Dobrodošli na prvi forum o gradu Rijeci i Primorsko-goranskom zavičaju, koji je otvoren za sve ljude na svijetu, bez obzira na nacionalnost, vjeru i porijeklo.

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE !

Švrljuga Mate (1834-1894) pomorac, brodovlasnik

Ne ograničava se samo na područje Rijeke nego na sve osobe koje su ostavile traga u našem kraju.
Pravila foruma
Teme otvarate tako da prvo napišete prezime osobe a onda ime , nakon toga poželjno je da stavite godinu rođenja i smrti te zanimanje. Primjer "Kobler Giovanni (1811.-1893.) -povjesničar ".
Unutar rubrike imate forumsku tražilicu ili pri dnu foruma Google tražilicu .
Avatar korisnika
Vežičanka
Moderatorica
Moderatorica
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 4636
Teme: 161
Pridružen: 24.7.2012, 14:58

Švrljuga Mate (1834-1894) pomorac, brodovlasnik

Post broj:#1  PostPostao/la Vežičanka » 26.12.2016, 15:42

Još jedna značajna osoba riječke pomorske prošlosti koju predstavljamo u ovoj temi:

Mate Švrljuga – Fužine 24. veljače 1834.- Rijeka 3. prosinac 1894.

Mate Švrljuga -.jpg
Mate Švrljuga -.jpg (138.68 KiB) Pogledano 978 puta

Mate Švrljuga rodio se u Fužinama 1834. gdje je završio osnovnu školu. Školovanje je nastavio u Ogulinu do 1847. god. Nakon toga otac mu je odredio pomorsko zanimanje.

U kolovozu 1847. , ukrcao se kao kadet na trgovački jedrenjak “Mate”, koji je bio u vlasništvu njegovog ujaka Mate Polića iz Hreljina. Kapetan je bio Tadejević iz Bakra.
Na tom brodu putovao je tri godine po svim europskim morima i po Atlantskom oceanu. Zatim polazi nautičku školu u Bakru, u kojoj je položio ispit za poručnika. Poslije položenog ispita opet plovi tri godine.

Godine 1853. završio je nautičku školu u Rijeci u kojoj je položio ispit za kapetana duge plovidbe. Kao kapetan plovio je na raznim brodovima.

1855. u krimskom ratu francuska vlada unajmila je njegov brod za prenašanje ratnog materijala iz Marseja u Krim.

1856. preuzeo je zapovjedništvo nad brodom “Barica P.” kao kapetan. 1859. ukrcao je teret nafte u Hartlepoolu u Engleskoj za Istanbul.
Austrija je bila u ratu s Francuskom i Italijom u to vrijeme. Francuska flota vrebala je na austrijske brodove na svim morima te je tako francuska krstarica zarobila i brod “Barica P.” kod otoka Tenedos u grčkom arhipelagu (danas pod Turskom).
Brod je pod francuskom komandom dopremljen do Toulona gdje je sva posada zatvorena, a brod zadržan, dok je Mate Švrljuga pušten.
Tek nakon 6 mjeseci Švrljuga je uspio dokazati da nije znao za rat između Austrije i Francuske i da nije prevozio ratni materijal.
Brod je pušten, te je Mate stigao kući brodom 1861.

Iste godine oženio se Katinom Polić, kćerkom Josipa Polića iz Bakra. Imali su sedmero djece.
Nekoliko godina je plovio na brodu “Barica”, dok nije sagradio u Rijeci s još dva druga brod “Nettuno”. Na tom brodu je plovio kao kapetan nekoliko godina.
Nakon što je prodao brod “Nettuno”, sagradio je 1868. u Kraljevici s trgovačkim društvom V.Turković i S.Tomac brod “Kraljevica” s kojim je plovio po svim svjetskim morima do 1878.

Te godine napustio je plovidbu nakon 31 godine. Iste godine nastanio se u Rijeci u kojoj je otvorio pisarnu kao pomorski agent i trgovac drvom.
Dok se bavio tim poslom, zajedno s nekoliko poduzetnih hrvatskih brodovlasnika osnovao je tvrtku “M. Šverljuga i drugovi” , koje je lijepo napredovala. Nakon nekog vremena tvrtka se udružila s društvom “Krajač i drugovi” iz Senja. Udruženje se pretvorilo u „Ugarsko-hrvatsko parobrodarsko đruštvo”, kojem je on bio od početka pa do svoje smrti 3. prosinca 1894. ravnatelj.

Mate Šverljuga put za ameriku 1891.JPG
Mate Šverljuga put za ameriku 1891.JPG (111.67 KiB) Pogledano 978 puta

Uz to bio je predstavnik podružnice Austro-ugarske banke, predsjednik pomorske oblasti i vještak kod riječkog suda.

grobnica obitelji Švrljuga u Kraljevici, fotografije iz teme Groblje u Kraljevici
Slika
u toj grobnici je pokopan Mate Švrljuga
Slika

izvor: nekrolog u časopisu Dom i sviet, veljača 1895.

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Osobe

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 2 gostiju