Kratak vodič
Za one koji žele ići na brod moraju imati riješen D2 (nekoć se je zvao B2) to je brevet kojeg obavezno treba položiti ukoliko želite pomorsku knjižicu ili matrikulu. Nedavno sam sve to prošao, pa da napišem dok mi je sve to svježe u glavi i tako pomognem ne samo Riječanima nego i svima onima koji samo zbog toga dolaze u Rijeku a ima ih dosta.
Pomorska knjižica ili matrikula se u pomorstvu upotrebljava odavnina i služi u svrhu identifikacije pomorca i njegovih vještina, ista može i zamjeniti putovnicu.
Ovako izgleda najnovija pomorska knjižica.
Odmah na početku pripremite 2,800 kuna, toliko trenutno košta taj poseban program temeljne sigurnosti na brodu koji se sastoji od 4 modula :
Osobno preživljavanje
Osnovna prva pomoć
Protupožarna zaštita
osobna sigurnost i društvena odgovornost
Tečaj te sigurnosti obavlja se na Pomorskom fakultetu u Rijeci.
Javite se osobno u Centar za izobrazbu pomoraca (prizemlje) ili nazovite na telefon 051/ 214 - 587 da vas smjeste u slijedeći slobodni termin kad se skupi dovoljno ljudi.
Može ga pohađati i ispit polagati svaka fizička osoba koja je napunila 16 godina.
Ukupan broj sati koje morate odslušati je 55 i traje 6 dana. Nakon toga idete na ispit u Lučku kapetaniju (nalazi se kod Terminala). Samnom u grupi bili su ljudi iz cijele PGŽ ali i iz Slavonije.
Polaznik je dužan prisustovati nastavi najmanje 95 %. U praksi možete dati potpis kad počne predavanje i otići kad želite. Protupožarnu zaštitu imali smo na Škrljevu tamo je vatrogasni poligon, gdje ćete učiti kako pravilno gasiti požare. Više o tome na :
viewtopic.php?f=48&t=1131&p=23394#p23394
Predavanje shvatite ozbiljno nemojte se zezati i glumiti mangupa. Ovo znanje vam je stvarno potrebno na brodu a i na kraju imate ispit pa se nemojte osramotiti i opet bezveze ići polagati i plaćati , smo zato što niste htjeli ponoviti gradivo.
Znači po završetku tečaja idete polagati ispit u Lučku kapetaniju. No prije toga trebate ga prijaviti u njihovom uredu na prizemlju.
Prilikom prijave ispita potrebno je priložiti:
1. presliku osobne iskaznice
2. presliku potvrdnice
3. 70,00 kn taksenih marki (kupite ih na kiosku)
4. dvije vaše fotografije s potpisom na poleđini
Pitanja ćete dobiti na predavanju. Napišite sve odgovore na 60 pitanja.

Cijena ovog ispita je 240 kuna, plaća se na dan ispita.
Nakon položenog ispita dobit ćete svjedožbe , slijede opet dodatni troškovi a to su liječnički i tek nakon njega izrada pomorske knjižice.
Ukoliko imate pitanja u vezi pomorske knjižice nazovite Lučku kapetaniju Rijeka na telefon 051/211-422.
Liječnički možete obaviti u jednom danu. Ja sam radio to u ProVita imaju lijepi ured u Riječkom neboderu (Trpimirova 2, na Jadranskom trgu). Gore iznad njih se nalazi i Zorović koji krca ljude na brod. Doduše ne više obično osoblje tipa mornara ili čistać.
Liječnički me je koštao 810 kuna. Izdaje se na trajanje od 2 godine na HR i ENG jeziku. Pregled se sastoji od pregleda: vida , sluha , krvi , EKG , kapacitet pluća , mokraće, psiho i testa osobnosti ze razgovora s lječnikom. Cijena zna varira od ureda do ureda Ali ja sam napravio i test na drogu i alkohol. Zato pazite šta unosite u sebe i nemojte prije liječničkog jesti ,pogotove ne nešto masno jer se to vidi u krvi.
Sad se vračate u Lučku kapetaniju kuću svih pomoraca i tamo vam trebaju :
2 fotografije
60 kuna
preslika D2
preslika osobne
donesite i orginale svih svjedožbi za svaki slučaj
Eto i to je to napokon , sad čekate nekih 10 dana toliko sam ja barem čekao izradu pomorske knjižice, vjerojatno toliko dugo zbog praznika koji su bili.
Znači ukupno vas sve košta nekih 4030 kuna. Pa još ako želite polaganje nekih drugih breveta recimo za tankere onda vas dođe još nekih dodatnih 5 000 kuna, no to je neka druga priča..
Želim vam puno sreće u pronalasku posla , trebat će vam jer je danas teško naći posao zbog jeftinije radne snage.