na slikama od Zanelle. No kako dokazat tu tvrdnju ? Nije mi jasno koja je to nijansa boja ?
Imam još jednu sliku iz tog istog dana.

- 29.10.1918 talijani rijeka fiume.jpg (184.66 KiB) Pogledano 1335 puta
29.10.1918. No tu su samo talijanske zastave.