Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Zanella Riccardo (1875-1959) predsjednik Slobodne Države Rijeka

Ne ograničava se samo na područje Rijeke nego na sve osobe koje su ostavile traga u našem kraju.
Pravila foruma
Teme otvarate tako da prvo napišete prezime osobe a onda ime , nakon toga poželjno je da stavite godinu rođenja i smrti te zanimanje. Primjer "Kobler Giovanni (1811.-1893.) -povjesničar ".
Unutar rubrike imate forumsku tražilicu ili pri dnu foruma Google tražilicu .
Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Zanella Riccardo (1875-1959) predsjednik Slobodne Države Rijeka

Post broj:#1  PostPostao/la nikola » 5.10.2009, 09:31

Riccardo Zanella

riccardo zanella.jpg
riccardo zanella.jpg (8 KiB) Pogledano 7495 puta

Majka Kranjica, otac Furlan, naš je Zanella pravi Fijuman


Prvi predsjednik Slobodne Države Rijeka zaslužuje važno mjesto u povijesti našega grada. Ne samo zbog činjenice da je bio prvi nego i zbog njegove uloge kao političara, masona, obiteljskog čovjeka ali i poduzetnika. Umjesto sustavnog izučavanja, Zanellu suvremena povijest najčešće prešućuje. Zašto?

Riccardo Zanella rođen je u Rijeci 27.lipnja 1875. od majke Terese Antoncich, porijeklom Carniola, i oca Giovannija iz provincije Vicenza koja je u to vrijeme pripadala Austro-Ugarskom carstvu. Završivši srednju školu u Rijeci, školovanje nastavlja u Budimpešti na Višoj ekonomskoj akademiji. Godine 1899. postaje vlasnik i direktor Riječkog ekonomskog instituta u Muškoj gradskoj školi u Ciottinoj ulici.

Autonomna stranka

Životopis Riccarda Zanelle ne bi bio potpun bez njegovih mecena i suradnika Luigija Ossoinaca i Michelea Maylendera. Luigi Ossoinack je odmah uvidio da u Zanelli ima inteligentnog čovjeka, profinjenog smisla za organizaciju te ga prima u službu 1897.-1898.

Michele Maylender je sa Zanellom surađivao kod osnivanja Associazione Autonoma 1899. i osnivanja dnevnika La Difesa koji je po političkoj orijentaciji bio opozicija ugarskoj politici. Dnevnik je financirao Ossoinack, a štampan je na Sušaku kako bi se izbjegla cenzura. Prva Zanellina politička akcija bio je protest protiv dvojezičnih natpisa na komunalnim vozilima električnog tramvaja 1898. za što je bio procesuiran 1900. godine. Njegov rad “na ulici”, briljantni polemički članci u La Difesi te njegova autonomaška platforma dovode ga do izbora predstavnika ( Rappresentante Comunale) 1901. godine. Strelovit uspjeh u politici, potpomognut Ossoinckom koji je tada bio u sukobu s Maylenderom, postaje protukandidat Ludovicu Batthyanyiju u utrci za predstavnika Rijeke u ugarskom parlamentu.

Njegov životni put i rad mogao bi se podijeliti na periode, a usko su vezani za položaje koje je zauzimao tijekom svog bogatog političkog rada.

Prvi period njegovog rada od 1896.-1918. godine označen je borbom za održavanje talijanskog identiteta grada nasuprot mađarizaciji tog vremena. U tom periodu važan je i ulazak u politiku na strani prava slobodne Rijeke. Značajan period i zbog njegovog ulaska u novinarske i izdavačke vode i zauzimanje pozicije (1901. godine) predvodnika Autonomaša Rijeke. U skupštini grada dobiva posao predsjednika Savjeta za školstvo i potpunu slobodu politike kreiranja školstva u Rijeci. Poznat je kao reformator školstva i gradnje mnogih škola i ustanova u gradu. Svojim radom stekao je potpuno povjerenje građana Rijeke i sa samo 23 godine starosti ponuđen mu je posao direktora Ugarske Komercijalne Banke. ”


Ove godine se navršava 50 godina od Zanelline smrti

Fiume – Fiat lux ” tekstom na mađarskom iz 1899. poziva ugarsku vlast na kompromise. U Austro-Ugarskoj monarhiji, kao i talijanskom tisku, jedino se Zanella mogao kritički osvrtati na vlast. Iako antiklerik, borio se i na tom polju za riječke interese, težeći odvajanju riječke od senjske biskupije.

Osnivanjem društva “La Giovane Fiume” i tjednika ideja pokrivanja medijskog i političkog prostora postaje model za buduće političare. Iako je teritorij Rijeke i Austro-Ugarske u cjelini bio multietničan, udruge, asocijacije i stranke nisu smjele imati nacionalni predznak osim ugarskog. Cijelo to razdoblje bilo je ispunjeno borbom za ekonomski rast grada i političku neovisnost.

Politički uspon pratio je i poslovni uspjeh kada dolazi do potrebnih sredstava da otkupi najrašireniji dnevnik s autonamškim predznakom, La Voce del Popolo. Godine 1911. autonomaši se razilaze i iste godine Zanella s Antoniom Viom osniva stranku La Lega Autonoma koja u lipnju 1911. pobjeđuje na gradskim izborima. Ugarske vlasti podmeću mu atentat na Guvernera i usput optužuju Francesca Corossacza, Icillia Baccija i Ermana Brussa. Ipak, 31. ožujka 1914. Consiglio Communale di Fiume bira Zanellu za gradonačelnika.

Zanella i Riječka država

fiume1920 Zanella i Riječka država.jpg
fiume1920 Zanella i Riječka država.jpg (58.98 KiB) Pogledano 7495 puta


Drugi period od 1918. do 1924. svakako je najvažniji u njegovom životu. U tom vremenu ispunio je sve svoje želje, osnovao Slobodnu Državu Rijeka i postao prvi predsjednik (1920.-1924.) Razdoblje od Rapallskog ugovora do aneksije SDR-a od strane Italije proteklo je u borbi protiv D’ Annunzia, fašista, komunista i nacionalista svih boja. Živjeti i raditi u takvim okolnostima bila je umjetnost. Od Constituente, ulaska ardita u grad, Krvavog Božića i aneksije Italije – sve to stavlja sav njegov politički rad u tešku poziciju. Zanella je u rukopisima ideologiziranih povjesničara bio i fašist i talijanski nacionalist i komunist, a po nekima eksponent SHS-a i protivnik Italije.

Prvi svjetski rat je bio na pomolu i počinju vrlo turbulentna vremena za Zanellu i njegovu obitelj. Već u rujnu 1914. godine biva pozvan u Austro-Ugarsku vojsku iz koje 17.9.1915. dezertira i predaje se Rusima. Kratki period zatočeništva biva prekinut intervencijom talijanske diplomacije koja ga vraća u Italiju. Odmah se uključuje u političke i poslovne vode i pomaže vraćanju iredentista iz Rusije, a osniva i Italo-rusko komercijalno društvo. Predsjeda i Comittato Nazionale pro Fiume Quarnero kao i Associazione Nazionale pro Dalmazia Italiana s poznatim ličnostima kao što su Luigi Pirandello, Giovanni Amendola, D’ Annunzzio i Aristide Sartorio. 5.11.1916. ga ugarske vlasti osuđuju i konfisciraju svu imovinu, a sestru Idu deportiraju u koncentracijski logor Kiskuuhalas. Godine 1918., nakon Londonskog pakta kojim Rijeka pripada SHS-u, daje podršku Antoniu Grossichu i Consigliu Nazionale te postaje njihov predstavnik u pregovorima oko budućnosti Rijeke. Na temeljima Corpus Separatuma počinje borba za Slobodnu Državu Rijeka.

Prva solucija koju je zastupao bila je “Slobodni grad” što je pogodovalo ekonomskim interesima grada. Ipak, sve je završilo osnivanjem Slobodne Države Rijeka priznate od svih tadašnjih velesila. Talijanskim i jugoslavenskim političarima, fašistima, hrvatskim i mađarskim nacionalistima balansirao je u namjeri ostvarenja svojih ciljeva. Rapallskim ugovor postigao je svoj cilj. Kraljevica i Trst bili su mjesta u koja je odlazio kada su dolazile prijetnje sa strane protivnika i mogućnost cenzure i hapšenja.

Borba s D’ Annuzziom završava Rapallskim ugovorom i osnivanjem Slobodne Države Rijeka. Zanella postaje prvi predsjednik novoosnovane države.

Antifašističko razdoblje

Talijanska agresija na Rijeku i “Violazione di Tratatto di Rapallo” bila je usko vezana uz vitalne interese Trsta i njegovih građana i luke. Naime, Slobodna luka ili Corpus Separatum ili Slobodna Država Rijeka bitno bi utjecali na razvoj Trsta te ubrzo nakon samostalnosti talijanski fašisti iz Trsta u državi izvode državni udar. Beograd je bio upoznat sa situacijom i čvrsto je stajao na postavkama Rapallskog ugovora ali nije vojno intervenirao.

Godine 1924. Rimskim ugovorom Kraljevine SHS-a i Italije, bez nazočnosti predstavnika Slobodne Države Rijeka, donose odluku kojom Rijeka pripada Italiji.
Aneksija Italije 1924. uz odlazak u egzil je period borbe političkim sredstvima za povrat SDR-a “u život”. Taj put počinje odlaskom iz Rijeke u Ljubljanu gdje je Zanellu, na iznenađenje pratnje i njega samoga, dočekao g. Hribar, časnik SHS-a za Sloveniju. On nudi Zanelli utočište i moli ga po nalogu Pašića da pričeka njegovog poslanika koji će mu uručiti plan i prijedlog kako očuvati status SDR-a prema Rapallskom ugovoru. Zanella je tako otvoren i iskren prijedlog prihvatio. S tim činom počinje “Beogradsko razdoblje” života.

Zanella odlazi u Beograd gdje se ženi Marijom Sirola 1929. godine. U Beogradu Zanella počinje raditi na pomoći riječkim izbjeglicama. Skupljanje fondova i slanje novca Riječanima bilo je vrlo uspješno. U Beogradu i Parizu uspijeva osnovati Italo-jugoslavensko društvo prijateljstva. Ubojstvom kneza Aleksandra u Marseillesu prestaje djelovanje iz Beograda i on se 1936. seli u Pariz. Zanelline protufašističke aktivnosti izazvale su brojne Mussolinijeve prigovore vladi SHS-a te lobiranja da mu se zabrani rad. Kasnije su fašisti Zanellu optužili i za plan atentata na Mussolinija. Kao mogućeg atentatora osim Zanelle kao vođe na popisu se našlo još šest Riječana. Talijanska policija tog vremena vodila je Zanellu u spisima kao antifašistu i masona. Po nalogu Scotland Yarda 1938. godine biva odveden na razgovor u parišku prefekturu.

Pariškim periodom ne prestaje njegovo političko djelovanje. Kao protivnik fašizma bježi iz Pariza u Montpellier gdje ga Petainova policija zatvara i šalje u koncentracijski logor Le Vernet, a kasnije logor Noe u blizini Toulousa. Nakon godine dana zatvora pušten je i sa sinom Dinom priklanja se francuskom pokretu otpora. Poslije završetka rata ponovo počinje borbu za Rijeku i njenu samostalnost na osnovama Rapallskog ugovora. Osnovao je za tu svrhu ured
“Fiume ” i list ” Fiume libera”. U pregovorima s Jugoslavijom traži od Tita vraćanje statusa slobodnog grada ili Riječke države. Kako je sve to palo u vodu počinje projekt osnivanja grada Rijeke s izbjeglicama u okolici Brindisija. Pomoć koju je očekivao od Italije nije došla pa je projekt propao. Umro je 30.3.1959.

Zanella kao mason

Zanella je bio i mason. Netko neuključen u masonske redove vrlo je teško mogao doći do Pašića, Clemenceausa, Wilsona, Mussolinija i Nittija. Taj detalj iz Zanelline biografije daje nam i vjerojatni odgovor kako je kao uvjereni antifašist preživio Petainov progon te se krajem 2. svjetskog rata opet uključio u politiku pregovora oko statusa Rijeke. Točan datum kada je Zanella postao mason je misterija. Računa se da se to dogodilo između 1904. i 1910. kada je bio poslanik u Budimpešti. U to vrijeme je na vlasti bila koalicija koju su uglavnom sačinjavali masoni. Zanella je upoznao i najvažnije hrvatske i srpske političare masone: Davidovića, Trimbića, Pribičevića, Smodlaku. Čini se da su mu ta masonska poznanstva i članstvo zapravo i omogućili odnosno olakšali političko djelovanje. Zanellino masonstvo bilo je tajno. Osim njegovog prijatelja i masona Frana Supila rijetko je tko znao za tu činjenicu. Masoni tog vremena bili su legalne organizacije, no u Italiji su zabranjeni 1925. kako na teritoriju tako i u inozemstvu.

Zanella je jedno vrijeme radio i kao posrednik dvaju loža Francuske i i Italije. Talijanske su zbog zabrane radile na teritoriju Francuske. To su bile lože
“Nuova Italia” i mnogo aktivnija “Giovanni Amendola” koje su okupljale liberale, republikance, anarhiste i socijaliste. Kao prvi zadatak od svoje lože “Paul Peigne” posredovao je između kralja Aleksandra i francuske masonerije. Njegov zadatak je bio da organizira talijanske antifašiste koordinirajući njihovo djelovanje u odnosima s Kraljem Aleksandrom. Zanella je uspio progurati i reviziju Rapallskog ugovora u sjeni približavanja talijanskih i jugoslavenskih antifašista. Za tu svrhu masonerija mu je otvorila i ured u Beogradu. Taj ured je osim svojih poslova pomagao i izbjeglice iz Rijeke.

Poznat je i pokušaj Zanelle da se poveže s hrvatskim masonima i ložom “Libertas”, ali u tome ne uspijeva zbog stava lože koja ga vidi kao čovjeka u službi jugounitarizma.

Zanellina osobnost ponukala je mnoge prijatelje, političare i povjesničare da govore o njemu kao čovjeku neke “druge” civilizacije, neagresivnom i s potpunim smislom za realnost. Svojim antiklerikalnim stavom ipak je uvijek i na svakom mjestu respektirao religiju kao takvu. Njegova najveća ljubav bila je Fiume/Rijeka. Ipak, dominantan i uvjerljiv, antifašist i mason, poslovni čovjek i političar koji nikad nije bio prihvaćen u jugoslavenskim i hrvatskim povijesnim knjigama, pola svog života proveo je u egzilu. Život njegove obitelji bio je uništen, a materijalna dobra, tiskara, novine i nekretnine u Opatiji nestale. Najviše ga je ipak bolio nestanak njegove domovine Rijeke. Nepravedno je zapostavljena njegova politička uloga iako je ona utjecala na mnoge osobe i događaje. Rijeka je bila njegova država, nacija, identitet i opredjeljenje. (zlatko moranjak)

http://www.rijekadanas.com/rijeka-za-ra ... o-zanella/
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

LPR
lr1-2014
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 778
Teme: 6
Pridružen: 14.6.2014, 18:57

Re: Riccardo Zanella-predsjednik Slobodne Države Rijeka

Post broj:#2  PostPostao/la LPR » 23.11.2010, 08:28

riccardo zanella.jpg
riccardo zanella.jpg (74.66 KiB) Pogledano 7495 puta

gost
 

Re: Riccardo Zanella-predsjednik Slobodne Države Rijeka

Post broj:#3  PostPostao/la gost » 24.11.2010, 17:33

:shock: :bravo: gdje je ? kod koga ? :bravoveliki:

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23726
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riccardo Zanella-predsjednik Slobodne Države Rijeka

Post broj:#4  PostPostao/la Adamić » 24.11.2010, 18:15

Lijepa knjižica, piše da traje 5 godina.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

gost
 

Re: Riccardo Zanella-predsjednik Slobodne Države Rijeka

Post broj:#5  PostPostao/la gost » 29.11.2010, 20:56

Na sjednici Gradskog vijeća koja je na rasporedu u utorak raspravljat će se i o prijedlogu Odbora za mjesnu samoupravu da se trg u Starom gradu između Koblerovog trga i trga Svete Barbare nazove Trgom Riccarda Zanelle. Nakon što je taj naziv jednoglasno predložilo Vijeće mjesnog odbora Školjić i prihvatio Odbor za mjesnu samoupravu, formalno ga je podržao i gradonačelnik Obersnel koji se po Poslovniku mora izjasniti o svakom aktu čak i kada nije predlagač. Međutim, stvar se zakomplicirala u lokalnom Savezu antifašističkih boraca kojima Zanella ‘ne paše’ iz ideoloških razloga. Zamjeraju mu ‘loše držanje u Rimu od 1943.-1945.’ te ‘očijukanje’ njegove stranke u Rijeci s Englezima i Amerikancima uz pokušaje da se Rijeku iza 2.svjetskog rata ‘ugura’ sa zapadne strane željezne zavjese. Njihove primjedbe su sadržajno netočne jer je Zanella gotovo cijeli 2.svjetski rat proveo interniran u francuskom logoru upravo zbog svojih predratnih aktivnosti protiv talijanskih fašista. Što se tiče optužbi o tadašnjim kontaktima čelnika Autonomne stranke sa Englezima i Amerikancima, takvi ‘krimeni’ teško mogu zazvučati ozbiljno godinu dana uoči primanja Hrvatske u EU ali su zabrinuli vijećnike vladajuće SDP-ove koalicije u kojoj sjedi predstavnik SABH-a i SDP-ov vijećnik Dinko Tamarut.

Trg Riccarda Zanelle.jpg
Trg Riccarda Zanelle.jpg (36.8 KiB) Pogledano 7495 puta

Trg Riccarda Zanelle trebao bi se naći između Koblerovog trga i Trga Svete Barbare u Starom gradu

Na klubu vijećnika te grupacije zbog takve situacije po prvi puta nisu donesene upute za glasanje po jednoj točki što će stvoriti nemale probleme određenom broju vijećnika iz vladajuće koalicije koji ruke dižu po nalogu stranačke mašinerije, a po većini pitanja nemaju stav. Očekuje se da će takvi većinom biti ’suzdržani’ što znači da će im se glasovi pribrojiti onima koji budu glasali protiv. Za Zanellu će sigurno glasati predstavnici svih riječkih regionalnih stranaka (Lista za Rijeku, PGS i ARS), a sigurno će protiv biti HSS-ovac Bože Mimica koji još traži izlaz iz 90-tih godina prošlog stoljeća kada se aktivno suprotstavljao rehabilitaciji riječkog povijesnog grba.

Predstavnik predlagatelja Odbora za mjesnu samoupravu Danko Švorinić (Lista za Rijeku) ističe kako se prijedlogom ove odluke od vijećnika ne traži niti da prihvate Zanellin politički svjetonazor niti da mu dodjele orden za zasluge.
– Radi se o odluci kojom se vijećnicima naprosto predlaže da prihvate činjenicu prema kojoj je Zanella obilježio riječku povijest krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Smatram da na ulicu ili neki drugi oblik obilježja u našem gradu imaju pravo sve značajne i zaslužne riječke povijesne ličnosti bez obzira na njihovu ideološku pripadnost pod uvjetom da nisu okrvavili ruke ili bili dio totalitarnih režima, a u slučaju Zanelle se radi upravo o građanskom tipu političara, umjerenjaku te protivniku svih ekstremizama i radikalnih stavova. Kao i kod svih povijesnih velikana, tako i kod Zanelle ima onih koji ga više ili manje cijene. Ipak, nadam se da će se većina vijećnika uzdići iznad uskih ideoloških kriterija i glasati po kriteriju povijesnog značaja Zanelle za naš grad, zaključuje Švorinić.

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23726
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

SDP protiv da Zanella dobije trg

Post broj:#6  PostPostao/la Adamić » 30.11.2010, 21:15

SDP i HDZ blokirali Zanellu


Predstavnici dvije najveće grupacije u gradskom vijeću SDP i HDZ blokirali su prijedlog Odbora za mjesnu samoupravu da se trgu na području Starog grada dodijeli naziv Trga Riccarda Zanelle. Za taj prijedlog ruke su digli predstavnici riječkih regionalnih stranaka Liste za Rijeku, PGS-a i ARS-a te Oskar Skerbec iz IDS-a. Protiv su bili HSS-ovac Mimica, HDZ-ovci i dio vijećnika SDP-a, a suzdržan je bio jedan dio vijećnika SDP-a, IDS-a te 2 HNS-ovca.

Vijećnicima se nakon predlagatelja obratila i stručnjakinja za riječku povijest Dr Ljubinka Karpowicz koja je kroz nekoliko primjera predrasuda i iznošenja točnih teza odbacila sve kontroverze oko Zanellinog djelovanja te podržala prijedlog za imenovanjem trga.

Izvjestitelj po ovoj točki Danko Švorinić istaknuo je kako je Zanella bio građanski tip političara i izraziti protivnik svih ekstremizama i radikalnih stavova.
– Radi se o prvoj političkoj žrtvi fašizma na ovim prostorima, jedinom riječkom državniku kojeg imamo u fondu ulica i osobi koja zbog svoje politike nikada nije okrvavila ruke.

Švorinić je pozvao vijećnike da o ljudima ne sude ideološki. Nemojmo suditi i ljude dijeliti
– Svatko tko je zaslužan ili je ostavio značajan trag u povijesti našeg grada zaslužuje da ostane upisan u gradskoj memoriji. Zanelli se zbog komplicirane i često teške gradske povijesti dogodilo da je praktično izbrisan iz gradske povijesti 1922. godine i ovo je prilika da ga ovom odlukom na neki način rehabilitiramo. Pravo na svoj dio povijesne memorije u ovom gradu imaju i lijevi i desni ali i oni u sredini, misli Švorinić.

Protiv odluke bili su Mimica (HSS) koji Zanelli ne osporava ljubav i zasluge za grad ali mu osporava da se nikad nije izjasnio za hrvatsku državu. Dinko Tamarut (SDP) smatra kako je neprihvatljivo da se osobi koja se zalagala za Slobodnu Državu Rijeka dodijeljuje ulica.

Švorinić se usprotivio takvim izvlačenjima iz povijesnog konteksta navodeći primjere kontroverze iz političkog djelovanja Ante Starčevića i Josipa Broza Tita kojima se prilikom dodjele ulica i trgova gledala ukupna zasluga, a ne kontroverzan dio političke karijere.

Nikola Ivaniš je podsjetio na priču oko grba i zastave koju je 90-tih promovirao PGS te istaknuo da ne vidi baš nijedan razlog da Zanella ne dobije svoj trg. Slično misli i Denis Pešut koji je vijećnike podsjetio da su 1992. bili protiv grba, a 7 godina kasnije ga izglasali.
- Slično će se dogoditi i sa Zanellom ali me žalosti da danas nemate dovoljno političke mudrosti povući pravu odluku. (rd)

---------------------------------------
Ništa od toga , dok su crveni na vlasti ,mrzitelji svega riječkog. Najbolje da iščupaju sve stranice u knjigama gdje se on spominje. :čitati:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

gost
 

Re: Riccardo Zanella-predsjednik Slobodne Države Rijeka

Post broj:#7  PostPostao/la gost » 30.11.2010, 21:46

Nije mi jasan ovaj post

LPR
lr1-2014
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 778
Teme: 6
Pridružen: 14.6.2014, 18:57

Re: Riccardo Zanella-predsjednik Slobodne Države Rijeka

Post broj:#8  PostPostao/la LPR » 1.12.2010, 12:33

gost napisao:Nije mi jasan ovaj post

Koji dio posta ti nije jasan :?: :evil:

Ekipa koja je na vlasti, i HDZ a pogotovo Mimica iz HSS se ponašaju prema Rijeci kao prema nekom osvojenom području u koje su se naselili i koje treba držati u vječnom robstvu. Jedino robovi nemaju prava na ljubav prema svome zavičaju jer ga niti nemaju.
Na vlasti je čisto jednoumlje jednako onome iz doba fašističke Italije. Nema srednjeg - građanskog puta koji ne priznaje ekstremističke ideologije poput fašizma i komunizma.
Ne čudi da se malo zna o riječkoj povijesti i nedaro se o toj temi priča kada je zatiranje povijesti službena ideologija današnje vlasti u Rijeci.

Zbogom 21. stoljeće, dobro došli u 20. stoljeće. Pa 'ajmo onda još jednom ponoviti povijest 20. stoljeća u Rijeci. Bar će generacije iza nas imati još više bunkera i krhotina za proučavati. :cry:

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Riccardo Zanella-predsjednik Slobodne Države Rijeka

Post broj:#9  PostPostao/la nikola » 1.12.2010, 14:46

Zato ovaj forum postoji! Na naslovnici stoji tekst, iz kojega izdvajam samo dio:

"...O gradu Rijeci u školama su nas učili jako malo, samo osnovne informacije poput onih da je to glavna hrvatska luka, koliko ima stanovnika i to je, više-manje to. Međutim sama nam povijest grada ostaje neispričana.Upravo je to još jedan od razloga stvaranja ove stranice. Rijeka kao grad ima veliku i burnu povijest. U prošlom je stoljeću bila dijelom šest država te je, u jednom periodu (1920. godine) i sama bila državom..."

I u moje doba, a imam 46 godina, ništa više nismo učili. Da se nisam sam ulovio knjiga o gradu i sam pročitao, ni ja ne bi znao za Zanellu i ostale, nego bi vjerovao SUBNOR-u u onom dobu, SDP-u i inima u ovom.
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23726
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riccardo Zanella-predsjednik Slobodne Države Rijeka

Post broj:#10  PostPostao/la Adamić » 1.12.2010, 14:49

Vole se ovi iz grada dičit drugima da je Rijeka bila nekoć država ali kad treba označiti taj pov.događaj onda ih nema nigdje. Ako mogu ulice i trgove nazvat po osobama iz kom.razdoblja i ako je svaki drugi riječki spomenik iz tog razdoblja e onda mogu i jednog čovjeka koji je spletom svjetskih okolnosti stvorio državu Rijeka.

Ako jedan Dannuncije ima u Italiji muzej koji posjećuju ljudi iz cijele Italije i diče mu se a zna se šta se donio Rijeci samo nevolje i bijedu iako se Zanella nikako ne može uspoređivati s ovim luđakom. Talijani znaju tko je bio Danuncije a da li Riječani znaju uopće tko je bio Zanella ? Mislim da bi odgovor o našem Riječaninu bio poražavajući u nekoj napravljenoj riječkoj anketi.

Kako se je reklo u postu iznad ovo je ipak 21 stoljeće , razdoblje demokracije , neka ljudi izražavaju i misle što god hoće. Ne znam čemu to guranje pod tepih.

Zašto Zanella ne bi dobio neki trg ili statuu pa nek ljudi sami raspravljaju da li im se ta riječka pov.ličnost sviđa ili ne, to je njihovo pravo.
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

gost
 

Re: Riccardo Zanella-predsjednik Slobodne Države Rijeka

Post broj:#11  PostPostao/la gost » 3.12.2010, 22:54

lpr napisao:
gost napisao:Nije mi jasan ovaj post

Koji dio posta ti nije jasan :?: :evil:

Ekipa koja je na vlasti, i HDZ a pogotovo Mimica iz HSS se ponašaju prema Rijeci kao prema nekom osvojenom području u koje su se naselili i koje treba držati u vječnom robstvu. Jedino robovi nemaju prava na ljubav prema svome zavičaju jer ga niti nemaju.
Na vlasti je čisto jednoumlje jednako onome iz doba fašističke Italije. Nema srednjeg - građanskog puta koji ne priznaje ekstremističke ideologije poput fašizma i komunizma.
Ne čudi da se malo zna o riječkoj povijesti i nedaro se o toj temi priča kada je zatiranje povijesti službena ideologija današnje vlasti u Rijeci.

Zbogom 21. stoljeće, dobro došli u 20. stoljeće. Pa 'ajmo onda još jednom ponoviti povijest 20. stoljeća u Rijeci. Bar će generacije iza nas imati još više bunkera i krhotina za proučavati. :cry:


Bravo , nisi mogao bolje i jasnije opisati stanje u Rijeci, koje traje predugi niz godina.
:bravo: :bravo:

Avatar korisnika
nikola
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 11096
Teme: 267
Pridružen: 27.7.2009, 16:32
Lokacija: Na kopnu, moru i u zraku

Re: Riccardo Zanella-predsjednik Slobodne Države Rijeka

Post broj:#12  PostPostao/la nikola » 19.4.2011, 00:05

Kompromis oko Zanelle:
Grad postavlja spomen-ploču na zgradi Municipija

Riječki državnik i prvi predsjednik Slobodne Države Rijeka Riccardo Zanella bi umjesto ulice trebao dobiti spomen-ploču koja će se nalaziti na zgradi riječkog Municipija. To je ukratko epilog prošlotjednog kompromisa i dogovora postignutog između predsjednika Liste za Rijeku Denisa Pešuta i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. Podsjetimo, Gradsko vijeće je krajem prošle godine odbilo inicijativu VMO Školjić potvrđenu na Odboru za mjesnu samoupravu da se bezimeni trg u Starom gradu nazove Trgom Riccarda Zanelle. Za ovakav prijedlog bili su svi gradski vijećnici iz regionalnih stranaka (Lista za Rijeku, ARS, PGS), a protiv vijećnici iz SDP-a kojima Zanella nije bio dovoljno antifašist te HDZ-a za koje Zanella nije bio dovoljno državotvoran.


Spomen ploča Zanelli na Trgu riječke rezolucije?

Slučaj je poprimio međunarodnu dimenziju kada su se zbog takve odluke počeli komplicirati odnosi između Rijeke i Trsta te već dogovorena odluka o uspostavi prijateljskih odnosa između dva grada. Grad Rijeka je na zamolbu veleposlanstva RH u Rimu, a povodom različitih tumačenja ovakve odluke u Gradskom vijeću Trsta, dostavio objašnjenje procedure oko prijedloga imenovanja trga. U informaciji dostavljenoj Veleposlanstvu iz Grada Rijeke naveli su da razlozi neimenovanja trga imenom Riccarda Zanelle nemaju apsolutno nikakvu političku ili ideološku konotaciju već je jednostavno riječ o formalnim razlozima. Prema tvrdnjama riječkog gradonačelnika stvar je time izglađena ali zakuhala ju je ponovno predsjednica Gradskog vijeća Pešić Bukovac na sjednici gradskog Odbora za dodjelu priznanja Grada Rijeke. Pešić Bukovac je u argumentaciji zašto novinar Andrea Marsanich ne bi trebao dobiti gradsku godišnju nagradu izvukla njegov tekst iz Il Piccola u kojem je izvješteno o sjednici Gradskog vijeća na kojoj Zanella nije dobio ulicu. Razumljivo, izbio je novi skandal jer su svi, osim vjerojatno Pešić Bukovac, takvu argumentaciju shvatili kao izravni pritisak na novinara i njegovo pravo na slobodnu riječ. Osim toga, ovakva argumentacija izravni je argument u prilog onima koji su tvrdili da je Zanella odbijen ako ne zbog krivog imena i prezimena, a onda zbog ideoloških razloga kao svojevrsna gradska ‘zabranjena tema’.

Kako bi se izašlo iz začaranog kruga i izbjegla nova diplomatska prepiska, Pešut je od riječkog gradonačelnika prošlog tjedna zatražio pomoć u realizaciji ideje da se na zgradu riječkog Municipija postavi Zanellina spomen-ploča. Povod za postavljanjen ploče bi bila obljetnica održavanja Ustavotvorne skupštine Slobodne Države Rijeka koja se dogodila upravo u toj zgradi prije okruglih 90 godina. Obersnel je ovakvu ideju podržao, a operacionalizaciju povjerio novom pročelniku za kulturu Ivanu Šararu. Dogovor je potvrđen i na jučerašnjem sastanku Šarara i Pešuta na kojem je postignut i visok stupanj suglasnosti o potrebi vrednovanja svih gradskih povijesnih epoha u njihovoj važnosti za razvoj identiteta grada. Inicijativa za postavljanjem Zanelline spomen ploče trebala bi poprimiti službenu formu već ovog tjedna, a do konačnog postavljanja trebati će još ishodovati dozvolu konzervatora. (rd)
____________________________________________________
Hm, pa sad...ne znam što reći. Ne bi pristao na to. Uz ulicu ili trg Riječkog predsjednika, dobro bi došla i ploča sa natpisom kada, tko i zašto. Zato mi nije jasan kompromis.
Dakle po meni ne bi bilo ili ili, nego i i!
JAPANSKI: リエカ KINESKI: 里耶卡 KOREJSKI: 리예카 GRČKI: Ριέκα HEBREJSKI: רייקה LATINSKI: Tarsatica

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23726
Teme: 923
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Riccardo Zanella-predsjednik Slobodne Države Rijeka

Post broj:#13  PostPostao/la Adamić » 19.4.2011, 02:01

Spomen ploča , zašto ne. :gore
Konzervatori se čekaju da daju zeleno svjetlo. :lol:
Rijeka - naša ljubav, naš način života :trobojnicasrce

Avatar korisnika
jazbac
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 655
Teme: 7
Pridružen: 28.10.2010, 11:00
Lokacija: Matulji

Re: Riccardo Zanella-predsjednik Slobodne Države Rijeka

Post broj:#14  PostPostao/la jazbac » 20.4.2011, 08:02

Adamić napisao:Konzervatori se čekaju da daju zeleno svjetlo. :lol:


Načekat će se! :pušiti:

LPR
lr1-2014
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 778
Teme: 6
Pridružen: 14.6.2014, 18:57

Re: Riccardo Zanella-predsjednik Slobodne Države Rijeka

Post broj:#15  PostPostao/la LPR » 27.8.2011, 19:10

Mladi Zanella
Zanella Ricardo.jpg
Zanella Ricardo.jpg (363.62 KiB) Pogledano 7495 puta

Sljedeće

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Osobe

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost