Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Viktor Starčić (1902-1980) kazališni, filmski i TV glumac

Ne ograničava se samo na područje Rijeke nego na sve osobe koje su ostavile traga u našem kraju.
Pravila foruma
Osobe su poredane abecedno po prezimenima.
Teme otvarate tako da prvo napišete prezime osobe a onda ime , nakon toga poželjno je da stavite godinu rođenja i smrti te zanimanje. Primjer "Kobler Giovanni (1811.-1893.) -povjesničar ".
Unutar rubrike imate forumsku tražilicu.
Avatar korisnika
milic
R13kA
R13kA
 
Postovi: 841
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Viktor Starčić (1902-1980) kazališni, filmski i TV glumac

Post broj:#1  PostPostao/la milic » 5.11.2014, 21:39

viktor starčić.jpg
Viktor Starčić
viktor starčić.jpg (6.69 KiB) Pogledano 72 puta


Viktor Starčić (1902. Ruse, Bugarska – 1980. Beograd, SFRJ)
je bio poznati glumac u bivšoj Jugoslaviji koji bi nama mogao biti zanimljiv zbog toga što je njegov otac, Antun Starčić rođen u Klani 1857. godine. U potrazi za poslom mladi Anton je otišao u svijet ˝trbuhom za kruhom˝. Radio je na izgradnji pruga u Turskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Rumunjskoj i Srbiji. Viktorova je majka bila Francuskinja iz Ženeve, u Švicarskoj. Zbog takvog nomadskog života roditelja Viktor se nije mogao redovito školovati pa je više-manje bio samouk.
Glumačku je karijeru Viktor započeo kao amater u Gornjem Milanovcu s osamnaest godina. Zatim je u Sarajevskom kazalištu otpočeo "pravu" karijeru jer je dobivao i veće uloge, a potom je bio član kazališta (od 1925.-1930.) u Splitu, Zagrebu i Novome Sadu. U Novome Sadu je 1930. snimio svoj prvi film, ulogom varalice Lajoša u «Grešnica bez graha» režisera Koste Novakovića. Od 1929.-1939. je u Narodnom pozorištu u Beogradu. Sa grupom umjetnika 1938.godine osniva u Beogradu Umetničko pozorište, u kojemu je glumio i režirao. Nakon II. svjetskog rata glumi u Novome Sadu i Rijeci te se vraća u Beograd i postaje stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta gdje je djelovao od njegovog osnivanja 1948. g. pa sve do kraja karijere odnosno života.
U svojoj 60 godišnjoj glumačkoj karijeri glumio je, prema vlastitoj procjeni, preko 500 uloga.
Od 1949. g. godine bio je 10 godina profesor na Pozorišnoj akademiji u Beogradu. Iako samouk, bio je jedan od najobrazovanijih glumaca svoje generacije. Viktor je bio oženjen Ruskinjom Katarinom Zubin, a u braku nisu imali djece.
Znam da je bivši načelnik općine Klane Anton Starčić Šopeć marljivo skupljao podatke o Viktoru Starčiću budući da nisu samo prezimenjaci.
Izvor: Internet, moje sjećanje ;)
Daj balu mali!

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Osobe

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost