Pridruži nam se

Prijava  •  REGISTRIRAJ SE NA PRVI FORUM O GRADU RIJECI I NJEGOVOM KRAJU

Groblje Kozala

Sva riječka groblja nekoć i sad.
Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 18758
Teme: 720
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka
Medalje: 8

Re: Groblje Kozala

Post broj:#61  PostPostao/la Adamić » 23.10.2013, 01:05

Ekskluzivno samo kod nas:
Ubačen je u drugi post abecedni popis svih značajnih pokopanih osoba na groblju Kozala . :čitati:

Možete i cijeli popis zajedno sa opisom pokojnih u wordu skinuti na našim stranicama :!:

:arrow: http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/dokumenti

P.s. : ovo će nam biti od velike pomoći u daljnjim istraživanjima. Hvala našem Kobleru koji nam stalno nešto daje i pomaže! :gore
Slika
Batthyany:Nije palača prevelika nego si ti premalen !
Riječka naj naj rubrika ! Jeste li znali ?

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 18758
Teme: 720
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka
Medalje: 8

Re: Groblje Kozala

Post broj:#62  PostPostao/la Adamić » 23.10.2013, 02:11

Pa sad kad imamo popis, možemo se bacit na posao traženja prema listi... :putopisac:

Za početak Celligoi (otac Venceslao i sin Eugenio) ...
Od više riječkih obitelji u kojima su plodnu djelatnost očeva naslijedili sinovi jedno od zasigurno najuglednijih bilo je poduzeće Celligoi....

Celligoi Venceslao - Celligoi Venceslao (1850-1916) arhitekt i građevinski poduzetnik. • Građevinske studije završio u Grazu. • Od 1884. godine živi u Rijeci. • 18?? s arhitektom Giuseppeom Leardom osnovao je građevinsko poduzeće koje je izgradilo čitav niz javnih objekata: novi kolodvor, željezničke kuće na kolodvoru, sirotište Maria, gimnaziju, groblje na Kozali, lučka skladišta i dr. Projektirao je velik broj stambenih zgrada i vila (npr. Casa rossa u luci Baroš i kuća Celligoi na Belvederu) • 1891.-1910. zapovjednik riječkih vatrogasaca • 1911.-1914. zapovjednik gradske vatrogasne jedinice i predsjednik općinske protupožarne komisije • secesijsku grobnicu je projektirao njegov sin Eugenio.
Kazalo
(B-3-14)
http://www.lokalpatrioti-rijeka.com/ima ... kotala.jpg

Nikola i ja smo zajedno poslikali njegov grob (17.1.2011.) pa eto slika.
Celligoi Venceslao (1850-1916) (1).jpg
Celligoi Venceslao (1850-1916) (1).jpg (223.21 KiB) Pogledano 278 puta

Celligoi Venceslao (1850-1916) (2).jpg
Celligoi Venceslao (1850-1916) (2).jpg (282.72 KiB) Pogledano 278 puta


Javila nam se neka njegova rodbina koja živi u Brazilu.
viewtopic.php?f=118&p=77553#p77553
Slika
Batthyany:Nije palača prevelika nego si ti premalen !
Riječka naj naj rubrika ! Jeste li znali ?

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 18758
Teme: 720
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka
Medalje: 8

Re: Groblje Kozala

Post broj:#63  PostPostao/la Adamić » 28.10.2013, 14:35

KD Kozala
Traže se nasljednici 2.600 grobnih mjesta: Put do stranih vlasnika vodi preko konzulata


Grobna kapelica obitelji Smith&Meynier&Gunft.jpg
Grobna kapelica obitelji Smith&Meynier&Gunft.jpg (80.61 KiB) Pogledano 247 puta

Grobna kapelica obitelji Smith&Meynier&Gunft ima neriješen imovinski status / Snimio Petar FABIJAN

Grobnice Luppis te Smith&Meynier&Gunft nemaju reguliran status, na pisanu obavijest zasad se nitko nije javio pa je zatražena pomoć talijanskog i austrijskog konzulata

RIJEKA U postupku rješavanja statusa je 2.600 grobnih mjesta, što čini 8 posto od ukupnog broja grobnih mjesta koliko imaju riječka groblja a to je 33.200, saznajemo od nadležnih iz KD Kozala.

Riječ je o broju grobnih mjesta čiji je broj dnevno podložan promjenama, a zastupljeni su, u manjoj ili većoj mjeri, na svim gradskim grobljima. Uglavnom je riječ o grobnim mjestima koja su u postupku ostavinskog rješavanja ili su u postupku za naknadno pronađenu imovinu.

Takav neriješen status imaju i grobnice o kojima smo pisali početkom ljeta, a riječ je o grobnicama Luppis te Smith&Meynier&Gunft koje se nalaze na groblju Kozala. Njih krasi obavijest Uprave u kojoj se traži od njihovih nasljednika da se jave radi reguliranja njihova statusa.

No na tu se obavijest za sada nije nitko javio, saznajemo, pa se potraga za vlasnicima nastavlja. A ovog puta se u nju uključilo i samo Društvo koje čini se ne želi više ovisiti o slučajnim prolaznicima koji bi eventualno mogli vidjeti poruku okačenu na grobnicama te imati pokoju informaciju.
Vrijeme od sahrane

Inače, da bi se neko grobno mjesto smatralo napuštenim, treba najmanje deset godina ne plaćati grobarinu, treba isteći ugovor o korištenju grobnog mjesta te treba proći od posljednje sahrane – 15 godina za obiteljski grob, odnosno 30 godina za nišu.

– Vezano za predmet – grobno mjesto obitelji Luppis, uputili smo dopis Generalnom konzulatu Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj sa zamolbom za provjeru podataka o posljednjoj adresi prebivališta osobe koja je prije vodila brigu o navedenom grobnom mjestu, odnosno mogućim nasljednicima, stoji u dopisu spomenutog komunalnog društva, gdje se dalje navodi još i ovo: »A kada je riječ o grobnoj kapeli Smith&Meynier&Gunft kod tog slučaja uputili smo dopise Generalnom konzulatu Republike Austrije u Rijeci i Konzularnom odjelu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji, sa zamolbom da nam dostave podatke o posljednjoj adresi korisnika grobne kapele, budući da je prema našim saznanjima došlo do njene promjene. Po primitku odgovornih ustanova ići ćemo dalje u postupanje«, naglasili su u KD Kozala.
Ambijentalna vrijednost

U ovom komunalnom društvu naglašavaju da se radi o vrlo osjetljivoj materiji te da se ulaže maksimalan napor kako bi se stupilo u kontakt s korisnicima, uz naglasak da se svakom predmetu pristupa individualno te da je za sve potrebno određeno vrijeme.

– Potencijalni korisnici grobnih mjesta, ukoliko se jave, dobivaju potvrde na osnovi kojih se pokreću ostavinski postupci, a njihov ishod bitno utječe i na tijek rješavanja svakog pojedinog predmeta, saznajemo. Inače, spomenuta grobna mjesta Luppis i Smith& Mexnier&Gunft su prema Konzervatorskom elaboratu iz 2006. godine Ministarstva kulture Republike Hrvatske – Konzervatorskog odjela u Rijeci, valorizirana ambijentalnom, a ne spomeničkom vrijednošću. Stoga, iako su ove grobnice lijepe, one nisu »zaradile« titulu pojedinačnog zaštićenog dobra, niti je do sada struka dala neko mišljenje o posmrtnim ostacima osoba koje su u njima sahranjene.
http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/T ... -konzulata
Slika
Batthyany:Nije palača prevelika nego si ti premalen !
Riječka naj naj rubrika ! Jeste li znali ?

Avatar korisnika
kobler
Rijekofil
Rijekofil
 
Postovi: 1315
Teme: 7
Pridružen: 30.9.2010, 12:29
Medalje: 2

Re: Groblje Kozala

Post broj:#64  PostPostao/la kobler » 29.10.2013, 14:32

Ovaj članak vapi za pojašnjenjima. Naime:

1. Groblje Kozala, kao uostalom i Trsat, zaštićeno je upisom u Registar, Listu zaštićenih kulturnih dobara RH i to kao cjelina, čime je svaki njegov dio, svaki grob, svaka kapela i sl. postao kulturnim dobrom pod zaštitom RH (čl. 12 i 14 Zakona o o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (»Narodne novine«, br. 69/99., 151/03., 157/03., – ispravak, 87/09. i 88/10., 61/11, 25/12). Pogledate li taj zakon i spomenute članke, NIGDJE nećete naići na spomen i razlikovanje kako kažete, kulturnih dobara: „valoriziranih ambijentalnom, a ne spomeničkom vrijednošću.“ Treba li spomenuti kako nema niti dobara koja „nisu »zaradila« titulu pojedinačnog zaštićenog dobra“?

A nema stoga, što je ta tobožnja razlika fantomska i u stvari ne postoji. Postoji razlika u „titulama“ u Zakonu, koji razlikuje „kulturna dobra od nacionalnog značenja“, „zaštićena kulturna dobra“ te „dobara od lokalnog značenja“. Sva ta dobra upisuju se u različite Liste ISTOG Registra, a sve te Liste zajedno i čine Registar.

E, sad famozna „ambijentalna vrijednost“: Ona čini tek maleni dio elaborata, tek jedan od parametara iz poglavlja tzv. „Valorizacije“; tu se „ambijentalna vrijednost“ odnosi na grobove (citiram Elaborat!): „koji ne posjeduju očiti autorski, povijesni ili stilski izraz, a oblikovanjem i materijalom tipični su za razdoblje, ovo podneblje ili grobljansku arhitekturu uopće.“ Znači ne na „smeće“, već grobnice kojima ne poznajemo autora, niti se odlikuju nekom posebnom značajkom, ali koje čine upravo glavni korpus građe groblja! Kakvom je evolucijom iz ovog „ambijentalnog“ postalo „manje vrijedno“ i gotovo „bez zaštite“ vrijedilo bi pitati vrijedne tumače koji svjesno naglašavaju kako se radi „o vrlo osjetljivoj materiji“.

2. Kapela koju ste nazvali „Smith&Meynier&Gunft“, dajući do znanja kako smatrate da je i „Gruft“ jedna od obitelji ukopanih u kapeli, nažalost ne postoji . Naime, „Gruft“ (Gruft, Plural 1: Grüf•te, Plural 2: Gruf•ten, gr. Krypta) je samo njemački izraz za „kriptu“. Stoga natpis na kapeli „1847 / Familien Guft“ treba razumjeti kao „1847 / Obiteljska kripta“!

3. Što se KD Kozale tiče: Smithovi i Meynierovi su bili osnivači, i do određenog doba, vlasnici Hartere. Posljednji od Smithovih, Edgar Crafton Smith, istupio je iz vlasništva Hartere 1875. i vratio se u Englesku. Što je i kako, ako uopće jest, utanačio s Meynierovima oko grobnice i pokopanih Smithova u njoj, nije poznato. No, trag, ako bi uopće postojao, mogao bi s velikom vjerojatnošću biti baš u arhivi KD Kozala.

I vlasništvo Meynierovih nad Harterom istopilo se početkom XX. stoljeća: po smrti strica Charlesa Juliusa Meyniera, Henry Meynier od 1876. postaje jedini vlasnik i samostalno vodi harteru do 1903. kada je ona pretvorena u dioničko društvo. Meynierovi i srodnici otišli su iz Rijeka s II. svjetskim ratom. Henryjeva žena bila je Eleonora, rodom Poosch, a kći Louisette udala se za viceadmirala Couarde de Grignona. Njihova kći živjela je do 1953. Kamo li je njih sudba odvela?

Meynierovi su, pak, porijeklom bili iz Lorene (Lotaringije). Bez ikakve zluradosti samo konstantiram kako je od 1766. došla (s Alsaceom) pod upravu Francuskog kraljevstva, potom 1871. Njemačke … itd. Elem, zadnji doticaj Habsburga (pa i Austrije) s Lorenom bio je pod Stjepanom Lorenskim, mužem Marije Terezije, koji je umro 1740. Da, vijesti se koji put teško probijaju do naših krajeva …
Poentiranje leži u pitanju: koja je, ustvari, svrha pisanja Austrijskom konzulatu?

4. Na koncu, izjava kako „niti je do sada struka dala neko mišljenje o posmrtnim ostacima osoba koje su u njima sahranjene“ pretpostavljamo da se ne odnosi na njihovo sadašnje fizičko stanje. No, tko god da vam je pokazao elaborat iz 2006. trebao vam je pokazati i dio Elaborata koji nosi naslov Abecedni popis značajnih osoba pokopanih na groblju Kozala. U njemu je na 30 stranica dan popis osoba koje su bile od nekog značaja za društveni i drugi život Rijeke, a posljednje počivalište našle su na Kozali. Moguće bi se „neko mišljenje o posmrtnim ostacima“ moglo odnositi na ovaj dio elaborata?

Spomenuti dio elaborata nije izazvao interes riječkih izdavača, pa tako nije našao put do riječke javnosti, mada bismo voljeli da jest. Možda bi se mogla roditi neka znatiželja u „Novom listu“, pa da taj, za sada još rudimentarni „vodič“ po Kozali (a postoji takav i za Trsat) recimo pokloni u štampanom obliku čitaocima?

A možda bismo, svi skupa, mogli sklonuti KD Kozala da konačno postavi prikladne oznake polja i sekcija na ova dva groblja, kako bi se posjetioci i namjernici lakše snašli na groblju, a ne da, kao danas, za svaku nedoumicu klipšu do panoa na ulazu?

Avatar korisnika
Adamić
Moderator
Moderator
Legenda foruma
Legenda foruma
 
Postovi: 18758
Teme: 720
Pridružen: 12.6.2009, 02:27
Lokacija: Grad Rijeka
Medalje: 8

Re: Groblje Kozala

Post broj:#65  PostPostao/la Adamić » 29.10.2013, 15:11

: bravo2
Hvala Kobler na objašnjenju. Bravo!

IMG_1783.jpg
IMG_1783.jpg (359.37 KiB) Pogledano 226 puta

Smith & Meynier
Meynier.jpg
Meynier.jpg (171.92 KiB) Pogledano 226 puta

Meynier Kozala.jpg
Meynier Kozala.jpg (160.46 KiB) Pogledano 226 puta

Lijevo gore piše CARL :
Meynier Charles Julius - Charles Julius Meynier (1793-1876) • 1828. dolazi u Rijeku • Osnivač i upravitelj riječke Tvornice papira kroz 49 godina. (B-1-1)

Desno gore piše Norina Meynier.

Dole piše Henai :
Meynier Henry - Henry Meynier (1822-1912), vlasnik i direktor riječke Tvornice papira kroz sedamdeset godina • 1841. došao u Rijeku • 1851. suvlasnik Tvornice kemijskih proizvoda (Stabilimento prodotti chimici) • predsjednik Trgovačko obrtničke komore kroz 25 godina • 1876. po smrti strica postaje jedini vlasnik i samostalno vodi harteru do 1903. • 1879. počasni građanin Rijeke • 1895. viteški red Željezne krune III. klase za zasluge u privredi • 1903. direktor d. d. Tvornica papira. (B-1-1)


Smith Rijeka Kozala.jpg
Smith Rijeka Kozala.jpg (229.48 KiB) Pogledano 226 puta

Smith Walter Crafton - Walter Crafton Smith (1799-1860) vlasnik i direktor riječke Tvornice papira • 1851. suvlasnik Tvornice kemijskih proizvoda (Stabilimento prodotti chimici) (B-1-1)


Za ovog našeg Smitha sam negdje pročitao da bi mogao biti u rodu sa Adamom Smithom, ocem moderne kapitalističke ekonomije . Pokušao sam preko interneta naći neku poveznicu ali nisam uspio.

Adam Smith (Kirckcaldy, 16. lipnja 1723. - Edinburgh, 17. srpnja 1790.), škotski ekonomist i etičar. U svom djelu „Bogatstvo naroda“ objavljenom 1776. godine unio je nove ideje kojima je isticana prirodna sloboda pojedinaca. Taj liberalizam koji je zagovarao bio je potpuna suprotnost državnoj kontroli koju su zagovarali merkantilisti.
Slika
Batthyany:Nije palača prevelika nego si ti premalen !
Riječka naj naj rubrika ! Jeste li znali ?

Avatar korisnika
Vežica
Moderatorica
Moderatorica
Rijekofil
Rijekofil
 
Postovi: 1624
Teme: 30
Pridružen: 24.7.2012, 14:58
Medalje: 8

Re: Groblje Kozala

Post broj:#66  PostPostao/la Vežica » 9.10.2014, 13:38

Iz teme Građevina kojih više nema , nekadašnji ulaz u groblje Kozala

Slika

usporedba:
Slika

Prva slika u obliku razglednice:
groblje Kozala ulaz .JPG
groblje Kozala ulaz .JPG (131.33 KiB) Pogledano 53 puta

Avatar korisnika
Vežica
Moderatorica
Moderatorica
Rijekofil
Rijekofil
 
Postovi: 1624
Teme: 30
Pridružen: 24.7.2012, 14:58
Medalje: 8

Re: Groblje Kozala

Post broj:#67  PostPostao/la Vežica » 26.10.2014, 16:28

Groblje Kozala

Groblje fiume.JPG
Groblje fiume.JPG (172.44 KiB) Pogledano 28 puta

Prethodni

  • Similar Topics
    Odgovori
    Pogledano
    Zadnji post

Vrati se na: Groblja

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju