Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Tićac Orfeo (1922-2006) Pomorski i sportski djelatnik, publicist

Ne ograničava se samo na područje Rijeke nego na sve osobe koje su ostavile traga u našem kraju.
Pravila foruma
Osobe su poredane abecedno po prezimenima.
Teme otvarate tako da prvo napišete prezime osobe a onda ime , nakon toga poželjno je da stavite godinu rođenja i smrti te zanimanje. Primjer "Kobler Giovanni (1811.-1893.) -povjesničar ".
Unutar rubrike imate forumsku tražilicu.
Avatar korisnika
edotijan
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 290
Teme: 86
Pridružen: 5.8.2009, 11:19

Tićac Orfeo (1922-2006) Pomorski i sportski djelatnik, publicist

Post broj:#1  PostPostao/la edotijan » 6.11.2014, 23:33

Tićac.jpg
Tićac.jpg (9.42 KiB) Pogledano 620 puta

Kapetan Orfeo Tićac, (1922 – 2006) dugogodišnji istaknuti pomorski i sportski djelatnik, publicist koji sve svoje radove posvetio rodnoj Kostreni i Žurkovu, preminuo je nakon kratke bolesti u 84. godini. Najveći dio svog profesionalnog života Tićac je uložio u unaprjeđenje pomorskog gospodarstva i jedriličarskog sporta, a zbog njegovog mu je doprinosa pomorstvu i sportu 2001. godine dodijeljena nagrada za životno djelo Općine Kostrena.
Orfeo Tićac rođen je 1922. godine u Žurkovu, a ljubav prema pitoresknoj kostrenskoj uvali u kojoj je živio od rođenja, uvelike je obilježila njegov život. Nakon završetka Drugoga svjetskog rata, u kojem je sudjelovao od sa mog početka, zbog čega je bio i nositelj Partizanske spo menice 1941. godine, Tićac 1948. godine odlazi u Washington kao predstavnik Jugoslavenske ratne mornarice. Na toj je funkciji ostao zapamćen kao najmlađi predstavnik neke zemlje, a u Americi je ostao četiri i pol godine. Po povratku iz Amerike završava Višu vojnu pomorsku aka demiju u Divuljama kraj Splita te, ponovo u funkciji vojno-pomorskog izaslanika Jugoslavenske ratne mor-narice, odlazi u London, gdje ostaje tri i pol godine. Nakon po vratka iz Londona izlazi iz vojske s činom kapetana boj noga broda i zapošljava se kao komercijalni direktor u Jadroagentu, gdje je dočekao mirovinu, a kako je jed nom prilikom sam istaknuo, u Jadroagentu je pronašao svoj najveći životni dobitak - suprugu Nildu.
Kao veliki zaljubljenik u jedrenje postao je međunaro dno priznat stručnjak u jedriličarskom sportu te je bio vi šegodišnji član Olimpijskog odbora za jedriličarstvo i su dionik triju Olimpijada. Mnogi će reći da je u vrijeme njegova predsjedanja Jedriličarskim klubom Galeb se damdesetih godina prošloga stoljeća, ovaj kostrenski klub dosegnuo svjetsku razinu.
Posljednjih godina Orfeo Tićac u potpunosti se posvetio svom omiljenom hobiju - pisanju, a 2002. godine objavio je knjiguŽurkovanska sjećanja u kojoj obrađuje povijest svoje rodne uvale. Iako je i prije ove knjige dosta pisao o moru i pomorstvu, a napisao je i monografiju JK Galeb te potpisao koautorstvo monografije o 60 godina sporta u Kostreni, nakon Žurkovanskih sjećanjaTićac je svoje publicističko djelovanje posvetio rodnoj Kostreni pa su uskoro uslijedile Kostrenske šale i dogodovštine s mora i kraja. Kraju je priveo još jednu knjigu posvećenu rodnom Žurkovu pod naslovom Da se ne pozabi. Orfeo Tićac bio je i stalni suradnik Sušačke revije koju je iz broja u broj obogaćivao svojim sjećanjima i svojim bogatim arhivom o našim brodovima, o našim pomorcima i o našem moru.
Izvor: Sušačka Revija
Zadnja izmjena: edotijan; 7.11.2014, 13:57; ukupno mijenjano 1 put/a.

Avatar korisnika
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 871
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Orfeo Tićac (1922-2006) Pomorski i sportski djelatnik, publicist

Post broj:#2  PostPostao/la milic » 7.11.2014, 08:07

Lijepo izvlačiš iz tame zaborava velikane prošlosti. Hvala Edo. :gore
Ja bih na tvom mjestu ipak izbrisao riječ jučer iz ove rečenice:
... preminuo je jučer nakon kratke bolesti...
Inače poznajem sina Jadrana pok. Tićca. Inženjer je brodogradnje i svojedobno je radio u V. Lencu. Nama u ono doba oko 1980. je tako egzotično zvučalo njegovo mjesto rođenja-Washington, a što se u tekstu naslućuje (barem meni koji to znam ;) ).
...Nakon završetka Drugoga svjetskog rata, u kojem je sudjelovao od sa mog početka, zbog čega je bio i nositelj Partizanske spo menice 1941. godine, Tićac 1948. godine odlazi u Washington kao predstavnik Jugoslavenske ratne mornarice. Na toj je funkciji ostao zapamćen kao najmlađi predstavnik neke zemlje, a u Americi je ostao četiri i pol godine...
:pozdrav:
Daj balu mali!

Avatar korisnika
edotijan
Volim Rijeku
Volim Rijeku
 
Postovi: 290
Teme: 86
Pridružen: 5.8.2009, 11:19

Re: Orfeo Tićac (1922-2006) Pomorski i sportski djelatnik, publicist

Post broj:#3  PostPostao/la edotijan » 7.11.2014, 13:56

Dobar dan Miliću,
Hvala na savjetima. Članak sam prenio u cjelosti iz Sušačke Revije i nisam želo utjecati na sadržaj.
Ukoniti ću riječ jučer.
Pozdrav
Edo Tijan


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Osobe

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju