Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Katalinić Jeretov Rikard (1869-1954)

Ne ograničava se samo na područje Rijeke nego na sve osobe koje su ostavile traga u našem kraju.
Pravila foruma
Osobe su poredane abecedno po prezimenima.
Teme otvarate tako da prvo napišete prezime osobe a onda ime , nakon toga poželjno je da stavite godinu rođenja i smrti te zanimanje. Primjer "Kobler Giovanni (1811.-1893.) -povjesničar ".
Unutar rubrike imate forumsku tražilicu.
Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4520
Teme: 156
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Katalinić Jeretov Rikard (1869-1954)

Post broj:#1  PostPostao/la Vežičanka » 24.3.2016, 14:42

Rikard Katalinić Jeretov (Volosko, 8. siječnja 1869. - Split, 29. rujna 1954.), hrvatski pjesnik. (iz Wikipedije)

Za vrijeme Prvog svjetskog rata služio je vojsku u Ljubljani. Najpoznatiji je po jednostavnom lirskom izrazu u zbirkama pjesama Pozdrav istarskog Hrvata, S moje lire, Našim morem i našim krajem u kojima nepretenciozno pjeva o Istri i istarskome čovjeku.

Pisao je i pjesme za djecu.

Pjesme su mu izašle u nekoliko antologija. Pjesme za djecu su mu ušle u antologiju hrvatske dječje poezije prireditelja Ive Zalara (ilustrirao Ivica Antolčić). Prireditelj Božidar Petrač uvrstio ga je u trima svojim antologijama. To su Katalinićeve pjesme o Zagrebu u antologiji pjesama Povrh starog Griča brda: Zagreb u hrvatskom pjesništvu 19. i 20. stoljeća, božićne pjesme u antologiji Hrvatska božićna lirika: od Kranjčevića do danas te uskrsne pjesme u antologiji Hrvatska uskrsna lirika: od Kranjčevića do danas. Pjesme o Splitu ušle su u antologiju Splite moj: poezija o Splitu u izboru Anatolija Kudrjavceva. Pjesme o Boki Kotorskoj ušle su u antologiju Nedosanjana Boka Frana Alfirevića i Viktora Vide (izdanje kotorskog Hrvatskog građanskog društva Crne Gore). Čakavske pjesme ušle su u antologiju Čakavsko pjesništvo XX. stoljeća: tusculum antologija Milorada Stojevića.

Pjesme su mu uglazbili Matko Brajša Rašan, Ivan Matetić Ronjgov, Vasilije Mirk, Drago Mlinarec, Franjo Štefanović, Ivo Muhvić, Ivan Zajc ml., Franjo Serafin Vilhar-Kalski, Vilko Novak, Jakov Gotovac i Josip Hatze.

ploča u Mošćeničkoj dragi, slika iz teme Mošćenička draga
Slika

Pjesme Rikarda Katalinića Jeretova"S moje lire", izdala Matica Hrvatska 1904. god.

Iz te zbirke pjesama, pjesma o Rijeci:

RIECI GRADU.

Liepa, divna, puna milja,
A pred tobom sinje more,
Koje tebe blagosilja,
Ljubi tvoje krasne dvore,
Pravi vilin stan,
Hrvatske si krune bajne
Sada tužne, nekoć sjajne
Sjajni alem kam!

Liepa, divna, a nad tobom
Tužna majka tužno jada,
Ko nad grobom, svježim grobom
Zakopanih, zlatnih nada.
Jer si, Rieko, vaj,
U zagrljaj tudji pala,
Tudjinu si mlada dala
Ljepotu i sjaj!

Tvoja djeca otudjena
Još ti krivu ljubav jare,
A Hrvatska zapuštena.
Suzne oči joj krvare
Rad izdajstva tvog,
Gdje za grumen pusta zlata
Prezrela si rod Hrvata
I rodjeni log!

Povrati se rodnoj grudi
Otudjena milom rodu.
Pobornica i ti budi
Za hrvatstvo i slobodu.
Da usrećiš dom;
Tada ne će biti para
Diljem ljudskog pametara
Veljem slavlju tvom!

Iz teme Rijeka i naš kraj u Prvom svjetskom ratu (1914-1918.):

Osnovna škola u Opatiji nosi njegovo ime.

iz Ilustrovanog lista, rujan 1915.
Slika

Rikard Katalinić-Jeretov kao vojnik

Na hrvatskoj prosvjetnoj njivi vrlo radišni pregalac, plodni i žarki pjesnik hrvatski, rodom Istranin, a u Zagrebu i lično dobro znani Rikard Katalinić-Jeretov proglašen je na stavnji* onih od 42 do 50 godina sposobnim i sada već treći mjesec služi domu i kralju pod puškom.
Šaljući prijatelju svoju sliku, veli: "Srdačni Vam pozdrav od soldata barbe Rike. I ja sam već treći mjesec vojak i to prvi put u mojem 45. proljeću. Bilo je teško isprva, sad sam u kancelariji..."
Nalazi se u Ljubljani (Rimska cesta 10) I ako je stara riječ da u ratno vrijeme Muze šute, nadamo se da Katalinićeva neće, te da će i pod puškom niknuti po koja samonikla misao i zaodjet se u pjesničko ruho, kao što se njegovome zemljaku, pok. Evgeniju Kumičiću, rodila baš pod puškom ideja o njegovoj lijepoj pripovijesti.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* stavnja - (arhaički) novačenje, regrutacija http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search

Avatar korisnika
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 871
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Katalinić Jeretov Rikard (1869-1954)

Post broj:#2  PostPostao/la milic » 24.3.2016, 15:20

Barba Riko :bravo:
......Letio sa snima... :ne znam:
Što bi mu značilo ovo snima?
Daj balu mali!

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4520
Teme: 156
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Katalinić Jeretov Rikard (1869-1954)

Post broj:#3  PostPostao/la Vežičanka » 24.3.2016, 17:44

Letio za snima= letio za snovima

Ja sam morala potražiti što je SIPAR, nije mi poznata ta riječ.

SIPAR =sipko tlo nastalo mrvljenjem stijena, nakupljeno ili nataloženo na podnožju bregova; sprud (iz http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search)
Sipar koji Katalinić Jeretov spominje u pjesmi je ime plaže, duga je nekoliko stotina metara. Stvarala se iz pijeska draškoga potoka koji izvire na obroncima Učke. (sa stranice Turistička zajednica Mošćenička draga)

da bude jasnije ostalima, govorimo o ploči s Katalinićevom pjesmom iz prvog posta
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Iz knjige "Znameniti i zaslužni Hrvati 925-1925" (izdata 1925.godine) https://hr.wikipedia.org/wiki/Znameniti ... %80%931925

KATALNIĆ RIKARD JERETOV

Rikard Katalinić Jeretov.JPG
Rikard Katalinić Jeretov.JPG (38.74 KiB) Pogledano 1684 puta


Starinom iz Trogira. Rodio se 8. I. 1869. u Voloskom u Istri. Obiteljski nadimak Jeretov nosi po prvom došljaku iz Togira imenom Jerolimu.
U šestoj godini zadesi ga smrt majke, koja ga se nemilo dojmila, te je poslije ispjevao poseban ciklus pjesama "Mrtvoj majci" (1894. dosad tri izdanja).
Prva tri razreda pučke škole svrši u Kostajnici, gdje mu je sestra majčina bila udata za poreznog činovnilka Franju Župančića. Tu uz rodoljubnog tetka Hrvata nauči dobro hrvatski, a kad mu je tetak bio umirovljen svrši po želji očevoj četvrti razred talijanske pučke škole na Rijeci.

Tetkovim utjecajem bi upisan u hrvatsku gimnaziju na Rijeci, pa u višim razredima poče već pisati pjesme. No gimnaziju ne dovrši, nego iz VI. razr. pređe u trgovačku akademiju na Rijeci, te je poslije kao trgovački činovnik službovao u Beču, na Rijeci i Trstu.

God. 1891. stupi u Zadru sa svojim svakom u zajedničku radnju "Čorak i drug".
Od 1897.- 1900. proveo je zbog stručne i opće naobrazbe u Parizu i Londonu.

Prvu zbirku pjesama "Pozdrav istarskoga Hrvala" izdade 1890., a iza ciklusa "Mrtvoj majci" ugledaše svijetlo "Primorkinje" 1896., te "Zadnje pjesme" 1900., zatim izabrane njegove pjesme "S moje lire" ("Mal. Hrv. "1904.) .
Patnje istarskih Hrvata iznese u "Crticama iz Istre" (1896.), koje biše zaplijenjene. Crtice njegove "Inje" izađoše u tri izdanja. Pjesme "S Jadrana" izdade 1908. g.

Pol godine je u Zadru u društvu sa Sirovicom izdavao književni list "Lovor".
Predsjednikom "Matice Dalmatinske" bio je od 1907. do 1909. Rado pjeva za mladež, za koju je s književnikom Viktorom Carom Eminom uređivao "Mladoga Hrvata". U "Smilju" je također više godina pjevao za mladež, a. g. 1923. izdao je s Lujom Dorčićem "Priče za djecu". Pjesme mu se i crtice odlikuju kratkoćom i lakoćom.

Avatar korisnika
milic
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
Rijeka, Kvarner i Gorski kotar !
 
Postovi: 871
Teme: 6
Pridružen: 5.6.2012, 17:39

Re: Katalinić Jeretov Rikard (1869-1954)

Post broj:#4  PostPostao/la milic » 24.3.2016, 19:16

Vežičanka napisao:Letio za snima= letio za snovima.

:gore Totalna blokada mozga. Pa još sa umjesto za ,kako piše, skrenulo tok u krive vode. :ruka
Daj balu mali!

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4520
Teme: 156
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Katalinić Jeretov Rikard (1869-1954)

Post broj:#5  PostPostao/la Vežičanka » 29.3.2016, 16:29

Kao što piše u postu br. 3: Predsjednikom "Matice Dalmatinske" bio je od 1907. do 1909.

Iz knjige "Matica dalmatinska : dio I.-III" (1913):

Prema novom pravilniku bijaše na glavnoj skupštini već 28. veljače 1907. izabran predsjednikom Rikard Katalinić Jeretov i nova uprava.
Na glavnoj skupštini dne 27. veljače 1909. R. Katalinić Jeretov se zahvalio na časti predsjednika, jer da mu zvanični poslovi ne dopuštaju da se posveti Matici onako, kako bi želio.

U spomenutoj knjizi je i Katalinićeva biografija. Podaci u toj biografiji posve sigurno potiču od samog pisca pa je zbog tog razloga donosim ovdje mada se neki dijelovi ponavljaju iz prethodnih postova:

Rikard Katalinić Jeretov

Rikard Katalinić Jeretov rodio se 8. siječnja 1869. u Voloskom u Istri od oca Antuna i majke Karoline Negovetićeve.
Pređi njegovi bijahu pred koji vijek iz Trogira došli u Volosko, a prvi se došljak po imenu zvao Jerolim ili Jeret, pak odatle i Rikardu porodični nadimak Jeretov. Otac Katalinićev kao i pređi njegovi bijahu zadahnuti talijanskim duhom, te se potpisivahu : Cattalinich. Smrt mile mu majke, koja ga zadesila već u šestoj godini, ostavila je osobit utisak u njegovoj duši, pak je u zrelo doba ispjevao čitav ciklus pjesama "Mrtvoj majci". Budući da je sestra pokojne mu majke bila udata za Franju Župančića, poreznog nadzornika, što je službovao u Kostajnici u Hrvatskoj, pošalje ga otac k teti, koja nije imala djece.

U Kostajnici on uz tetka, vatrenog Hrvata, dobro nauči hrvatski i svrši tri razreda pučke škole, a zaboravi posve talijanski jezik. Kad mu stari tetak pošao u mirovinu, povrati se Katalinić na Rijeku, gdje ga je otac upisao u tal. pučku školu i uzeo mu talijanskog instruktora, te pošao brodom na daleko more.
Poslije svršenog četvrtog razreda tal. pučke škole, stari ga Župančić, da ga otme iz ruku talijanštine, upisa u hrvatsku gimnaziju na Rijeci, te, kad mu se otac vratio s mora, bijaše već u trećem razredu.

U višim razredima poče već i pjesnikovati, pak jer je poradi toga u učenju zaostajao, prijeđe iz VI. razreda gimnazije u riječku trgovačku akademiju. God. 1888. umro mu otac, a on iza službovanja kao trgovački činovnik u Beču, Rijeci i Trstu, dođe 1891. u Zadar u kuću svoga svaka "Čorak i drug", gdje i sada boravi.

Poradi stručne i opće naobrazbe proboravio je tri godine (od 1897. do 1900.) u Parizu i Londonu, te se je po koji put iz tuđine i pjesmom javio.
God. 1890. ugleda svijetlo prva zbirka njegovih pjesama "Pozdrav istarskoga Hrvata", a 1894. pjesme "Mrtvoj majci**, koje doživješe tri izdanja. Za tim zaredaše "Primorkinje" 1896. pak "Zadnje pjesme" 1900. te "S moje lire", izabrane njegove pjesme, što ih je 1904. izdala "Matica Hrvatska". Pjesme mu se uopće odlikuju lakoćom stiha i čuvstvenošću.

Njegove "Crtice iz Istre", što 1896. biše izdane u Zadru, u kojima je iznio sve patnje istarskih Hrvata, bijahu posve zaplijenjene. Kratke njegove crtice "Inje" doživješe tri izdanja, a mnoge su prevedene na više jezika. U Zadru bijaše sa Sirovicom pokrenuo književni list "Lovor", koji je tek po godine izlazio. Lijep broj godina pjeva u "Smilju" za mladež, za koju uređuje i "Mladog Hrvata" zajedno sa književnikom i prijateljem Viktorom Carom Eminom. (Isp. "Veliki Ćiril - Metodski Koledar", za god. 1907. str. 109. i 110).

Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4520
Teme: 156
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Re: Katalinić Jeretov Rikard (1869-1954)

Post broj:#6  PostPostao/la Vežičanka » 10.8.2017, 16:35

Otac Rikarda Katalinića Jeretova bio je pomorac Anton Katalinić, koji je plovio na jedrenjacima u vlasništvu istočnoistarskih brodovlasnika. Plovio je na barku Carlo C., a potom je godinama bio zapovjednik barka Dorina. Nakon toga zapovjednik je na barku Fa.
Kao zapovjednik barka Fa kapetan Katalinić istaknuo se 1876. prigodom spašavanja posade barka Orfej. (podaci su iz knjige "Onput kad smo partili R.Barbalića i I. Marendića.)

Mladi Rikard Katalinić Jeretov 1895.- slika iz časopisa Dom i sviet
Rikard Katalinić Jeretov 1895.JPG
Rikard Katalinić Jeretov 1895.JPG (54.9 KiB) Pogledano 1517 puta


  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Osobe

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron