Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Butcovich Giovanni ( ? - 1930) Riječki slikar

Ne ograničava se samo na područje Rijeke nego na sve osobe koje su ostavile traga u našem kraju.
Pravila foruma
Osobe su poredane abecedno po prezimenima.
Teme otvarate tako da prvo napišete prezime osobe a onda ime , nakon toga poželjno je da stavite godinu rođenja i smrti te zanimanje. Primjer "Kobler Giovanni (1811.-1893.) -povjesničar ".
Unutar rubrike imate forumsku tražilicu.
Avatar korisnika
edotijan
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 290
Teme: 86
Pridružen: 5.8.2009, 11:19

Butcovich Giovanni ( ? - 1930) Riječki slikar

Post broj:#1  PostPostao/la edotijan » 5.11.2014, 19:49

Giovanni Butcovich (umro 1930.) pomalo je zaboravljen riječki slikar čija je osrednje uspjela, ali ipak poznata slika Riječka vila (Fata di Fiume), godinama bila simbol fijumanske autonomaške svijesti. Posljednjih su godina iskrsnule još neke Butcovicheve slike (Ples, u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, Riječka tržnica, u Archivio – Museo di Fiume u Rimu, te Piazza delle erbe – Koblerov trg – u privatnom vlasništvu u Rijeci).
Na osnovi ovih slika može se zaključiti da je imao umjetničkih pretenzija i da mu treba dodijeliti važnije mjesto u povijesti riječkoga slikarstva 1920.-ih godina.
Izvor: Sušačka Revija

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 23202
Teme: 916
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka

Re: Giovanni Butcovich ( ? - 1930) Riječki slikar

Post broj:#2  PostPostao/la Adamić » 5.11.2014, 21:51

Nipošto nemamo pravo nametati svoja mišljenja. Tu bi ih Kobler odmah argumentirano po repu. Čuo sam da su ovu predivnu sliku na Refu svojim komentarima pretvorili u cirkus i ideološka podbadanja. Em što ne znaju ništa o slici, jedini izvor im je ovo napisano od Ervina Dubrovića http://www.klub-susacana.hr/revija/clan ... =70-71&C=9 a sliku sam ja pustio u javnost.

Kako nešto reći o nekom kad ne znamo ni kad je rođen slikar, ni u kojem vremenu su mu slike nastale a davat će sud kakav je tko bio? Ma dajte molim vas. Da su ovu sliku voljeli pederi , znači li to da bi slika bila pederska ! ? Ako mi volimo ovo umjetničko djelo , znači li to d aje slika samo lokalpatriotska ?

G.Butkovic Slava Rijeke 1905.jpg

Godine 1890. skulptura je uklonjena tijekom obnove Gradskog tornja i predana Gradskom muzeju, a nova s dvoglavim orlom je postavljena 1906. Bila je iskovana u ljevaonici Mattea Skulla (izradio je skulpturu Giovanni Legan što ju je zamislio mletački skulptor Vittorio de Marco. Brončana skulptura bila je visoka 2,2 metra s rasponom krila tri metra i teška dvije tone. Statuta je bila predstavljena na Dans sv. Vida 15. lipnja 1906. -
Slikar Giovanni Butcovich je tim povodom načinio sliku “Fiume Indeficienter” koja je danas nalazi u Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci. - See more at: http://fluminensia.org/tag/giovanni-but ... wxnW1.dpuf
Slika

Avatar korisnika
Marko
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 193
Teme: 14
Pridružen: 7.7.2009, 12:23

Re: Giovanni Butcovich ( ? - 1930) Riječki slikar

Post broj:#3  PostPostao/la Marko » 5.11.2014, 22:12

Kako uspiju od jedne slike napravit takve glupe rasprave koje ne vode nikamo? Poznato je da administratorica Refa ne voli riječku zastavu. Iritantna je sa svojim komentarima, u kojima njezina uvijek mora biti zadnja. Ne bi mogao biti u takvoj grupi da mi netko stalno nameće mišljenje a i bez nje svaka rasprava završi nacionalisitički.Slika je predivna a tko želi pljuvat po njoj neka pljuje ! Takvi sigurno ne vole riječko !
FORZA FIUME !


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Osobe

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost